jesienne, deszczowe dni potrzeba nam nieco wiosennej energii, dlatego postanowiłam zrobić zielone naleśniki. Ciasto przygotowuje się jak na tradycyjne naleśniki dodając barwnika wytworzonego ze szpinaku. Wychodzą piękne, zielone naleśniki, które możemy podać z dowolnym farszem. Smak szpinaku jest zupełnie niewyczuwalny. Moje dzieci je uwielbiają, ale sądzę że zachwycą nie tylko małych koneserów! Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 30 minut Składniki(...)Sól Przygotowanie barwnika Duża garść szpinaku ½ szklanki wody Do pojemnika blendera wkładamy szpinak i podlewamy go woda. Całość dokładnie blenderujemy. W misce miksera umieszczamy składniki na naleśniki, a następnie mieszamy przez chwilkę. Nad miską umieszczamy sitko o drobnych oczkach. Przelewamy szpinakową masę dociskając łyżką. Ponownie mieksujemy ciasto. Jeśli jest zbyt gęste dolewamy nieco mleka lub wody, a jeśli zbyt rzadkie
Kolizje SmakówSkładniki na ciasto mąka pszenna, 170g cukier, 200g świeże liście szpinaku, 150g olej, 110ml jajka, 2 szt cukier waniliowy, 1 łyżeczka sok z cytryny, 2 łyżki proszek do pieczenia, 2 łyżeczki sól, szczypta Składniki na polewę cukier puder, 90g sok z cytryny, 1 łyżka Przygotowanie Listki szpinaku płuczemy i odsączamy z nadmiaru wody. Do malaksera wrzucamy szpinak, zalewamy olejem. Miksujemy
Gotowanie moimi oczamimyjemy, osuszamy, przecinamy wzdłuż na połówki i cienko rozbijamy *** *** Na każdym rozbitym płacie mięsa układamy łyżkę pokruszonego sera Fety, delikatnie pieprzymy i oprószamy papryką *** *** Następnie na mięsie układamy garść szpinaku i ponownie łyżkę pokruszonego sera *** *** Mięso dość ciasno zwijamy w roladki – najpierw rolujemy całość a następnie „wciskamy końcówki do środka”. Roladki z początku mogą być dość niezgrabne(...)DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ DANIA I PRZEKĄSKI NA PRZYJĘCIE DLA DZIECI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ NAJLEPSZE POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Roladki drobiowe ze szpinakiem i fetą w sosie pieczarkowym pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z ApetytemCzas przygotowania: 45 min. Składniki na 4 szt. Koszt przygotowania: 14,00 zł SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego (ok. 275 g) 4 garście świeżego szpinaku baby 4 łyżki białego sera greckiego Myzithra 1 łyżka masła 1/2 łyżeczki kuminu 1/2 czerwonej cebuli 2 ząbki czosnku 4 łyżki gęstego jogurtu greckiego 2 łyżeczki posiekanego koperku oliwa sól, pieprz PRZYGOTOWANIE farszu szpinakowo-serowego(...)Odstawiamy do wystygnięcia. Do miski przekładamy przestudzony szpinak, dodajemy grecki ser twarogowy, doprawiamy rozdrobnionym kuminem, solą i pieprzem. Dokładnie łączymy ze sobą składniki i odstawiamy. PRZYGOTOWANIE dipu jogurtowego do pierożków: Do miseczki przekładamy jogurt grecki. Dodajemy drobno starty czosnek i posiekany koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i ostawiamy. PRZYGOTOWANIE chrupiących pierożków: Ciasto francuskie rozwijamy i dzielimy nożem
kulinarnyJaWyrobione ciasto umieścić w wysmarowanej olejem (około 1/2 łyżki) misce, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Ciasto w tym czasie powinno podwoić objętość. W międzyczasie przygotować dip. Szpinak dokładnie umyć, osuszyć. Ząbek czosnku obrać, przecisnąć przez praskę. Na rozgrzane na patelni masło klarowane wrzucić przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i delikatnie podsmażyć(...)szpinaku. Mozzarellę zetrzeć na tarce o dużych oczkach (grube wiórki). Dodać do szpinaku. Do miski ze szpinakiem i serami dodać serek śmietankowy, śmietanę oraz majonez. Doprawić solą i ostrym sosem. Wymieszać. Miskę z dipem przykryć folią spożywczą. Dip, przez czas wyrastania ciasta, a potem bułeczek, przechowywać w lodówce. Okrągłe naczynie do zapiekania (u mnie patelnia żeliwna) wysmarować masłem (1 łyżką
Gospodyni Miejskaśmietanka Przygotowanie: Jajka zmiksować z cukrem. Dodawać na przemian mleko, mąkę i wodę. Miksować z dodatkiem soli. Na koniec dolać olej oraz umyty rozdrobniony szpinak baby (mogą być cząstki liści). Ważne jest aby ciasto nie miało zbyt dużych grudek i było mocno napowietrzone. Odstawiamy miskę z ciastem na bok. Po około 20 minutach smażymy naleśniki. Na rozgrzaną patelnię
