ciasto ze szpinakiem - 3666 przepisów (strona:116/245)

Chaczapuri ze szpinakiem 140

chce Przygotowanie:     Na maśle podsmażyć szpinak ( ja używam mrożonego ), przyprawić czosnkiem, solą, pieprzem i kilkoma kroplami cytryny ( tak żeby nie było za kwaśne ). Zredukować wodę ( ja ją czasem wypijam :-) lub wylewam ). Zdjąć z ognia i ostudzić. Zmieszać mąkę, gałkę muszkatołową, sól, pieprz, suszone drożdże i mleko. Zagnieść ciasto ( jak będzie za suche, wlać więcej mleka, jak zbyt wilgotne(...)wyrośnięcia. Rozwałkować ( jak kto woli kwadrat, prostokąt, koło ) na grubość 1/2 cm. Na placku ułożyć szpinak i starty ser. Zwinąć jak kopertę i na rozgrzaną patelnię z oliwą. Smażyć po 2 min z każdej strony ze 4 razy, tak, aby ładnie się ciasto zrumieniło. Na koniec przykryć pokrywką ( ja już ogień gaszę ) i  Smacznego   Tak to wygląda

Gaździnka warzy
Tarta z kurczakiem i szpinakiem 1406

łyżeczki soli 1 jajko 3 łyżki kwaśnej śmietany 12% lub 18% Wszystkie składniki wykładamy na stolnicę i zagniatamy ciasto. Formujemy kulkę, owijamy ją w folię i wkładamy do lodówki. W tym czasie możemy przygotować farsz.  Składniki na farsz: opakowanie szpinaku w liściach 1 cebula 2 ząbki czosnku 4 łyżki kwaśniej śmietany 12% lub 18% 3 jajka ser żółty(...)farsz będzie gorzki, a następnie dodajemy szpinak. Próbujemy farsz i doprawiamy go solą oraz pieprzem. Dodajemy do szpinaku usmażonego kurczaka i mieszamy.  W osobnej misce umieszczamy 3 jajka i 4 łyżki kwaśnej śmietany i roztrzepujemy. Farsz gotowy, więc można wyjąć ciasto z lodówki i rozwinąć na formie do tarty, wcześniej wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. Boki muszą być

upichcic
Menu na tydzień: Zdrowe, domowe fast foody 131

Ciasto nie musi wyrastać godzinami – jest gotowe w 30 minut. Ma wspaniały smak i konsystencję, dzięki dodatkowi – uwaga – jogurtu. No i jest zdrowa, gdyż ciasto jest z mąki pełnoziarnistej. Piątek: Wrapy z pieczonymi paprykami i szpinakiem Robienie tortilli tak nam weszło w krew, że możemy je robić z zawiązanymi oczami. Mamy sprawdzony przepis na domowe tortille, który jest niezawodny

Niedzielny kucharz
Placuszki szpinakowe z owocami 200

truskawek lub innych owoców sezonowych Przygotowanie Do kielicha blendera wsypujemy zmielone płatki owsiane, proszek do pieczenia, sodę i szczyptę soli. Następnie dodajemy szpinak, kefir, banana, miód i olej. Blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto wlewamy na rozgrzaną patelnię wysmarowaną odrobiną oleju. Smażymy małe pankejki na średnim ogniu, po około 3 minuty z każdej strony. Podajemy z owocami w formie musu

Powiedz dietom nie
Kurczak w sosie z dyni na szpinakowych kluseczkach 157

ugotować w osolonej wodzie i wystudzić. Następnie przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Szpinak odmrozić i odcisnąć wodę. Do przetartych ziemniaków dodać jajko, szpinak, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i mąkę.  Dokładnie wymieszać i wyrobić ciasto. Podzielić na części, uformować cienkie wałeczki i pokroić na 3 cm kluseczki. Wrzucić do osolonego wrzątku, gotować około 4 minut po wypłynięciu, a następnie

