ciasto ze szpinakiem - 3666 przepisów (strona:69/245)

Tarta ze szparagami, serkiem w masie szpinakowo jajecznej 144

tarcie pięknie wyglądają, bo cudowny kolor zielony maja, z serkiem białym kontrastują, a razem idealnie smakują.  Masa jest z jajek, śmietany, do której szpinak został dodany.  Tarta wyszła chrupiąca w smaku zaskakująca. Składniki: ciasto na tarte o średnicy 30 cm: 1 jajko, 1 żółtko, szczypta cukru, 1 płaska łyżeczka soli, 100 g zimnego masła, 250 g mąki pszennej(...)być sparzone. Masa: Szpinak płuczemy w zimnej wodzie, odciskamy i rozdrabniamy za pomocą blendera. Do jajek dodajemy śmietanę, pieprz, szczyptę soli, 1 łyżeczkę posiekanego tymianku, szpinak i całość dokładnie mieszamy (można zmiksować). Na przestudzone ciasto przelewamy masę jajeczno szpinakową, układamy szparagi, jeden koło drugiego i dodajemy pokrojony w kostkę serek. Tarte wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C. i pieczemy

Moniki Smakołyki
Tort naleśnikowy a' la lasagne 189

kuchni, włączyć wyobraźnię i do dzieła...A nic tak nie zastąpi makaronu jak ciasto naleśnikowe... Naszym ulubionym daniem obiadowym jest lasagne z mięsem i szpinakiem... więc przeobraziłam lasagne na tort naleśnikowy... pychaaaaaa ;) Składniki: Na ciasto: 500g. mąki pszennej 700 ml. mleka 200ml. wody gazowanej łyżeczka przyprawy podobnej do Warzywka 2 jajka Na  farsz: 500 gram mięsa mielonego gotowa mieszanka(...)mielonego bądż przyprawy u mnie: bazylia, czosnek, estragon 1 opakowanie szpinaku mrożonego rozdrobnionego 3 ząbki czosnku 1 łyżka masła przyprawy 500 gram pomidorów na przecier pomidorowy ewentualnie przecier gotowy najlepiej bez dodatku cukru ser do posypania Wszystkie składniki na ciasto mieszamy razem...pozostawiamy masę na 10 min. Po tym czasie smażymy naleśniki, nie powinny one być za grube... Mięso mielone

NaKońcuJęzyka
Roladki ze szpinakiem 161

Składniki na ciasto : 20 dag tłustego, dobrego białego sera 20 dag mąki 1 żółtko sól, łyżka miękkiego masła Składniki na farsz : 20 dag mrożonego szpinaku - ja swój prawie rozmroziłam  5 dag chudego boczku  3 kopiaste łyżki startego żółtego sera cebula, 3 ząbki czosnku szczypta gałki muszkatołowej, sól tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Z podanych składników zagnieść ciasto i zagniatać(...)wyrobione, pozostawić w chłodzie na co najmniej 20 min. Przygotować farsz; pokrojoną cebulę i czosnek oraz boczek przesmażyć na tłuszczu, dodać rozmrożony szpinak- wymieszać, smażyć do połączenia składników Doprawić gałką, solą i żółtym serem- wymieszać i przestudzić Ciasto rozwałkować cienko, rozsmarować na nim przygotowany farsz, zwinąć w roladę, pokroić skośnie na około 5 cm Każdą roladkę posmarować białkiem i piec

Proste Potrawy
Mini pizza ze szpinakiem i fetą 420

mleka, 60 ml wody, dwie szczypty cukru, szczypta soli. dodatki: 1/2 puszki pomidorów z bazylią, 50 g żółtego sera, kilka różyczek brokuła, 6 brykietów mrożonego szpinaku, 1/4 fety, kilka czarnych oliwek. Przygotowanie: Ciasto: W rondelku podgrzewamy mleko, tak by było letnie. Dodajemy pokruszone drożdże i cukier. Mieszamy, aż drożdże i cukier się rozpuści. Do miski wsypujemy 2 szklanki mąki, dolewamy(...)formujemy kulkę, rozpłaszczamy i lekko rozwałkowujemy na placek.  Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim ciasto. Pomidory miksujemy blenderem i polewamy nimi ciasto. Posypujemy startym żółtym serem. Układamy rozmrożony i odciśnięty szpinak. Fetę pokrojoną w kostkę, plasterki czarnych oliwek, różyczki brokuła. Różyczki brokuła obgotowujmy wcześniej ok. 2 minut. Pieczemy ok. 17 minut w 180 stopniach. Wkładamy

