zioła prowansalskie lub bazylia pesto + pokrojone pomidory ulubione zioła + parmezan pokrojone w kostkę papryczki jalapeno + parmezan szpinak + czosnek + posiekane serca karczochów Ziołowa focaccia z rozmarynem i szałwią z wolnowaru - przygotowanie Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać cukier, sól i wodę, wyrobić elastyczne, miękkie ciasto, pod koniec dodając 2 łyżki stołowe oliwy. Z ciasta uformować kulę, przełożyć do dużej miski, przykryć
Cztery Fajeryzioła prowansalskie lub bazylia pesto + pokrojone pomidory ulubione zioła + parmezan pokrojone w kostkę papryczki jalapeno + parmezan szpinak + czosnek + posiekane serca karczochów Ziołowa focaccia z rozmarynem i szałwią z wolnowaru - przygotowanie Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać cukier, sól i wodę, wyrobić elastyczne, miękkie ciasto, pod koniec dodając 2 łyżki stołowe oliwy. Z ciasta uformować kulę, przełożyć do dużej miski, przykryć
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataRoladki ze schabu faszerowane szynką szwarcwaldzką, liśćmi świeżego szpinaku oraz suszonymi pomidorami, pieczone w rękawie. Słone składniki nadzienia, jak: suszone pomidory czy szynka szwarcwaldzka nadają roladzie
Kuchnia MagdaLenyGdy już wiosna zagości się na dobre, na moim stole królują koktajle i soki . Niemalże każdego dnia moja rodzina raczy się tą pysznością . Koktajle można tworzyć
Kawa z mlekiemMoże wydawać się Wam to dziwne… Smażone lody? I jeszcze szpinakowe!? A jednak… " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Szpinak nadaje
Oryginalny smakwięcej mąki, jeśli zbyt gęste - mleka/wody. Odstawić na przynajmniej 15 minut. Na dobrze rozgrzaną, suchą patelnię wylewać cienką warstwę ciasta i smażyć na średnim ogniu po kilka minut z każdej strony. farsz brokułowo-szpinakowo-serowy brokuł kilka garści szpinaku serek wiejski ok. 400 g łyżka masła i oleju cebula ząbek czosnku\ sól, pieprz +odrobina mleka/wody w razie potrzeby Brokuł
Kuchnia Elliekurczaka 400 g mrożonego szpinaku 200 g sera favita 5-6 suszonych pomidorów ząbek czosnku 2 łyżka masła pieprz sól Sos beszamel: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 350 ml mleka czosnek granulowany pieprz sól Dodatkowo: starty żółty ser do posypania Mleko, mąkę, jajko, proszek do pieczenia, sól, łyżkę oleju i wody miksujemy na gładkie ciasto. Gotowe ciasto odstawiamy(...)odrobiną tłuszczu (jeśli chcemy uzyskać jeszcze bardzie chrupkie naleśniki) ale nie jest to konieczne ponieważ dodaliśmy do ciasta olej. Następnie przygotowujemy farsz. Na patelce roztapiamy masło. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę podsmażamy, uważając aby nie przypalić masła i czosnku. Dodajemy szpinak. Podsmażamy 5-6 minut, aż szpinak całkowicie się rozmrozi, a woda odparuje. Kurczaka obieramy z kości i kroimy
PatiGotujesoli na pianę (nie musi być sztywna). Następnie dodać żółtka, odciśnięty z nadmiaru wody szpinak, mleko, mąkę wymieszaną z proszkiem i zmiksować mikserem na jednolitą masę. Następnie doprawić do smaku solą i pieprzem. 2. Gofrownicę nasmarować olejem, rozgrzać i partiami nakładać do niej przygotowane ciasto, piec około 5-6 minut (czas pieczenia zależy od mocy gofrownicy). W trakcie pieczenia gofrów
