już takie moje zboczenie, że prawie wszystko jadam z sosem czosnkowym. Składniki na 10 sztuk: na ciasto: 500 g mąki 1 jajko 30 g drożdży 1 szklanka letniej wody 50 g masła łyżeczka cukru łyżeczka soli na nadzienie: 300 g szpinaku mrożonego łyżka masła 2 ząbki czosnku 50 g serka topionego bez dodatków łyżka gęstej kwaśnej śmietany sól pieprz(...)sól. Wszystko razem wyrabiać aż ciasto będzie jednolite i gładkie. Odstawić do wyrośnięcia na 45 minut. W tym czasie przygotować farsz. Szpinak podsmażyć na maśle, dodać czosnek, serek i śmietanę. Doprawić solą i pieprzem. Z wyrośniętego ciasta oprószonymi rękami odrywać kawałki, nadziewać farszem i zlepiać formując niewielkie bułeczki. Układać je na blaszce do pieczenia. Jajko rozbełtać i posmarować nim bułeczki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniajuż w przedszkolu nie lubili. A ogólnie to fuj....Nie dyskutuję . Od lat robię , podaję, jedzą . Tyle, że kombinuję z nim . A to omlet ze szpinakiem , a to pierożki z farszem szpinakowym , w cieście szpinakowym , z sosem szpinakowym i takie tam. A , że dziś miałam ochotę na normalny szpinak to pozostało tylko jakoś ten szpinak podać. Przypomniały mi się parmezanowe
Buniabaje w kuchnifont:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Pyszne, pięknie wyglądające ciasto, które swym smakiem potrafi zaskoczyć niejedną osobę. Składniki: -> 200g świeżego szpinaku -> 2 szklanki mąki tortowej ( może być 1 ½ w zależności od szpinaku) -> ½ szklanki cukru kokosowego -> 2 jajka -> ¾ szklanki oleju(...)opakowania jogurtu greckiego -> 1 galaretka ( preferowana agrestowa) -> 1-2 łyżki cukru pudru Wykonanie: Szpinak należy dokładnie umyć i wysuszyć. Przełożyć do blendera, zmielić na papkę, która później najlepiej postawić na gazę, aby skapał nadmiar wody. Nastawiamy piekarnik na 180C. Ciasto rozpoczynamy od ucierania całych jajek razem z cukrem. Kolejno ciągła stróżką dodajemy olej, aż do połączenia się składników
Jedz zdrowo żyj zdrowo!się, że jest ono ze szpinakiem to musiałam go koniecznie spróbować. Muszę przyznać, że bardzo mi smakowało, a szpinak jest praktycznie niewyczuwalny. Poprosiłam bratową o przepis i postanowiłam zrobić je w domu. Wyszło tak samo pyszne. Leśny Mech to świetne ciasto, aby zaskoczyć nim gości na przyjęciu! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na blaszkę o wymiarach 22×28 cm. Składniki(...)zmiksować na jednolitą masę. 2. Jajka wbić do miski, dodać cukier i cukier waniliowy. Zmiksować na puszystą masę. Następnie dodawać porcjami szpinak. Miksować na niskich obrotach. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i porcjami dodawać do ciasta. Miksować do połączenia składników. 3. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać przygotowane ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C
Danka Pichcipleśniowego dałam fetę, a do ciasta zmielone orzechy. Feta z dynią pasują do siebie też dobrze co przetestowałam tym przepisie na fritattę z dynią, fetą i szpinakiem. A z kolei orzechy do kruchego ciasta dodawałam też w przepisie na placek z cukinią i serami . Więc to taki składak pomysłów, który okazał się spójną, pyszną całością, pełną różnych smaków. Niestety Emilka
