Uwielbiam pizza bianco. Piekę ją z mielonym mięsem lub na wegetariańsko ze szparagami lub szpinakiem . Dzisiaj upiekłam pizzę z szynką i pomidorami. Dopiero po upieczeniu udekorowałam pizzę rukolą, pokruszonym feta i pesto. Uwielbiam piec pizzę, bo zawsze mam na nią inny pomysł. Ciasto na pizzę najczęściej robię na oko…ma się wprawę. Po prostu wiem jakie ciasto powinno być
codojedzeniaSzpinak przesmaż na łyżce masła, odsącz z nadmiaru wody i jeśli jest w liściach, rozdrobnij za pomocą blendera. Wymieszaj go z serem, mąką, jajkiem, solą i pieprzem. Powstałe ciasto wyrabiaj, aż będzie elastyczne. Lep z niego cienkie wałeczki i krój je ukośnie na małe kawałki. Kluseczki wrzuć do osolonej, wrzącej wody i gotuj około 3-5 min od momentu wypłynięcia(...)odsącz z nadmiaru wody. Na głębokiej patelni rozpuść łyżkę masła, dodaj posiekany czosnek, a po chwili kluseczki - smaż je na złoty kolor. Wtedy dodaj pokrojone pomidorki i liście szpinaku, smaż wszystko przez 2 minuty. Tuż przed podaniem posyp kluseczki pokruszonym serem pleśniowym. Przepis pochodzi z książki Anny Starmach SMACZNEGO
Kredowe MenuZdecydowanie jestem zakochana w szpinaku, mogłabym go jeść co drugi dzień, niestety nie mój Mąż nie podziela uwielbienia do tej zieleniny, więc eksperymenty szpinakowe przeprowadzam wtedy gdy go nie ma w domu. Ostatnio w moim menu śniadaniowym zagościł omlet szpinakowy, a kilka dni temu na kolację popełniłam taką oto tartę, zdecydowanie pyszną i zdecydowanie fit, pod warunkiem, że nie zjecie(...)zagniatamy ciasto. Jeśli będzie się bardzo kleiło do rąk dosypujemy jeszcze trochę mąki. Gotowe ciasto chłodzimy przez ok godzinę w lodówce. Po tym czasie wyjmujemy, wypełniamy nim foremkę do tarty, nakłuwamy widelcem i zapiekamy 10 minut w 180 st. C Farsz: 450 g szpinaku (użyłam mrożonego) 1 cebula olej do smażenia 3-4 ząbki czosnku sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Cynamonowe szczęściewybranego rodzaju) najpierw poddusić na patelni - wtedy lepiej doliczyć jeszcze 200 g. Składniki: Ciasto: 300 g mąki ¼ łyżeczki soli 3 łyżki oleju 8 łyżek lodowatej wody 60 g łyżki zimnego masła Farsz: 500 g do wyboru lub pomieszanych: młodych liści mniszka lekarskiego, rukoli, szpinaku, jarmużu, botwiny 100g białego sera 100g fety 50 g bryndzy 1-2 ząbki czosnku 1 surowe
Pełny talerzpomocą widelca. Empanadas można przygotować z różnymi nadzieniami , np. z kiełbasą chorizo, ze szpinakiem, z mielonym mięsem, czy z warzywami. Empanadas z tuńczykiem przepis z książki Tapas. Zakąski z hiszpańską tradycją i temperamentem. na 12 sztuk czas przygotowania: 20 min. + 2 godz. (chłodzenie ciasta) + czas smażenia Składniki: na ciasto: 30 g masła i 20 g smalcu (lub 50 g masła
Chilli Czosnek i OliwaBardzo często poszukujemy przepisu na szybkie w przygotowaniu przekąski. Nasze zmartwienie może rozwiązać bruschetta, której przygotowanie jest niezwykle szybkie i nie wymaga od nas niezliczonej liczby
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!dopiec, dlatego dla uratowania sytuacji zdecydowałam się przygotować z powstałego ciasta grubaśne placki, które w smaku wyszły mniam! ;) Składniki (na około 19 placków): 100g kaszy jęczmiennej lub jaglanej 100-150g wędzonej piersi z kurczaka 3-4 jajka 2-3 łyżki serka wiejskiego (tej gęstej części) garść świeżego szpinaku 0,5 średniej cukinii 1 mała marchewka przyprawy: sól, pieprz, ostra(...)odcedzamy i studzimy kurczaka kroimy w drobną kostkę szpinak myjemy, suszymy i kroimy na drobniejsze kawałki (pozbywając się łodyżek) marchewkę obieramy i trzemy na tarce o ŚREDNICH oczkach cukinię obieramy i trzemy na tarce o ŚREDNICH oczkach, odciskamy sok mieszamy ze sobą wszystkie składniki smażymy placki/około 1-2 łyżki ciasta na jeden placek/ (dość długo na jednej stronie
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćtylko tyle czasy ile gotuje się makaron Składniki na 3-4 porcje: opakowanie szpinaku 200-300 g puszka mleka kokosowego (400 ml, ale tylko gęsta część, czyli około 300 ml)* u mnie była wyjątkowo śmietanka ryżowa, na mój gust ciut za słodka, ale do ciast byłaby idealna łyżeczka startej gałki muszkatołowej łyżeczka suszonego czosnku lub 2-3 ząbki świeżego sól
greenscarfjajko 1 sztuka, mleko 3/4 szklanki z podanych składników zmiksować ciasto naleśnikowe i odstawić na 40 minut przed smażeniem można wlać z 1/4 szklanki wody gazowanej i dobrze wymieszać na mocno rozgrzanej patelni do naleśników 28 cm smażyć złociste naleśniki i odkładać na talerz - wyszło 8 dużych naleśników świeży szpinak listki dobrze opłukać i zalać w misce wrzątkiem
