Po prostu hit! Kolejny tej wiosny przepis z pysznymi szparagami, na które sezon niestety dobiega końca:( Efektowne i proste w przygotowaniu danie dla smakoszy zdrowej kuchni
Ania i Marcin gotująBardzo kaloryczny makaron faszerowany szpinakiem i kurczakiem, zapiekany w sosie pomidorowym. W wykonaniu jest bardzo prosty choć czasochłonny. Jeżeli lubicie porządną porcję energii, to ta propozycja
Ania i Marcin gotująNie tylko Popeye zaciera ręce.. Dzisiaj proponujemy białko i żelazo w najczystszej postaci. Podane w ciekawy i estetyczny sposób, śniadanie to zapewni energiczny i entuzjastyczny
Ania i Marcin gotująszpinaku i sera grana padano.Ser jest bardzo smaczny nie za słony ale lekko pikantny idealnie komponował się z szpinakiem.Było smacznie. Składniki: Ciasto 350 g mąka pszenna 1 jajko 3/4 szk ciepłej wody Farsz 200 g szpinak mrożony 2 ząbki czosnku 1 łyżka bułki tartej 50 g ser grana padano Do polania; 1 szt cebula mniejsza 1 łyżka masła(...)zimna wodą pomijając okolice farszu. Nakryć drugim ciastem i docisnąć wokół farszu. Wykroić kwadratowe pierożki i dolepić na końcach boki widelcem. Wrzucić na osolony wrzątek i gotować około 4 min od wypłynięcia na powierzchnie. Podajemy polane zrumienioną na maśle cebulką z serem i posypane pokrojoną bazylią oraz wiórkami sera. Szpinak podsmażyć do odparowania wody dodać przeciśnięty przez praskę
Ala piecze i gotujeSkładniki: pieczarki 50 dag, szpinak świeży lub mrożony 50 dag, pory 2 większe, cebula 1 sztuka, mięso wieprzowe bez kości 50 dag, Kucharek - uniwersalna 1 łyżeczka, natka pietruszki 1 pęczek, papryczka chili 1 sztuka, olej rzepakowy 1/4 szklanki, ciasto francuskie 1 rolka, ser żółty 15 kostek, sos pomidorowy - ile potrzeba pieczarki pokroić w pół talarki i na oleju gorącym(...)pory i dusić z 2 minuty następnie dodać szpinak liściasty /użyłam swój zamrożony/, dodać mięsko obrane z kości schabowych /wcześniej ugotowane w wywarze do zupy/ następnie doprawić do smaku kucharkiem, dodać zmiksowaną natkę pietruszki razem z papryczką chilli z pestkami i podsmażać wszystko mieszając z 5 minut rolkę ciasta rozwinąć i podzielić na 15 kwadratów - każdy wkładać
W Mojej Kuchni Lubiębiałka od żółtek. Z białek ubijamy pianę. Szpinak lekko odparowujemy w rondelku. Doprawiamy solą i pieprzem. Studzimy. Do szpinaku dodajemy żółtka - miksujemy na gładką masę. Powstałą masę szpinakową delikatnie mieszamy z pianą z białek - przy pomocy drewnianej łyżki. Ciasto szpinakowe wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (papier wcześniej delikatnie smarujemy olejem - może być odsączony z pomidorów). Wyrównujemy powierzchnię(...)innego naczynia. Szpinak wkładamy do kielicha. Doprawiamy solą i pieprzem - 35 sek / 4 obr. Do szpinaku dodajemy żółtka - 30 sek / 1 obr. wsteczne. Szpinak delikatnie mieszamy z pianą z białek - przy pomocy drewnianej łyżki. Ciasto szpinakowe wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (papier wcześniej delikatnie smarujemy olejem - może być odsączony z pomidorów). Wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy w temperaturze
