ciasto ze szpinakiem - 3666 przepisów (strona:85/245)

Pizzerinki 189

drożdży, 1 szklanka mąki pszennej, 1/2 szklanki letniej wody, łyżeczka cukru, szczypta soli, łyżka oleju. Farsz: 2 plastry szynki, 1/4 czerwonej papryki, ketchup, 50 dag szpinaku mrożonego, ząbek czosnku, mozzarella. Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto połączyć i zagnieść ciasto. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto rozwałkować, powycinać okręgi (ja zrobiłam to za pomocą małych miseczek(...)nałożyć na nie farsz. Farsz wykorzystany do prezentowanych pizzerinek: Na ciasto nakładamy łyżeczkę ketchupu i rozprowadzamy go po całej powierzchni (pozostawiając około 0,5 cm przy brzegu). Na ketchup nakładamy łyżkę szpinaku (wcześniej rozmrożonego i podsmażonego na maśle z przeciśniętym przez praskę czosnkiem), na szpinak kładziemy kilka kawałków szynki, papryki i posypujemy startą mozzarellą. Pizzerinki układamy na wyłożonej papierem

paapilotkaa
BUŁKI DYNIOWE Z PASZTETEM I SZPINAKIEM 137

drożdżami, olej i wyrabiamy elastyczne ciasto. Odkładamy je na 30 minut aby wyrosło. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę, rozwałkowujemy je posypując mąką na prostokątny kształt. Na ciasto rozsmarowujemy delikatnie pasztet, na to kładziemy szpinak i zwijamy jak roladę.  Tniemy 2 centymetrowe kawałki i układamy w wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym.  Bułki pozostawiamy na 15 minut aby wyrosły, następnie pieczemy

Kulinarne Fantazje Marioli
Kruche Marchewki 360

marcheweczki?:) Można nadziać je dowolnym farszem lub sałatką, podać na ciepło lub na zimno. W mojej wersji w środku marchewek znalazł się farsz ze szpinaku i kurczaka. Przekąskę podawałam na ciepło. Z przepisu na ciasto wychodzi około 12-15 marchewek. Składniki: Kruche ciasto: 1,5 szklanki mąki 100 g masła 1 jajko 1 żółtko 1 białko do posmarowania wierzchu marchewek(...)ziołowy, papryka słodka, curry Farsz: 100-150g mrożonego szpinaku, rozdrobnionego 1/2 połówki piersi z kurczaka 2 łyżki śmietany 18% do zup i sosów (najlepiej takiej, żeby się nie zwarzyła  2 ząbki czosnku masło do smażenia sól, pieprz czarny,czosnek granulowany przyprawa do kurczaka Dodatkowo: karbowana sałata do dekoracji Ciasto: Z mąki, masła, jajka, żółtka, soli i śmietany zagniatamy

Czerwona Porzeczka
Sakiewki z pieczarkami i szpinakiem oraz "Sprzedawca arbuzów" 258

przez ewentualne pęknięcia i dostajemy efekt charakterystycznego chrupiącego listkowania. Składniki (na 6 sakiewek): 400 g pieczarek 150 g mrożonego szpinaku mała cebula łyżeczka pieprzu ziołowego sól olej do smażenia 80 g startego twardego sera (cheddar, grana padano, parmezan) 3 płaty ciasta filo oliwa Pieczarki pokroić drobno i wrzucić na patelnię. Polać pieczarki łyżką oleju i smażyć na palniku o dużej(...)mocy. Do pieczarek dodać szpinak i pokrojoną w kostkę cebulę. Wymieszać. Smażyć całość do odparowania płynu. Doprawić do smaku solą i pieprzem ziołowym. Do schłodzonych pieczarek dodać starty ser. Wymieszać. Przygotować dużą formę do pieczenia i wyłożyć ją papierem do pieczenia. Płat ciasta filo posmarować oliwą. Ułożyć na nim drugi płat i posmarować oliwą, położyć jeszcze jeden płat i ponownie

Weekendy w domu i ogrodzie
Bułki ze szpinakiem i serem feta. 218

Szybko zaspokoją nawet największy głód, dając siłę na dalsze aktywne spędzanie wolnego czasu. Jeśli nie przepadacie za szpinakiem lub serem feta, nadzienie możecie dowolnie modyfikować. Bułki świetnie będą smakowały nadziane pieczarkami, cebulą, kiełbasą, warzywami lub każdym innym wytrawnym nadzieniem. Jeśli dodamy do ciasta 4-5 łyżek cukru i zmniejszymy ilość soli bułki możemy nadziać owocami, dżemem, masłem czekoladowym, lub wszystkim(...)ewentualnie sól (dla nas feta była wystarczająco słona)      Ser feta rozcieramy z twarożkiem i żółtkiem, dodajemy posiekany szpinak, zioła i dokładnie mieszamy. DODATKOWO: żółtko sezam      Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 części. Każdą z nich wałkujemy na pół centymetrowy placek, na każdym rozkładamy porcję farszu i składamy jak krokieta

