ciasto ze szpinakiem - 3666 przepisów (strona:65/245)

Łosoś zapiekany w cieście francuskim 115

przygotować go w sposób mniej oczywisty, oryginalny, z dodatkowymi, ciekawymi nutami smakowymi. Oto nasz sprawdzony przepis na przepysznego łososia w cieście francuskim: Składniki: arkusz ciasta francuskiego 2 kawałki łososia po ok. 200g 200 gramów szpinaku 100g sera feta 100ml śmietany 18% duża, czerwona papryka suszone pomidory w oleju zielone oliwki 200g sera mozarella oliwa z oliwek do posmarowania ciasta białko(...)Kładziemy kawałki łososia, posypujemy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Pokrywamy je przygotowanym wcześniej szpinakiem, na górę kładziemy paski czerwonej papryki, suszone pomidory i oliwki. Całość spryskujemy oliwą z oliwek i posypujemy startym wcześniej na grubej tarce serem mozarella. Zawijamy wszystko w ciasto francuskie, łącząc je na brzegach. Następnie smarujemy ciasto białkiem z jajka, w celu pięknego zarumienienia się

Aromatyczne Podróże
Ciasto szpinakowo-kokosowe 180

Kontynuując przygodę z warzywnymi wypiekami, dzisiaj zachęcam Was do upieczenia ciasta szpinakowo-kokosowego.  Poniższe ciasto zachwyca swoim pięknym, zielonym kolorem, a także jest  łatwe i szybkie do przygotowania. Ponadto jest lekko wilgotne, a zarazem lekkie w smaku.  Składniki*: 180 g świeżego szpinaku 1 szklanka mąki pszennej (150 g) 3/4 szklanki cukru (135 g) 1 szklanka wiórków kokosowych(...)średnicy 18 cm Szpinak umyć, osuszyć i przesypać do kielicha blendera. Wlać 1/4 szklanki wody. Całość ze sobą zmiksować, tworząc jednolitą masę. Do miski wsypać mąkę, sodę oczyszczoną, wiórki kokosowe, cukier, cukier wanilinowy i szczyptę soli. Następnie wlać mleko, olej i masę szpinakową. Całość ze sobą zmiksować. Formę do pieczenia wyłożyć papier. Przelać ciasto. Piec około 40-50 minut

Ugotować
,,Kolorowe roladki ze szpinakiem i szynką’’ 201

cury Składniki na zielone ciasto: 2 szt jajka 2 łyżki oleju 1 łyżka śmietany 18% 3 płaskie łyżki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki szpinaku zblendowanego szczypta soli Składniki na pomarańczowe ciasto: 2 szt jajka 2 łyżki oleju 1 łyżka śmietany 18% 3 płaskie łyżki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżka koncentratu pomidorowego 1 płaska(...)soli. Żółtka mieszamy z przyprawą cury olejem, śmietaną, mąką, proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. Ciasto zielone: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli. Żółtka mieszamy ze szpinakiem ,olejem, śmietaną, mąką, proszkiem do pieczenia, solą. Na końcu dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. Ciasto pomarańczowe: Żółtka oddzielamy

Podróż w kulinaria
,, Kokilki ze szpinakiem i pastą z suszonych pomidorów’’ 147

Dzisiaj zapraszam na przekąskę w stylu francuskim. Inspiracją do powstania dania była życzliwość firmy Ole . Składniki: 1 ciasto francuskie 200 g szpinaku 100 g schabu 1 ząbek czosnku 1 cebula 4 łyżki kukurydzy Chili, zioła prowansalskie, sól, pieprz, Pasta z suszonymi pomidorami Listki świeżej bazylii Wykonanie: Cebulkę kroimy w kosteczkę i szklimy na patelni. Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy(...)niego wyciśnięty czosnek, a potem szpinak, kukurydzę i chwilę podsmażamy. Mięso podsmażamy na patelni przyprawiamy chili i ziołami prowansalskimi, łączymy z resztą składników. Ciasto francuskie dzielimy na 6 kwadratów. Do natłuszczonej formy na babeczki układamy kwadraty tak aby rogi ciasta wystawały poza brzegi. Następnie napełniamy farsz i nakładamy na wierzch łyżkę pasty. Kokilki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni

