ciasto ze szpinakiem - 3666 przepisów (strona:134/245)

Rolada szpinakowa z łososiem 136

wody. Doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy do wystudzenia. Do zimnego szpinaku dodajemy żółtka, mieszamy, dodajemy pianę ubitą na sztywno, mieszamy dokładnie, przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, rozprowadzamy równomiernie, wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180º C. Pieczemy 15-18 minut na funkcji góra-dół. Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z piekarnika do wystudzenia. Zimne ciasto przekładamy na blat papierem(...)końca. Na serek, mniej więcej do połowy lub nieco poza połowę, układamy plastry łososia, delikatnie zwijamy ciasto w roladę. Tak przygotowaną roladę zawijamy szczelnie w folię aluminiową lub spożywczą, wkładamy do lodówki na kilka godzin do schłodzenia. Kroimy ostrym nożem. Smacznego :)) szpinak, łosoś, jajka, serek almette, czosnek

Bułka z Chlebem
Naleśnikus torcikus czyli przepis czytelników 140

Farsz: Pierwsza warstwa: Ziemniaki, cebula Druga warstwa: pieczarki z półki z przecena lekko czarnawe, koncentrat pomidorowy Trzecia Warstwa: szpinak mrożony. Sos: koncentrat pomidorowy, musztarda, Przyprawy : Sol, czosnek, pieprz, oregano, bazylia. Torcik składa się z 7 naleśników o standardowym rozmiarze patelni. Ciasto wykonane z wody i maki bez użycia jajek i mleka. Każdy naleśnik przekładany jest kolejno od dołu farszem

Kryzysowa Książka Kucharska
Ciabatta ze szpinakiem, czosnkiem i mozzarellą 200

dnia ciabatta gości u nas przynajmniej raz w tygodniu, z różnymi dodatkami. Mimo, iż to przepis dla cierpliwych, bo ciasto wyrasta aż 8 godzin, to późniejsza radość przy jedzeniu jest warta oczekiwania ;-). Wersja, którą Wam prezentuję jest ze świeżym szpinakiem, czosnkiem i mozzarellą. Można ją zastąpić np. fetą. Idealny chleb dla szpinakożerców! Dobrze smakuje sam, z masłem, serkiem ;-). Zapraszam! Czytaj

Pora coś zjeść
Naleśniki ze szpinakiem i twarogiem 192

zapiekania Składniki na sos: kilka ząbków czosnku 1 jogurt naturalny sól, pieprz czarny Przygotowanie: Składniki na ciasto naleśnikowe mieszamy mikserem do uzyskania jednolitej konsystencji.  Zioła siekamy i dodajemy na sam koniec. Smażymy naleśniki. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy czosnek i rozmrożony odsączony szpinak. Smażymy  a zarazem odparowujemy przez kilka minut pozostałą wodę ze szpinaku, na koniec dodajemy sól

Życie zaczyna się w kuchni
Piecuchy (Calzone) 289

jednej z restauracji w naszym mieście widnieją pod nazwą piecuchy, równie dobrze można je nazwać calzone. Cienkie ciasto drożdżowe wypełnione po brzegi nadzieniem. Tradycyjne calzone mają kształt pieroga, piecuchy zaś mają łączenie u góry, dzięki czemu przy pieczeniu można mieć pewność, że się nie rozkleją, nawet pod wpływem sosu. Wszyscy w domu bardzo je lubimy, dlatego postanowiłam wykonać takie(...)razem nadzienie jest z mięsa mielonego w sosie pomidorowym z dużą ilością sera, ale równie dobrze będą smakowały nadziane szpinakiem i fetą, bądź w inny sposób dopasowane do Waszych smaków. Polecam do wypróbowania, bo są pyszne! Składniki: Ciasto: – 0,5 kg mąki pszennej typ 650; – 200 ml mleka; – 30 g drożdży; – 1 łyżka cukru

dom-agi.pl
Pierogi ze szpinakiem i fetą 184

przysmażonymi na złoto pieczarkami i cebulką-mniam.....Musicie spróbować koniecznie to połączenie smaków...... Składniki: (dla 2-3 osób) na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej  1 szklanka mocno ciepłej wody pół łyżeczki soli 2 łyżki oliwy na farsz: opakowanie szpinaku mrożonego 600 g( nie rozdrobnionego!! ) 2/3 opakowania serka feta 3-4 ząbki czosnku sól pieprz 2 łyżki oliwy do polania(...)pół kostki masła lub margaryny 1 cebula 15 dag pieczarek sól,pieprz Przygotowanie: szpinak rozmrażamy i dajemy na rozgrzaną patelnie na małym ogniu żeby jak najwięcej odparował,następnie dodajemy oliwę,czosnek i fetę pokrojona w kostkę,mieszamy ,doprawiamy do smaku solą i pieprzem(ja czosnku daje sporo bo lubię ,ale musicie sprawdzić do smaku jak wam pasuje).Studzimy. Przygotowujemy naszą

