ciasto ze szpinakiem - 3666 przepisów (strona:106/245)

Leśny mech 225

ciasto mnie naprawdę zaskoczyło. I nie tylko mnie, bo również moją mamę, siostrę, męża i tatę :) Jest niesamowite, zarówno z wyglądu jak i w smaku. Nazwę ma nieprzeciętną i bardzo pasującą do rzeczywistego efektu końcowego, pięknie będzie się prezentować zarówno na stole świątecznym, jak i urodzinowym czy imieninowym. Smak obłędny, szpinak nadaje mu nieco specyficznej goryczki, która bardzo wzbogaca całość(...)sitko, nieco odsączyć i zblendować. Jajka utrzeć z dowolnym słodzidłem, malutką stróżką wlać olej, ciągle miksując. Wsypać partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a na koniec dodać szpinak i wymieszać łyżką. Piec 1h (do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni. Po wystudzeniu ściąć wierzch i pokruszyć. Do roztartego serka mascarpone dodać dwie łyżki śmietany i delikatnie wymieszać. Resztę śmietany

Przepysznik - BLW i nie tylko
Ziemniaki w szpinaku, podsumowanie 2015 roku 240

samą patelnię przełóż szpinak, dodaj wymieszane przyprawy, dopraw solą i pieprzem, i duś, aż woda odparuje (5-10 minut). Wymieszaj ziemniaki ze szpinakiem. Posyp ziołami i podawaj. Podsumowanie 2015 roku - n ajpopularniejsze przepisy: 1. Dietetyczne czekoladowe ciasto z burakami / Low-calorie chocolate cake with beets : 2. Panierowany camembert z żurawiną / Coated camembert with cranberries : 3. Domowe masło orzechowe / Home-made(...)peanut butter : 4. Najprostsze wegańskie i bezglutenowe kruche ciasto z truskawkami / The easiest vegan and gluten-free cake with strawberries : 5. Wegeburgery / Veggie burgers : 6. Pieczone pierogi ze szpinakiem i fetą / Polish baked dumplings with spinach and feta : 7. Biszkopt z kremem czekoladowym i malinami / Sponge cake with chocolate mousse and raspberries : 8. Placuszki z mąki ryżowej / Rice flour fritters

Qlinarnie i Qlinarnie
Naleśniki ze szpinakiem i fetą 215

Naleśniki ze szpinakiem i serem feta to szybkie i łatwe do zrobienia danie, z którym każdy sobie bez trudu poradzi. Przepis dedykuję mojej siostrze Natalce :). A jakie powinny być idealne naleśniki? - Cienkie, sprężyste, ale nie gumowate ani suche. Bardzo ważna jest konsystencja ciasta. Ciasto powinno być na tyle płynne, aby łatwo rozprowadzało się po dnie patelni. Zanim przystąpimy do smażenia(...)około 1,5 minuty z jednej strony, przewracamy na drugą stronę i smażymy przez minutę. Powtarzamy, aż wykorzystamy całe ciasto. Farsz:  Na patelni rozgrzewamy masło i szklimy na nim drobno pokrojoną cebulę. Po chwili dodajemy posiekany czosnek, a następnie szpinak. Całość dusimy około 10-15 minut, do momentu aż płyn odparuje. Doprawiamy solą, pieprzem i startą gałką muszkatołową. Szpinak

Smakowity Blog Kulinarny
Grillowane ciasto szpinakowe z mix kiełbasami 150

przygotowałam.  Ciasto drożdżowe, zielone - bo szpinakowe, na kamieniu grillowałam, i na ciepło podawałam.  Jak nie macie jak je grillować to można w piekarniku przygotować. Składniki: ok. 400 g mąki do drożdżowych wypieków, 200 ml ciepłej wody, 2 łyżki oleju rzepakowego, 20 g świeżych drożdży, ½ łyżeczka cukru, 2 płaskie łyżeczki soli (do smaku), 100 g świeżego szpinaku, pieprz kolorowy(...)dokładnie miksujemy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10-15 min. Szpinak bardzo drobno kroimy. Do zaczynu dodajemy sól, pieprz, olej, szpinak, mieszamy. Dodajemy stopniowo mąkę i wyrabiamy na miękkie, elastyczne ciasto. Kształtujemy kulę, przykrywamy wilgotną, bawełnianą ścierką i pozostawiamy na ok. 30 min w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. Z kiełbas ściągamy skórkę, kroimy po długości

