czekolada - 27946 przepisów (strona:871/1864)

Popapraniec wg Aleex 187

cukru • 250 g masła (temp. pokojowa)* • 1/2 szklanki cukru pudru Dodatkowo: • kilka łyżek dżemu z czarnej porzeczki • 50 g płatków migdałowych • ½ szklanki wódki do nasączenia ciasta Polewa: • pół tabliczki czekolady (gorzkiej lub deserowej) • 1 łyżka masła • 1-2 łyżki mleka Sposób przygotowania: 1. Przygotować ciasto: białka ubijać mikserem, porcjami dodając cukier. 2. Dodać żółtka i jeszcze chwilę ubijać(...)posmarować resztą masy. 15. Na masę rozłożoną na wierzchu ciasta wyłożyć dżem, rozsmarowując na całej powierzchni (bez boków), po czym posypać płatkami migdałowymi. 16. Przygotować polewę: połamaną na kawałeczki czekoladę wraz z masłem. Dodać mleko. Wymieszać na jednolitą masę. 17. Całość ciasta oblać nierównomiernie polewą czekoladową, tworząc esy-floresy. Gotowe ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin

W mojej kuchni
TORCIK WIELKANOCNY 144

waniliowego 2 olejki spirytusowe o smaku waniliowym Dodatkowo: 1/2 opakowanie nadzienia cukierniczego Lauretta w gotowym rękawie cukierniczym Rengo o smaku czarnej porzeczki 1 opakowanie ciasta francuskiego 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (50 g) 1 jajko  Przygotowanie: Wachlarz z ciasta francuskiego - ciasto francuskie rozwiń. Następnie z ciasta należy wyciąć koło o średnicy 25 cm i pociąć na trójkąty (mi wyszło(...)pieczenia. Następnie jajko roztrzepać i każdy trójkąt posmarować roztrzepanym jajkiem.  Piec około 15 minut w temperaturze 225 stopni C. Wystudzone trójkąty udekorować cienkimi paseczkami rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekoladą gorzką. Biszkopt - na spód tortownicy o średnicy 25 cm wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i kakao

Ciastka - domowe słodkości
Tarta z kremem czekoladowym/ Fit mazurek czekoladowy 203

sztuk) daktyli Aromat waniliowy  Szczypta soli                 Krem: Gęsta część mleczka kokosowego ** 100g gorzkiej czekolady 70%                 *osoby z nietolerancją glutenu powinny użyć mąki lub płatków owsianych bezglutenowych ** puszkę mleczka wstaw(...)obsypanej mąką owsianą formie do  tarty lub tortownicy. Nakłuć widelcem, schłodzić przez ok. 20 minut w lodówce. Piec przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać mleczko (gęstą część) i dokładnie wymieszać. Krem przełożyć na wyłożyć na ostudzony spód i wstawić do lodówki na ok. 1-2 godziny, by zastygł. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Czekolada daktylowa z orzeszkami ziemnymi 90

Jedliście kiedyś daktylową czekoladę? Nie? Żałujcie! Obłęd! Serio! jest przepyszna! Nic więcej nie napiszę - przekonajcie się sami :) Składniki: - 200g daktyli  - 2-3 łyżki kakao (czubate - możesz dodać więcej, jeśli chcesz wersję bardziej gorzką) - 3 łyżki oleju kokosowego - 1 garść orzeszków ziemnych bez soli - woda Sposób przygotowania w Tefal Companion: Do misy miksera załóż ostrze do wyrabiania. Wsyp daktyle(...)dodaj posiekane orzeszki i dokładnie wymieszaj. Gotową masę przełóż do pojemnika, wyłożonego folią spożywczą. Masę wyrównaj szpatułką i ułóż ulubione dodatki ( u mnie liofilizowana truskawka i orzeszki ziemne). Gotową czekoladę daktylową umieść w lodówce do stwardnienia masy (jeśli chcecie aby masa była twardsza dodajcie więcej oleju kokosowego). Smacznego

CookYourself
Szarlotka z bitą śmietaną bez pieczenia 141

obraniem * 2 galaretki cytrynowe * śmietana 30 % 400 ml * 2 łyżeczki cukru pudru * herbatniki 230 g ( jedno opakowanie ) * żelatyna 2 łyżeczki * woda 50 ml * do posypania cynamon + 3 kostki czekolady startej na tarce Przygotowanie: Jabłka obrać ze skórki, usunąć pestki, pokroić w kostkę. Przesypać do głębokiej patelni i prażyć przez 15 do miękkości. (mieszamy co jakiś czas aby się(...)układamy pierwszą warstwę herbatników, a na nie wylewamy jabłka w galaretce. Układamy kolejną warstwę herbatników a na nie śmietanę, która równomiernie rozsmarowujemy. Na koniec posypujemy ciasto cynamonem i czekoladą. Wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny a najlepiej na całą noc. Smacznego

