śmietany 18% 1 jajko sól pieprz szczypta oregano Z podanych składników zagnieść dość twarde ciasto, formę do tarty posmarować tłuszczem i wylepić ciastem, nakłuć widelcem. Na patelni rozgrzać tłuszcz, podsmażyć cebulę i czosnek włożyć rozmrożony szpinak i smażyć aż odparuje płyn. Przestudzić, dodać ser i wymieszać , przyprawić smaku. Śmietanę wymieszać z jajkiem i przyprawić do smaku, dodać oregano. Piekarnik nagrzać
Gotowanie jest łatwepomidor 2 łyżki sera tartego kawałek chili natka pietruszki Do wysokiego pojemnika wsypuję mąkę, dodaję mleko, wodę, jajka, sól, olej i miksuję ciasto blenderem. Cienkie naleśniki smażę na odrobinie oleju około 8 -10 sztuk. Szpinak dokładnie myję, osuszam i wrzucam na rozgrzaną patelnię i na olej. Przesmażam dosłownie chwilę aż się zredukuje.Doprawiam sola, pieprzem. Wykładam na talerz. Na tej samej
wesoła kuchniaminutę, kiedy brzegi naleśnika zaczną odchodzić, naleśnik delikatnie podważyć szeroką łopatką i przewrócić na drugą stronę, smażyć jeszcze około pół minuty. Kontynuować do wyczerpania ciasta. Na gotowe naleśniki wykładać rukolę lub np. listki młodego szpinaku oraz upieczone warzywa, składać w kieszonki lub zawijać w rulony, podawać np. z sosami jogurtowymi. Pieczone warzywa: 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 średnia(...)olejem, solą oraz oregano i wszystkie piec równocześnie, przez około 20 minut, do miękkości. Naleśniki z powyższego przepisu będą równie świetnie smakować ze słodkimi dodatkami, wówczas, rzecz jasna, do ciasta nie należy dodawać czarnuszki czy też innych przypraw. Zapisz
Even Better Foodwykonaniu obiad. Składniki na formę do tarty o średnicy ok. 27cm (wymiar denka) : 1 porcja gotowego ciasta na tartę - przepis własny na Idealne ciasto na tartę TU 300g pstrąga łososiowego - tradycyjny łosoś też się nada 450g szpinaku mrożonego - ważony jeszcze zamrożony, u mnie od razu ze śmietaną - zakup z LIDLa 100g podsmażonych pieczarek - pokrojone w półplasterki, podsmażone i odparowane(...)bulionu rybnego - lub inny smak, rozkruszyć sól, pieprz cytrynowy, czosnek granulowany - do smaku olej - do smażenia masło i kasza manna - do wysmarowania i posypania formy Przed pieczeniem Porcję ciasta na tartę wyjąć z zamrażarki i zostawić w temp. pokojowej do rozmrożenia na ok. 1 godz. - jeśli będzie nadal twarde i zimne, tym lepiej, łatwiej będzie nim operować przy krojeniu
Grunt to przepis!mięsa z piersi indyka 375 g serka ricotta 2 jajka 35 g obranych liści szpinaku (bez ogonków) 60 g pora (biała część) 1 cukinia (ok. 300 g) 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1/3 świeżo startej gałki muszkatołowej Składniki ciasta: 400 g mąki 4 jajka 1 jajko roztrzepane do klejenia pierożków 4 szczypty soli Sos Marinara (podwójna porcja(...)maszynce do mielenia. Cukinie zetrzeć na tarce o grubych oczkach (jeśli jest młoda, nie trzeba obierać) . Liście szpinaku oraz por drobno posiekać. Wymieszać wszystko w misce, dodać ser ricotta. Przyprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Wbić dwa jajka i dobrze wymieszać. Przygotowanie ciasta na ravioli: Do miski przesiać mąkę, dodać sól. Wbić jajka. Wszystko wymieszać łyżką, aż zrobi kruszonka
