czekolada - 27946 przepisów (strona:879/1864)

Smerfy - niebieskie babeczki brownie z jagodami 247

łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 3 jajka 450 ml jogurtu naturalnego 60g cukru pudru 110g drobnego cukru brązowego 120ml oleju 3 łyżki kakao 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 1 szklanka jagód + cukier do obtoczenia lub dżem jagodowy   Masa:   330 ml zimnej śmietany 30% 1 niebieski barwnik opcjonalnie śmietanfix (jeżeli śmietana będzie bardzo mocno schłodzona, nie będzie(...)drugiej wlewamy wszystkie mokre ( zaczynając od jajek, które musimy ro0ztrzepać widelcem). Produkty mieszamy, a kiedy się połączą wlewamy mokre składniki do suchych i mieszamy do połączenia łyżką. Czekoladę drobno łamiemy i dodajemy do masy. Do formy na muffinki wkładamy papilotki. Wykładamy do każdej z nich po 1 łyżce masy, wkładamy łyżeczkę jagód z cukrem lub dżem i zakrywamy 2 łyżkami

ChilliJemy
Ciasto z czekoladkami Kinder 1686

mączkę. Masa z czekoladkami Kinder: 200 g czekoladek Kinder 500 ml śmietanki kremówki 30-36% 3 łyżki cukru 3 łyżeczki żelatyny + 50 ml wody Dekoracja: 150 g czekolady deserowej lub mlecznej 4 łyżki masła Czekoladki Kinder Jak zrobić ciasto z czekoladkami Kinder? Biszkopt Bezglutenowy: Dno tortownicy o średnicy 22-24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy(...)rozpuszczoną żelatynę, aż powstanie sztywny krem. Do kremu dodajemy czekoladki, dokładnie mieszamy i wykładamy na wystudzony biszkopt, wierz równamy.  Wstawiamy tortownicę na 6-8 godzin do lodówki. Dekoracja: Czekoladę z masłem topimy w kąpieli wodnej (większą miseczkę ustawiamy nad mniejszym rondelkiem z gotującą się wodą, aby miseczka nie dotykała wody).  Polewą czekoladową polewamy wierzch zimnego ciasta. Dekorujemy

Kuchnia Łukasza
Słodki omlet z mrożonymi owocami 318

omlety...oczywiście, że te na słodko ! Z jakimi dodatkami przygotowuję słodkie omlety ? Zwykle wykorzystuję to co mam pod ręką, w szafce, lodowce lub zamrażarce. Dodaję świeże owoce, bakalie, czekoladę, masło orzechowe, miód. Często do omletów dodaję też mrożone owoce. Szczególnie zimą i w okresie wiosennym, korzystam z dobrodziejstwa, jakim są mrożonki. W ofercie marki Poltino znajdziecie truskawki, wiśnie, maliny jagody(...)czarne porzeczki. Te owoce stanowią świetny dodatek do słodkich omletów. Spróbujcie też omletu z truskawkami i czekoladą -  PRZEPIS PRZEPIS NA SŁODKI OMLET Z MROŻONYMI OWOCAMI Składniki na omlet ( 1 porcja ) 2 jajka 2 łyżki mąki ( pszenna, ryżowa, jaglana lub inna) 50 ml  napoju roślinnego lub mleka garść mrożonych malin, np. Poltino garść mrożonych jagód, np. Poltino 1 łyżeczka

kolorowotorcikowo
Babka z kremem i truskawkami 153

serka mascarpone cukier według własnego smaku Mocno schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier, serek mascarpone i chwilę ubijać do połączenia się składników. Polewa 100 g mlecznej czekolady 100 g śmietany kremówki Smietanę podgrzać , a następnie wymieszać z pokruszoną czekoladą. Dodatkowo 1 szklanka truskawek posypka czekoladowa Wykonanie: Jajka zmiksować wraz z cukrem na gładką masę, dodać olej,  przesianą

O kuchni z uczuciem
CIASTKA OWSIANE Z ŻURAWINĄ 174

SKŁADNIKI 1 szkl. płatków owsianych, ½ szkl. mąki graham, ¼ szkl. mąki pszennej, ½ szkl. cukru brązowego, 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej, 100 g masła, 1 jajko, 70 g gorzkiej posiekanej czekolady, 80 g posiekanych orzeszków ziemnych, 50 g suszonej żurawiny WYKONANIE   Miękkie masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajko, ucieramy na chwilę. Dodajemy po kolei płatki, sodę oczyszczoną, mąki, a na końcu(...)czekoladę, orzeszki i żurawinę. Mieszamy składniki, lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczamy, układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Pieczemy ok. 15-18 minut w 180 stopniach