Kulinarne przygody
Mazurek serowy z mango 137

serowa: 30 dkg sera twarogowego 3 łyżki jogurtu greckiego 200 ml śmietany kremówki 1/2 opakowania budyniu śmietankowego 1 mango 1/2 szklanki cukru pudru dekoracja: kilka migdałów 2 suszone morele czekolada gorzka 1 śliwka suszona Ciasto drożdżowe: Do miski przekładam drożdże, dodaję letnie mleko kilka łyżek i łyżkę mąki, szczyptę cukru. Zaczyn mieszam, ma mieć konsystencje kwaśnej śmietany. Odstawiam(...)nagrzanego piekarnika temp 180 stopni góra dół na 20-25 minut aż się zrumieni. Dekoracje z ciasta obserwuje żeby się nie spaliły. Po wyjęciu zostawiam do przestygnięcia. Dekoruję czekoladą roztopiona, migdałami, owocami

wesoła kuchnia
a'la Makowiec 228

olej kokosowy 65g • babka jajowata 10g • kurkuma 1łyżeczka • woda 3 łyżki • szczypta soli nadzienie: • czarny sezam 125g • drobno siekane orzechy 50g • mleko kokosowe 75g • stewia polewa: • czekolada 90% 25g • olej kokosowy 15g • śmietana 36% 10g Wartości odżywcze ( 100g ): Kalorie: 445,5kcal Tłuszcz: 42,6g Białko: 10,1g Węglowodany: 5,2g Przygotowanie: 1. Rozpuść olej. Zmiksuj białka z babką , kurkumą , wodą(...)orzechy. Dobrze wymieszaj. Odstaw do ostudzenia. 5. Rozsmaruj nadzienie na naleśnikach i zwiń w rulonik ( masa jest dość twarda więc ostrożnie żeby naleśniki nie pękły ) 6. Rozpuść olej i czekoladę, dodaj śmietanę i wymieszaj. Gorącą polewą polej ciasto. Zanim polewa zastygnie możesz posypać odrobiną mielonych orzechów

Keto Przepisy
Ciasteczka pełnoziarniste z czekoladą... 175

pełnoziarnistej 1 płaska łyżeczka sody szczypta soli 200g miękkiego masła 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków  2 jajka 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego 150g groszków czekoladowych - oryginalnie z gorzkiej czekolady, a u mnie z mlecznej Rozgrzej piekarnik do 180stC (160stC z termoobiegiem). Przygotuj blaszkę do pieczenia wyłożona papierem do pieczenia. Mąkę wymieszaj z sodą i solą. Masło utrzyj z cukrem(...)Następnie dodawaj po jednym jajku, po każdym dodaniu ucierając przez chwilę mikserem, aż składniki się połączą. Dodaj wanilię, wymieszaj. Wsyp mąkę i dokładnie, krótko wymieszaj (powstanie gęsta masa). Wmieszaj czekoladę.  Z ciasta formuj w niewielkie kulki i układaj na blaszce, zachowując odstępy. [ Ja użyłam mojej ulubionej miarki- łyżki do lodów i powstało dokładnie 21 idealnych ciach ] Piecz przez

Lejdi of the house
Akcja-dekoracja, czyli biżuteryjne babeczki 125

Składniki na masę: 250 g serka mascarpone 1-2 płaskie łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią Dodatkowo: wiórki kokosowe czy płatki migdałowe pół tabliczki białej czekolady (ścieramy na tarce o średnich oczkach) Wykonanie: Mieszamy widelcem jaja z olejem i mlekiem. Następnie dodajemy wszystkie składniki suche, ponownie dokładnie mieszamy widelcem, aż uzyskamy jednolite, lśniące ciasto. Wsypujemy marchewkę(...)wystudzonej muffinki smarujemy serkiem (serek wykładamy przy użyciu łyżeczki lub używamy szprycy i dekorujemy nasze muffinki, tworząc ładny wzorek np. w kształcie ślimaka), wierzch obsypujemy wiórkami kokosowymi oraz białą czekoladą. Artykuł Akcja-dekoracja, czyli biżuteryjne babeczki pochodzi z serwisu Kulinarne Impresje

