ciasto ze szpinakiem - 3666 przepisów (strona:127/245)

Sernik z choinką. 176

Super prezentuje się na świątecznym stole a także bardzo dobrze smakuje!   Składniki na zielone ciasto na formę o wymiarach 30x12; 25 dag mąki pszennej 15 dag cukru kryształu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 jajka 10 dag roztopionego masła 20 dag mrożonego szpinaku odrobina zielonego barwnika jeśli jest taka potrzeba Przygotowanie; Jajka z cukrem ubijamy kilka minut na puszystą(...)proszkiem i płynne masło. Miksujemy do połączenia składników. Na samym końcu dodajemy rozmrożony szpinak który wcześniej należy zblendować na jednolitą masę. Delikatnie mieszamy. Jeśli jest taka potrzeba lub chcemy uzyskać bardziej intensywny kolor wtedy możemy dodać odrobinę zielonego barwnika spożywczego. Następnie  ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180C. Pieczemy około

Radość kipiąca uśmiechem.
Grecki placek ryżowo - szpinakowy - Spanakopita 210

Robiłam już kiedyś ten placek tylko z ciastem francuskim [ klik ] . Oryginalna spanakopita jest z ciastem filo i tym razem tak właśnie zrobiłam. No i teraz mam

Moje Małe Czarowanie
leśne owoce w szpinakowym cieście... 170

wlewać po trochu olej, następnie wsypywać obie mąki z proszkiem i utrzeć do połączenia składników na małych obrotach dodać szpinak do masy i krótko wymieszać forma okrągła 16 cm z wyjmowanym dnem wysoka, posmarować olejem i posypać tartą bułką - wlać ciasto i piec w nagrzanym piekarniku do 180 C około 60 minut, do suchego patyczka - ciasto wyjąć z formy

W Mojej Kuchni Lubię
Pierogi ze szpinakiem 175

doprawiamy do smaku. Szpinak pozostawiamy na sitku aby odsączyła się woda (najlepiej na całą noc) . Twaróg rozgniatamy widelcem, dodajemy szpinak oraz bułk ę tartą i dokładnie mieszamy.     Z mąki, oleju i wody wyrabiamy ciasto.   Za pomocą szklanki wycinamy koło na które nakładamy łyżeczkę nadzienia szpinakowego i kleimy pieroga. Pierogi wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy

paapilotkaa
Paluchy z piwnego ciasta...do piwa i nie tylko - Październikowe Wyzwanie Blogerek 184

błyskawicznie ;) Pasuje nie tylko do piwa, ale również jako dodatek do zup: od czystego barszczu po gęste kremy. Jak już wspomniałam, to ciasto wykorzystałam do przygotowania dwóch innych potraw: tarteletek z ananasem i pieczonych pierożków ze szpinakiem . Smacznego! baner autorstwa Magdy W tym miesiącu w naszej wspólnej akcji oprócz mnie wzięły udział: Marta www.magicznezyciemarty.pl Magda http:// only-my-simple-kitchen.blog spot.com

Codzienna kuchnia niecodzienna
Gotujemy z Formułą, czyli fataa’ir (pieczone pierogi) 186

Fatayer (فطير‎ ), fataa’ir, fitiir – pod tą nazwą kryją się tradycyjne arabskie pierożki. Nadziewane szpinakiem, serem lub mięsem, otwarte lub zamknięte, ale zawsze pieczone i zawsze z drożdżowego ciasta. Tak, wraz z Darią i jej Gotowaniem z Formuła dotarliśmy do Abu Dhabi. Ostatni wyścig oglądamy pogryzając pachnące Arabią fataa

Gotuj z Blue Raven
CHACZAPURUI ZE SZPINAKIEM 200

końcówki do ciast drożdżowych, tzw. haka, aż ciasto zacznie odstawać od ścianek miski, będzie gładkie i elastyczne (nadal będzie lekko kleiste). Oprószamy 1 łyżką mąki i zagarniając pod spód formujemy kulę. Natłuszczamy oliwą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, na 1-2 godziny, w ciepłe miejsce, bez przeciągów. W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. Szpinak myjemy i dokładnie osuszamy. Cebulę i czosnek(...)wodą dłoniach formujemy 6 kulek. Odkładamy na talerz. Wyrośnięte ciasto wykładamy na podsypany mąką blat i formujemy gruby wałek. Ostrym nożem kroimy go na 6 części i z każdej formujemy kulę.  Każdą kulę rozpłaszczamy dłońmi na placek (można podsypać mąką), na którego środku kładziemy kulę z sera i szpinaku. Zlepiamy brzegi (jak przy lepieniu pierogów), lekko rozpłaszczamy dłonią

cool and minty
Rolada szpinakowa z maślakami 211

przeze mnie rolada była ogromnym zaskoczeniem, że zwykłe grzyby z jajkiem można podać w taki sposób. Ciasto jest lekkie i puszyste i grzyby wręcz rozpływające się w ustach.  Miłej niedzieli dla Wszystkich!  Rolada szpinakowa (blaszka 36x44 cm): 300 g mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku 3 jajka 2 łyżki mąki pszennej Sól Pieprz Farsz: 0,5 kg maślaków(...)mąką. Białka ubijamy na sztywna pianę z dodatkiem szczypty soli. Do szpinaku delikatnie szpatułką dodajemy białka. Gotową masę przelewamy na dużą piekarnikowa blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wygładzamy wierzch. Wstawiamy do nagrzanego do 180*C piekarnika. Pieczemy około 12 minut. Po tym czasie jeszcze ciepłe ciasto odwracamy z papierem na suchą ściereczkę. Zwijamy w rulon. Ugotowane maślaki przesmażamy na odrobinie

