chleb - 26176 przepisów (strona:850/1746)

Smalec domowy 128

Pamiętacie nasz chleb z cebulką? Do tego chleba idealnie pasuje domowy smalec. Kupujemy 1 kg świeżej słoniny ( uwaga!: świeża słonina nie ma żadnego zapachu; jeśli pachnie słoniną-jest nieświeża), 30 dkg mielonego mięsa wieprzowego, 3-4 surowe kiełbaski białe. Najlepiej dokonać zakupów w zaprzyjaźnionym, sprawdzonym sklepie. My mamy taki sklep. Do tego potrzebne będą: -kilka pokaźnych cebul -kilka ząbków czosnku

Maminek kulinarny
Żurek na wędzonce 151

Proponujemy żurek na wędzonce z dodatkami. Smakuje wyśmienicie. Zaczniemy od zakwasu, który musimy przygotować 3-4 dni wcześniej. Składniki na zakwas: -15 dkg mąki żytniej -kromka razowego chleba -2 ząbki czosnku -1/2 l letniej przegotowanej wody Mąkę wsypujemy do szklanego naczynia i mieszamy z częścią wody. Gdy powstanie gładkie ciasto dodajemy pozostałą wodę i mieszamy. Dodajemy kromkę chleba

Maminek kulinarny
Gazpacho 152

Gazpacho to pikantny, aromatyczny chłodnik, wywodzący się z Andaluzji. Oryginalne gazpacho składało się jedynie z chleba, wody i oliwy. Było pożywieniem ubogich rolników w winnicach i na plantacjach oliwek lub cytrusów. Obecnie klasyczne hiszpańskie gazpacho składa się zazwyczaj z surowych warzyw, octu i oliwy z dodatkiem rozmoczonego chleba.  Składniki zupy można pokroić lub rozdrobnić mikserem. Ja pokroiłam warzywa

Smakowity Blog Kulinarny
Obiadowy finał, czyli deser - najlepszy 529

ciasto. Coś delikatnego, słodkiego, a jednocześnie.. Hmm... Wykwintnego? Niecodziennego z pewnością. I chyba mi się udało, bo C. był zachwycony. Cały obiad mu smakował (to, że sama piekę chleb czy bułki wprawia go w niepomierne zdumienie za każdym razem, choć przecież jako kelner jest świadkiem pieczenia chleba niemal codziennie), jednak to deser sprawił, że oczka mu się zaświeciły. Serio

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wspólne pieczenie: cebulka w pieczywie 165

bułeczki po prostu uwielbiam - smak smażonej, a później zapieczonej w cieście cebuli niewiarygodnie łagodnieje, a pieczywo nabiera charakteru. Od razu wiedziałam, co chciałabym zrobić. Przeszukałam wszystkie książki o pieczeniu chleba, które mam, ale nigdzie nie znalazłam tego, czego szukałam. Zdecydowałam się więc skorzystać ze sprawdzonego już przepisu na mleczne bułeczki z książki Pieczenie chleba w domu Gertrud Weidenger i Marie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bagietki niemal błyskawiczne 131

Uwielbiam świeże, domowe pieczywo. Czy to bułeczki, czy chleb, albo słodka chałka czy drożdżówki... Wszystko, co nada się na śniadanie, jest u mnie mile widziane. Ciągle szukam nowych, ciekawych przepisów, różniących się składnikami lub metodą wykonania. Najbardziej lubię małe, okrągłe bułeczki - można je przygotować na tyle różnych sposób... Tym razem jednak sięgnęłam po Bag brød - duńską książkę traktującą o wypieku(...)chleba. Ma cudne, nieco rustykalne zdjęcia, i pełna jest fantastycznych przepisów. W oczy wpadły mi trubo bagietki. Hmm... Co najmniej zabawna nazwa. Okazuje się jednak, że przygotowuje się je naprawdę ekspresowo - półtorej godziny, i będą pysznić się na blacie kuchennym, i rozsiewać taki zapach, że nikt im się nie oprze...  Pierwszy raz upiekłam je na nasz wakacyjny wyjazd

