ciasto ze szpinakiem - 3666 przepisów (strona:77/245)

RAVIOLI Z RICOTTĄ, SZPINAKIEM I SZYNKĄ PARMEŃSKĄ 286

nawet prosi o dokładkę! Dodatek parmezanu sprawia, że jest to danie godne najlepszej restauracji! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: CIASTO: * mąka pszenna – 2 szkl * jajko – 1 szt * żółtko – 2 szt * oliwa – 1 łyżka * sól – 1 szczypta FARSZ: * szpinak – 500 g * ricotta – 200 g * szynka parmeńska – 100 g * cebula – 1 szt * czosnek(...)ząbki * sól, pieprz, gałka muszkatołowa * oliwa z oliwek – 2 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Z podanych składników zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto, zawijamy w folię i odstawiamy na 20 minut. FARSZ: Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy, dodajemy posiekany szpinak, czosnek oraz cebulę , przesmażamy, doprawiamy solą, pieprzem i gałką, studzimy. Dodajemy ser ricotta oraz posiekaną szynkę parmeńską – wszystko razem dokładnie mieszamy

Ostra na Słodko
RAVIOLI Z RICOTTĄ, SZPINAKIEM I SZYNKĄ PARMEŃSKĄ 194

nawet prosi o dokładkę! Dodatek parmezanu sprawia, że jest to danie godne najlepszej restauracji! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: CIASTO: * mąka pszenna – 2 szkl * jajko – 1 szt * żółtko – 2 szt * oliwa – 1 łyżka * sól – 1 szczypta FARSZ: * szpinak – 500 g * ricotta – 200 g * szynka parmeńska – 100 g * cebula – 1 szt * czosnek(...)ząbki * sól, pieprz, gałka muszkatołowa * oliwa z oliwek – 2 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Z podanych składników zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto, zawijamy w folię i odstawiamy na 20 minut. FARSZ: Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy, dodajemy posiekany szpinak, czosnek oraz cebulę , przesmażamy, doprawiamy solą, pieprzem i gałką, studzimy. Dodajemy ser ricotta oraz posiekaną szynkę parmeńską – wszystko razem dokładnie mieszamy

Ostra na Słodko
RAVIOLI Z RICOTTĄ, SZPINAKIEM I SZYNKĄ PARMEŃSKĄ 188

nawet prosi o dokładkę! Dodatek parmezanu sprawia, że jest to danie godne najlepszej restauracji! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: CIASTO: * mąka pszenna – 2 szkl * jajko – 1 szt * żółtko – 2 szt * oliwa – 1 łyżka * sól – 1 szczypta FARSZ: * szpinak – 500 g * ricotta – 200 g * szynka parmeńska – 100 g * cebula – 1 szt * czosnek(...)ząbki * sól, pieprz, gałka muszkatołowa * oliwa z oliwek – 2 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Z podanych składników zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto, zawijamy w folię i odstawiamy na 20 minut. FARSZ: Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy, dodajemy posiekany szpinak, czosnek oraz cebulę , przesmażamy, doprawiamy solą, pieprzem i gałką, studzimy. Dodajemy ser ricotta oraz posiekaną szynkę parmeńską – wszystko razem dokładnie mieszamy

Ostra na Słodko
Letnia rolada z owocami 190

rolady i zawinicie w rulon nie jest trudne. Najwięcej trudności sprawia jej rozwinięcie, aby dodać nadzienie i ponowne zwinąć. Nad wersją biszkoptu z sokiem ze szpinaku myślałam od dawna. Nie wiedziałam jaki kolor ciasta uzyskam po upieczeniu. Udało się, kolor jak widać:). Upieczony biszkopt można wykorzystać w inny sposób. Wycinamy z biszkoptu kwadraty lub koła, przekładamy kremem robiąc ciastka wielkości(...)dodajemy kolejno po jednym żółtku. Zmniejszając obroty miksera na najmniejsze, dodajemy stopniowo wymieszane mąki z budyniem, dolewamy stopniowo sok ze szpinaku wymieszany z octem, za każdą porcją mąki. Na dużą blachę z piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia, wylewamy ciasto. Wyrównujemy, wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 12 - 18 minut, do suchego patyczka. Dość duża rozpiętość czasu w pieczeniu jak na cienki