Moniki Smakołyki
Tarta drożdżowa ze szpinakiem, boczkiem i kozim serem... 257

pizzą a francuskim quiche. Doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Polecam! Ciasto: 25g świeżych drożdży 100ml ciepłej wody szczypta cukru 200g mąki pół łyżeczki soli pół łyżeczki suszonego rozmarynu 1 łyżka oliwy plus odrobina do posmarowania foremki Nadzienie: 150g boczku 60g mrożonego szpinaku 1 szalotka 2 ząbki czosnku 5 łyżek śmietany 30% 2 jajka 60g tartego sera(...)tłuszczyk. Szalotkę i czosnek kroimy w plastry i wrzucamy na patelnię z boczkiem. Po chwili dodajemy rozmrożony szpinak. Smażymy wszystko razem chwilę i odstawiamy do wystygnięcia. Jajka mieszamy ze śmietaną i tartym serem, dodajemy usmażone składniki, przyprawiamy solą i pieprzem. Przygotowujemy ciasto: Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z cukrem. Odstawiamy na chwilę. Resztę sypkich składników mieszamy w  misce. Wlewamy

Smakowity Blog Kulinarny
PIEROGI Z MIĘSEM I SZPINAKIEM 168

świeżym szpinakiem. Pierogi wyszły pyszne, polecam.                                                                 SKŁADNIKI : mąka pszenna około 400 g  4 łyżki oleju  1 jajko  gorąca woda do zagniecenia ciasta  Z podanych(...)Pozostałe cebule drobno kroimy z czosnkiem i podpiekamy na oleju. Dodajemy do farszu i mieszamy.  Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy szklanką kółka i nakładamy po łyżeczce farszu. Zlepiamy pierogi. Gotujemy w wrzątku około 3 minuty, licząc czas od wypłynięcia ich na wierzch.  Szpinak myjemy, na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy przeciśnięty czosnek i szpinak, doprawiamy solą. Smażymy około 10 minut

Kulinarne Fantazje Marioli
40. Bezglutenowe ciasto szpinakowe z kremem cytrynowym 221

ciasto szpinakowe? Jest niesamowite.. Tak wielkie ciasto, a w trzyosobowym domu zniknęło w ciągu dnia. Robione w tortownicy o średnicy 21cm. Składniki na ciasto: - 2 szklanki mąki z ciecierzycy (można dać innej) - 125g szpinaku baby - 1/2 szklanki oleju ryżowego - 3 jajka - 5 łyżek ksylitolu (lub innego słodzika) - 2 łyżki soku z cytryny - 1 laska wanilii - 2 łyżeczki proszku(...)pieczenia  - szczypta soli Szpinak myjemy, osuszamy i wrzucamy do malaksera wraz z olejem i sokiem z cytryny. Miksujemy. Do otrzymanej masy dodajemy jajka, ksylitol, ziarenka z laski wanilii i znów miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę, sól, proszek do pieczenia i ostatni raz miksujemy. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, bądź smarujemy masłem lub innym tłuszczem (ja niestety użyłam papieru

Be Fit Be Strong
NALEŚNIKI CYTRYNOWE : 2 sposoby na ciasto naleśnikowe 168

liczbie możliwości zestawienia ich z różnego rodzaju dodatkami. Uwielbiamy naleśniki z serem, konfiturami i świeżymi owocami. Naleśniki przygotowujemy także na słono, czyli wytrawnie ze szpinakiem, kurczakiem albo pieczarkami. Jak zrobić idealne naleśniki : przepis na ciasto naleśnikowe.     Istnieje wiele przepisów na idealne naleśniki i wiele z nich jest równie pysznych. Mój ulubiony jest recepturą tradycyjną i starą. Ciasto

Moja Książka Kucharska
Ravioli ze szpinakiem i ricottą 216

łyżki wody Z mąki, soli, wody, 2 jajek i 1 żółtka (białko zostawić, wykorzystamy je później), zagnieść ciasto i uformować w kulę. Przykryć ściereczką i odstawić na około godzinę. W tym czasie przygotować farsz i sos pomidorowy. Farsz: 400 g mrożonego, rozdrobnionego szpinaku 200 g sera ricotta 1 średnia cebula 2 łyżeczki suszonego oregano 1 płaska łyżeczka soli 2 duże(...)oregano 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka suszonego oregano Dodatkowo: starty parmezan do posypania mąka do podsypywania ciasta przy wałkowaniu 1 łyżeczka soli do wody do gotowania ravioli Farsz: Cebulę posiekać w drobną kostkę i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Dodać rozmrożony szpinak, wyciśnięty czosnek, sól i oregano. Wszystko dokładnie wymieszać i smażyć na średnim ogniu aż woda ze szpinaku wyparuje. Dodać

Bullio
Ravioli ze szpinakiem i ricottą 237

łyżki wody Z mąki, soli, wody, 2 jajek i 1 żółtka (białko zostawić, wykorzystamy je później), zagnieść ciasto i uformować w kulę. Przykryć ściereczką i odstawić na około godzinę. W tym czasie przygotować farsz i sos pomidorowy. Farsz: 400 g mrożonego, rozdrobnionego szpinaku 200 g sera ricotta 1 średnia cebula 2 łyżeczki suszonego oregano 1 płaska łyżeczka soli 2 duże(...)oregano 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka suszonego oregano Dodatkowo: starty parmezan do posypania mąka do podsypywania ciasta przy wałkowaniu 1 łyżeczka soli do wody do gotowania ravioli Farsz: Cebulę posiekać w drobną kostkę i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Dodać rozmrożony szpinak, wyciśnięty czosnek, sól i oregano. Wszystko dokładnie wymieszać i smażyć na średnim ogniu aż woda ze szpinaku wyparuje. Dodać