Szalona Kuchnia Eweliny
Placuszki szpinakowe z owocami 154

truskawek lub innych owoców sezonowych Przygotowanie Do kielicha blendera wsypujemy zmielone płatki owsiane, proszek do pieczenia, sodę i szczyptę soli. Następnie dodajemy szpinak, kefir, banana, miód i olej. Blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto wlewamy na rozgrzaną patelnię wysmarowaną odrobiną oleju. Smażymy małe pankejki na średnim ogniu, po około 3 minuty z każdej strony. Podajemy z owocami w formie musu

Powiedz dietom nie
Beztłuszczowe placuszki gryczane ze szpinakiem 131

zioła (najlepiej świeże) Szpinak (500g) rozmrozić i ugotować. Doprawić do smaku odrobiną czosnku i soli. Ostudzić. W misce wymieszać mąkę, mleko, jajko i (ugotowany) szpinak. Na blasze do pieczenia ułożyć papier i na niego nakładać ciasto. Całość zapiekać w 180 stopniach (termoobieg) w piekarniku. Piec ok 15 minut

Szybko Tanio Smacznie
Mech leśny z kremem cytrynowym 257

Robiąc ostatnio muffinki szpinakowe zostało mi trochę ciasta . Z robiłam więc popularny ostatnio mech leśny z granatem, przekładany cytrynowym kremem. Ciasto smakuje jak biszkopt, pyszne i delikatne, nie czuć w ogóle szpinakiem, ma piękny kolor. Polecam przepis na niedzielę :) Czytaj więcej

Ana Mari's world
Naleśniki szpinakowe z wędzonym łososiem 252

smarowania ( u mnie serek lekki z Piątnicy) 1/2 papryki surowej lub marynowanej 80-100g zielonego ogórka łyżeczka posiekanego koperku sól, pieprz Naleśniki: Szpinak rozmrażamy. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i dokładnie blendujemy. Jeśli ciasto jest za gęste, dodajemy wody, jeśli za rzadkie- mąki. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy z obu stron. Studzimy. Farsz: Ogórka ścieramy na tarce o małych

Czerwona Porzeczka
Tarta szpinakowa z truskawkami 219

wiele osób nie lubi. Jednak w takim wydaniu zjadł je nawet mój Żarłoczek dziwiąc się jednak bardzo kiedy powiedziałam co nadało taki piękny kolor ciastu. Skomentował nawet, że chyba koniec świata blisko skoro mu już szpinak zaczął smakować! Te zielone liście to u nad rzadki gość - używam szpinaku przeważnie do sałatek i zjadam zwykle sama. No chyba że dodam też

Smaczna Pyza
Tortilla szpinakowa 302

papryką) 5 liści sałaty 5 plasterków sera żółtego 5  dużych plastrów szynki pół czerwonej papryki Mąkę, proszek, sól i olej mieszamy razem. Szpinak zalewamy ciepłym mlekiem, następnie dodajemy do pozostałych składników i zagniatamy ciasto. Jeśli zbyt mocno się klei podsypujemy mąką. Ciasto jest klejące, ale po dodaniu odpowiedniej ilości mąki, powinno ładnie odchodzić od rąk. Dzielimy

Czerwona Porzeczka
Kluski ze szpinakiem + film 222

przeciśnięty przez praskę czosnek, od czasu do czasu mieszając. Gdy szpinak będzie uduszony zdejmujemy go z ognia i odstawiamy . Do przesianej mąki dodajemy sól, szpinak, łyżkę oleju i jajka, wszystko dokładnie mieszamy do momentu aż ciasto będzie odstawało od miski . Na gotującą się i osoloną wodę wrzucamy łyżką średniej wielkości kluski , gotujemy do momentu aż wypłyną na powierzchnię i wyjmujemy

Smakowite Dania
Łosoś w sosie z różowych grejpfrutów 267

moja propozycja menu:LUNCH: Łosoś w sosie z różowych grejpfrutów podany z zapiekanymi ziemniakami i sałatką ze szpargów na sałacie rzymskiejDESER:Miniserniczki na kruchym cieście z musem rabarbarowym i truskawkami klikKOLACJA:Pomidory faszerowane ryżem, szpinakiem i serem feta podane z placuszkami z cukinii i dipem czosnkowym klikPoniżej przepis na łososia. Inspiracją był przepis Gordona Ramsaya, po którego przepisy chętnie

Magiczna kuchnia Darii