Swojskie jedzonko
Wegetariański kulebiak z brokułami i zielonym groszkiem. 174

wyszło, a na marginesie powiemy Wam po cichu, że było przepyszne.   Biało-zielony wegetariański kulebiak (5 osób) Składniki: 2 ciasta francuskie 1 opakowanie mrożonego brokuła 1 duża kalarepa 1 szklanka mrożonego zielonego groszku 6-7 szt. szpinaku (brykiet) 10 małych pieczarek 1 słodka śmietana ok. 300 ml 1 serek topiony z ziołami 1 szklanka tartego żółtego sera 1 jajko(...)końcu dodajemy żółtko, aby zagęścić sos. Mocno mieszając zdejmujemy z ognia. Sos mieszamy z warzywami. Pamiętajcie, aby brokuła podzielić na małe kawałki. Powstałą masę przekładamy na rozłożone na blaszce ciasto i układamy coś w rodzaju kopca na całej długości ciasta. Następnie przykrywamy kopczyk drugim ciastem. Z obydwu boków pozostanie nam trochę ciasta, więc przed zawinięciem, kładziemy na całej długości słupki

vegetanie
64 przekąski na Sylwestra – na słono i słodko 102

dania oraz samych kulinarnych sukcesów w 2020 roku! Na słono: 1. Tarta z polenty z pieczarkami i rukolą 2. Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami 3. Faszerowane papryki w cieście francuskim 4. Najlepsza pizza na spodzie z kalafiora FIT 5. Pizza z tortilli z ricottą i prosciutto FIT 6. Tatar z awokado i jabłek z jogurtem 7. Domowe paprykowe nachos(...)Placki z cukinii z mozzarellą 3. Placki z kaszy jaglanej z łososiem, jogurtem i szczypiorkiem 4. Chipsy ze szpinaku 5. Muhammara – syryjska pasta z pieczonych papryk i orzechów włoskich 6. Quesadillas z chili con carne 7. Kabanosy w cieście francuskim 8. Wytrawne ślimaczki z ciasta francuskiego 1. Pełnoziarnista focaccia z cebulą 2. Odrywany chlebek drożdżowy z ziołowym masłem 3. Błyskawiczna

Be Fit Be Strong
PIEROGI ZE SZPINAKIEM 133

Dzień trzeci mojego pierogowego szaleństwa. Jak zrobić ciasto na pierogi zapewne już doskonale wiecie, dlatego szybko przechodzę do kolejnej propozycji farszu. Myślę, że ta propozycja przekona nawet tych, co twierdzą, iż nie lubią szpinaku. Dzień(...)solą i pieprzem. Ziemniaki ugotować,przepuścić przez maszynkę razem z serem. Szpinak odcedzić na sitku z ewentualnego nadmiaru wody, dodać do masy ziemniaczano-serowej i wszystko razem dokładnie wymieszać jeszcze raz doprawiając solą i pieprzem aby farsz nie był mdły. Tak przygotowany farsz wykładać na wykrojone z ciasta krążki i lepić pierogi. Gotować w lekko osolonej, wrzącej wodzie do momentu

Kuchnia w opałach
Francuska zapiekanka cebulowa 143

zjedliśmy już coś bogatego w tłuszcz. Składniki: Ciasto francuskie (1/3 arkusza, ok.92g) 1 cebula Winiary pomysł na francuską zapiekaną zupę cebulową (danie było inspirowane przepisem podanym na opakowaniu, składniki tego pomysłu są wegańskie, jedynie produkt może zawierać śladowe ilości jaj, mleka ) Olej rzepakowy Woda Przyprawy: kurkuma zioła prowansalskie Ewentualnie: ketchup listki szpinaku Przygotowanie:      Obieramy cebulę i kroimy(...)tłuszczu i odkładamy na bok.      Przygotowujemy 1/3 arkuszu ciasta francuskiego, czyli ok. 92g i zawijamy brzegi prostokąta w małe ruloniki. Na środek nakładamy przygotowaną wcześniej cebulę. Całość pieczemy w 200 stopniach C przez ok.15 minut. Można polać ketchupem i zjeść razem ze szpinakiem. Smacznego :)      Bardzo dziękuję zespołowi Paczkomaty InPost oraz firmom Tefal