Rozpustne gotowanie
Pizza z gruszką, orzechami i szpinakiem 241

mnie konferencja) dwie garści świeżego szpinaku garść orzechów włoskich 150 g tartej mozzarelli   Drożdże przekładamy do szklanki i zalewamy niewielką ilością letniej wody, mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy na 5 minut. Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy cukier oraz sól, wlewamy olej i resztę wody oraz rozpuszczone drożdże. Wyrabiamy aż do otrzymania gładkiego ciasta. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy(...)tartej mozzarelli, sól oraz suszone oregano. Podgrzewamy całość na małym ogniu, aż nieco się rozrzedzi. Dodajemy sok z cytryny do smaku. Szpinak myjemy, osuszamy. Umyte gruszki kroimy wraz ze skórką na plasterki. Orzechy z lekka siekamy. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Formujemy okrągłą pizzę. Smarujemy ją połową serka. Posypujemy niewielką ilością tartej mozzarelli. Wykładamy liście szpinaku, oraz plasterki gruszki

Smaki Na Talerzu
Ravioli z ricotta i szpinakiem 143

ViolaPassion  Wyśmienite Włoskie  danie. Składniki: 300g mąki przennej 3 jajka całe  plus 2 same białka do posmatowania ciasta   1 łyżeczka soli 3 łyżki wody 300g szpinaku 200g sera ricotta 4 łyżki parmezanu szczypta gałki muszkatołowej pieprz sól Sposób: Szpinak dusimy w garnuszku pod przykryciem w małej ilości wody.  Następnie odcedzamy. Ser Ricotta możemy  drobno(...)pokroić lub rozetrzeć widelcem, dodajemy  szpinak, następnie dodać 1 jajko i parmezan. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ciast o: Dodajemy  Mąke, sól, jajka i zagniatamy ciasto. W razie potrzeby dolać odrobinę wody, przykrywamy ściereczką, odstawiamy  na godzinę. Następnie ciasto musimy  podzielić na 4 części, każdą cienko musimy  rozwałkować.  2 części posmarować

Viola cooks with passion
bułeczki ze szpinakiem i mozzarellą 187

już takie moje zboczenie, że prawie wszystko jadam z sosem czosnkowym.  Składniki na 10 sztuk: na ciasto: 500 g mąki 1 jajko 30 g drożdży 1 szklanka letniej wody 50 g masła łyżeczka cukru łyżeczka soli na nadzienie: 300 g szpinaku mrożonego łyżka masła 2 ząbki czosnku 50 g serka topionego bez dodatków łyżka gęstej kwaśnej śmietany sól pieprz(...)sól. Wszystko razem wyrabiać aż ciasto będzie jednolite i gładkie. Odstawić do wyrośnięcia na 45 minut. W tym czasie przygotować farsz. Szpinak podsmażyć na maśle, dodać czosnek, serek i śmietanę. Doprawić solą i pieprzem. Z wyrośniętego ciasta oprószonymi rękami odrywać kawałki, nadziewać farszem i zlepiać formując niewielkie bułeczki. Układać je na blaszce do pieczenia. Jajko rozbełtać i posmarować nim bułeczki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Szpinak w dziugasowym koszyczku 170

już w przedszkolu nie lubili. A ogólnie to fuj....Nie dyskutuję . Od lat robię , podaję, jedzą . Tyle, że kombinuję z nim . A to omlet ze szpinakiem , a to pierożki z farszem szpinakowym , w cieście szpinakowym , z sosem szpinakowym i takie tam. A , że dziś miałam ochotę na normalny szpinak to pozostało tylko jakoś ten szpinak podać. Przypomniały mi się parmezanowe

Buniabaje w kuchni
Leśny mech z masą jogurtową 171

font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Pyszne, pięknie wyglądające ciasto, które swym smakiem potrafi zaskoczyć niejedną osobę.   Składniki: -> 200g świeżego szpinaku -> 2 szklanki mąki tortowej ( może być 1 ½ w zależności od szpinaku) -> ½ szklanki cukru kokosowego -> 2 jajka -> ¾ szklanki oleju(...)opakowania jogurtu greckiego -> 1 galaretka ( preferowana agrestowa) -> 1-2 łyżki cukru pudru Wykonanie: Szpinak należy dokładnie umyć i wysuszyć. Przełożyć do blendera, zmielić na papkę, która później najlepiej postawić na gazę, aby skapał nadmiar wody. Nastawiamy piekarnik na 180C. Ciasto rozpoczynamy od ucierania całych jajek razem z cukrem. Kolejno ciągła stróżką dodajemy olej, aż do połączenia się składników