Podróż w kulinaria
Kurczak nadziewany pieczarkami zapiekany w cieście francuskim 397

blogu jest już łosoś zapiekany w cieście francuskim, jeden ze szpinakiem a drugi z pesto  a teraz zapraszam na pierś z kurczaka. Wystarczy mięsko nadziać pieczarkami i owinąć ciastem, zapiec i gotowe. Danie świetnie smakuje i  wspaniale prezentuje się na talerzu. składniki: 2 średnie pojedyńcze piersi z kurczaka 1 cebula 250 g pieczarek sól,pieprz 2 plastry

Monia miesza i gotuje
Żytnia tarta z łososiem i szpinakiem - idealnie kruche ciasto! 146

łososiem i szpinakiem. Pomysł na wytrawny wypiek okazał się strzałem w dziesiątkę! 😻  Połączenie smakowe raczej tradycyjne, proste, dlatego też najlepsze. Świeży szpinak i świeży łosoś w połączeniu z białym serem na idealnie kruchym cieście.  Łososia najlepiej przygotować wcześniej, przed pieczeniem tarty. Danie idealne na wszelkie te bardziej  i te mniej uroczyste przyjęcia, na szaloną domówkę, na romantyczną(...)grzanie góra-dół). Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy. Ciastem wyłożyć dno i boki formy, wcześniej natłuszczonej i obsypanej mąką. Spód podziurkować widelcem i podpiekać przez ok. 30 minut w temp. 190 stopni C. W tym czasie przygotować nadzienie. nadzienie ok. 250 g świeżego szpinaku 400 g filetów z łososia ząbek czosnku łyżka masła 100 g twarogu

Kuchnia Ellie
Tort leśny mech 307

Tort leśny mech to wypiek, który zachwyci każdego. Ciasto szpinakowe piekę często, ale pierwszy raz zdecydowałam się podać je w formie wysokiego, imponującego tortu. Bo i okazja nie byle jaka – to cudo powstało, aby uświetnić Dzień Matki. Taki zielony kolor na pewno wprawi w niesamowity nastrój każdego obdarowanego : ) Do kremu użyłam białej czekolady i dla przełamania smaku – kawy(...)Dodajemy wtedy po jednym żółtku i miksujemy do połączenia. Zmniejszamy obroty i powoli dolewamy cienką strużką olej. Dodajemy szpinak. Przesiane mąki stopniowo, łyżką, dodajemy do masy – cały czas miksując, ale już na małych obrotach miksera. Masę przelewamy do przygotowanej tortownicy. Ciasto szpinakowe pieczemy przez około 50-60 minut. Przez 10 minut studzimy przy zamkniętych drzwiczkach, a potem delikatnie wyjmujemy. Studzimy

Poezja smaku
rolada szpinakowa z serkiem 168

składniki na ciasto szpinakowe: 450 g mrożonego szpinaku 4 jajka (białka oddzielone od żółtek) 1 łyżka mąki 2-3 ząbki czosnku 1 łyżka masła sól, pieprz wykonanie: Szpinak rozmarzamy, przekładamy na patelnię z tłuszczem. Doprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą oraz pieprzem. Dusimy do odparowania wody. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Jeśli szpinak mamy w całych liściach(...)drobno siekamy lub rozdrabiamy robotem kuchennym. Do drobno posiekanego szpinaku dodajemy żółtka oraz mąkę, mieszamy. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do szpinaku i delikatnie mieszamy. Przekładamy na blaszkę (ja wyłożyłam na 3/4 największej blaszki) wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 170 st. C. przez ok. 20 min., do lekkiego zrumienienia. Po upieczeniu delikatnie usuwamy papier, przekładamy na ściereczkę i razem