KulinarneImpresje.pl
Świąteczny murzynek brownie 136

robiłam go w sobotę, wyszedł idealnie palce lizać. Składniki: Mąka pszenna 2 szklanki Cukier 2 szklanki Proszek do pieczenia 1 łyżeczka Kawa parzona mocna 1 ¼  szklanki Brendy ¼ szklanki Czekolada deserowa gorzka 15 dag Masło 1 kostka Jajka 2 szt. Olej 2 łyżki Szczypta soli  Tłuszcz do formy Kakao do formy Wykonanie: Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej

Tradycyjna Kuchnia
Ciasto Pina Colada bez pieczenia 141

syropie (kawałeczki) mleko 1 opakowanie budyniu śmietankowego 500 ml mleka kokosowego 4 łyżeczki żelatyny 5 łyżek cukru kokosowego (jeżeli użyjecie białego, warstwa nie będzie miała takiego koloru) 1 biała czekolada chipsy kokosowe Dno foremki o rozmiarach około 22x22 cm wykładamy papierem do pieczenia i na dnie układamy pierwszą warstwę herbatników. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wrzątku i dodajemy do mleka(...)wystudzenia. Mleko kokosowe, które stężało miksujemy mikserem razem z cukrem kokosowym. Napowietrzoną galaretkę kokosową wykładamy na warstwę budyniu ananasowego przykrytego herbatnikami. Galaretkę kokosową również przykrywamy warstwą herbatników. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i smarujemy nią wierzchnią warstwę herbatników. Niezwłocznie posypujemy całość chipsami kokosowymi (jeżeli nie macie chipsów kokosowych, równie dobrze mogą to być wiórki kokosowe). Wioleta Gargula

MamaOskarka
Sernik kajmakowy z pianką malinową oraz śmietaną 132

łyżki mąki kukurydzianej pianka malinowa: 2 opakowania  mrożonych malin Hortex (po 280 g) 1 galaretka malinowa śmietana: 500 ml śmietanki 36% 1/2 szkl cukru pudru oraz 50 g czekolady deserowej blaszka 24x24 cm Przygotowanie: Poprzedniego dnia wieczorem wykładamy maliny do garnka i odstawiamy do rozmrożenia. Spód: na stolnicę wysypujemy mąkę kukurydzianą i proszek do pieczenia oraz wkrajamy masło(...)sernik z pianką do lodówki na ok. 1 godzinę. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i układamy delikatnie na piance malinowej. Wyrównujemy śmietankę i posypujemy ją drobno startą czekoladą. Ponownie wkładamy sernik do lodówki. Najlepszy jest na drugi dzień. Smacznego

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Truskawkowe naleśniki a'la Crepes Suzette 139

szczypta soli sos truskawkowy: 1 opakowanie truskawek mrożonych "Hortex" (bez szypułek) 1 łyżka masła masła pół szklanki cukru trzcinowego sok z rozmrożonych truskawek szczypta kardamonu bita śmietana i starta czekolada do dekoracji Za pomocą trzepaczki zmiksuj mleko z jajkiem i szczyptą soli. Cały czas mieszając dosypuj kakao i mąkę, a na końcu wlej stopione masło. Gdy ciasto będzie miało jednolita(...)podsmaż w sosie z obu stron. Gdy naleśniki są już podsmażone  układaj je na talerzykach, ułóż na nich truskawki. Całość udekoruj bitą śmietaną  i posyp startą czekoladą

Gotuj Sam!
Kruche ciasteczka 159

Piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temp. 180 C przez ok. 10 -15 minut. 6.Gotowe ciasteczka można udekorować polewą czekoladową bądź konfiturą. Polewa czekoladowa: - 50 g czekolady deserowej - 4 łyżki mleka Czekoladę rozpuścić a następnie wlać mleko. Wymieszać, poczekać jakieś 5 minut i polać ciasteczka.  Smacznego

Różne smaki w kuchni
Kruche ciasteczka 207

Piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temp. 180 C przez ok. 10 -15 minut. 6.Gotowe ciasteczka można udekorować polewą czekoladową bądź konfiturą. Polewa czekoladowa: - 50 g czekolady deserowej - 4 łyżki mleka Czekoladę rozpuścić a następnie wlać mleko. Wymieszać, poczekać jakieś 5 minut i polać ciasteczka.  Smacznego

Różne smaki w kuchni