ROLADA SZPINAKOWA Z SERKIEM 472Jak wiecie w ostatnim czasie zaczęłam jeść zdecydowanie więcej zdrowych warzyw i urozmaicać swoją dietę nie tylko o ukochane słodkości ;) Szpinak , jarmuż , sałata , brukselka i inne
Ostra na Słodko
Koszyczki z ciasta francuskiego 249łatwe w przygotowaniu. Koperty i strudle już robiłam ale tak pięknie wyglądających koszyczków jeszcze nie. Nadziewałam już jabłkami, szpinakiem, łososiem a dziś wzięło mnie na kaszankę z sosem tzatziki. Zagorzali przeciwnicy kaszanki mogą ją zastąpić np. z łososiem. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego żółtko do posmarowania 300 gr kaszanki (trzy pętka) cebula jabłko 2 łyżki oleju do smazenia 250 g serka
Mama z miasta
Naleśniki szpinakowe z białym serem 277wlewamy mleko i liście szpinaku. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Czas 2 min/obr.5-10 (zaczynamy od obrotów 5 i kończymy na obrotach 10). Na patelni na której będziemy smażyć naleśniki rozpuszczamy masło i wlewamy je do masy. Dzięki temu nie ma potrzeby dodawania masła przed smażeniem każdego naleśnika. Dodajemy pozostałe składniki i mieszmy czas 30s/obr.6. Ciasto przelewamy do innego naczynia
Themo przepisy
Pierogi z kapustą i grzybami 238Przepis na idealne ciasto na pierogi od mojej kochanej Mamy. Są obłędne. Pierogi możemy oczywiście nadziać twarogiem, szpinakiem itp. Dziś nadziewamy kapustą z grzybami, która została po Świętach. Robimy duży zapas i mrozimy na później, oczywiście będą też na dzisiejszy obiad. Składniki na około 50 pierogów o średnicy 4 cm 0,5 kg przesianej mąki tortowej 3 łyżki przesianej mąki(...)ziemniaczanej 2 łyżki oleju 0,5 szklanki ciepłej wody (koniecznie jak najcieplejszej) 1 szklanka ciepłego mleka szczypta soli Żadnych jajek!!! Jajka powodują że ciasto twardnieje!! 1 szklanka = ok. 200 ml W przesianej mące tortowej i ziemniaczanej zrobić wgłębienie, wlać olej. Mleko i wodę wymieszać w jednym garnczku i wlać do mąki, dodać sól. Zagnieść ciasto. Rozwałkować cieniutko i powycinać krążki
Kocham Czekoladę
Rolada szpinakowa z botwiną i pokrzywą 234Wiosenne jedzonko, jak ja lubię iść na ryneczek, nakupić pyszności czytaj warzyw i owoców i potem kroić, siekać i przetwarzać wszystko tak aby wszystkim smakowało. Radośćć
Moje Małe Czarowanie
ZIELONE NALEŚNIKI Z KASZĄ GRYCZANĄ 175szklanka zsiadłego mleka. Czasami zapiekę z warzywami... Ostatnio spróbowałam zrobić nawet czekoladowe ciasto gryczane z książki z Lidla (tej świątecznej, za naklejki). Ale niestety, zakalec wyszedł mi jak ciasto długie i szerokie. Powtórzę je jednak na pewno, bo wiem, że innym wychodzi (np. Bernice ). Kiedy zrobiłam szpinakowe naleśniki pierwszy raz, to od razu pomyślałam, że pasuje do nich(...)wody mineralnej gazowanej 2 jajka ½ łyżeczki soli 50 g roztopionego masła W misie lub w dzbanku miksera umieszczamy szpinak, mleko, jajka, sól oraz przesianą mąkę. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Na końcu dodajemy wodę. Na patelni topimy masło, gorące wlewamy do ciasta i od razu mieszamy. Smażymy naleśniki na patelni bez użycia dodatkowego tłuszczu. Po usmażeniu każdego naleśnika odkładamy
bistro mama
Kluseczki ze szpinakiem i tofu 168mieszamy mąkę z niepełną łyżeczką soli. Dolewamy wodę i jednocześnie wyrabiamy pierogowe ciasto. Na końcu dodajemy olej i ugniatamy. Odrywamy od ciasta kulki i rozwałkowujemy je na obsypanej mąką stolnicy. Na środku każdego "placka" kładziemy łyżeczkę farszu (szpinaku z tofu) i zawijamy, zlepiamy je w dowolny sposób. Ja zawinęłam najpierw dwa płaty naprzeciwko siebie, później pozostałe dwa, tworząc kwadraty
Weganizm infantylny
Placuszki z ricottą i truskawkami 238Placuszki z ricottą i truskawkami to moje popisowe danie na szybkie i smaczne śniadanie. Placuszki są puszyste i delikatne w smaku. Sprawdźcie przepis, zaskoczcie swoją drugą
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pizzerinki ze szpinakiem 330majowym Gotowaniu za głosowanie wybraliście pizzerinki ze szpinakiem. Zgodnie z obietnicą przedstawiam Wam dziś swoją wersję pizzerek, które świetnie nadadzą się na wiosenne pikniki, gdy zrobicie je w wersji mini. Ja swoje piekłam na kamieniu Bakero, więcej pisałam o nim tutaj . Składniki na 7 sztuk: Ciasto: 500 g mąki żytniej (pytlowej) Ok. 300 ml wody (dałam trochę(...)sprężyste (ok. 10 minut). Wyrobione ciasto oprószyć mąka, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 15 minut. Rozwałkować je na tyle spodów ile nam potrzeba, a następnie ułożyć na papierze do pieczenia. Sos: czosnek posiekać. Podsmażyć na łyżce oleju. Dodać pomidory. Doprawić solą, pieprzem i ziołami. Dusić chwilę do zredukowania konsystencji. Sosem posmarować spody. Szpinak: Czosnek posiekać. Zeszklić na oleju
Fabryka pomysłów
Pierogi ruskie wzbogacone marchewką i szpinakiem baby 182Ciasto: 2 szklanki mąki pół szklanki mąki razowej kubek ciepłej wody Farsz: 5 ziemniaków ugotowanych w mundurkach pół kostki sera białego 1 cebula pokrojona w kostkę 1 starta na małych oczkach marchewka opakowanie szpinaku baby sól pieprz Przygotowanie: 1. zacznij od farszu: ugotuj ziemniaki w mundurkach, ostudź, obierz i przeciśnij przez praskę razem(...)serem. 2 Zeszklij cebule na łyżce oleju i dodaj startą marchew. Pod koniec dodaj szpinak i niech się blanszuje. Dopraw solą i pieprzem. 3. połącz składniki farszu dokładnie mieszając ręką. 4. Przygotuj ciasto. 5. Rozwałkuj i lep pierogi. 6. Gotuj w osolonej wodzie 3 minuty od wypłynięcia pierogów
AZgotuj!