Leśny Zakątek
Pierogi ze szpinakiem 504

TOTA ok szkl ciepłej wody 1 żółtko szczypta soli ok 1/2 kostki miękkiego masła Składniki na nadzienie: 500 g świeżego szpinaku 1/2 posiekanej cebuli 3 ząbki czosnku oliwa masło sól pieprz Dodatkowo: masło 1/2 posiekanej cebuli Wykonanie: Ciasto(...)Mąkę przesiać, dodać żółtko i sól. Wyrabiać ciasto, stopniowo dodając ciepłą wodę. Kiedy składniki się połączą, dodać miękkie masło. Urabiać ok 3-5 minut. Ciasto idealnie odchodzi od rąk i z łatwością się urabia. Nadzienie: Szpinak opłukać i osuszyć. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy oraz odrobinę masła i zeszklić cebulę. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, po 2 minutach

Trufelkowo
Tarta z kurczakiem i szpinakiem – obiad na upały 186

się kroi , a można ją wykorzystać w dowolnym momencie . Idealna na piknik,nad jeziorem Składniki : ciasto : 1 kostka smalcu ( schłodzona w lodówce ) 1 jajko 3 szklanki mąki sól , cukier do smaku ewentualnie schłodzona, kwaśna śmietana farsz: 2 piersi z kurczaka , pojedyncze 1/2 opakowania mrożonego szpinaku 1 cebula 1/2 kostki fety 2 łyżki masła 3 szklanki mleka 1 łyżka mąki(...)papierem do pieczenia lub wytłuszczoną smalcem . W cieście robimy widelcem dziurki , kładziemy papier do pieczenia i wysypujemy suchy groch ( to , po to ,żeby nie powstał wielki bąbel ) Wstawiamy do nagrzanego piekarnika , do 210 C i podpiekamy około 15 minut . Wyjmujemy ,odstawiamy do przestudzenia . Zdejmujemy groch . Na tak przygotowany spód , wykładamy kurczaka , szpinak ( tak jak Wam pasuje ;). Dekorujemy fetą i cukinią

Ogrodnik w podróży
Szpinakowe crepes czyli jak jeść tanio w styczniu 178

garść sałaty, np.rukoli 4 łyżki pestek dyni awokado Przygotuj ciasto na naleśniki. Wymieszaj mąkę z solą. Dodaj jajka, połowę mleka, jajka i pocięty na drobno szpinak (użyłam malaksera). Za pomocą balonowej trzepaczki mieszaj ciasto stopniowo dodając resztę mleka. Usmaż 10 średniej wielkości crepes. Smażyłam na patelni o średnicy 20 cm. Podziel sałatę na kawałki i ułóż na ciepłych naleśnikach wraz

codojedzenia
Ciasto szpinakowe z borówkami 325

Ucierane ciasta z dodatkiem oleju są jednymi z tych, które bardziej lubię. Zwłaszcza do porannej kawki. A jeśli dodać do tego szpinak i borówki, to mamy idealny deser, który zjedzą ze smakiem zarówno młodzi jak i starsi. Przygotujesz je zaledwie w kilka minut, co jeszcze bardziej skłania mnie w ich kierunku. Borówki teraz co niektórzy mają szczęście pozbierać we własnym(...)ścianek misy. Gotowe przekładamy do wyłożonej papierem blaszki (wystarczy samo dno) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 ⁰C na 1 godzinę (do suchego patyczka). Przestudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem. Sposób przygotowania tradycyjny: Szpinak, olej oraz sok z cytryny miksujemy blenderem do całkowitego rozdrobnienia. Do „papki” wbijamy jajka, dodajemy cukier oraz szczyptę soli. Zmieniamy blender na mikser i ubijamy przez

