upieczeniu. Piotrek pierwszy raz dał się przekonać do zjedzenia czegoś z dyni, ma jakąś fobię z dzieciństwa, dynia tak jak szpinak źle mu się kojarzą. Do zupy z dyni nie chciał się przekonać. A gdy skosztował tego ciasta stwierdził, że ciasto jest bardzo smaczne, widać to było po ilości zjedzonych kawałków! Ciasto dyniowe z orzechami na tortownicę z kominkiem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięinspracjami na Wigilię i Święta. Zwykle nic z tych planów niestety nie wychodzi albo mało. Na innych blogach już od początku grudnia mnożą się uszka, śledzie, ryby i ciasta a u mnie w grudniu zwykle mniej aktywności niż w całym roku. I tak było i w tym roku niestety.. i trzeba było ospy Emilki (od dziś siedzę z nią(...)wyłożonej papierem do pieczenia) wysmarować pozostałym masłem. Na dno formy wyłożyć gałązki koperku ( bez twardych łodyżek) na to wyłożyć dorsza, potem dorsza ze szpinakiem i na wierzch łososia. Formę przełożyć do większej formy (np od ciasta) wlać do niej trochę wody i wstawić do piekarnika. Piec 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Przygotować sos mieszając wszystkie składniki – wstawić
Cooking for Emilyprzepyszną ka napkę caprese. Troszk ę piekła m zrobiła cudowną ciabat tę, która zniknęła w 30 minut, chlebek bananowy, który smakował jak ciasto, ch leb w 10 minut, a ta kże 2 tar ty: brokułową oraz ze szpinakiem i serem pleśniowym. Ml lllaaasssskkkk! We wrześniu byłam w Chorwacji, a tam spróbowałam mule prosto z morza (o jejku jak one śmierdziały(...)cudownie słodkie, andruty, trufle w przepięknej bombonierce i ciasto 3 bit, które podbiło serce M. O raz kilka inny ch: duszone maślaki, fetuccine Alfredo bez fetuccine, a z linguine które było odkryciem roku, pastę z gorgonzolą i ło sosiem, sałatkę z kurczakiem, serem p l eśniowym i orzechami pinii n a szpinaku oraz kiełbaski m usztardowo miodow e, które przygotowałam
Brzuszki ŁakomczuszkiKuchnia włoska czyli spaghetti, pizza, lazania a także ravioli. Pyszne małe pierożki łatwe w wykonaniu i pyszne w zajadaniu. Tym razem dołożyłam do pierogów wraz ze
Moje Małe Czarowaniegarści grzybów (pieczarki, boczniaki) 2 garści pomidorków koktajlowych 2 łyżeczki oregano 2 garści szpinaku (lub rukoli, roszponki) Oliwa Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej piekarnik do 250 stopni. W głębokiej misie wymieszaj mąkę z solą, cukrem i drożdżami. Dodaj suszone drożdże. Wlej oliwę i zacznij wyrabiać ciasto wlewając wodę równym strumieniem. Zagniataj energicznymi ruchami 10 minut. Następnie przykryj ciasto i odstaw(...)Posmaruj ciasto sosem pomidorowym, wyłóż na niego nadzienie pizzy, posyp delikatnie oregano, a następnie zetrzyj na wierzch mozarellę. Przełóż ciasto na rozgrzaną blaszkę lub kamień z piekarnika, wstaw do pieca. Piecz około 6-7 minut. Na wierzch wyłóż umyte liście szpinaku, skrop oliwą, pokrój i podawaj. Smacznego! Artykuł Wtorek: Szybka pizza w 3 krokach pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzgarści grzybów (pieczarki, boczniaki) 2 garści pomidorków koktajlowych 2 łyżeczki oregano 2 garści szpinaku (lub rukoli, roszponki) Oliwa Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej piekarnik do 250 stopni. W głebokiej misie wymieszaj mąkę z solą, cukrem i drożdżami. Dodaj suszone drożdże. Wlej oliwę i zacznij wyrabiać ciasto wlewając wodę równym strumieniem. Zagniataj energicznymi ruchami 10 minut. Następnie przykryj ciasto i odstaw(...)Posmaruj ciasto sosem pomidorowym, wyłóż na niego nadzienie pizzy, posyp delikatnie oregano, a następnie zetrzyj na wierzch mozarellę. Przełóż ciasto na