Domowy Smak Jedzenia
Drożdżowa tarta z leśnymi grzybami i jajkiem 119

Następnie wlewamy olej oraz rozpuszczone w ciepłej wodzie drożdże. Całość dokładnie wyrabiamy na gładkie i jednolite ciasto. Odstawiamy w misce przykrytej ściereczką na 40 minut (ciasto podwoi swoją objętość). W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy szpinak. Dusimy na wolnym ogniu do momentu odparowania wody. Doprawiamy solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Ciasto drożdżowe rozwałkowujemy na duży placek na blacie oprószonym(...)mąką. Wycinamy koło, które będzie pasowało do foremki o średnicy 26 cm. Dno tarty smarujemy szpinakiem. Następnie wykładamy kawałki sera feta oraz usmażone grzyby z jajkiem. Wierzch obsypujemy startym na bardzo drobnych oczkach serem. Z pozostałości ciasta możemy zrobić warkocz na brzeg tarty. Pieczemy w 200*C przez 20 minut. Przed podaniem obsypujemy świeżą natka pietruszki. Możemy podać również

VioletoweKucharzenie
Zielone naleśniki 146

naleśników, które nie będą standardowe, bo będą zielone. I to tak intensywnie ładnie zielone, a do tego smaczne. Przepis jest prosty i sprawdzony już kilka razy. Ciasto: 1 szklanka mleka 90 g szpinaku baby 1 szklanka wody gazowanej 3 jajka 1,5 szklanki mąki 1 łyżka oleju szczypta soli Do wysokiego pojemnika wlewamy mleko i dodajemy szpinak. Blendujemy(...)mleka dolewamy wodę i olej, wbijamy jajka, wsypujemy mąkę i sól i całość mieszamy, do momentu aż nie będzie grudek. Odstawiamy ciasto na 15 minut. Naleśniki smażymy na teflonowej patelni.   Farsz: 1 filet z kurczaka 100 g szpinaku 0,5 kostki serka typu feta Pieprz, curry, papryk słodka, papryka ostra, czosnek 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej 2 łyżki oleju

Emskie Smaki
Roladki w cieście filo z mięsem mielonym i dipem miętowym 158

zapiekania z warzywami, mięsem lub serem. Przepis znajdzie się w e-booku serwisu ZpierwszegoTłoczenia.pl (klik) oraz Fooder.pl (klik) . Lista składników: 6 płatów ciasta filo 500 g mielonego mięsa wieprzowego 250 g świeżego szpinaku 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki rodzynek 1 łyżka orzeszków piniowych 3 łyżki posiekanych migdałów 2 łyżki oleju Kujawskiego z papryką ostrą, pomidorami i bazylią(...)oleju i podsmażamy mięso. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy pozostałą posiekaną cebulę i czosnek, rodzynki, orzeszki piniowe i migdały. Wszystko razem smażymy, a następnie mieszamy ze szpinakiem. Roztapiamy masło, smarujemy nim każdy płat ciasta i składamy na pół. Na każdym podwójnym płacie ciasta układamy farsz. Brzegi ciasta zawijamy i rolujemy. Roladki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy masłem

Smakowity Blog Kulinarny
SEROWA ZAPIEKANKA Z ŁOSOSIEM I SZPINAKIEM W CIEŚCIE FILO 228

fety ok 2 garści świeżo startego parmezanu opcjonalnie kilka suszonych pomidorów sól, pieprz, gałka muszkatołowa masło klarowane do smażenia + do smarowania ciasta filo 1 opakowanie ciasta filo (6-7 płatów) Przygotowanie Szpinak umyjcie* , posiekajcie. Cebulę i czosnek drobno pokrójcie. Z ryby odkrójcie skórę, pozbądźcie się ewentualnych ości, pokrójcie ją w dosyć grubą kostkę. Przygotujcie sery i wino. W głębokim rondlu(...)Przygotowanym ciastem wyłóżcie  formę do pieczenia. Na to nałóżcie farsz, przykryjcie "zwisającymi" bokami ciasta oraz pozostałymi, odkrojonymi kawałkami (możecie fantazyjnie je poukładać, nie zapominając jednakże o tym, aby każdy płat posmarować lekko roztopionym masłem).  Pieczcie około 20-25 minut. *Wiecie jak najlepiej umyć szpinak? Wlejcie zimną wodę do miski, wrzućcie liście szpinaku, "wygniećcie" go. Wylejcie wodę, wlejcie świeżą

