łososiem i szpinakiem. Pomysł na wytrawny wypiek okazał się strzałem w dziesiątkę! 😻 Połączenie smakowe raczej tradycyjne, proste, dlatego też najlepsze. Świeży szpinak i świeży łosoś w połączeniu z białym serem na idealnie kruchym cieście. Łososia najlepiej przygotować wcześniej, przed pieczeniem tarty. Danie idealne na wszelkie te bardziej i te mniej uroczyste przyjęcia, na szaloną domówkę, na romantyczną(...)grzanie góra-dół). Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy. Ciastem wyłożyć dno i boki formy, wcześniej natłuszczonej i obsypanej mąką. Spód podziurkować widelcem i podpiekać przez ok. 30 minut w temp. 190 stopni C. W tym czasie przygotować nadzienie. nadzienie ok. 250 g świeżego szpinaku 400 g filetów z łososia ząbek czosnku łyżka masła 100 g twarogu
Kuchnia EllieTort leśny mech to wypiek, który zachwyci każdego. Ciasto szpinakowe piekę często, ale pierwszy raz zdecydowałam się podać je w formie wysokiego, imponującego tortu. Bo i okazja nie byle jaka – to cudo powstało, aby uświetnić Dzień Matki. Taki zielony kolor na pewno wprawi w niesamowity nastrój każdego obdarowanego : ) Do kremu użyłam białej czekolady i dla przełamania smaku – kawy(...)Dodajemy wtedy po jednym żółtku i miksujemy do połączenia. Zmniejszamy obroty i powoli dolewamy cienką strużką olej. Dodajemy szpinak. Przesiane mąki stopniowo, łyżką, dodajemy do masy – cały czas miksując, ale już na małych obrotach miksera. Masę przelewamy do przygotowanej tortownicy. Ciasto szpinakowe pieczemy przez około 50-60 minut. Przez 10 minut studzimy przy zamkniętych drzwiczkach, a potem delikatnie wyjmujemy. Studzimy
Poezja smakuskładniki na ciasto szpinakowe: 450 g mrożonego szpinaku 4 jajka (białka oddzielone od żółtek) 1 łyżka mąki 2-3 ząbki czosnku 1 łyżka masła sól, pieprz wykonanie: Szpinak rozmarzamy, przekładamy na patelnię z tłuszczem. Doprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą oraz pieprzem. Dusimy do odparowania wody. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Jeśli szpinak mamy w całych liściach(...)drobno siekamy lub rozdrabiamy robotem kuchennym. Do drobno posiekanego szpinaku dodajemy żółtka oraz mąkę, mieszamy. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do szpinaku i delikatnie mieszamy. Przekładamy na blaszkę (ja wyłożyłam na 3/4 największej blaszki) wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 170 st. C. przez ok. 20 min., do lekkiego zrumienienia. Po upieczeniu delikatnie usuwamy papier, przekładamy na ściereczkę i razem
Domowy Smak JedzeniaNastępnie wlewamy olej oraz rozpuszczone w ciepłej wodzie drożdże. Całość dokładnie wyrabiamy na gładkie i jednolite ciasto. Odstawiamy w misce przykrytej ściereczką na 40 minut (ciasto podwoi swoją objętość). W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy szpinak. Dusimy na wolnym ogniu do momentu odparowania wody. Doprawiamy solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Ciasto drożdżowe rozwałkowujemy na duży placek na blacie oprószonym(...)mąką. Wycinamy koło, które będzie pasowało do foremki o średnicy 26 cm. Dno tarty smarujemy szpinakiem. Następnie wykładamy kawałki sera feta oraz usmażone grzyby z jajkiem. Wierzch obsypujemy startym na bardzo drobnych oczkach serem. Z pozostałości ciasta możemy zrobić warkocz na brzeg tarty. Pieczemy w 200*C przez 20 minut. Przed podaniem obsypujemy świeżą natka pietruszki. Możemy podać również
VioletoweKucharzenienaleśników, które nie będą standardowe, bo będą zielone. I to tak intensywnie ładnie zielone, a do tego smaczne. Przepis jest prosty i sprawdzony już kilka razy. Ciasto: 1 szklanka mleka 90 g szpinaku baby 1 szklanka wody gazowanej 3 jajka 1,5 szklanki mąki 1 łyżka oleju szczypta soli Do wysokiego pojemnika wlewamy mleko i dodajemy szpinak. Blendujemy(...)mleka dolewamy wodę i olej, wbijamy jajka, wsypujemy mąkę i sól i całość mieszamy, do momentu aż nie będzie grudek. Odstawiamy ciasto na 15 minut. Naleśniki smażymy na teflonowej patelni. Farsz: 1 filet z kurczaka 100 g szpinaku 0,5 kostki serka typu feta Pieprz, curry, papryk słodka, papryka ostra, czosnek 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej 2 łyżki oleju
