albo też randkę. Gwarantuję, że każdy z przyjemnością sięgnie po dokładkę. Koniecznie wypróbujcie! SKŁADNIKI: ( dla 2 osób ) CIASTO NA PIEROGI: * mąka pszenna – 1 szkl * małe jajko – 1 szt * masło – 0,5 łyżeczki * sól – 1 szczypta * ciepła woda – ok. 1/3 szt FARSZ: * szpinak- ok. 250 g * ser ricotta – 100 g * orzechy włoskie – 50 g * czosnek – 2 ząbki * sól(...)muszkatołowa- do smaku * masło – 2 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: FARSZ: Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy posiekany czosnek, a następnie oczyszczony szpinak – przesmażamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką. Do przestudzonego dodajemy ricottę i podprażone, posiekane orzechy -mieszamy. CIASTO: Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy jajko, masło i szczyptę soli. Stopniowo wlewamy ciepłą wodę zagniatając gładkie ciasto ( w razie potrzeby
Ostra na Słodkoszpinakowe, uprzednio rozmrożone i odsączone z nadmiaru wody - zastąpiłam nimi świeży szpinak 1 łyżeczka suszonego tymianku - w oryginalnym przepisie był świeży, ale akurat nie miałam 1 łyżeczka suszonego rozmarynu - tego świeżego u mnie było brak 80g sera feta - rozkruszyć na mniejsze kawałki 60g żółtego sera [z ciastem łącznie 120g] - starty na grubych oczkach tarki - oryginał sugerował parmezan(...)tendencję do przypalania się . Dodać wcześniej rozmrożony i odcedzony z nadmiaru wody szpinak. Dosypać zioła. Chwilę dusić aby całość odparować. Odstawić do przestygnięcia. Do dużej miski przesiać przez sito mąkę pszenną - mąkę się w ten sposób "napowietrza" i ciasto lepiej rośnie - oraz razową, a następnie proszek do pieczenia, sól i połowę startego na grubych oczkach tarki sera
Grunt to przepis!jakie zostały np. z niedzielnego obiadu. Można do niej wpakować każde pieczyste (lub zrobić je od zera) i każde warzywo. Świetnie sprawdza się w roli lanczu do pracy. Składniki: Ciasto Pół szklanki mąki pełnoziarnistej 2 szklanki mąki zwykłej 2 1/4 łyżeczki drożdży instant 1 łyżka oliwy 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka cukru 1 szklanka cieplej wody Sałatka tri colores Kilka(...)minut. Pokrójcie papryki w paski, a potem w drobną kostkę. Wsypcie je razem z pokrojonym kurczakiem do głębokiej misy. Dodajcie cieciorkę i szpinak. Krok 3 Rozgrzejcie piekarnik do 250 stopni z termoobiegiem. Podzielcie ciasto na cztery krążki, równo rozwałkujcie na grubość ok. 0,5-0,25 cm. Ciasto nie może być za cienkie, bo będzie je trudno przekroić i nadziać
Niedzielny kucharzSpaghetti po polsku z mięsem mielonym to przepis wywodzący się z klasycznego spaghetti Bolognese. Polska wersja tego przepisu zawiera znacznie więcej mięsa niż ta tradycyjna. Jednak
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Omlet z szynką, serem i pomidorami to nasza propozycja na szybkie i co ważniejsze bardzo pożywne śniadanie. Wbrew pozorom nie potrzeba wiele czasu na przygotowanie tego
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Szpinak rozmrażamy i porządnie odciskamy z nadmiaru wody. Przekładamy do miski, wlewamy olej i za pomocą blendera całość miksujemy. Następnie wbijamy jajka i mieszamy łyżką. W misce mieszamy ze sobą mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Wlewamy do niej masę szpinakową i pokrojoną na kawałki białą czekoladę. Całość dokładnie mieszamy łyżką, aż powstanie gładkie i dosyć gęste ciasto
My simple kitchenświeżego szpinaku typu baby 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła klarowanego świeżo mielony pieprz Sposób wykonania: 1. Z podanych składników robimy ciasto naleśnikowe i smażymy naleśniki. 2.Szpinak myjemy, drobniej kroimy. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy szpinak, dusimy. Po 5 minutach dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku i pokruszoną fetę. Dusimy kolejne 5 minut. Na koniec doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. 3. Naleśniki smarujemy