słodki bratek
WUZETKA 155

500ml śmietanki 30 % • 150-200 g twarożku np. sernikowego z wiaderka • 3/4 szkl. cukru pudru • 3,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szkl. wrzątku • dżem wiśniowy • 1,5 tabliczki czekolady rozpuszczonej z 3 łyżkami mleka PRZYGOTOWANIE: Biszkopt: Żółtka wymieszać z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę, cały czas miksując dodajemy stopniowo cukier, następnie dodać żółtka z proszkiem, zmniejszyć(...)schować do lodówki, aż stężeje. Pierwszy blat biszkoptu posmarować dżemem, na to masa (trochę zostawić do dekoracji), przykryć drugim blatem i lekko docisnąć, na wierzch wylać rozpuszczoną, przestudzoną czekoladę, wyrównać, wierzch delikatnie podzielić na kwadraty i na każdy zrobić szprycą dekoracje z kremu, tak przygotowane ciasto schłodzić w lodówce. Biszkopty przed przełożeniem można delikatnie nasączyć mocną herbatą, biszkopt będzie bardziej

KUCHNIA POLSKA
ROLADA CZEKOLADOWA 136

zwijamy wzdłuż dłuższego boku, zostawiamy do ostygnięcia. BITA ŚMIETANA: • 400 ml śmietanki 30% • 3 łyżki cukru • 2 x śmietan fix (luż żelatyna) • 3 łyżki kakao DODATKOWO: • słoiczek wydrylowanych wiśni • czekolada rozpuszczona z kilkoma łyżkami mleka • migdały Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno razem z cukrem, dodajmy kakao, miksujemy, a na koniec dodajemy śmietan fix, dokładnie wymieszać mikserem. Wystudzoną roladę rozwijamy(...)można delikatnie skropić sokiem z wiśni), smarujemy śmietaną, wzdłuż jednego dłuższego boku rozkładamy odsączone wiśnie i zwijamy, wierzch polewamy tężejącą, rozpuszczoną czekoladą, posypujemy migdałami i chowamy do lodówki do schłodzenia

KUCHNIA POLSKA
MILKY WAY - SZYBKIE CIASTO BEZ PIECZENIA 3010

wanilinowego, około 1/2 szklanki cukru, około 400-420 g mleka w proszku, opakowanie masła (nie margaryny!) - wcześniej wyjąć z lodówki, aby miało temp. pokojową Składniki na polewę czekoladową: 2 czekolady mleczne (każda po 100 g) - można użyć gorzkiej lub pół na pół około 150 ml śmietany 30% Dodatkowo: 350 g herbatników kakaowych. Przygotowanie: Mleko wlewam do rondelka, dodaję dwa rodzaje(...)czas miksując dodaję na przemian porcję mleka w proszku i mleka gotowanego. Miksuję do czasu otrzymania gładkiego kremu na niskich obrotach. Śmietanę zagotowuję, zestawiam z ognia, dokładnie mieszam z czekoladą (wcześniej połamaną w kostkę), aż uzyskam gładką polewę czekoladową. Odkładam, aby nieco przestygła. Blachę wykładam folią spożywczą. Układam warstwę herbatników, wylewam 1/2 masy mlecznej, następnie kolejno: herbatniki, pozostała masa, herbatniki

JejKuchnia
Szarlotka bez jabłek z soku jabłkowego 237

nasączyć ponczem oba blaty i przełożyć masą( 1/3 masy zostawić na gorę placka) Składniki na poncz: 1 szklanka soku jabłkowego 100% 1 łyżka spirytusu Składniki na polewę: 1 gorzka czekolada 1 mleczna czekolada 1 mała śmietana 12% Wykonanie polewy: Wszystkie składniki na polewę rozpuścić, polać gotowy placek i odstawić w chłodne miejsce

Tradycyjna Kuchnia
Ciasto bounty. 860

gotować, aż mleko się wygotuje około 15-20 minut. Po tym czasie wyłączyć gaz, dodać masło i mieszać aż się rozpuści. Zostawić do przestudzenia. Składniki na polewę: 2 kostki czekolady mlecznej, lub po jednej mlecznej i gorzkiej 1/2 kostki margaryny Do rondelka włożyć margarynę i  połamane czekolady. Gotować na małym gazie, cały czas mieszając do całkowitego rozpuszczenia. Odstawić

Agusiowe smakołyki
Kopiec Kreta 149

średnicy 25cm) 4. Piec w 180 stopniach przez 30-40 minut (wkładałam do nagrzanego piekarnika) Masa: 500ml kremówki 3 śmietan fixy 4 łyżki cukru pudru 1 tabliczka mlecznej czekolady Kremówkę wymieszać ze śmietan fixami oraz cukrem pudrem. Na sam koniec dodać czekoladę pokrojoną w małą kosteczkę - delikatnie wymieszać. W wystudzonym cieście wydrążamy środek, tak by zostały 2-3cm brzegi