Rolada szpinakowa z łososiem 247smaku solą i pieprzem. Pozostawiamy do wystudzenia. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka dorzucamy do wystudzonego szpinaku wraz z mąką i dokładnie mieszamy. Dodajemy stopniowo białka porcjami do szpinakowej masy mieszając delikatnie łyżką. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, równomiernie ją rozprowadzając. Pieczemy w dobrze rozgrzanym piekarniku w 200°C (z termoobiegiem około(...)wystudzenia. Serek śmietankowy łączymy ze śmietaną. Smarujemy nim dokładnie zimne ciasto. Na serek układamy w plasterki łososia. Roladę delikatnie, ale ciasno zwijamy. Zawijamy ją w folię i odstawiamy w zimne miejsce na co najmniej godzinę. Przed podaniem kroimy w plastry. Smacznego * Do przygotowania możemy również użyć świeżego szpinaku, który po podsmażeniu na maśle z czosnkiem dokładnie rozdrabniamy na papkę. Artykuł
PatiGotuje
Tarta z jarmużem 168traci swoją goryczkę. Zblanszowany świetnie się mrozi. Można go przyrządzać jak szpinak – na maśle i z dodatkiem czosnku, ale w odróżnieniu od szpinaku jarmuż pozostaje chrupki i jędrny. Pasuje do delikatnej tarty z niewielką ilością składników. 1 ciasto francuskie 2 długie łodygi jarmużu (albo 100 g krojonych liści) 4 pieczarki 2 średnie pomidory mięso z 1 gotowanego udka (można pominąć
Trzeci talerz
Placki z ziemniaków nadziewane szpinakiem 401ugniatarki do ziemniaków lub przecisnąć przy pomocy praski. Wymieszać łyżką z jajkiem, mąką, solą i pieprzem. Ciasto wyłożyć na stolnicę i podsypując mąką wyrobić ręką do uzyskania jednolitej, nielepiącej się konsystencji. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na rozgrzanym na patelni oleju. Dodać mrożony szpinak i smażyć na małym ogniu aż do odparowania całej wody (szpinak można też wcześniej rozmrozić
Bullio
Bajgle szpinakowe 238lubicie, bo wszystkie są wyśmienite. Czym różnią się bajgle od innych bułek? Na pierwszy rzut oka- wiadomo- charakterystyczną dziurką w środku, a poza tym? Przede wszystkim strukturą ciasta, które jest dość zbite, lekko wilgotne i trochę gumowato-gąbczaste. Naprawdę pyszne i wyjątkowe! Domowa produkcja bajgli nie jest trudna, ale trochę czasochłonna. Zachęcam Was do wypróbowania mojego przepisu na szpinakowe(...)minut. Pozostałe 100 ml wody i szpinak dokładnie miksujemy blenderem. Mąkę mieszamy z solą w misie miksera, dodajemy wyrośnięte drożdże i zmiksowany szpinak. Wszystko razem wyrabiamy mikserem lub zagniatamy ręcznie do uzyskania gładkiego i elestycznego zielonego ciasta. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy, dzielimy na 4 równe części, formujemy
Smakowity Blog Kulinarny
Dyniowe naleśniki z twarogiem i szpinakiem 218sztuk: - 1/4 dyni piżmowej, ok. 20-25 dag - 3 szklanki wody - mąka pszenna - ile zabierze ciasto - 2 jaja - 2 łyżeczki mielonej kurkumy - 1/2 łyżeczki soli - 3 łyżki oleju Twaróg: - 25 dag sera białego - 3 łyżki jogurtu naturalnego - 1 mała cebula - sól - pieprz Dodatkowo: - szpinak 1. Dynie kroimy w kostkę, gotujemy ją 1 szklance wody. Gdy po kilku minutach zmięknie miksujemy(...)zimnej mieszanki dodajemy jaja, olej i przyprawy, miksujemy jak zwykłe ciasto na naleśniki dosypując mąkę aż powstanie konsystencja gęstej śmietany. Pieczemy naleśniki. 3. Twaróg rozgniatamy widelcem, łączymy z drobno pokrojoną cebulą, śmietaną i przyprawami. Mieszamy i smarujemy środek naleśnika, układamy kilka listków szpinaku i zwijamy. Dla moich czytelników firma Ambition przygotowała 10% rabatu na swoje akcesoria na hasło ZDROWA
Apetyczna babeczka