peggiwkuchnipomysłu na przygotowanie obiadu do pracy. Czas wykonania: 1 h 30 min Ilość porcji: 8 kawałków Składniki: Ciasto: 250 g mąki pszennej 150 g masła (zimnego) 1 jajko 1 łyżka mleka 1 łyżeczka soli Nadzienie: 100 g szpinaku liści 120 – 150 g sera feta 1 słoiczek (270 g) suszonych pomidorów Masa: 200 g śmietany 18% (mały kubek(...)Zagneść ciasto 3. Rozwałkować ciasto 4. Przełożyć ciasto do formy i nakuć spód widelcem 5. Ciasto przykryć papierem, wsypać obciążniki i piec 20 minut w 180 stopniach 6. Wymieszać wszystkie składniki na sos i dopraci solą i przeprzem 7. Na tartę wyłożyć szpinak 8. Wyłożyć kolejno pokrojone pomidorki i ser feta 9. Całość zalać sosem i posypać startym serem
KuchniaWeDwoje.plsmaki i połączenia włoskich pierożków. Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszne ravioli z nadzieniem ze szpinaku, serka koziego i fety. Podane z ukochanym palonym masłem i chrustem z pieczywa i posiekanych migdałów. To danie jest przekozackie! Przepis własny Przepis na ciasto na ravioli: - 400 g mąki pszennej np. tortowej lub typ 500 - 5 żółtek od szczęśliwych wiejskich(...)producenta, jakiej wielkości są żółtka. Wodę dodajemy do momentu aż zagnieciemy kulkę ciasta. Ciasto dobrze wyrabiamy. Pamiętaj, że ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Ciasto przykryj ściereczką i wałkuj na blat. Nadzienie: - duża paczka liści szpinaku - 3 łyżki oliwy z oliwek lub masła - 5 łyżek serka koziego - 2 łyżki sera fety - 2 ząbki czosnku - łyżeczka mąki Na oliwie zeszklij czosnek
SMYKWKUCHNIMają wiele dodatkowych zalet, ale o tym poczytajcie już sami. W dzisiejszym przepisie zestawimy boczniaki ze świeżym szpinakiem, co może wydać się dla niektórych zaskakujące, szczególnie, że najbardziej znanym przepisem na boczniaki są kotlety lub boczniakowe flaczki. Składniki na ciasto do tarty: 100 gramów mąki pszennej 100 gramów mąki pszennej razowej 1 jajko 10 gram świeżych drożdży(...)przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30-40 minut do wyrośnięcia. W trakcie wyrastania ciasta zajmujemy się pozostałymi składnikami dania. Cebulę kroimy w półtalarki, czosnek w talarki. Boczniaki dokładnie myjemy, następnie kroimy w paski. Szpinak dokładnie myjemy, odsączamy na sitku. Cebulę i czosnek podsmażamy na mieszance oleju i masła, dodajemy pokrojone grzyby
Garniec Magaliemaki (pol na pol pszenna 550 i pelnoziarnista) 3/4 szklanki mocno cieplej wody 1 lyzka oleju spora szczypta soli soli Z maki i wody starannie wyrabiamy ciasto.Formujemy kule,przykrywamy sciereczka.Gdy ciasto odpoczywa przygotowujemy farsz. Skladniki na farsz(...)patelni z maslem ghee podsmazyc w drobna kostke pokrojona cebulke.Dodac posiekany czosnek.Odcisniety szpinak ,posiekac nozem i dolozyc na patelnie.Przesmazyc razem z czosnkiem i cebula. Gdy przestygnie wymieszac z serem i doprawic do smaku galka muszkatalowa,sola i pieprzem.Na koniec dodac bulke tarta.Ilosc jej uzaleznicod gestosci masy. Ciasto podsypujac delikatnie maka rozwakowac na trzy cieniutkie placki. Wykrawackolka,nakladac po 1 lyzece
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!czosnek to połączenie idealne :) Użyłam do pierogów szpinaku mrożonego, ale oczywiście w sezonie wskazany jest świeży. Składniki: na farsz: 350g mrożonego szpinaku 200g sera feta masło 1 duża cebula 2 ząbki czosnku pieprz na ciasto: 2 szklanki mąki 1/2 szklanki ciepłej wody 1 jajko Przygotowanie: Cebulę i czosnek kroimy w drobną kosteczkę i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym masłem(...)chwilkę uważając, aby czosnek nie przypalił się. Dokładamy szpinak, mieszamy i trzymamy na palniku aż do odparowania wody. Do podduszonego szpinaku dodajemy rozkruszony ser feta oraz doprawiamy pieprzem. Całość mieszamy dokładnie i odstawiamy farsz do przestudzenia. Wszystkie składniki na ciasto łączymy i wyrabiamy na jednolitą, elastyczną masę. Jeśli jest zbyt lepka podsypujemy nieco mąką, gdy za sucha podlewamy wodą. Rozwałkowujemy