Kuchnia w czekoladzie
Ciasto pszczółka w galaretce 195

jest dość popularne wśród amatorów słodkości. W oryginale ciasto robi się na biszkopcie jasnym lub dwukolorowym z kakao. Krem jest podobnie jak u mnie budyniowy, ale w różnych wersjach. Na wierzchu jest mus brzoskwiniowy i w nim zatopione brzoskwinie, udekorowane czekoladą. Ja swoją pszczółkę zrobiłam na lekko zielonym biszkopcie z dodatkiem szpinaku. Na wierzch natomiast dałam zieloną galaretkę. Jest(...)połączenia składników. Mąkę przesiałam i wymieszałam z proszkiem do pieczenia i budyniem waniliowym. Mieszankę wsypałam do piany i wymieszałam do połączenia składników. Na końcu dodałam partiami zblendowany szpinak i jeszcze raz wymieszałam. Ciasto przelałam do tortownicy o wymiarach 25x25cm, wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Biszkopt piekłam do suchego patyczka w temp. 180 stopni bez termoobiegu. W praktyce u mnie

Waniliowe Improwizacje
Tarta ze szparagami, szpinakiem, serem pleśniowym i olejem rzepakowym 214

Masa: około 20 szparagów 150 g świeżego szpinaku 4-5 łyżek oleju rzepakowego 4 ząbki czosnku 1 czerwona cebula 300 ml śmietany 30-36% 2 jajka około 50-100 g sera pleśniowego sól, pieprz 1. Mąkę przesiewamy, dodajemy masło, szczyptę soli i siekamy aż utworzą się okruchy. Dodajemy żółtka i wyrabiamy ciasto do połączenia składników, dodając w razie konieczności odrobinę(...)stopni i pieczemy 20 minut. Zdejmujemy papier i kulki/groch i gorący ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy ponownie do piekarnika i dopiekamy kolejne 10-15 minut aż ciasto będzie koloru złotego. 2. Szpinak opłukać i odsączyć. Cebulę oprać i pokroić w półplasterki. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Na patelnię wlać olej rzepakowy i podgrzać, (nie może być bardzo gorący

UgotujmyTo.pl
Naleśniki ze szpinakiem i twarogiem 207

naleśnikach jest prościej, bo smażę górę placków a farsz mogę każdego dnia zmieniać. Wczoraj było na słodko, dziś będzie szpinakowo ale równie pysznie! Ciasto na naleśniki znajdziecie ----->  TU Składniki na farsz: 1 op szpinaku rozdrobnionego, ja użyłam < TAKI > 200 g twarogu 1 cebula 2 ząbki czosnku 200 ml śmietanki 36% sól cukier pieprz Ciasto rozrabiamy

Olikowa kuchnia
Szybka tarta ze szpinakiem i wędzoną szynką 281

Dzisiaj proponujemy szybką tartę ze szpinakiem i wędzoną szynką. Dlaczego szybką, a dlatego, że nie trzeba podpiekać spodu. W większości przepisach na tarty, najpierw trzeba podpiec ciasto obciążone na przykład grochem, a potem dopiero nałożyć wypełnienie. W tym przepisie jest inaczej. Rozkładamy ciasto, wypełniamy i pieczemy wszystko za jednym razem, ale od początku. Składniki: 250 g mąki 2 łyżeczki proszku(...)gorącym oleju. Gdy szynka zacznie się podpiekać dodajemy pokrojone w drobną kostkę cebulę i chwilę razem dusimy. Szynkę z cebulą zdejmujemy z ognia, dodajemy szpinak, sól pieprz i gałkę muszkatołową. Całość dokłądnie mieszamy. Wykładamy ciastem formę do tarty (28-30 cm średnicy). Pamiętamy o brzegach, powinny być około 3 cm wysokie. Na ciasto równomiernie rozkładamy przygotowany przed chwilą farsz. Pozostałe

