szybkie do przygotowania, a krem w niezmienionej formie przetrwa nawet 3 dni. Ciasto (na ok 12 babeczek): 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki oleju 1/2 szklanki cukru 3 jaja 1 łyżeczka proszku do pieczenia 220 g szpinaku ( użyłam mrożonego(...)Jaja ubijamy z cukrem aż podwoją swoją objętość, wsypujemy obie mąki, proszek do pieczenia, wlewamy olej i mieszamy całość. Jeżeli używacie mrożonego szpinaku to należy go wcześniej rozmrozić i odsączyć z wody (można go jeszcze zblendować, wtedy ciasto będzie miało ładniejszy kolor), dodajemy do ciasta i całość dokładnie mieszamy. Formę do muffinek wykładamy papilotkami (polecam firmy Stella), a każdą papilotkę
Cynamonowe szczęścieDanie oprócz tego, że smakuje rewelacyjnie, to jeszcze pięknie wygląda! SKŁADNIKI: CIASTO ZIEMNIACZANE: * ziemniaki – 500 g * mąka – ok. 1 szkl * masło – 2 łyżki * kasza manna – 6 łyżek * proszek do pieczenia – 2 łyżeczki * jajko – 2 szt * sól – do smaku FARSZ: * tuńczyk w oleju Princes – 2 puszki * świeży szpinak baby – 3 garści * kapary – 1 garść * ser żółty cheddar(...)ilość zależy od rodzaju ziemniaków – ciasto ma być gęste i plastyczne. Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 4 mm, kroimy na prostokąty ok. 20 cm długości. FARSZ: Olej z tuńczyka przelewamy na patelnię, podsmażamy drobno posiekaną cebulkę. Dodajemy szpinak i posiekany czosnek, a następnie kapary oraz tuńczyka. Przekładamy do miski, studzimy, dodajemy starty ser cheddar oraz ricottę
Ostra na Słodkomoją ulubioną wersją są koreczki z szynką i serkiem chrzanowym. 10. Poduszeczki szpinakowe Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie. Co pysznego można przygotować z ciasta francuskiego? A no na przykład takie niewielkie poduszeczki ze szpinakiem . Proste i smaczne! 11. Tartaletki z kapustą i śliwkami Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie. Wykorzystując ten przepis możecie wykorzystać świąteczne resztki. Takie tartaletki(...)zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie. Pomidorowa pasta z cieciorki może posłużyć wam do przygotowania niewielkich kanapeczek dla gości. Możecie też wykorzystać ją jako dip do warzyw lub chipsów. 13. Ciasto Grzane Wino – bez pieczenia Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie. Grzane wino – ciasto bez pieczenia , które idealnie nadaje się na różnego rodzaju imprezy. Możecie też nim wznieść toast
okolicepalnika.plsmakowały więc na pewno przepis na gutap jeszcze nie raz wykorzystam. Chlebki nadziewane gutap – składniki: Ciasto: 1/2 łyżeczki soli 150 ml ciepłej wody 1 łyżka oliwy z oliwek 250 g mąki pszennej Farsz: 2 piersi z kurczaka 300 g mrożonego szpinaku 1-2 ząbki czosnku 1 cebula kawałek żółtego sera pokrojonego w małą kostkę lub startego na tarce (można(...)Wszystkie składniki na ciasto wyrabiamy około 5 minut -mikserem- lub ręcznie dłużej aż ciasto będzie elastyczne. Dzielimy ciasto na 6 części, przykrywamy je ściereczką i zostawiamy na 10 minut. Następnie każdy kawałek rozwałkujemy na placek. 3. Na każdy placek nakładamy kawałki kurczaka, szpinak i ser -u mnie kostka była za duża, lepiej pokroić na mniejszą. Łączymy brzegi i te złączenia