ChilliJemyimprezie. Ich przygotowanie zajmuje zaledwie kilkanaście minut. Z powodzeniem możemy je przygotować na przykład, gdy zaskoczą nas niespodziewani goście. SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego, 1 pojedynczy filet z piersi kurczaka, 1 cebula, 100g rozdrobionego szpinaku świeżego lub mrożonego, oliwa, oregano, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Filet z kurczaka kroję w małą kostkę. Cebulę obieram i kroję w kostkę. Na oliwie(...)podsmażam mięso razem z cebulą. Dodaję szpinak. Wszystko razem smażę około 10 minut. Farsz doprawiam do smaku oregano, solą oraz pieprzem. 2. Ciasto francuskie rozwijam. Na brzegu ciasta robię 1cm nacięcia. Na cieście układam wzdłuż przestudzony farsz. Ciasto składam (tak by nacięcia były na górze). Dociskam brzegi. Odcinam pozostałe ciasto. Ciasto z farszem kroję na 4cm kawałki. Ciastka układam
Tradycyjna kuchnia Kasinutę. Zapraszam na ruloniki z fetą, szpinakiem i tzatziki. Pod beszamelem. Muaaa! Naleśniki usmażyłam na podstawie tego przepisu , bez kakao oczywiście. Do ciasta dodałam jedynie łyżkę przyprawy do tzatziki. Farsz powstał tradycyjnie, czyli podsmażony szpinak plus feta, suszone pomidory, ulubione przyprawy do smaku. Nadziane ruloniki pokroiłam na mniejsze kawałki. Ułożyłam na tacy, zalałam beszamelem i zapiekłam przez 15min
bastalenaNaleśniki z dżemem i musem malinowym to z całą pewnością danie, który zasmakuje każdemu dziecku, ale nie tylko… szybkie, delikatne naleśniki z dżemem polane domowym
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!bazie mąki kukurydzianej. Dzięki temu wyszły cudownie żółte 😊 Wychodzą cienkie i elastyczne, jeśli pominiecie mąkę owsianą to będą także bezglutenowe. KUKURYDZIANE NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM I SEREM PLEŚNIOWYM Z podanych składników wyszło 9 naleśników Ciasto naleśnikowe 20 g mąki ziemniaczanej 20 g mąki owsianej 60 g mąki kukurydzianej Jajko Woda Odrobina oleju Farsz 200 g świeżego szpinaku Ser z niebieską pleśnią
HealthyCreationsLubicie ciasta z warzywami ? Kiedyś były one dla mnie czystą abstrakcją. Można rzec, że do czasu gdy skusiłam się na pierwsze połączenie ze szpinakiem czy też dynią. Teraz na odstrzał poszła marchewka. To ciasto jest raczej z tych znanych i lubianych wariacji smakowych, a ja dołączam do grona miłośników takowych słodkości. Ciasto jest delikatnie wilgotne, aromatyczne i pyszne :) Moja propozycja
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipolubcie na facebooku ( tutaj ) ;) To jest zaproszenie! :) Oficjalniej się nie da, bo to macie czarno na białym! Dodatkowo Przepisy na pierogi: - Pierogi ze szpinakiem, ciągnącym się serem i... /ciasto zwykłe i ciasto bezglutenowe/ - Pierogi z suszonymi pomidorami, serem pleśniowym i... /ciasto zwykłe i ciasto bezglutenowe/ - Pierogi z mięsem (indyk i kaczka) (kliknij w napis
Wypisz Wymalujcoś wyglądającego obłędnie w ramach kolejnego hasła, którego oczywiście zdradzić nie mogę, ale będzie fajne :) Składniki: Farsz: 300 g świeżego szpinaku 1 cebula 1 ząbek czosnku 75 g słonego białego sera (np. fety) 2 małe jajka (lub przepiórcze) oliwa Ciasto: 300 g mąki 1 łyżeczka drożdży instant 1 - 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli 200 ml letniej wody(...)oliwie. Dodać posiekany lub zmiażdżony czosnek, a po minucie szpinak. Dusić na średnim ogniu około 10 minut. Dodać pokruszony ser, wymieszać i odstawić. W dużej misce wymieszać mąkę z solą i drożdżami. Zrobić pośrodku dołek i wlać oliwę i wodę (lub mleko). Wbić jajko. Wymieszać dobrze drewnianą łyżką. Przenieść ciasto na oprószoną mąką deskę i wyrabiać około 5 minut. Przykryć
zadanie-gotowaniebiałym sosem. Tego typu pizzę przyrządzam również ze szparagami i feta , a dla moich mięsożernych fantastów z mielonym mięsem . Pizza bianco ze szpinakiem i z pieczonym czosnkiem to moje ostatnie odkrycie. Pizza bianco Składniki: na 2 pizze Ciasto do pizzy 400 g pszennej mąki 400 ml mleka 10 g świeżych drożdży 1 łyżka oliwy po ½ łyżeczce tymianku i bazylii(...)czosnku, upieczone po szczypcie oregano i rozmarynu sól i pieprz do smaku 250 g świeżego szpinaku 120 g mozzarella oregano i płatki chili do posypania Przygotuj spód do pizzy. W podgrzanym mleku rozpuść drożdże. Dodaj oliwę, a następnie mąkę i zioła. Zagnieć elastyczne ciasto, przykryj folią i odstaw do wyrośnięcia na 40 minut. Podziel ciasto na 2 równe porcje
codojedzeniaUwielbiam krokiety ale przygotowuję je nie tylko w tradycyjnej wersji. Te przygotowałam z kurczakiem i szpinakiem oraz dużą ilością sera feta. W smaku obłędne! Ciasto naleśnikowe: 2 szklanki mąki pszennej 2 jajka 1,5 szklanki mleka 1,5 szklanki wody Sól Farsz: 600 g filetu z piersi kurczaka Przyprawa do gyrosa 150 g mrożonego szpinaku 3 ząbki czosnku
VioletoweKucharzenie