Emskie Smakizapiekania z warzywami, mięsem lub serem. Przepis znajdzie się w e-booku serwisu ZpierwszegoTłoczenia.pl (klik) oraz Fooder.pl (klik) . Lista składników: 6 płatów ciasta filo 500 g mielonego mięsa wieprzowego 250 g świeżego szpinaku 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki rodzynek 1 łyżka orzeszków piniowych 3 łyżki posiekanych migdałów 2 łyżki oleju Kujawskiego z papryką ostrą, pomidorami i bazylią(...)oleju i podsmażamy mięso. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy pozostałą posiekaną cebulę i czosnek, rodzynki, orzeszki piniowe i migdały. Wszystko razem smażymy, a następnie mieszamy ze szpinakiem. Roztapiamy masło, smarujemy nim każdy płat ciasta i składamy na pół. Na każdym podwójnym płacie ciasta układamy farsz. Brzegi ciasta zawijamy i rolujemy. Roladki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy masłem
Smakowity Blog Kulinarnyfety ok 2 garści świeżo startego parmezanu opcjonalnie kilka suszonych pomidorów sól, pieprz, gałka muszkatołowa masło klarowane do smażenia + do smarowania ciasta filo 1 opakowanie ciasta filo (6-7 płatów) Przygotowanie Szpinak umyjcie* , posiekajcie. Cebulę i czosnek drobno pokrójcie. Z ryby odkrójcie skórę, pozbądźcie się ewentualnych ości, pokrójcie ją w dosyć grubą kostkę. Przygotujcie sery i wino. W głębokim rondlu(...)Przygotowanym ciastem wyłóżcie formę do pieczenia. Na to nałóżcie farsz, przykryjcie "zwisającymi" bokami ciasta oraz pozostałymi, odkrojonymi kawałkami (możecie fantazyjnie je poukładać, nie zapominając jednakże o tym, aby każdy płat posmarować lekko roztopionym masłem). Pieczcie około 20-25 minut. *Wiecie jak najlepiej umyć szpinak? Wlejcie zimną wodę do miski, wrzućcie liście szpinaku, "wygniećcie" go. Wylejcie wodę, wlejcie świeżą
OliveandThymemnie najważniejsze - zdrowsze! Namawiam do podjęcia tej próby. Nadzienie do tarty wybrałam sprawdzone - szpinak, gorgonzola i czosnek. Dla mnie klasyk, do którego zawsze chętnie wracam. Bardzo wyraziste w smaku i zapachu ;) Smakuje na ciepło i na zimno. Polecam, zwłaszcza o tej porze roku :) Składniki: Ciasto francuskie: 225 g mąki pszennej 200 g masła 90 ml zimnej wody 1/2 łyżeczki(...)siebie na prostokąt o wymiarach ok. 12x36 cm. Złożyć na trzy części, obrócić o 90°, rozwałkować, schładzać w lodówce przez 30 minut. I gotowe :) Ciasto przed pieczeniem powinno być schłodzone. Nadzienie: 250 g szpinaku (użyłam świeżego) 2 ząbki czosnku cebula papryka chili sól (opcjonalnie) oliwa Masa jajeczna: 2-3 jajka 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżki jogurtu naturalnego sól
zadanie-gotowanieumyte. Można usiąść, napić się kawy i kontemplować. No i gotować. Dziś będzie tymiankowy kurczak w cieście francuskim na dwa sposoby. Pierwszy z kozim serem i szpinakiem, drugi z pieczarkami. Co jest potrzebne: -ciasto francuskie własnej roboty; przepis będzie w osobnym poście. Można użyć ciasta kupnego -filety z kurczaka -tymianek świeży -masło klarowane -oliwa -czosnek zgnieciony nożem, później posiekany -sól(...)patelni klarowane masło solimy i rozgrzewamy. Filet marynowany w oliwie, świeżym tymianku i czosnku smażymy aż skórka się zezłoci. Odstawiamy. Ciasto francuskie wycinamy na kształt filetów. Mięso przekrawamy w połowie i nadziewamy pieczarkami lub serem kozim ze szpinakiem (sposób na ten szpinak w poprzednim poście). Zamknięte sakiewki nakłuwamy i smarujemy żółtkiem. Pieczemy 15 minut w 200 stopniach. Surówka z marchwi