Bullio
Pełnoziarnista pizza ze szpinakowym pesto 169

wodę, olej wymieszać . Wyrobić ciasto rękoma, dodając krupczatkę, tyle, żeby ciasto przestało się kleić do ręki. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie sprężyste, potem odstawić na 20 min przykryte ściereczką. Farsz (na 2 blaszki): Pesto: - 150 g świeżego szpinaku** - kilka plastrów suszonych pomidorów w oliwie - 2 ząbki czosnku - 2 garści pestek dyni - sok z połowy cytryny - garść parmezanu - kilka łyżek

Corner With Recipes
Tarta z szynką prosciutto, suszonymi pomidorami i szpinakiem 130

zagniatamy gładkie ciasto. Gdyby ciasto nie chciało się kleić - można dodać łyżkę lub dwie zimnej wody. Ciasto formujemy w kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. Farsz: Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Wrzucamy na nią szpinak i podgrzewamy, mieszając co jakiś czas. Szpinak ma to do siebie, że bardzo się kurczy na patelni, więc(...)przeraźcie się, jeśli u Was zacznie niknąć w oczach - tak właśnie ma być ;) Szpinak doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i czosnek. Całość dusimy pod przykryciem parę minut. Jeśli ktoś ma ochotę dodać ser - teraz jest do tego odpowiedni moment. Ciasto na tartę wyjmujemy z lodówki, wałkujemy i robimy z niego nieregularny... okrąg

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Ciasto Leśny Mech 110

Większość z nas zna to Ciasto, jest lekkie, pyszne i zdrowe :) Są na niego różne sposoby jedni używają mascarpone inni śmietany fix, tak samo ze szpinakiem ja wole mrożone rozdrobnione inni wolą blendować aby kolor był jednolity , moim zdaniem ta wersja jest najlepsza :* <3 PRZEPIS NA BLACHĘ : 25cm x 25 cm SKŁADNIKI NA BISZKOPT: 4 jajka 1 szkl cukru(...)pudru DODATKOWO: 1 mały granat WYKONANIE: 1. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy olej, mąkę, proszek do pieczenia, na sam koniec rozmrożony szpinak. (szpinak zawsze wyciągam dzień wcześniej i pozostawiam na sitku aby woda dobrze się odsączyła) 2. Ciasto wykładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180* około 40-45min. 3. Ciasto pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia

Dziś Ja gotuje
Gnocchi z sosem pomidorowym szpinakiem i parmezanem 235

zrumienić go na delikatny złoty kolor, aby nie nabrał gorzkiego smaku. Następnie wsyp liście świeżego szpinaku, podsmaż go dosłownie do momentu aż liście zmiękną, im dłużej szpinak jest smażony tym bardziej traci swój piękny kolor. Po tym wlej passatę pomidorową. Gotuj na małym ogniu przez kilka minut, dopraw solą i pieprzem, ewentualnie cukrem(...)Wyjmij łyżką cedzakową chwilę po wypłynięciu, podawaj z ciepłym sosem pomidorowym ze szpinakiem i parmezanem.     Rodzaj powierzchni ma znaczenie   Doświadczeni kucharze od zawsze zwracają bardzo dużą uwagę na powierzchnie na której wyrabiają ciasto. Ze mną nie jest inaczej, już dawno zauważyłem, że najlepiej pracuje się

kuron.com.pl
Przekąska z mięsem mielonym, szpinakiem i beszamelem 182

spakować je do plecaka czy torebki.   Są chrupiące i wbrew pozorom bardzo pożywne.   PRZEPIS 🌿 ciasto francuskie xxl 1 op.  🌿 mięso mielone 300 g.  🌿 cebula 1 szt.  🌿 olej do smażenia 3-4 łyżki  🌿 szpinak w brykiecie 4 brykiety  🌿 vegeta natur 3 łyżeczki  🌿 pieprz mielony 1/2 łyżeczki  Do beszamelu  ↡ 🌿 masło(...)złoty kolor. Dodać rozmrożony szpinak i smażyć kilka minut. W rondelku rozpuścić masło. Wsypać mąkę i przysmażyć na jasny złoty kolor. Stopniowo wlewać mleko, energicznie mieszając. Podgrzewać kilka minut cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą i białym pieprzem. Sos połączyć z przesmażonym mięsem. Dokładnie wymieszać.  Foremką okrągłą lub szklanką wykroić porcje ciasta. Układać na blaszce do pieczenia

Kuchnia Paulettes