OliveandThyme
Tarta ze szpinakiem i gorgonzolą. 130

mnie najważniejsze - zdrowsze! Namawiam do podjęcia tej próby. Nadzienie do tarty wybrałam sprawdzone - szpinak, gorgonzola i czosnek. Dla mnie klasyk, do którego zawsze chętnie wracam. Bardzo wyraziste w smaku i zapachu ;) Smakuje na ciepło i na zimno. Polecam, zwłaszcza o tej porze roku :) Składniki: Ciasto francuskie: 225 g mąki pszennej 200 g masła 90 ml zimnej wody  1/2 łyżeczki(...)siebie na prostokąt o wymiarach ok. 12x36 cm. Złożyć na trzy części, obrócić o 90°, rozwałkować, schładzać w lodówce przez 30 minut. I gotowe :) Ciasto przed pieczeniem powinno być schłodzone. Nadzienie: 250 g szpinaku (użyłam świeżego) 2 ząbki czosnku cebula papryka chili sól (opcjonalnie) oliwa Masa jajeczna: 2-3 jajka 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżki jogurtu naturalnego sól

zadanie-gotowanie
Kurczak w cieście francuskim na dwie nuty z surówką z marchwi i brzoskwini. 168

umyte. Można usiąść, napić się kawy i kontemplować. No i gotować. Dziś będzie tymiankowy kurczak w cieście francuskim na dwa sposoby. Pierwszy z kozim serem i szpinakiem, drugi z pieczarkami. Co jest potrzebne: -ciasto francuskie własnej roboty; przepis będzie w osobnym poście. Można użyć ciasta kupnego -filety z kurczaka -tymianek świeży -masło klarowane -oliwa -czosnek zgnieciony nożem, później posiekany -sól(...)patelni klarowane masło solimy i rozgrzewamy. Filet marynowany w oliwie, świeżym tymianku i czosnku smażymy aż skórka się zezłoci. Odstawiamy. Ciasto francuskie wycinamy na kształt filetów. Mięso przekrawamy w połowie i nadziewamy pieczarkami lub serem kozim ze szpinakiem (sposób na ten szpinak w poprzednim poście). Zamknięte sakiewki nakłuwamy i smarujemy żółtkiem. Pieczemy 15 minut w 200 stopniach. Surówka z marchwi

BaRepas
Piwoszki, czyli pieczone pierożki z ciasta piwnego ze szpinakiem 247

Pamiętacie tarteletki z kruchego piwnego ciasta z owocami ? Ciasto bazowe wykorzystałam tym razem do pieczonych pierożków ze szpinakiem. Wyszło niesamowicie smacznie. Można takie pierogi przygotować na obiad lub ciepłą kolację, na zimno też są pyszne. Nadzienie można przygotować takie, jakie lubicie. Ja wykorzystałam szpinak - mój ukochany, który mogłabym jeść codziennie i pod każda postacią ;) Składniki ciasta piwnego: 2 szklanki(...)lekkości, gdyż zadziała jak delikatny środek spulchniający. Charakterystyczny smak piwa nie jest wyczuwalny w cieście :) Ciasto odstawić do lodówki na kilkanaście minut, a następnie rozwałkować i wycinać duże koła, które (podobnie jak tradycyjne pierogi) faszeruje się ulubionym nadzieniem - tym razem jest to szpinak. Składniki farszu szpinakowego: 400 g mrożonego szpinaku , 2 duże ząbki czosnku , sól , pieprz , gałka

Codzienna kuchnia niecodzienna