My World by Dagmara Rek
Czekoladowa tarta z tapioką (bez pieczenia) 220

szklanki mleka roślinnego (pół na pół: kokosowe i sojowe, dobrze wymieszane) 5-6 łyżek syropu klonowego 3 łyżki skrobi ziemniaczanej + 3 łyżki wody szczypta soli 120 g gorzkiej czekolady Dodatkowo: pestki z połowy granatu Przygotowanie: Granulki tapioki zalać wodą, przykryć i odstawić na ok. 4 godziny lub na noc (nie wstawiać do lodówki). Spód: W malakserze/ blenderze rozdrobnić orzechy(...)małej miseczce wymieszać skrobię ziemniaczaną z wodą, dodać mieszankę do garnka oraz szczyptę soli. Gotować przez ok. 5 min., mieszając, aż pudding zgęstnieje. Zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę i mieszać, aż się rozpuści. Odstawić, aby masa lekko przestygła. Następnie przełożyć ją na przygotowany spód.  Gdy tarta całkowicie wystygnie, wstawić ją na kilka godzin do lodówki, najlepiej na całą

Domowa Cookierenka Agi
Czekoladowe krówki z masłem słonecznikowym i daktylami 229

dowolnie – jako przekąskę na drugie śniadanie czy do kawy, powinny być jednak przechowywane w chłodzie. Składniki: 1 szklanka pasty słonecznikowej (przepis poniżej) 1 szklanka daktyli 1 tabliczka ciemnej czekolady 2 łyżki oleju kokosowego Aby przygotować domową pastę słonecznikową, delikatnie upraż na rozgrzanej patelni 1 szklankę ziaren słonecznika z dodatkiem szczypty soli. Przełóż do blendera i zmiksuj na gładką pastę(...)słoiczka i przechowuj w lodówce. Aby przygotować krówki, daktyle namocz na 15 minut w ciepłej wodzie, a następnie dokładnie odciśnij i przełóż do malaksera (ostrze S) i dokładnie zmiksuj. Czekoladę połam na małe kawałki, wrzuć do miski wraz z olejem kokosowym i rozpuść w kąpieli wodnej. Ciemną płynną masę wraz z pastą słonecznikową dodaj do daktyli i ponownie zmiksuj. Przełóż

Roślinna - blog wegański
Czekoladowe krówki z masłem słonecznikowym i daktylami 229

dowolnie – jako przekąskę na drugie śniadanie czy do kawy, powinny być jednak przechowywane w chłodzie. Składniki: 1 szklanka pasty słonecznikowej (przepis poniżej) 1 szklanka daktyli 1 tabliczka ciemnej czekolady 2 łyżki oleju kokosowego Aby przygotować domową pastę słonecznikową, delikatnie upraż na rozgrzanej patelni 1 szklankę ziaren słonecznika z dodatkiem szczypty soli. Przełóż do blendera i zmiksuj na gładką pastę(...)słoiczka i przechowuj w lodówce. Aby przygotować krówki, daktyle namocz na 15 minut w ciepłej wodzie, a następnie dokładnie odciśnij i przełóż do malaksera (ostrze S) i dokładnie zmiksuj. Czekoladę połam na małe kawałki, wrzuć do miski wraz z olejem kokosowym i rozpuść w kąpieli wodnej. Ciemną płynną masę wraz z pastą słonecznikową dodaj do daktyli i ponownie zmiksuj. Przełóż

Roślinna - blog wegański
Sernik Mars na zimno 1688

pudru 250 g serka mascarpone 1 szklanka śmietany 30% 200 g batonów mars 100 g batoników Kinder 0,5 szklanki mleka 2,5 łyżki żelatyny Polewa czekoladowa: 100 g czekolady deserowej 6 łyżek śmietany 30% Polewa karmelowa: 3 łyżki cukru trzcinowego 25 g masła 3 łyżki śmietany 30% Na wierzch: Kilka batoników mars i kinder Spód: Herbatniki blendujemy lub mielimy(...)drobne kawałki, łączymy z masą mieszając łyżką. Przekładamy na schłodzony spód, wygładzamy wierzch. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin (2-3). Polewa czekoladowa: W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Dolewamy śmietankę i energicznie mieszamy. Odstawiamy do przestygnięcia. Wylewamy na ciasto, wygładzamy. Układamy pokrojone batoniki. Polewa karmelowa: W garnku podgrzewamy cukier, masło i śmietankę. Podgrzewamy (nie gotujemy!) do momentu rozpuszczenia cukru. Studzimy

VioletoweKucharzenie

Proponowane wyszukiwania