Weganizm infantylny
Dania z piekarnika 151

środka. Szybkie i różnorodne dania, które można przygotować w krótkim czasie. Świetnie sprawdzą się na śniadanie i kolacje. Byle do wiosny! Pozostało tylko 19 dni! Bułeczki z ciasta na pizzę, z czarnuszką i ostrą papryką Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Drozdżowe ślimaczki z cukinią i czosnkiem Focaccia z czarnuszką i majerankiem Focaccia z czarnuszką, majerankiem i oregano Focaccia(...)Jajka zapiekane ze szpinakiem i grana padano Jajka zapiekane z pieczarkami i szpinakiem Mini calzone z brokułami, oliwkami i mozzarellą Pieczone paluszki z cukinii w panierce z dipem jogurtowym Pieczone pierogi z pieczarkami, czarnymi oliwkami i suszonymi pomidorami Pieczone pierożki pełnoziarniste z brokułami Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pieczone podudzia z kurczaka z cukinią

Moja smaczna kuchnia
PIZZA Z PALUSZKAMI SEROWYMI 178

SEROWYMI Na początek Nowego Roku podaję Wam przepis na bardzo efektowną i pyszną pizzę z serowymi paluszkami na wzór tej podawanej w pewnej słynnej pizzerii;)). Pizzę zrobiłam na cienkim cieście, posypałam dużą ilością sera - mieszanką dobrej mozzarelli i ostrego sera morskiego. Na wierzch ułożyłam plasterki salami, piórka cebuli, czarne oliwki i ćwiartki pomidorków koktajlowych. Całość posypałam tartym parmezanem. Paluszki nadziałam(...)możecie zrobić swoją ulubioną kompozycję smakową, np. mięsną z kurczakiem lub wołowiną, szynką lub bekonem albo wegetariańską, z pieczarkami, szpinakiem, papryką, brokułami lub czystą serową.  Nie przerażajcie się tylko paluszkami, robi się je ekspresowo, wałkując długi pasek ciasta, następnie nadziewając go serem, sklejając wzdłuż i krojąc na małe kawałki. Każdy paluszek trzeba przycisnąć dobrze do ciasta zwilżonego odrobiną wody

Słodko-Słony Świat Ilony
Ravioli z sosem grzybowym 175

Obudzić w sobie włoską mammę. Zróbić makaron własnymi rękami. Przygotować farsz z ricottą. Popić włoskim winem. Ravioli w stylu DIY chodziło za mną już od jakiegoś

W kuchni wieczorem
Pieczone panzerotti. 314

lodówce. Mogą to być przesmażone z cebulą pieczarki, żółty ser, można dorzucić paprykę, pomidory, wędlinę lub mielone mięso, szpinak, czyli wszystko to na co mamy akurat ochotę. Bardzo polecam!!! Składniki na pieczone panzerotti:  w zależności od wielkości 6-8 bułek CIASTO: 100 ml ciepłej wody 100 ml ciepłego mleka 100 ml jogurtu naturalnego 1 łyżka cukry 1,5 łyżeczki

Rozpustne gotowanie
Babka szpinakowa 716

radości z nadchodzącej wiosny. Zimno, buro, wietrznie. Na przekór tej pogodzie serwuję dzisiaj zielone ciasto zwane babką szpinakową. Mokre, aromatyczne z dużą ilością lukru i skórki pomarańczowej. Przepis zaczerpnięty z bloga Smakołyki Dominiki. Składniki: 170 g mąki pszennej 200 g cukru 150 g świeżego szpinaku  110 ml oliwy  2 duże jajka 1 łyżeczka esencji waniliowej 1,5 łyżki(...)cukrem na puszystą masę. Dodajemy do masy esencję waniliową, sok z cytryny i szpinak. Ponownie ubijamy mikserem.  W drugiej misce dokładnie mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz z solą. Do płynnej masy wsypujemy powoli mąkę i mieszamy drewnianą łyżką. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, ciasto wylewamy do foremki. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 45 minut ustawiając piekarnik

Życie zaczyna się w kuchni

Proponowane wyszukiwania