Kuchnia domowa AniDomowe pierogi ze szpinakiem, brokułami, twarogiem i gorgonzolą. Doprawione, czosnkiem, gałką muszkatołową i szczyptą chili. Zapiekane w lekko pikantnym sosie pomidorowo-dyniowym (choć równie dobrze smakują bez sosu - podsmażone lub prosto "z wody"). W trakcie pieczenia nadzienie tężeje, sos gęstnieje, a boki pierożków stają się delikatnie chrupiące. Świetnie sprawdzą się na obiad lub kolację dla większej liczby osób(...)pracochłonne, dlatego jego przygotowanie polecam rozłożyć w czasie. Jednego dnia zrobić sos i farsz, a w kolejnym dniu sklejać pierożki. SKŁADNIKI / 6 PORCJI CIASTO NA PIEROGI , np. z TEGO przepisu FARSZ 150 g szpinaku świeżego lub mrożonego 200 g (1/2) brokuła 200 g twarogu (najlepiej ricotty) 50 g gorgonzoli 1 cebula 2 ząbki czosnku 25 g masła
cool and mintystwierdził, że czas otwierać restaurację z daniami witariańskimi. :-) Składniki na 4 tarty o średnicy 9 cm: ciasto: 1 1/2 szklanki bezglutenowych płatków owsianych, 100 ml filtrowanej wody, 2 łyżki oliwy, szczypta soli. farsz: 2 pomidory, 1/2 cukinii, 1/2 cebuli czerwonej, 3 wielkie liście szpinaku, kilkanaście kaparów, 2 łyżki oliwy, 2 łyżki octu jabłkowego, 2 ząbki czosnku, 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne(...)Płatki owsiane mielimy na mąkę, dodajemy wodę oliwę i sól. Wyrabiamy ciasto, którym wylepiamy foremki. Suszymy w dehydratorze 6 godzin w temperaturze 42 stopnie. Jeśli nie posiadacie dehydratora lub nie zależy Wam na surowej wersji, możecie upiec babeczki według TEGO przepisu. Pomidory, cukinię, cebulę i szpinak kroimy. Dodajemy kapary. Przygotowujemy sos z oliwy, octu, czosnku i przypraw
Jeść, by żyć w zdrowiuNa pierwszy rzut oka szpinak i karkówka, to niekonwencjonalne połączenie. Jednak dostaliśmy od Mamy soczysty, pieczony karczek i postanowiłam go wykorzystać do dzisiejszego śniadania, a że
Ania i Marcin gotująbyć takie “beczki”, które można wypełnić ulubioną pastą warzywną albo owocami. Świetnie prezentują się na imprezowym stole i pysznie smakują. Polecam Z gotowego ciasta francuskiego polecam również ślimaki pizzowe , gruzińskie chaczapuri , pierogi z tofu i ze szpinakiem , paszteciki z pieczarkami . Z kolei ze słodkości polecam b aklawę z orzechami włoskimi , proste c iastka z jabłkami , rogaliki z czekoladą . Składniki: Ciasto
Lamarida.plzakwasu, 170g wody, 120g mąki żytniej typ 1400 Składniki zaczynu mieszamy, przykrywamy i pozostawiamy w temperaturze pokojowej 12- 14 godzin. Ciasto właściwe 350g zaczynu, całość, 300g mąki orkiszowej jasnej, 400g mąki pszennej typ 750, 120g soku ze szpinaku, 300g mleka, sól, 100g uprażonego sezamu, 100g orzeszków pistacjowych lub więcej. Mleko najlepiej połączyć z sokiem i solą. Mąki łączymy
Leśny ZakątekPrzymierzałam się do tego ciasta od dłuższego czasu, głównie ze względu na jego piękny zielony kolor. Przepisów jest mnóstwo, więc postanowiłam stworzyć taki najbardziej pasujący do mnie. Wypróbowałam kilka wersji i zdecydowanie najbardziej odpowiada mi połączenie mąki z kaszą manną. Składniki: 2 jajka 200g kaszy manny 150g mąki szklanka cukru trzcinowego (może być biały) 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)Zwalniamy obroty miksera do najniższych, dodajemy proszek do pieczenia, mąkę i miksujemy do połączenia składników. Jako ostatni dodajemy szpinak. Szpinak (brykiet) wyjęłam z zamrażarki, rozmroziłam w misce, wycisnęłam go w dłoniach i dodałam go w całości do ciasta. Ciasto wlewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wkładamy do nagrzanego do 180*C piekarnika i pieczemy przez 60 minut
Gotowanie i blogowanieCannelloni nadziewane szpinakiem i ricottą pod beszamelem to rodzaj zapiekanki, do której chętnie wracam. Zresztą… uwielbiam prawie wszystko co zapiekane Składniki:15 rurek cannelloni3 łyżki
Oryginalny smakzawarty w farszu czosnek wpłynie korzystnie na moje bolące gardło. Z dedykacją dla wszystkich "zasmarkanych" :) SKŁADNIKI: na ciasto 1 szklanka mleka 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej 1 jajko 1/2 szklanki wody mineralnej gazowanej szczypta soli na farsz 500 g szpinaku (użyłam mrożonego) 1 łyżka masła 1 kostka sera feta 4 duże ząbki czosnku sól pieprz 1 jajko olej pieprz kolorowy(...)zrobić: Wszystkie składniki na ciasto wymieszać ze sobą do uzyskania gładkiej konsystencji (w razie kiedy ciasto jest za rzadkie dodać odrobinę mąki lub jeśli jest za gęstę dolać odrobinę mleka. Usmażyć w miarę cienkie naleśniki. W rondelku roztopić masło i dodać szpinak i gotować go do momentu odparowania nadmiaru wody. Dodać rozdrobnioną widelcem fetę, doprawić solą i pieprzem, mieszając
Kuchnia w opałach