Cooking for Emilykształtu nabrało). Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni i pieczemy ciasto przez 15 minut. Zdejmujemy papier z naszym obciążeniem i dopiekamy ciasto jeszcze 5 minut. Wyjmujemy i czekamy aż ostygnie. Farsz: trochę masła (do smażenia) 2 ząbki czosnku opakowanie mrożonego szpinaku, ale w liściach (albo świeży szpinak) 200 g twarogu 3 jajka 200 ml śmietany 100 ml mleka Szpinak solimy, pieprzymy(...)podsmażamy na maśle. Jak się trochę poddusi to zdejmujemy z ognia i czekamy aż wystygnie. W misce mieszamy śmietanę, mleko i jajka i dodajemy przestudzony szpinak. Mieszamy wszystko ze sobą i wylewamy na ciasto. Od góry posypujemy pokruszonym twarogiem i pieprzymy. Pieczemy 30 minut w 200 stopniach. Smacznego :) --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres
Marder&Marder Manufactureciasto znane jest już chyba wszystkim. Jest delikatne, z pysznym kremem i kontrastem w postaci pestek granata. To będzie też piękna ozdoba stołu. Składniki : * 2 szklanki mąki krupczatki * 1 szklanka cukru * 3 jajka * 1 szklanka oleju * 3 łyżeczki proszku do pieczenia * 450 g szpinaku rozdrobnionego * 400ml śmietanki kremówki * 250 g serka(...)mascarpone * 2 śmietan fixy * 4 łyżeczki cukru wanilinowego * 1 granat Przygotowanie : Jajka ubić z cukrem, dodać olej oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodać szpinak rozmrożony i dobrze odciśnięty. Piec ciasto 50 minut w 180 stopniach do suchego patyczka. Wystudzić i przekroić ciasto na pół. Kremówkę ubić z cukrem waniliowym i fix-ami. Wymieszać z serkiem mascarpone
Magiczne Życie Martywędlina. Ciasto jest wdzięczne, można na nie kłaść dowolne składniki w zależności od upodobań. Także różne ilości, ale z tym lepiej nie przesadzać, ciasto też powinno się czuć:) Ja zrobiłam pizzę z pomidorami, wędliną, szpinakiem i mozzarellą z wyczuwalnymi aromatami czosnku, ziół, oliwy z oliwek. W domu pięknie pachnie, a pizza smakuje wybornie. Obiad lub kolacja gotowa:) Pizza(...)pomidorów lekko odparował. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem oraz lekko roztartym w dłoniach cząbrem. 3. Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim blachę (ja użyłam i uformowałam okrągłą), posmarować sosem pomidorowym, posypać zeszklonymi piórkami cebuli oraz udekorować równomiernie plastrami mozzarelli, świeżych pomidorów, tartego sera, szpinaku i wędliny. Posypać bazylią i majerankiem. Piec 20 minut w temp. 200C bez włączonego termoobiegu na środkowej półce piekarnika
Zasmakuj Kuchniwody Wykonanie: Mąkę przesiać, dodać sól, masło, wodę, oliwę i wyrobić gładkie ciasto. Ciasto wyłożyć na blaszkę, rozwałkować na jej wielkość, ponakłuwać. Wstawić do lodówki na 30 minut. Następnie podpiec 10 minut w 180 stopniach. W między czasie przygotować farsz. Farsz: 450 gram szpinaku 1 opakowanie sera feta 2 cebule 2 ząbki czosnku 200 gram sera żółtego sól(...)Cebulę i czosnek pokroić i dodać do szpinaku. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać całe opakowanie sera fety, oraz połowę startego żółtego sera, wymieszać, aż do rozpuszczenia się sera. Sos jajeczny: 1 jajko 150 gram śmietany 18% Wykonanie: Jajko rozbełtać ze śmietaną. Wykonanie tarty: Farsz wyłożyć na podpieczone ciasto. Zalać śmietaną z jajkiem. Włożyć do piekarnika
Krakowskie smaki Aniłososiowa tarta z mozzarellą. Świetny pomysł na lekki obiad lub ciepłą kolację. Doskonale sprawdzi się również z dodatkami, np. soczystymi pomidorkami koktajlowymi, różyczkami brokuła lub młodym szpinakiem. Poniżej przedstawiam wersję podstawową. Składniki: Ciasto: 250 g mąki pszennej 125 g masła 1 jajko 5 g soli 3-4 łyżki zimnej wody Farsz: 150 g wędzonego łososia