Aga w kuchni
Naleśnikowy torcik ze szpinakiem i botwiną 159

smaku  1 kulka mozzarelli 1- 2 garście startego żółtedo sera słodka papryka do posypania olej do smażenia Dokładnie wymieszać wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe, gotowe ciasto odstawić. Przygotować farsz. Szpinak i liście botwiny drobno pokroić. Rozgrzać patelnię z olejem i przesmażyć pokrojone liście aby zmniejszyły objętość. Następnie dodać rozkruszoną fetę, doprawić do smaku pieprzem i wszystko dokładnie wymieszać. Gotowy

Monia miesza i gotuje
Tarta z łososiem i beszamelem 206

Składniki / 4-8 porcji: ciasto: – 125 g masła – 1 i ¼ szklanki mąki – 3 łyżki zimnej wody – szczypta soli nadzienie: – ok. 350 g świeżego filetu z łososia – 250 g świeżego szpinaku – 1 ząbek czosnku – 500 ml mleka – 50 g masła – 5 łyżek mąki – 2 łyżki parmezanu – gałka muszkatołowa – 1 jajko – sól i pieprz Przygotowanie: Wyrobić ciasto(...)minut w temperaturze 180 stopni. Po tym, czasie ściągnij obciążenie i podpiekaj jeszcze chwilę aż ciasto się zarumieni. Następnie wyciągnij z piekarnika i ułóż na cieście farsz, Najpierw łososia pokrojonego na kawałki a następnie szpinak. Na koniec zalać wszystko beszamelem i posypać startym parmezanem. Piecz ok. 30-40 minut, aż masa jajeczna się zetnie . Podawaj najlepiej na ciepło. Artykuł Tarta

I LOVE LIFE
Naleśniki z kaszą kuskus, szpinakiem i czarnymi oliwkami 170

przygotowaniu, niedrogie i ciekawe danie.  Ciasto na naleśniki , moje ulubione znajdziecie na blogu. Placki są cienkie jak chusteczka i przepyszne! Naleśniki z kaszą kuskus, szpinakiem i czarnymi oliwkami / 10 naleśników Składniki: ciasto na naleśniki 1 szklanka mąki pszennej 2 jajka 1 szklanka mleka 3/4 szklanki zimnej wody 3 łyżki oleju. może być np. rzepakowy farsz 100 g kaszy kuskus

Moja smaczna kuchnia
Quiche ze szpinakiem i serem feta 107

Bezmięsne danie, a jakie smaczne :) Prosty quiche dla miłośników szpinaku i sera feta. Składniki: 450 g mrożonego szpinaku w liściach 200 sera feta gotowe ciasto francuskie 3 ząbki czosnku sól, pieprz 3 jajka  200 g śmietany 18 % 2 łyżki masła Piekarnik nastawić na 200 stopni C. Szpinak usmażyć na maśle, doprawiając przeciśniętym przez praske czosnkiem, solą i pieprzem. Formę(...)prostokątną lub okrągłą natłuścić, wyłożyć na nią ciasto, którego brzegi podwinąć. Widelcem nakłuć spód tarty. Śmietanę wymieszać z jajkami, lekko doprawić do smaku solą i pieprzem. Ser feta pokroić w kostkę.  Usmażony szpinak wyłożyć na spód tarty, zalać masą śmietanowo - jajeczną. Na wierzchu ułożyć pokrojony ser feta. Wstawić quiche do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut, aż masa

wyzwania kuchenne
Tarta ze szpinakiem 160

Przepis na wytrawną tartę ze szpinakiem i pomidorami. Tartę przygotowałam na cieście kruchym, wierzch obłożyłam serem mozzarella, a do samego szpinaku dodałam kilka pomidorów suszonych, co jeszcze bardziej podkręciło smak całości. Tarta ze szpinakiem i pomidorami jest doskonałym pomysłem zarówno na obiad, jak i na kolację. Tarta w takiej odsłonie smakuje znakomicie na ciepło i... Tryb czytania Artykuł Tarta

kurkanielotka.pl
Leśny tort z kremem jagodowym 420

wody 1 i 3/4 szkl jagód Dodatkowo: 2 galaretki jagodowe (2x44 g) jagody do dekoracji tortu     Przygotowanie:     Ciasto szpinakowe: Wszystkie składniki ciasta powinny być w temperaturze pokojowej! Szpinak rozmrozić na sicie, dobrze odcisnąć z nadmiaru wody, a następnie wymieszać z 1/2 szkl oleju. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną, lśniącą  pianę. Stopniowo(...)piany razem z proszkiem do pieczenia, bardzo delikatnie wymieszać szpatułką tylko do połączenia składników. Na koniec dodać szpinak z olejem i również delikatnie wymieszać.    Tortownicę o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko dno, boki niczym nie wykładać!). Ciasto przelać do formy. Piec w rozgrzanym do 180 st.C piekarniku przez około 40 minut

