chleb - 26576 przepisów (strona:855/1772)

Do chleba - pasta z jajek i szynki 295

Był pyszny , świeżo upieczony chleb więc do chleba też coś dobrego musiało być. Co prawda taki świeżutki najlepiej smakuje z samym masłem, ale zrobiłam też coś pożywniejszego. Smarowidło z jajek, wędliny i zieleniny - bardzo dobre, spróbujcie ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Domowe pieczywo - Schiacciata, toskański chleb 198

Schiacciata to toskański, płaski chleb. To wypiek bardzo podobny do chleba focaccia, który pewnie znacie lepiej. Można go upiec z różnym dodatkami - różnymi ziołami, winogronami albo tylko z solą. Je się sam albo z pomidorami, wędliną czy serem. Najlepiej smakuje jeszcze ciepły. Ja przygotowałam wersję razową z dodatkiem oliwy bazyliowej. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Chleb z suszonymi figami i orzechami laskowymi 164

ulubionych owoców. Najlepsze oczywiście w sezonie, który trwa przeraźliwie krótko i jeszcze niestety musimy na niego poczekać. W zamian ratuję się suszonymi - które jak się okazało świetnie smakują w chlebie. Żeby chrupało, dodałam też orzechy laskowe. Zestawienie proste i pyszne! Składniki (2 chleby): pół szklanki zakwasu żytniego 1 szklanka mąki żytniej razowej 1,5 szklanki mąki pszennej razowej 2 szklanki

sama złodycz
Chleb pszenny z boczkiem i papryczką chilli 225

Spodobało mi się to pieczenie chleba. Po pierwszym udanym eksperymencie, tj.  włoskim chlebie z bazylią, czarnuszką i suszonymi pomidorami przyszedł czas na drugi - tym razem z boczkiem i papryczką chilli. Przepis pochodzi z bloga:  Słodki Kompromis .  Nie jest pracochłonny, nie wymaga też długiego leżakowania - raptem 2 godziny! Warto wypróbować. Chociażby dla chrupiącej skórki(...)Chleb pszenny z boczkiem i papryczką chilli Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 200 g pokrojonego w kosteczkę boczku 1 mała, ususzona papryczka chilli 350 ml wody 1 łyżeczka suszonych drożdży lub 20 g świeżych 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru Boczek kroimy w kosteczkę i podsmażamy na chrupko na suchej patelni, chilli rozmiażdżamy w moździerzu na pył, możemy również

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Tosty z kiwi 196

składniki: 12 kromek chleba tostowego 3 owoce kiwi 6 plastrów szynki dojrzewającej masło do posmarowania kromek 4-5 pomidorów suszonych 6-8 czarnych oliwek 1 łyżka kaparów do posypania ser żółty straty Kromki chleba tostowego posmarować masłem. Na każdej kromce ułożyć pół plastra szynki i dwa plasterki kiwi. Posypać odrobiną startego żółtego sera.Na wierzchu ułożyć dowolnie dodatki: kapary, pokrojone

Monia miesza i gotuje
Zakwas na żurek 191

mąki żytniej pełnoziarnistej typ 2000 1 litr przegotowanej letniej wody 2-3 ząbki czosnku 3-4 listki laurowe Kamis po kilka ziaren czarnego pieprzu i ziela angielskiego Kamis piętka chleba na zakwasie Do dużego słoja (lub kamiennego garnka) wsypać mąkę. Dodać przyprawy i rozgniecione ząbki czosnku. Wlać letnią przegotowaną wodę i wymieszać. Dodać piętkę chleba na zakwasie, przykryć ściereczką

Monia miesza i gotuje
Tosty hawajskie 217

wykorzystanie czerstwego pieczywa, ale także poznanie nowych połączeń smakowych. Doskonałe na niedzielne śniadanie, ponieważ wymagają trochę czasu, za to są bardzo pożywne. Składniki (na 8 tostów): 8 kromek chleba najlepiej tostowego  8 plasterków sera tostowego 8 plasterków szynki/ 4 duże plasterki szynki (np. szynka Babuni) 8 plasterków ananasa z puszki 2 jajka 3-5 łyżek mleka  olej(...)smażenia Na początek przygotowujemy tosty francuskie tj. roztrzepujemy jajka z mlekiem następnie moczymy w nich kromki chleba i smażymy na złoto- brązowo na rozgrzanym oleju. Na blaszce do pieczenia układamy papier do pieczenia, aby tosty nie przywarły. Układamy na nim usmażone tosty i kolejno układamy szynkę, ananasa i ser. Piekarnik ustawiamy na 180 stopni i góra-dół. Do już rozgrzanego