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bułeczki od Tatter 138

końca listopada). Owszem, bywają na śniadanie placuszki, jadamy owsiankę, albo najzwyklejsze płatki kukurydziane z mlekiem. Pieczywo jednak jest niezwykle mile widziane. Tak naprawdę nie pamiętam, kiedy ostatnio kupiłam chleb... I bardzo mi z tym dobrze. Domowy jest stokroć smaczniejszy, można sobie nawymyślać, co się chce, powkładać różne ciekawe składniki, i delektować się tymi smakołykami. Poza tym zapach wydobywający się(...)Tatter  - jednego z najlepszych dotyczących domowego pieczywa. Tam znalazłam prześliczne bułeczki z makiem, i w związku z tym, że w porównaniu do na przykład dziewięć godzin wyrastającego chleba są niemal błyskawiczne, a w składzie miały akurat tyle drożdży, ile czekało na mnie w kuchni, od razu się za nie zabrałam.  Bułeczki są lekko chrupiące z wierzchu (choć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wyjątkowe bułeczki - z jabłkiem, na wytrawnie 176

Dziś niedziela. A niedzieli bez domowego pieczywa ostatnimi czasy sobie nie wyobrażam. Piekę zawrotne więc ilości bułek i chlebów, i ogromnie mi się ta zabawa podoba. Może w końcu zabiorę się za zakwas...? Cóż, możliwe, że będzie to kulinarne wyzwanie na rok 2014. Póki co zapraszam Was na wyjątkowe bułeczki.  Zastanawiałam się jakiś czas temu, jakby to było upiec(...)bułki z jabłkami... Kiedyś próbowałam zrobić chleb jabłkowy, ale nic z tego nie wyszło, i całość wylądowała w koszu. Bardzo nieprzyjemne doświadczenie. Z duszą na ramieniu więc udałam się do kuchni z mocnym postanowieniem działania według intuicji. Okazuje się bowiem, że wyrobiłam sobie takową, i chociaż ja czasem nie mam pojęcia, co robić, ona podpowiada, jak działać. Wykorzystałam więc swój

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bułki z nerkowcami - najlepsze 134

Przez chyba dwa tygodnie nie piekłam chleba ani bułek. Nie wiem dlaczego - po prostu zabrakło mi czasu. Śliczna pogoda nie poprawia sytuacji - zamiast spędzać czas na wyrabianiu ciasta drożdżowego, wolę się wybrać na długi spacer do lasu, który po prostu pachnie wiosną. Powoli budzi się do życia, zielone, świeżutkie pączki na krzewach przyciągają wzrok, a dwie biedronki bezpiecznie schowane(...)coraz cieplejsze dni. W sobotę wybraliśmy się na zakupy, i w oczy wpadła mi niepozorna książeczka pod wyjątkowo apetycznym tytułem Brød: 100 lækre opskrifter , czyli sto pysznych przepisów na chleb . Była w przecenie i kosztowała grosze, nie mogłam się jej oprzeć. I muszę powiedzieć, że wyjątkowo udany to zakup - wypróbowałam już trzy przepisy, wszystkie wyszły pyszne, i już nie mogę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bułki z serem 182

serem.  Piec w 190 st. C. przez 15 minut, aż ser się zrumieni. Ostudzić na kratce. Smacznego! W aktualne upały, muszę się przyznać, nie mam chęci na pieczenie chleba ani bułek. Wyrabianie ciasta, długie wyrastanie, a później pieczenie mnie przerasta... Chleb więc, o zgrozo , kupujemy. Muszę przyznać, że w piekarni po drugiej stronie ulicy jest całkiem niezły. Choć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Zupa z bobu z grzankami 169

śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 1 litr bulionu (u mnie 1 litr gorącej wody + 1 płaska łyżka przyprawy do zup - vegety); 1/2 łyżki majeranku;  Sól; Pieprz; 4 kromki chleba (około 150 g).  Sposób przygotowania: Bób ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić. Wystudzić. Obrać ze skórki. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Koperek drobno(...)pieprz, majeranek, sól i drobno posiekany koperek. Wymieszać. Śmietanę wlać do miseczki. Dodać chochlę zupy i dokładnie wymieszać.  Zupę zestawić z ognia. Dodać zahartowaną śmietanę i wymieszać. Kromki chleba pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na suchej patelni (tj. bez dodatku tłuszczu), aż staną się złociste i chrupiące. Zupę podawać gorącą, z grzankami, ewentulanie oprószoną koperkiem. SMACZNEGO! Uwagi