W Mojej Kuchni LubięCzas Przygotowania : 1 h Gotowe w : 2,5 h Liczba porcji : 20 szt. Bułki z nadzieniem serowym piekę od dawna ale ostatnio postanowiłam zmienić ich
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisyKlasyczne włoskie bruschetty to przekąska w której zamknięty jest cały smak słonecznych Włoch. Ta przystawka powinna rozpoczynać każdą włoską ucztę. Jest to przepis świetnie pasujący na
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!pęczek rzodkiewek 1 pęczek posiekanego szczypiorku z dymki Kaszę jaglaną wsypać do malaksera lub kielicha blendera, wbić jajka, dodać szpinak, doprawić przyprawą Vegeta Natur oraz świeżo mielonym pieprzem, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, całość zmiksować na gładkie ciasto. Nalewać porcjami na rozgrzaną gofrownicę, piec około 4-5 minut po upieczeniu gofry przełożyć na kratkę. Gdy lekko ostygną, obłożyć
Wanilia i Kardamonciasto, czyli masła, cukru i jajek, przez co są nieco bardziej kaloryczne. W muffinach rolę tłuszczu przejmuje olej. „Grudkowate” ciasto na muffiny, ledwo zmieszane, może poza tym zawierać takie składniki jak kawałki czekolady, owoce, otręby, a nawet ser czy szpinak (wtedy są oczywiście na słono). Ostatnią różnicą, która pomoże nam na pierwszy rzut oka odróżnić muffina od babeczki, jest wygląd
mojej kuchniMój blog pozostaje nadal w klimacie koktajlowo-sokowym . Tym razem proponuję zielony sok z wyciskarki wolnoobrotowej . Jest bardzo ładny i bardzo pyszny , a kolor swój zawdzięcza
Kawa z mlekiemschabowe zapiekane ze śmietanką i szpinakiem Kurczak w prosciutto z szałwią i kremowym makaronem z pistacjami Łosoś zapiekany ze szpinakiem i mozzarellą Deser Najlepsze sernikobrownie z malinami Sernik z musem rabarbarowym Bułeczki wielkanocne Babka z jabłkami i orzechami Cytrynowe ciasto jogurtowe z jagodami Najlepsze brownie na świecie Mazurek różano-kawowy Muffiny jagodowe z kruszonką orzechową Sernik marmurkowy z Nutellą Chlebek
karmelowyciasto, czyli masła, cukru i jajek, przez co są nieco bardziej kaloryczne. W muffinach rolę tłuszczu przejmuje olej. „Grudkowate” ciasto na muffiny, ledwo zmieszane, może poza tym zawierać takie składniki jak kawałki czekolady, owoce, otręby, a nawet ser czy szpinak (wtedy są oczywiście na słono). Ostatnią różnicą, która pomoże nam na pierwszy rzut oka odróżnić muffina od babeczki, jest wygląd
w mojej kuchniząbek czosnku Szpinak wrzucić na patelnię i odparować wodę. Odstawić do wystudzenia. Do miski włożyć mięso mielone, dodać wystudzony szpinak oraz ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Masę dokładnie wyrobić, do smaku doprawić solą i pieprzem. Gotową masę odstawić. Przygotować ciasto na roladę. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach i przełożyć do miski. Dodac jajka i majonez i całośc
Monia miesza i gotujeDeptak Bogusława, miejsce tętniące życiem w weekendowe wieczory, centrum nocnego życia Szczecina. Ulica kojarzona głównie z licznych pubów i klubów, ale czy na pewno znajdują się
CityTasteSkładniki: Ciasto naleśnikowe 2 – jajka 1 szklanki – mąki 1/2 szklanka – mleka 1/2 szklanka – wody 1/4 łyżeczki – soli 2 łyżki rozpuszczonego masła. szpinak zmiksowany Wszystkie składniki dobrze wymieszać, tak aby nie było grudek. Dodać zmiksowany szpinak i piec naleśniki bez dodatku tłuszczu (na patelni) Nafaszerowałam naleśniki zmiksowanym białym serem ze śmietanką. Należy uważać aby gęstość sera była odpowiednia. Do serka dodałam
harrisapierogów: 600 g mąki pszennej 0,5 litra gorącej wody łyżeczka soli farsz szpinakowy: 400 g mrożonego szpinaku szczypta soli, gałki muszkatołowej i czosnku suszonego farsz z rucoli: duży pęczek sałaty kostka tofu wędzonego szczypta soli Przygotowanie: ciasto po prostu zagniatamy i przyprywiamy ściereczką aby nie wyschło. Aby zrobić farsz szpinakowy podsmażamy go na patelni tak długo, aż będzie
greenscarfczekoladowe ciacho, z płynącym środkiem i kontrastującą gałką zimnego loda waniliowego, obłędne! :) A na kolację zaserwowano lekko sałatkę ze szpinaku z pestkami, delikatnym dresingiem i grzanką czosnkową. Do tego krupniczek i pierogi. Właśnie pierogi! Cienkie, rozpływające się w ustach ciasto z dwoma farszami: pierwsze ruskie, które po pierwszym kęsie przypomniały mi oryginalne ruskie mojej babci, a drugie z mięsem
Sajkofanka smaku