Nastoletnie Wypiekanie
Warsztaty kulinarne z marką Galeo 153

sosem pomidorowym z tuńczykiem fot: www.rafalnowakowski.com www.sportografia.pl – Halaszle , czyli węgierską zupę rybną z warzywami fot: www.rafalnowakowski.com www.sportografia.pl – Piersi kurczaka a ‘la Wellington , czyli w cieście francuskim z kieszonkami nadzianymi szpinakiem i pieczarkami fot. Jolanta Perz-Straga i deser Zabajone w kruchym cieście z malinami fot: www.rafalnowakowski.com www.sportografia.pl Pozostałe dwa zespoły przygotowały: -Mini Quiche z szynką dojrzewającą , Kleftiko

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Omlet ze szpinakiem 219

wbijamy jajka. Dodajemy do tego mleko, sól oraz pieprz i roztrzepać widelcem. Gotową mieszankę z jajek wlewamy na rozgrzaną patelnię. Gdy góra zacznie się ścinać, dokładamy szpinak i posypujemy startym parmezanem. „Ciasto” jajeczne składamy na pół i obsmażamy z każdej strony. Artykuł Omlet ze szpinakiem pochodzi z serwisu Przepisy kulinarne, śniadania, obiady, kolacje - FoodMagazine.pl

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Warsztaty kulinarne z marką Galeo 159

sosem pomidorowym z tuńczykiem fot: www.rafalnowakowski.com www.sportografia.pl – Halaszle , czyli węgierską zupę rybną z warzywami fot: www.rafalnowakowski.com www.sportografia.pl – Piersi kurczaka a ‘la Wellington , czyli w cieście francuskim z kieszonkami nadzianymi szpinakiem i pieczarkami fot. Jolanta Perz-Straga i deser Zabajone w kruchym cieście z malinami fot: www.rafalnowakowski.com www.sportografia.pl Pozostałe dwa zespoły przygotowały: -Mini Quiche z szynką dojrzewającą , Kleftiko

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Szpinak + Ciasto = Pierogi 169

PRZYGOTOWANIE Ciasto Mąkę wsypujemy do miski. Stopniowo zaczynamy wlewać wodę ,, woda jest gorąca, uważamy więc na dłonie i mieszamy łyżką''. Następnie dodajemy pozostałe składniki i dokładnie wyrabiamy ciasto. Farsz Na patelnie kładziemy szpinak, mieszamy i czekamy aż się rozmrozi. Czosnek obieramy i wyciskamy do szpinaku. Szpinak  smażymy do momentu, aż odparuje z niego  większości wody. Ser biały miksujemy(...)razem z serem fetą . Ostudzony szpinak łączymy ze zmiksowanymi serami. Doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszam.   Wałkujemy ciasto. W cieście wykrawamy krążki za pomocą szklanki. Na krążek nakładamy farsz i formujemy pierożki. Pierogi wrzucamy na gotującą się  wodę, (wrzątek jest posolony z odrobiną oliwy).    Po wypłynięciu pierogów na powierzchnię, gotujemy je jeszcze 2 min. SMACZNEGO

Zdrowo i kolorowo
Rolada szpinakowa z łososiem 241

Pyszna rolada szpinakowa z serkiem chrzanowym i wędzonym łososiem, idealna na święta Bożego Narodzenia lub sylwestra. Składniki: Ciasto : 2 op. mrożonego szpinaku 4 ząbki czosnku 2 łyżki masła 6 jajek sól,pieprz Dodatkowo: 2 op. łososia wędzonego w plastrach 1 ser typu feta 1 serek chrzanowy 2-3 łyżki chrzanu Sposób przygotowania: Na patelni roztapiamy masło, dodajemy mrożony szpinak, smażymy(...)miski, dodajemy żółtka, miksujemy. Z białek ubijamy pianę, dodajemy do szpinaku, delikatnie mieszamy. Formę do pieczenia rolady wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy masę szpinakową, równomiernie rozsmarowujemy. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Ser feta i serek chrzanowy łączymy ze sobą doprawiamy do smaku chrzanem, rozsmarowujemy na ostudzonym cieście szpinakowym. Układamy plastry łososia, zwijamy roladę dość ścisło, zawijamy

Bajeczna Kuchnia