rozgrzaną blaszkę lub kamień z piekarnika, wstaw do pieca. Piecz około 6-7 minut. Na wierzch wyłóż umyte liście szpinaku, skrop oliwą, pokrój i podawaj. Smacznego! Artykuł Szybka pizza w 3 krokach pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzktóre miałam o godzinie 17. Otworzyłam lodówkę. W oczy od razu rzuciła mi się torba ze szpinakiem oraz trzy, nieco już przywiędnięte grzyby Portabella. Następnie przerzuciłam uwagę na zamrażalnik. Przejrzałam zawartość wszystkich torebek i pojemników. Znalazłam w jednej torebce zamrożone kółka z ciasta, przeznaczonego do zrobienia wontonek. W niecałą minutę miałam pomysł na potrawę. Wróciłam do lodówki i z szuflady(...)pozostałość ciasta można zamrozić lub trzymać przez kilka dni w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku) . Farsz 3 duże grzyby Portabella (pokrojone w plastry; możecie użyć pieczarki lub jakiekolwiek grzyby, które są dostępne) 1 mała cebula (drobno poszatkowana) sól i pieprz do smaku olej do smażenia Sos 1/3 szklanki mleka sojowego lub migdałowego 1 szklanka szpinaku (świeżego lub mrożonego) 4 duże
Jem więc Jestemmecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania spring rolls. Ciasto : 40 dkg mąki pszennej 620 ml letniej wody 1 łyżeczka soli Nadzienie warzywne : 1 łyżeczka świeżo tartego imbiru 2 łyżki oleju słonecznikowego 2 duże sztuki zielonej cebulki 20 dkg marchewki 10 dkg świeżego szpinaku 18 dkg mixu kapust (biała i czerwona) 20 dkg kiełków fasoli mung(...)patelnię, tak jakbyśmy malowali. Ciasto należy wykładać cienko, smarujac łącznie około pięć warstw ciasta. Ciasto smażyć przez około minutę z jednej strony i kiedy odchodzi od patelni przewracać. Ciasto nie powinno być przypieczone. Po usmażeniu z obu stron placki wykładać na talerz, przykrywać folią aluminiową aby nie wyschły. Nadzienie : noodle ryżowe zalać wrzącą wodą i odstawić na 5 minut
mecookssyte i efektowne. Do przygotowania porcji w foremce o wymiarach 15x20 cm, gdzie uzyskamy około 8 kostek "ciasta" potrzebujemy: Ciasto szpinakowe 2 jajka 2 łyżki mąki 2 łyżki oleju 125 ml mrożonego szpinaku dobrze odsączonego od wody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 ząbki czosnku sól, pieprz Pasta 2 pojedyncze małe piersi z kurczaka(...)jajka 1 serek śmietankowy, taki z kubełka 2 łyżki oleju przyprawa gyros sól, pieprz 1 mała puszka groszku Bonduelle 1 pęczek szczypiorku Na samym początku przygotowujemy ciasto szpinakowe: Jeżeli nie macie odpowiedniej foremki, tzn. macie zbyt dużą to jeden lub nawet dwa brzegi możecie zrobić z foli aluminiowej, ciasto ma taką konsystencję, że nie wypłynie. Tak wiec
Jadło i czytadłoschłodzonej śmietany 30% dodatkowo: sok wyciśnięty z cytryny, wymieszany z pół szklanki wody świeże truskawki do dekoracji Thermomix przepisy. Szpinakowa kostka z musem truskawkowym. Wykonanie: Szpinak myjemy i suszymy. Szpinak i olej umieszczamy w misie Thermomix . Dokładnie miksujemy na papkę. Czas 2 min – obroty zaczynamy od obrotów 4 -5 przez 1 minutę następnie stopniowo zwiększamy do 10 obrotów. Ostatnie(...)porcjami mus truskawkowy. Biszkopt nasączamy sokiem z cytryny. Płynną masę wlewamy na biszkopt (biszkopt pozostaje cały czas w formie). Wkładamy do lodówki do stężenia. Najlepiej na całą noc. Wyciągamy ciasto z lodówki. Na wierzchu ciasta rozkładamy świeże truskawki i posypujemy okruszkami, które nam zostały po odcięciu biszkopta. The post Szpinakowa kostka z musem truskawkowym appeared first on Thermomix przepisy