Pudełko rozmaitości
Zrazy wołowe zawijane - klasyczne polskie 191

boczku wędzonego (raczej chudego), 2 kiszone ogórki , 4 szalotki (małe), 1 kawałek razowego chleba , 4 ząbki czosnku, musztarda (daliśmy bawarskiej, bo sarepska wyszła) chrzan, 2 cebule, sól, pieprz, 3 listki laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, może być do smaku też majeranek. Mięso rozbijamy, smarujemy z jednej strony musztardą i kładziemy na tą stronę po małym kawałku boczku, kiszonego ogórka, razowego(...)chleba, szalotkę, pół ząbka czosnku i łyżeczkę chrzanu. Zwijamy w roladę i związujemy sznurkiem lnianym. Obtaczamy w mące i obsmażamy z każdej strony. Pod koniec smażenia dodajemy pokrojona na ćwiartki cebulę i jeszcze przez chwilę smażymy, po czym zalewamy 1,5 l wody. Dodajemy przyprawy: sól, pieprz, listki laurowe, ziele angielskie. Wstawiamy do nagrzanego na 180 C piekarnika

Delicious Titbits
Bezglutenowa ciabatta z suszonymi pomidorami 17

bezglutenowe pieczywo z myślą o córci ♥️  A poniżej mam dla Was filmik z wykonania. Zapraszam.     Potrzebujemy: 250 g mąki bezglutenowej ( użyłam gotowej mieszanki bezglutenowej do wypieków chleba ) 1 mała łyżeczka soli lub pół większej łyżeczki  1 łyżeczka cukru  około 3 g suszonych drożdży około 250 ml ciepłej wody  2-3 łyżki suszonych pomidorów ( najlepiej

Izabelawkuchni
Chlyb ze niyspodziankōm 14

żech rajzowoł1 po Rumuniji, to żech we jednyj restauracyji (jako to sie zarŏzki2 rymuje 😉 ) jŏd3 szinka ze syrym zapiykanŏ we chlebie. Smakowało [...] The post Chlyb ze niyspodziankōm appeared first on Chop w kuchni

Chop w kuchni
Bułki razowe z żurawiną 35

Szybkie bułeczki do upieczenia na śniadanie polecają się gorąco. Mało teraz piekę i chleba, i bułek bo praktycznie ja nie jem pieczywa wcale a Przemek też niewiele. Jednak jak już upiekę bo mam ochotę to muszą być pyszne i zdrowe, i takie właśnie są te bułeczki. Idealne do pracy, szkoły, śniadanie czy kolację. Polecam. Bułki razowe z żurawiną - przepis CZYTAJ

Moje Małe Czarowanie
Chleb żytnio-orkiszowy z kurkumą na maślance 31

Zaczyn robimy wieczorem, dzień przed pieczeniem chleba : 60 g zakwasu aktywnego, najlepiej żytniego ( u mnie z mąki orkiszowej pełnoziarnistej) 400 g mąki żytniej typ 720 400 g wody Mieszamy wszystko dokładnie, przykrywamy miskę i pozostawiamy na  12-14 godz. w temp. pokojowej. Ciasto właściwe: cały zaczyn 700 g mąki orkiszowej typ 550 ( u mnie 630) 400 g maślanki

Proste Potrawy
Chleb z tartym jabłkiem i marchewką 34

smalcem i pozwoliłam rosnąć jeszcze ok. 40 min Włożyłam do piekarnika nagrzanego do 210*C Piekłam ok.50 min. Moje uwagi: Masa chlebowa była dość luźna, obawiałam się nawet, że chleb będzie zakalcowaty, ale wyrósł i upiekł się bez zakalca.  Domownikom smakował, ale chyba wypieku nie powtórzę, choćby ze względu na sporo pracy. Obydwa bochenki piekły się razem, jeden bochenek

Proste Potrawy
Szybka pasta jajeczna 51

Pasta kanapkowa to smaczne smarowidło do chleba, które świetnie sprawdzi się na śniadanie lub kolację. Jest szybka w przygotowaniu i nie wymaga wielu składników. Dziś mamy dla was przepis na szybką pastę jajeczną, którą robi się błyskawicznie i rewelacyjnie smakuje. Co sprawia, że pasta jajeczna jest tak wyjątkowa? Jajka są znakomitym źródłem pełnowartościowego białka, a także wielu innych substancji odżywczych

Alle Dobre!

Proponowane wyszukiwania