Krokusowy Domnawet do najprostszych dań. Składniki na około 8 bułeczek Zaczyn: 1/2 szkl ciepłej wody 3/4 płaskiej łyżeczki cukru 50 g świeżych drożdży Ciasto: 3 szkl mąki pszennej 3/4 płaskiej łyżeczki soli 200 g mrożonego szpinaku (waga mrożonego) np. Hortex około 4-5 łyżek oleju rzepakowego ewentualnie dwie/trzy szczypty czosnku suszonego, sproszkowanego Do dekoracji i nadziania: majonez na oczy ogórek kiszony(...)wyrośnie on za mocno ale ważne aby się porządnie zapienił i podniósł) 2. Do miski dajemy mąkę, rozmrożony i odciśnięty z wody szpinak, sól i ewentualnie szczyptę czosnku suszonego. Następnie dodajemy wyrośnięty rozczyn i wyrabiamy ciasto. Podczas wyrabiania dodajemy powoli olej. 3. Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około 40-60 minut. 4. Wyrośnięte ciasto odgazowujemy (zagniatamy ponownie) i dzielimy
Gotowanie...to proste !razem zrobiłam inną masę, do masy dodałam pokrojoną galaretkę i na wierzch dałam granat..no i też ciasto pięknie wyrosło i podzieliłam je na dwie części .Z wierzchu tylko leciutko ścięłam , aby było tylko troszkę do pokruszenia.. 300 g świeżego szpinaku 2 szkl.mąki pszennej 1 szkl.mąki krupczatki 1,5 szkl.oleju 1,25 szkl. cukru(...)nastawić na 170 stopni na funkcji góra-dół. Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę. Następnie, ciągle mieszając łyżką wlać powoli olej. Dodać zmielony szpinak, wymieszać. Wsypać mąkę i delikatnie, ale dokładnie wymieszać szpatułką. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia Gosia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 60-65 minut.Wyjąć z piekarnika
Moje domowe kucharzenieFarsz : 500 gram świeżego szpinaku 300 gram żółtego sera sól ,pieprz,gałka muszkatołowa, masło, 2 ząbki czosnku Ciasto: 2,5 szklanki mąki 1 jajko łyżeczka oleju ciepła woda Sposób wykonania: Ciasto: Do miski wsypałam mąkę, wbiłam jajko, dodałam szczyptę soli,olej, ciepłą wodę i wszystko dokładnie wymieszałam. Gdy ciasto będzie już gładkie i elastyczne przykryłam je ściereczką żeby się(...)zeschło. Farsz: Szpinak umyłam, osuszyłam, rozdrobniłam. Czosnek obrałam, posiekałam, podsmażyłam na odrobinie masła ze szpinakiem tak długo aż odparował. Doprawiłam do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem, przestudziłam. Do zimnego farszu dodałam potarkowany na małych oczkach żółty ser, wymieszałam. Ciasto podzieliłam na dwie części, każdą z nich rozwałkowałam, wycięłam kółeczka szklanką. Nałożyłam farsz i dobrze skleiłam. Pierogi ugotowałam w osolonej
Darcia w kuchniczyt.burek) to bardzo popularna przekąska we wszystkich krajach bałkańskich i Turcji. Nazwa pochodzi od tureckiego czasownika bur- co znaczy zwijać, zakręcać. Burka przygotowuje się z cieniutkiego ciasta filo i nadziewa najczęściej słonym serem, szpinakiem, mięsem. Istnieją również wersje na słodko z czekoladą i owocami. Bez problemu przygotujesz je w domu, wystarczy tylko zaopatrzyć się w ciasto filo
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!masła i śmietany firmy Jogo . Bardzo polecam te produkty bo bardzo je lubie i często ich używam. składniki: kruche ciasto 250 g mąki orkiszowej typ 650 150 g zimnego masła, u mnie Jogo 1 jajko szczypta soli farsz 450 g szpinaku, u mnie mrożony z własnych zapasów grubosiekany 200 g śmietany 18 %, u mnie Jogo 2 jajka sól,pieprz gałka(...)Następnie schłodzonym ciastem wylepić formę do tarty. Na dnie ciasto nakłuć widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec aż ciasto lekko się zarumieni, ok 10-15 minut, funkcja góra-dół. Przygotowac farsz. Mrożony szpinak wrzucić na patelnię i odparowć całą wodę, wystudzić. Do miski przełożyć wystudzony szpinak. Dodać śmietanę i jajka. Dodać też przyprawy do smaku
Monia miesza i gotuje