Gospodyni Miejska
Jajko zapiekane w boczku ze szpinakiem 140

boczek w plastrach (lub szynka parmeńska) 6 plastrów - sól, świeżo zmielony pieprz do smaku - gałka muszkatołowa 2 szczypty - 1 ząbek czosnku - masło 2 łyżki i odrobina do wysmarowania kamionek - chleb kawałek pocięty w paseczki SPOSÓB WYKONANIA: - nastawiamy piekarnik na 200 stopni - myjemy i osuszamy szpinak i wrzucamy go na rozgrzaną patelnie z masłem i utartym czosnkiem, dusimy chwilę po czym(...)pieczarką kruszymy mozzarellę i wbijamy w to jajko - wkładamy do nagrzanego piekarnika na 13-15 minut (w zależności jaki lubimy stopień wysmażenia jajka) - ja podaję to z ciepłym tostowym chlebem poczętym w paseczki, aby można było sobie zanurzać w jajku . - świetnie smakuję posypany garścią świeżego szczypiorku lub ulubionych naszych kiełek. - jajko solimy i pieprzymy - pyszne, szybkie i sycące danie Smacznego

Basia w kuchni
Stek na aromatycznych grilowanych warzywach w towarzystwie ciabaty 185

ząbki tymianek świeży 3 gałazki rozmaryn świeży 2 gałązki oliwa rozmarynowa  masło 3 łyżki sól różowa (równie dobrze może być też morska) świeżo zmielony pieprz  kawałek chleba do podłożenia  SPOSÓB WYKONANIA : - mięso myjemy, jeżeli posiada błony oczyszczamy je, mięso suszymy - kroimy dwa plastry mięsa o grubości ok 3 cm( upodobanie dowolne i grubość też zależy od jakości(...)zasadę, że na 1 cm wysokości  mięsa 1 minuta pieczenia (lubię wysmażenie medium) - po tym czasie układam na patelni paprykę, pomidorki, czosnek, szalotkę - oraz pod wołowinę kładę kawałek chleba, aby mięso się dalej nie smażyło, ale  doszło do odpowiedniej struktury w piekarniku - dzięki grilowaniu czosnku i szalotki pozbędziemy się intensywności i nadamy im cudownego aromatu i konsystencji - piekę

Basia w kuchni
Zakwas na żurek- domowy 186

długa ......... SKŁADNIKI : 1 litr przegotowanej wody  1 szklanka mąki żytniej razowej  2-3 ząbki czosnku  3 liście laurowe  5 ziaren ziela angielskiego  kromka chleba razowego (na zakwasie) użyłam 3 łyżek zakwasu SPOSÓB PRZYGOTOWANIA : - do wysokiego naczynia wsypujemy szklankę mąki razowej (jeżeli nie posiadamy w ostateczności możemy użyć płatki owsiane) - rozgniatamy czosnek, wrzucamy lisie laurowe oraz(...)ziele angielskie - zalewamy do letnią przegotowaną wodą , mieszamy, aby nie było grudek - jeżeli nie mamy zakwasu dodajemy kromkę  razowego chleba ja dodałam 3 łyżki zakwasu razowego - przykrywamy ściereczką(tak aby dochodziło powietrze) odstawiamy do 7 dni, codziennie przemieszamy nasz zakwas drewnianą łyżką - gotowy przetrzymujemy w lodówce - warto korzystając z zakwasu do żurku pozostawić sobie trochę i na tym stworzyć

Basia w kuchni
Smalec ze ze śliwką i rozmarynem, oraz z jabłkiem i tymiankiem 199

Smalec czy wakacje mogą się bez niego obejść. Czy wyjedziemy nad morze czy w góry zawsze się znajdzie stoisko ze smalcem do tego nierówno ucięta pajda chleba i oczywiście ogórek kiszony. Taki wakacyjny zestaw a jak smakuję ! Robi się go szybko a co damy do naszego smalcu pozostaję już naszą wyobraźnią smakową. Bardzo lubi towarzystwo papryki, cebulki, jabłka, śliwki, ziół(...)kwasowość i ten bajeczny kolor. Jak zobaczyłam śliwki na straganie nie mogłam się oprzeć, aby tego w taki sposób nie połączyć :) Idealnie smakuję z ogórkiem kiszonym i na upieczonym chlebie na zakwasie <3 Smalec robiony od lat wielu a tak nadal nam smakuję

Basia w kuchni