Szalona Kuchnia Ewelinypowstały kopytka . Składniki na kopytka: ziemniaki 1 kg jajo mąka pszenna ( na oko sypie tyle , aż powstanie zwarta kula ) Składniki na sos szpinak - owo serowy : Szpinak rozdrobniony 1 paczuszka ser gouda 400 g sos czosnkowy 200 g sól i pieprz do smaku Wykonanie kopytek : Ziemniaki obieramy , myjemy i kroimy w ćwiartki . Gotujemy ziemniaki(...)minut. Mielimy ziemniaki i przekładamy na mate sylikonową . Wbijamy jajo i dodajemy mąkę . Zagniatamy ciasto raz dwa . Ciasto dzielimy na parę mniejszych kulek i wałkujemy na " patyczki" kroimy drobno albo grubiej jak kto lubi. Gotujemy w osolonej wodzie. Przygotowanie sosu szpinak -owo serowego: Wkładamy szpinak na patelnie i podlewamy go odrobinę wodą do rozmrożenia , dusimy i podsmażamy . Ser goudę
Różowa kuchniadawno nie jadłam krewetek a teraz uwielbiam je w każdej postaci: tradycyjne w maśle czosnkowym , w pomidorach , w cieście , zupie tajskiej , na które przepisy już znacie. Tym razem mam dla Was pomysł na krewetki w sosie śmietanowym ze szpinakiem. Bardzo ciekawe połączenie smaków a do tego proste i szybkie w przygotowaniu. Składniki – krewetki w sosie śmietanowym ze szpinakiem
Ola la LCHFmleka 100g żółtego sera sól, pieprz, czosnek granulowany, gałka muszkatołowa 1. Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe miksujemy do połączenia składników. Smażymy na bardzo mocno rozgrzanej, suchej patelni. 2. Filety z kurczaka kroimy drobno. Na rozgrzanym oleju podsmażamy filety z cebulą. Kiedy się zarumienią dodajemy szpinak, smażymy do odparowania wody. Doprawiamy do smaku przyprawami i solą. Farsz wykładamy na środek
Szefowa kuchnisię smak , no wygląd oczywiście też.Ja nie miałam akurat ani szpinaku ani innych naturalnych barwników więc dodałam do jednej części kakao, a do drugiej sok wiśniowy i ciut mąki ale kolor nie był zbyt mocny.Mimo to chałki, bo upiekłam dwie mniejsze zjedzone były ze smakiem.Ja swoje ciasto robiłam w thermomiksie ,zajęło mi to kilka minut.Wcześniej czasem ciasto drożdżowe(...)naczynia miksującego wlałam mleko, dodałam 20 g cukru, masło i drożdże, podgrzałam 4 min/37°C/obr. 1, następnie dodałam resztę składników oprócz barwników , wyrobiłam ciasto 3 min/interwał], następnie podzieliłam ciasto na części , dodałam dodatki i odstawiłam do wyrośnięcia itd jak w opisie niżej. 500 g mąki pszennej 1 jajko 40 g drobnego cukru 40 g roztopionego masła
Moje domowe kucharzeniewielką przyjemnością. Dziś ma dla Was przepyszne naleśnikowe sakiewki z ciasta szpinakowego faszerowane soczystym kurczakiem … i polane jednym z moich ulubionych sosów : śmietanowo – czosnkowym. Sakiewki nie tylko rewelacyjnie wyglądają , ale i tak samo smakują. Zauroczą nawet najbardziej wybrednych smakoszy! SKŁADNIKI: NALEŚNIKI : - szpinak mrożony – 200 g - mąka – 100 g - mleko – 250 ml - jajko
Ostra na Słodkoananasem Na 2 miejsce spadło Jedwabiste puree ziemniaczane Gordona Ramsaya 3 miejsce zajmuje Najlepsze ciasto kruche na tarty słodkie i słone Michela Rouxa Na 4 miejscu znajduje się Puree z kalafiora Gordona Ramsaya 5 miejsce zajmuje Łosoś zapiekany ze szpinakiem i mozzarellą Na 6 miejscu znalazł się Makaron z kurczakiem w sosie teriyaki 7 miejsce zajmują
karmelowy