VioletoweKucharzenie
Lazania z mięsem mielonym i szpinakiem 124

czasie zdjęłam folię i zostawiłam w wyłączonym już piekarniku na 20 minut.  Z moich obserwacji: * Solić ostrożnie, ponieważ solimy w tym daniu sos beszamelowy, mięso mielone oraz szpinak. Słony jest również żółty ser. * Ser żółty może być w całości starty, albo w plastrach, to zależy od tego co mamy w lodówce   * Składniki na tę lazanię wystarczą również(...)Potrzeba wtedy tylko więcej makaronu do lazanii. * Robiąc sos beszamelowy trzeba przyglądać się jego konsystencji. Ja robię taki przypominający ciasto na naleśniki. Po przestygnięciu i tak gęstnieje.  * Nie ma potrzeby gotować makaronu do lazanii.  * Zamiast świeżych liści szpinaku można użyć szpinaku mrożonego, uprzednio tylko rozmrozić.  * Przyprawiać wedle smaku Smacznego! Lidka Artykuł Lazania z mięsem mielonym i szpinakiem

Pieprzyć z Fantazją
Lazania z mięsem mielonym i szpinakiem 174

czasie zdjęłam folię i zostawiłam w wyłączonym już piekarniku na 20 minut.  Z moich obserwacji: * Solić ostrożnie, ponieważ solimy w tym daniu sos beszamelowy, mięso mielone oraz szpinak. Słony jest również żółty ser. * Ser żółty może być w całości starty, albo w plastrach, to zależy od tego co mamy w lodówce :)  * Składniki na tę lazanię wystarczą również(...)Potrzeba wtedy tylko więcej makaronu do lazanii. * Robiąc sos beszamelowy trzeba przyglądać się jego konsystencji. Ja robię taki przypominający ciasto na naleśniki. Po przestygnięciu i tak gęstnieje.  * Nie ma potrzeby gotować makaronu do lazanii.  * Zamiast świeżych liści szpinaku można użyć szpinaku mrożonego, uprzednio tylko rozmrozić.  * Przyprawiać wedle smaku Smacznego! Lidka

Pieprzyć z Fantazją
Calzone z szynką i papryką 161

paprykę dość drobno kroimy i dusimy na patelni. Goudę kroimy w plastry/kawałki, pecorino ścieramy na drobnych oczkach. Ciasto z przepisu na pizzę dzielimy na 6 części. Trzy części posłużyły mi na te właśnie calzone, a pozostałe trzy na calzone ze szpinakiem. Weźmy zatem te 3 części i rozwałkujmy na cienki okrągły placek. Na połowie kładziemy plasterek (lub dwa) szynki

Marder&Marder Manufacture
Sałatka z dynią i figami 222

dynią. Jeśli będzie piec jakieś ciasto z tym warzywem koniecznie zróbcie sobie  przyprawę do ciasta dyniowego  ! Dynia na wytrawnie: Tarta dyniowa z serem pleśniowym Tarta dyniowa z szynką i ryżem Tarta z dynią i szpinakiem Sałatka z pieczonej dyni i fety Zupa-krem z pieczonej dyni z mleczkiem kokosowym Zupa-krem z pieczonej dyni Zupa

Kulinarne przygody Gatity
Zielone naleśniki szpinakowe z twarożkiem 273

razem naleśniki zzieleniały z zazdrości o twarożek, który chciał stawić się o poranku na naszym stole. Spróbujcie :) Skła dniki na ciasto: 1 szklanka mąki pszennej szczypta soli 3 jajka w temperaturze pokojowej 2 łyżki drobnego cukru 100 g świeżego szpinaku 1 łyżka oleju   3 szklanki mleka  Skła dniki na ser: kostka białego sera półtłustego sól do smaku pęczek

ChilliJemy
Bułki z mięsem, bakłażanem i cukinią 129

Górę posypałam sezamem i czarnuszką, ale możecie nie sypać jej niczym lub posypać np. makiem czy kminkiem. Kto co lubi. Samo ciasto jest naprawdę dobre i myślę, że spokojnie nadzienie w postaci fety + brokułów czy fety i szpinaku sprawdzi się również doskonale. Jeśli nie lubicie podłużnych kształtów, można zrobić koperty lub wiatraczki, może taki kształt bardziej zachęci dzieci do konsumpcji(...)u015brednia cukinia\r","1\/2 bak\u0142a\u017cana\r","1\/2 p\u0119czka natki\r","2 z\u0105bki czosnku,\r","s\u00f3l, pieprz, papryka ostra do smaku\r","\r","Ciasto\r","700 g m\u0105ki\r","7g suchych dro\u017cd\u017cy\r","120 ml oleju\r","szczypta soli\r","350-400 ml wody\r","czarnuszka, sezam do posypania\r","\u017c

Mieszam w Garnku
Krokiety ze szpinakiem 238

oraz wodą i stopniowo dodajemy mąkę i szczyptę soli.   Na rozgrzaną, posmarowaną tłuszczem patelnię wlewamy niewielką ilość ciasta i  smażymy naleśniki z obu stron. Do garnuszka wlewamy niewielką ilość wody (tak, aby woda przykryła tylko dno garnka) i wrzucamy szpinak.   Gotujemy na małym ogniu, często mieszaj ąc. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i 1 łyżeczkę

paapilotkaa