KasiaiKrzysiu.pl
Bezglutenowa pizza na spodzie z ryżu 185

ulubione dodatki. Później pizza spędza w piekarniku do ok. 15 minut. I... gotowe :)  I muszę przyznać, że chyba lepszej nie jadłam! Cieniutkie ryżowe ciasto, z wierzchu chrupiące, w środku- miękkie. Do tego mój ulubiony szpinak, ser feta, szynka i warzywa... no poezja po prostu. ;) Zrobiłam małą pizzę, z zaledwie 100-gramowego woreczka ryżu, bo nie byłam pewna efektu, dlatego(...)sera feta 2-3 plastry szynki drobiowej świeży ogórek, rzodkiewka i kiełki (do podania) Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia rozprowadzić ,,ciasto", formując okrąg. Wyłożyć sos i ulubione dodatki. U mnie był do szpinak, następnie feta, szynka i znowu feta. Dodatkowo wierzch posmarowałam delikatnie olejem, by ładniej się zarumienił. Pizzę piec przez ok. 10-20 minut. Gotowe. Smacznego

Kuchnia Ellie
Focaccia z figami, czerwoną cebulą, gorgonzolą i rozmarynem 185

manouri . Z kolei jesienią uwielbiam zajadać się gorgonzolą i sezonowymi owocami - gruszkami oraz figami. Ten słodko-słony kontrast smaków sprawdza się doskonale w sałatkach ze szpinakiem i orzechami , a także w tartach na cieście francuskim i włoskich focacciach .  W ostatni weekend obchodziłam swoje urodziny. Zaproszonych bliskich postanowiłam ugościć domowa pizzą . Dzień wcześniej zagniotłam ciasta z kilograma mąki i moim(...)pasujący do fig kolor - tegoroczna jesień ma dla mnie kolor fioletu! :) ➤ Spróbuj także: focaccię z gorgonzolą i gruszką na cieście z wędzoną papryką sałatkę z figami, boczkiem i sosem z gorgonzoli sałatkę z karmelizowaną gruszką, gorgonzolą i szpinakiem czekoladowe clafoutis z gorgonzolą i gruszką Focaccia z figami, czerwoną cebulą, gorgonzolą i rozmarynem Składniki /dla 2-4 osób: 1/2 porcji klasycznego

Chilli Czosnek i Oliwa
Ciasto pizza idealne na piknik do pracy i na drogę! 336

naszej rodzinki. :) Zakochali się w nim moi wszyscy znajomi (którzy mieli już okazję je wypróbować), dostałam też wiele maili od Czytelniczek Skarbu zachwyconych tym przepisem, co bardzo mnie cieszy! :) Ciasto to stanowiło moją propozycję na piknikowe party, jednak wiele osób zwróciło uwagę, że jest również idealne do pracy (jako lunch i przekąska) i szczególnie nadaje się na wszelkiego rodzaju podróże(...)samolotem).  Polubi je również każde dziecię, bo smakuje jak pizza, a kto pizzy nie lubi??? :) Można w nim sprytnie przemycić kilka zdrowych składników (np. szpinak jak u mnie), a za to polubi ciasto każda Mama. :) Naszej rodzince będzie ono towarzyszyć we wszelkich żeglarskich wyprawach! :) Gorąco polecam ten przepis! :) Składniki na ciasto: 250 gramów mąki 4 jajka 100 ml mleka

Garniec Magalie
Quiche szpinakowy – czyli ciasto ze szpinakiem 176

byłoby za mało powiedziane. Na podstawie własnych doświadczeń wiem, że dzieci  również mogą pokochać szpinak. Upieczony quiche ze szpinakiem często trzeba było kroić na 4 części i każdy pilnował swojego kawałka. Lata minęły a miłość do ciasta została. Składniki: Ciasto 250 gram mąki 125 gram masła 3 łyżki zimnej wody 1 łyżeczka soli Olej do wysmarowania formy Nadzienie(...)masła i soli zagniatamy ciasto. Schładzamy. Po 30 minutach rozwałkowujemy i nakładamy na formę natłuszczoną olejem. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w ogrzanym piekarniku przez 15 minut w temperaturze 190 o C. Jajka roztrzepujemy z mlekiem. Twaróg porządnie rozkruszamy –widelcem. Wszystko łączymy razem szpinak, zeszkloną cebulę, czosnek, mleko z jajkami i twaróg. Mieszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Masę wylewamy

Smaki Ewy