UgotujmyTo.plprostu bita śmietana z serkiem mascarpone. Tort mojemu solenizantowi bardzo smakował, mam nadzieję że i Wam posmakuje. Zapraszam 😊 Składniki blaszka 26 cm: ciasto: mąka krupczatka 250 g, mąka pszenna 390 g, jajka 8 szt, szpinak mrożony rozdrobniony 900 g, cukier 450 g, olej 2 szklanki, proszek do pieczenia 3 łyżeczki, pianka z galaretką: śmietana 18% 1 szklanka, galaretka wiśniowa(...)nadmiaru wody. Jajka miksujemy z cukrem, następnie powoli wlewamy olej i dodajemy stopniowo szpinak nie przerywając miksowania. Na koniec wsypujemy przesiane mąki oraz proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia. Dwie tortownice o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia (samo dno). Ciasto dzielimy na pół i wylewamy do obu tortownic. Pieczemy w 170 st.C przez
kulinarne odsłony patiwięc powstało bardzo smaczne danie na dodatek szybkie w wykonaniu ;) Składniki: na ciasto pannukakku: 1,5 szklanki mleka 3/4 szklanki mąki 2 małe jajka 1 łyżka oleju szczypta soli plus: łyżeczka masła do wysmarowania blaszki na wierzch: puszka łososia w kawałkach w oleju 200 g szpinaku świeżego lub mrożonego 1 cebula 2 ząbki czosnku 10 sztuk czarnych(...)stopniach. Naleśnik w trakcie pieczenia będzie się unosił, pojawią się górki, które po wyjęciu z piekarnika opadną. W czasie, gdy ciasto się piecze odsączamy z oleju łososia, kroimy oliwki w krążki i podsmażamy na maśle szpinak, pokrojoną w kostkę cebulkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy do tego serek kremowy Apetina, kefir i doprawiamy tymiankiem, solą oraz pieprzem
Symfonia smakowagarść, pokrojonego lub podzielonego na mniejsze części Do podania: sos czosnkowy lub jogurtowy. Wykonanie: Szpinak umieszczamy w misie wyciskarki o drobnym sicie i manetce ustawionej w pozycji zamkniętej. Wyciskamy sok. Jajka mieszamy z mlekiem i wodą. Dodajemy przesianą mąkę, oliwę oraz wyciśnięty sok. Ciasto bardzo dokładnie mieszamy lub miksujemy/blendujemy. Gotowe ciasto rozlewamy równomiernie na mocno nagrzaną i delikatnie natłuszczoną patelnię(...)garść, pokrojonego lub podzielonego na mniejsze części Do podania: sos czosnkowy lub jogurtowy. Wykonanie: Szpinak umieszczamy w misie wyciskarki o drobnym sicie i manetce ustawionej w pozycji zamkniętej. Wyciskamy sok. Jajka mieszamy z mlekiem i wodą. Dodajemy przesianą mąkę, oliwę oraz wyciśnięty sok. Ciasto bardzo dokładnie mieszamy lub miksujemy/blendujemy. Gotowe ciasto rozlewamy równomiernie na mocno nagrzaną i delikatnie natłuszczoną patelnię
Pogotujmy.plwykorzystać zarówno na zimno, jak i na gorąco. Porcja na 6-8 naleśników Składniki: Ciasto naleśnikowe: 1 jajko 1 szklanka wody 1 szklanka mleka 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki pełnoziarnistej Farsz: 30 dag pieczarek pół cebuli 1 ząbek czosnku 3/4 opakowania mrożonego szpinaku kilka plasterków żółtego sera sól, pieprz, papryka słodka, gałka muszkatałowa Sos czosnkowy(...)czasie smażymy naleśniki. Należy jednak pamiętać, by przed każdym nałożeniem porcji ciasta na patelnię dokładnie je zamieszać. Pieczarki obrać i pokroić w plasterki. Smażyć aż będą miękkie. Doprawić do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oliwie. Dodać szpinak i smażyć tak długo, aż szpinak się rozpadnie. Wówczas dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Doprawić