Symfonia smakowaSzpinakowa rolada z łososiem... Jajeczno-szpinakowe ciasto. Oblepione puszystym serkiem twarogowym. Z dodatkiem wędzonego łososia. Smakowita przekąska! Składniki: Opakowanie szpinaku mrożonego (waga 450 g); 1 czubata łyżka chrzanu ze słoiczka; 1 łyżeczka masła; 4 jaja; 2 opakowania puszystego serka twarogowego (u mnie Almette śmietankowy , waga 1 opakowania 150 g); 150 g łososia wędzonego w plastrach; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania(...)dodać do wystudzonego szpinaku. Wymieszać. Z białek jaj ubić sztywną pianę. Dodać delikatnie do szpinaku i wymieszać. Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Na tak przygotowaną blachę wylać masę szpinakowo-jajeczną, pilnując aby masa była równomiernie rozłożona i tworzyła prostokąt. Ciasto szpinakowe wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez
Gospodyni Miejskagenialny pomysł na jakieś niewielkie przyjęcie w gronie znajomych. Pracy z tym niewiele, a efekt całkiem niezły. Ciasto: 250 g mąki pszennej 160 ml wody 15 g świeżych drożdży 2 łyżki oliwy z oliwek pół łyżeczki cukru pół łyżeczki soli Wierzch: świeży szpinak kozi ser przepiórcze jajka Sos: 200 ml śmietany 22% 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 papryczka(...)godzinę. Po tym czasie posypujemy blat mąką i wałkujemy nasze ciasto na cienki placek. Jakąś miską czy czymś podobnym wycinamy niewielkie okręgi w cieście. Nam wyszło 8 lub 9, nie pamiętam dokładnie. Teraz całe liście szpinaku podsmażamy na patelni z oliwą z odrobiną soli - aż zmięknie. My mieliśmy taki kupiony cały pęczek, tyle było akurat. W tym czasie nasze spody
Marder&Marder Manufactureprzez praskę czosnek, szczyptę soli i dusimy aż odparuje cała woda. 3. Szpinak łączymy z jogurtem i blendujemy na gładką pastę. 4. Łączymy ziemniaki ze szpinakiem, mąką, jajem, szczyptą soli i krótko wyrabiamy ciasto. 5. Z ciasta formujemy wałek i kroimy ukośnie. 6. Kopytka gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie 2-3 min. na wolnym ogniu od momentu wypłynięcia. Zielone kopytka
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachNaleśniki ze szpinakiem na stałe weszły do naszego menu. Tutaj zamiast polskiego twarogu użyłam włoskiej ricotty. Ciasto naleśnikowe: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka wody mineralnej gazowanej 1,5 szklanki mleka 1/2 łyżeczki oleju 2 duże jajka sól, szczypta cukru pudru, szczypta sody olej do smarowania patelni Farsz: 450 g mrożonego siekanego szpinaku 3 ząbki czosnku 500 g ricotty(...)sól i pieprz do smaku Szpinak odparować z płynu, gotując go z posiekanym czosnkiem. Dodać odsączoną ricottę. Doprawić solą i pieprzem. Przygotować ciasto. Wszystkie składniki zmiksować ze sobą, odstawić do lodówki na około pół godziny. Po tym czasie smażyć naleśniki z obu stron na dobrze nagrzanej patelni wysmarowanej olejem za pomocą pędzelka, najlepiej silikonowego. Na środek każdego naleśnika nałożyć
Czerwień i błękit