Themo przepisySoczysta, sycąca potrawa z kurczaka, z słodkawymi burakami i chrupiącymi orzechami przykryta kołderką z ciasta francuskiego. Nawet szpinakowy farsz nie odwiódł męża od jej pochłonięcia mimo, że szpinaku nie jada . SKŁADNIKI: dwie duże piersi z kurczaka kilka łyżek ugotowanych liści szpinaku sól, pieprz, majeranek oliwa do smażenia 2 cebule opakowanie cista francuskiego jajko PRZYGOTOWANIE: Pierś z kurczaka myjemy(...)szpinaku. Pierś smażymy na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron na rumiano. Dolewamy około pół szklanki wody i dusimy pod przykryciem około 15 minut. Jeśli w tym czasie cały sos wyparuje dolać jeszcze odrobinę wody. Piersi odłożyć na talerz do ostygnięcia. Na tej samej patelni na której smażył się kurczak podsmażyć pokrojona w piórka cebulę. Piersi ułożyć na rozwiniętym płacie ciasta
Pyry na GazCiasto szpinakowe zaskakuje wszystkich smakiem, wyglądem. Jest pyszne. Z tego samego przepisy przygotowałam babeczki. Są wyśmienite. Składniki: 3 jajka 35 dag mrożonego szpinaku 1 i 1/3 szklanki cukru 1 i 1/3 szklanki oleju 2 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Szpinak rozmrażamy, wykładamy na gaz ę i odciskamy nadmiar(...)wody. Blenderem miksujemy szpinak. Do niego dodajemy stopniowo 3-4 łyżki masy jajecznej, a następnie już całą porcję szpinaku dodajemy do pozostałej masy jajecznej. Na koniec dodajemy olej, mąkę i proszek do pieczenia. Foremki do babeczek smarujemy masłem. Nakładamy ciasto do połowy wysokości foremek i pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 20 minut. Po wystudzeniu łyżeczką wydrążamy środek
Pyszności Słodkościjednak od czasu kiedy rozpoczęła się ewolucja w kierunku wegetarianizmu, warzywa coraz częściej dodawane są do wypieków. Cukinia, marchew, dynia, buraki, fasola, szpinak - wszystkie one doczekały się już słodkich wypieków z ich udziałem. Warzywa dodane do ciasta, sprawiają, że nabiera ono niebywałej wilgoci, ciasto smakiem nie zdradza swoich składników, a zawsze to przemycona kolejna dawka warzyw. Na blogu gości już
Słodki KompromisNietypowy, zielony kolor, dla wielbicieli kulinarnych ciekawostek, to ciasto idealne, zachwyca kolorem, smakiem, jest łatwe w wykonaniu i zawsze się udaje, no i posiada walory zdrowotne, ze względu na zdrową bazę jaką stanowi ...szpinak, nie smakuje szpinakiem, za to kolor - niezrównanie piękny, sami się przekonajcie, warto spróbować! Składniki: 450 g mrożonego szpinaku , 1 szklanki cukru 6 jaj 1 szklanki oleju(...)następnie dodawać po żółtku, następnie dolewać stopniowo olej, ciągle wolno miksować, dalej dodawać mąkę z proszkiem, na koniec po trochę szpinaku, tak na trzy porcje i rózgą wmieszać dokładnie, ta czynność jest ważna z uwagi na równe wybarwienie koloru ciasta. Ciasto przelać na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika na 180 st. i piec 40-45 min góra
kgwjanczewoźródło witamin z grupy B, witaminy E, błonnika, potasu, magnezu, wapnia, itd. Jeśli dodać do tego szpinak bogaty w żelazo, cukinię - w magnez, potas, witaminy: A, C, K, PP, B1 oraz suszone pomidory jako źródło likopenu, to mamy odżywcze WOW!!! Polecam! Składniki: Ciasto naleśnikowe na 7 sztuk: 1/2 szklanki komosy ryżowej (u mnie - brązowa), 1/2 szklanki prosa, 1/2 szklanki(...)bardzo duże liści szpinaku, 4 sztuki suszonych pomidorów, 1/4 średniej wielkości cukinii (składniki do jednego wrapa). Wykonanie: Naleśniki: Komosę ryżową, proso i kaszę gryczaną moczymy przez noc. Następnie odcedzamy, przepłukujemy obficie wodą. Umieszczamy w kielichu blendera, zalewamy wodą na wysokość 0,5 cm ponad poziom ziaren. Dodajemy sól i blendujemy na gładkie ciasto. Wylewamy na rozgrzaną patelnię, rozprowadzamy
Jeść, by żyć w zdrowiu