My simple kitchenMakaron z suszonymi pomidorami to bardzo proste i szybkie danie, które możemy przygotować w kilka minut i mieć pyszny obiad. Oczywiście musimy choć trochę lubić suszone
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Ciasto naleśnikowe: 200 g mąki, 2 jajka, 30 g masła, 300 – 350 ml mleka, nadzienie: 500 g szpinaku świeżego, sól, gałka muszkatołowa, 2 ząbki czosnku, kulka (125 g) mozzarelli na 3 naleśniki, 3 średniej wielkości pomidory na 6 naleśników, olej słonecznikowy lub rzepakowy, Szpinak przebrać, dokładnie umyć. Na głębokiej patelni (może być w garnku) rozgrzać masło, dodać rozgnieciony czosnek(...)startą gałkę muszkatołową, a następnie wrzucić szpinak. Chwilę dusić tak, aby wszystkie listki „złapały” masło. Lekko posolić i dokładnie wymieszać. Jajka ubijać dodając mąkę i mleko, szczyptę soli i rozpuszczone masło. W razie potrzeby dolać trochę wody gazowanej lub dosypać mąki. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Odstawić na minimum 15 minut. Pomidory obrać ze skórki, przekroić na ćwiartki. Wyjąć pestki
królestwo garówCzas przygotowania: 60 lub 130 minut Składniki: Ciasto kruche lub opakowanie gotowego ciasta: 250 g mąki pszennej, 150 g schłodzonego masła w kawałkach, 1 łyżka zimnej wody, 1 jajko, masło do posmarowania formy, płaska łyżeczka soli . Farsz: 250 g świeżych grzybów (leśnych lub pieczarek), 250 g szpinaku (świeżego lub mrożonego), 150 g chorizo , 200 g miękkiego sera koziego lub serka(...)brzegi oraz ponakłuwać widelcem. Schłodzić w lodówce przez 30 minut. Nagrzać piekarnik do 200 stopni, ciasto przykryć papierem do pieczenia, na wierzch wysypać fasolę lub kulki ceramiczne do pieczenia. Piec 15 minut, po upieczeniu usunąć papier i fasolę, przestudzić. Farsz: Szpinak umyć, odsączyć na sicie, pokroić nożem. Mrożony rozmrozić i odcisnąć z wody. Grzyby oczyścić, pokroić w grube
SzczyptaSmaQDrobiowe mini pulpeciki z mięsa indyczego w śmietanowym sosie z suszonymi pomidorami oraz świeżym szpinakiem. Dzięki suszonym pomidorom sos jest bardzo wyrazisty i intensywny w smaku
Kuchnia MagdaLenyŚniadanie nie musi być nudne. Ostatnio przyznam, że trochę zaniedbałam śniadania. Nawet pomyślałam o diecie pudełkowej ... pytanie czy warto?? Pośpiech i dużo pracy, a do tego
Niezły MłynekJeżeli jeszcze nie macie pomysłu co dziś zrobić szybkiego na obiad, to polecam przygotowanie kremowej zupy z cukinii. Zdecydowanie na dzisiejszą pogodę sprawdzi się idealnie, a
Niezły MłynekFilet mignon to stek z polędwicy wołowej, z jej środkowej części. Najbardziej delikatna i pożądana część wołowa, a zarazem najbardziej kosztowna. Takie podanie jest jednym
Niezły MłynekDzisiaj bardzo fajna propozycja szpinaku. Przepis pojawił się w mojej rodzinie już dawno, a figurował głównie jako sałatka. Z czasem stwierdziliśmy, że możemy jeść go na
Niezły MłynekTakie śniadanie zdecydowanie napędzi Ciebie do pozytywnego myślenia, dzięki czemu dzień będzie udany! Pamiętaj śniadanie to podstawa. Chyba teraz każdy to powtarza ale to prawda. Składniki
Niezły MłynekNaleśniki są cudownym daniem pod każdą postacią. Na słodko, na słono, jak kto lubi:) Na naszym stole goszczą bardzo często, zarówno w porze śniadaniowej jak i
Ania i Marcin gotują