BaRepasPamiętacie tarteletki z kruchego piwnego ciasta z owocami ? Ciasto bazowe wykorzystałam tym razem do pieczonych pierożków ze szpinakiem. Wyszło niesamowicie smacznie. Można takie pierogi przygotować na obiad lub ciepłą kolację, na zimno też są pyszne. Nadzienie można przygotować takie, jakie lubicie. Ja wykorzystałam szpinak - mój ukochany, który mogłabym jeść codziennie i pod każda postacią ;) Składniki ciasta piwnego: 2 szklanki(...)lekkości, gdyż zadziała jak delikatny środek spulchniający. Charakterystyczny smak piwa nie jest wyczuwalny w cieście :) Ciasto odstawić do lodówki na kilkanaście minut, a następnie rozwałkować i wycinać duże koła, które (podobnie jak tradycyjne pierogi) faszeruje się ulubionym nadzieniem - tym razem jest to szpinak. Składniki farszu szpinakowego: 400 g mrożonego szpinaku , 2 duże ząbki czosnku , sól , pieprz , gałka
Codzienna kuchnia niecodziennapomidorków koktajlowych suszona bazylia i oregano sól i pieprz przepis Mąkę mieszamy z drożdżami i szczyptą soli, mieszając wlewamy około szklankę letniej wody. Zagniatamy ciasto, dodajemy 2 łyżki oliw. Odstawiamy do wyrośnięcia. Dusimy szpinak na patelni z dodatkiem łyżki masła, soli i czosnkiem przeciśniętym przez praskę . Ser mozzarella kroimy w plastry a pomidorki na połówki. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na wysmarowanej
Smakowite Daniapewno wzmożenie przyjęć jest faktem i przyda się coś nowego, ciekawego na stół. No to do roboty, bo przepis jest nieco pracochłonny. Bułeczki drożdżowe ze szpinakiem i białym serem. Składniki ciasto: 1/2 kg mąki pszennej 2 jajka 50 g drożdży 3/4 szklanki mleka 1 łyżka cukru pieprz, gałka muszkatołowa Z drożdży, 1/4 szklanki ciepłego mleka i cukru robimy rozczyn. Odstawiamy(...)startą gałką muszkatołową, pieprzem i dobrze wyrabiamy ciasto. Najlepiej w dużej misce. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. W czasie kiedy ciasto spokojnie sobie rośnie my możemy zrobić farsz. Składniki farsz: 1 opakowanie świeżego szpinaku 300 g twarogu 2 łodygi selera naciowego 2 ząbki czosnku 1 jajko oliwa z oliwek pieprz, ostra papryka, gałka muszkatołowa, tymianek, sos sojowy
vegetanieCalzone to pizza o kształcie pieroga, cienkie ciasto z pachnącym farszem na bazie szpinaku, warzyw, wędzonej kiełbasy i wyrazistej czerwonej cebuli, które idealnie ze sobą współgrają. Jest to przepis na uwielbiany przez nas placek z rodem ze słonecznej Italii. Składniki: Ciasto: 30g świeżych drożdży 340g mąki na pizzę typu ,,0’’ 250ml ciepłej wody 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka(...)zeszklić na maśle z dodatkiem oliwy. Następnie dodać szpinak, doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową, dokładnie wymieszać i smażyć około 5-7 minut. Po tym czasie dodać kiełbasę, kukurydzę, groszek, paprykę, połowę ilości żółtego sera i koncentrat pomidorowy. Całość dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. 3. Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części i każdy kawałek uformować
Szalona Kuchnia Ewelinybardzo lubię je robić. Lubię gdy z wielkim apetytem są zjadane i nic się nie marnuje. Ciasto pszenno-orkiszowe to od niedawna moje ulubione ciasto, idealnie się z nim pracuje, a jest i pyszne. Szpinak uwielbiamy pod każdą postacią. Więc to dla nas idealny obiad. Macie ochotę na takie pierogi? Zróbcie koniecznie. Miłego dnia :) Potrzebujemy: Na ciasto: półtorej szklanki mąki(...)następnie wrzucamy szpinak i dusimy około 10 minut często mieszając, następnie dodajemy ser, zioła i przyprawy, mieszamy aż ser dokładnie połączy się ze szpinakiem. Należy pamiętać, żeby dokładnie odparować nadmiar wody. Farsz studzimy. 2. Ciasto: Obie mąki, sól i olej przekładamy do miski. Następnie stopniowo wlewamy ciepłą wodę i zagniatamy mięciutkie ciasto. Ciasto zagniatamy kilka minut na stolnicy lekko
Izabelawkuchni