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Ciasto Leśny Mech z malinami i borówkami 3257

się, że jest ono ze szpinakiem to musiałam go koniecznie spróbować. Muszę przyznać, że bardzo mi smakowało, a szpinak jest praktycznie niewyczuwalny. Poprosiłam bratową o przepis i postanowiłam zrobić je w domu. Wyszło tak samo pyszne. Leśny Mech to świetne ciasto, aby zaskoczyć nim gości na przyjęciu! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na blaszkę o wymiarach 22×28 cm. Składniki(...)zmiksować na jednolitą masę. 2. Jajka wbić do miski, dodać cukier i cukier waniliowy. Zmiksować na puszystą masę. Następnie dodawać porcjami szpinak. Miksować na niskich obrotach. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i porcjami dodawać do ciasta. Miksować do połączenia składników. 3. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać przygotowane ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C

Danka Pichci
Tarta z dynią, fetą i karmelizowaną cebulą 177

pleśniowego dałam fetę, a do ciasta zmielone orzechy. Feta z dynią pasują do siebie też dobrze co przetestowałam tym przepisie na fritattę z dynią, fetą i szpinakiem. A z kolei orzechy do kruchego ciasta dodawałam też w przepisie na placek z cukinią i serami . Więc to taki składak pomysłów, który okazał się spójną, pyszną całością, pełną różnych smaków. Niestety Emilka

Cooking for Emily
Quiche ze szpinakiem i twarogiem 165

kształtu nabrało). Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni i pieczemy ciasto przez 15 minut. Zdejmujemy papier z naszym obciążeniem i dopiekamy ciasto jeszcze 5 minut. Wyjmujemy i czekamy aż ostygnie. Farsz: trochę masła (do smażenia) 2 ząbki czosnku opakowanie mrożonego szpinaku, ale w liściach (albo świeży szpinak) 200 g twarogu 3 jajka 200 ml śmietany 100 ml mleka Szpinak solimy, pieprzymy(...)podsmażamy na maśle. Jak się trochę poddusi to zdejmujemy z ognia i czekamy aż wystygnie. W misce mieszamy śmietanę, mleko i jajka i dodajemy przestudzony szpinak. Mieszamy wszystko ze sobą i wylewamy na ciasto. Od góry posypujemy pokruszonym twarogiem i pieprzymy. Pieczemy 30 minut w 200 stopniach. Smacznego :) --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres

Marder&Marder Manufacture
Zielone ciasto z granatem czyli leśny mech 157

ciasto znane jest już chyba wszystkim. Jest delikatne, z pysznym kremem i kontrastem w postaci pestek granata. To będzie też piękna ozdoba stołu. Składniki : * 2 szklanki mąki krupczatki * 1 szklanka cukru * 3 jajka * 1 szklanka oleju * 3 łyżeczki proszku do pieczenia * 450 g szpinaku rozdrobnionego * 400ml śmietanki kremówki * 250 g serka(...)mascarpone * 2 śmietan fixy * 4 łyżeczki cukru wanilinowego * 1 granat  Przygotowanie : Jajka ubić z cukrem, dodać olej oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodać szpinak rozmrożony i dobrze odciśnięty. Piec ciasto 50 minut w 180 stopniach do suchego patyczka. Wystudzić i przekroić ciasto na pół. Kremówkę ubić z cukrem waniliowym i fix-ami. Wymieszać z serkiem mascarpone

Magiczne Życie Marty
Tarta ze szpinakiem 194

wody Wykonanie: Mąkę przesiać, dodać sól, masło, wodę, oliwę i wyrobić gładkie ciasto. Ciasto wyłożyć na blaszkę, rozwałkować na jej wielkość, ponakłuwać. Wstawić do lodówki na 30 minut. Następnie podpiec 10 minut w 180 stopniach.  W między czasie przygotować farsz.  Farsz: 450 gram szpinaku 1 opakowanie sera feta 2 cebule 2 ząbki czosnku 200 gram sera żółtego sól(...)Cebulę i czosnek pokroić i dodać do szpinaku. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać całe opakowanie sera fety, oraz połowę startego żółtego sera, wymieszać, aż do rozpuszczenia się sera.  Sos jajeczny: 1 jajko  150 gram śmietany 18% Wykonanie: Jajko rozbełtać ze śmietaną.  Wykonanie tarty: Farsz wyłożyć na podpieczone ciasto. Zalać śmietaną z jajkiem. Włożyć do piekarnika

Krakowskie smaki Ani