Moja DelicjaPierogi z kaszą gryczaną to klasyczne pierogi w połączeniu z białym serem i kasza gryczaną. Farsz można dowolnie zmieniać – nie ma ograniczeń, można śmiało eksperymentować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!cienkie plasterki papryczki chilli lub jalapeno Na ciasto: · 0,5 kg mąki · 2 szklanki wody (jedna zwykła druga gazowana) · 450 g szpinaku mrożonego lub 2-4 pęczki szpinaku świeżego(...)ostrych papryczek. Szpinak należy przesmażyć, bez łodyg jeżeli mamy świeży lub rozmrozić. Do szpinaku wbijamy 3 jajka w całości. Blendujemy wszystko na gładką masę, teraz dodajemy szklankę wody i połowę ilości mąki. Mieszamy tak długo, aż nie będzie grudek, teraz reszta mąki i wody. Ciasto powinno gęstością przypominać rzadki kisiel, nie powinno się ciągnąć za chochelką. Smażymy nasze
Kuba Gotujeznikają z pola widzenia wraca do kuchni. Znów słyszy tykanie zegarka, ale przypomina sobie o szpinaku. Zatem odstawia kubek na kuchennym blacie i przekłada go do sitka, by ociekł z wody. Sięga po miskę i wsypuje do nich suche składniki na ciasto, pamiętając by dobrze przesiać mąkę. Wyciąga jajka i margarynę z lodówki. Wbija jajka do miski i odkrawa kawałek(...)chwili wyłącza i idzie w stronę piekarnika. Ustawia go na 180 stopni. Podchodząc do zlewu, bierze sitko ze szpinakiem w jedną rękę, a drugą jeszcze go dociska, by pozbyć się jak najwięcej wody. Przekłada go do miski i miesza ciasto łyżką, aż wszystko ładnie się połączy. Wyciąga formę do cupcakes i rozlewa ciasto do dołeczków, a następnie wstawia
Karczma HonoriettyPraktycznie jak co weekend pozwalamy sobie z Madzią na odrobinę szaleństwa w kuchni o poranku i powstają pyszne śniadanka. Tym razem zainspirowani przepisem znalezionym w internecie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!farsz. I chyba już przy tym przepisie zostanę bo ciasto wyszło delikatne, a farsz bardzo smaczny. Składniki na ciasto: 400g mąki 1 całe jajko 250ml gorącej wody Na nadzienie: kostka białego sera (200g) 250g mrożonego szpinaku sól pieprz ząbek czosnku łyżka masła Wykonanie: Mąkę przesiać do miski. Zrobić w niej dołek, do dołka wlać gorącą wodę i delikatnie wymieszać(...)mąki i wody powstanie ciasto - wtedy wbić jajko.Wszystko dokładnie wyrobić dłońmi, ciasto nie powinno być twarde tylko dość luźne, bo wtedy po ugotowaniu będzie miękkie. Wyrobione ciasto rozwałkować dość cienko na ok. 5 milimetrów. Szklanką lub specjalnym przyrządem do pierogów wykrawać kółka. Nakładać do na środek farsz i dokładnie sklejać. Gotować w osolonym wrzątku, po wypłynięciu jeszcze
Walijskie PichcenieŚniadanie to nie zawsze kanapka z masłem, wędliną i plaster pomidora. Jeśli znajdziemy odrobinę więcej czasu możemy pokusić się o przygotowanie smacznego, zdrowego omletu z dodatkiem
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Śniadanie to nie zawsze kanapka z masłem, wędliną i plaster pomidora. Jeśli znajdziemy odrobinę więcej czasu możemy pokusić się o przygotowanie smacznego, zdrowego omletu z dodatkiem
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Wchodzę do marketu jak gdyby nigdy nic, jak zawsze skupiona na tym, co stoi na półkach. Jak zawsze zastanawiająca się, co z czego można by stworzyć
W kuchni Karmel-itkiUwielbiamy pierogi ,a Wy? Jeśli tak ,to serdecznie polecamy Wam tą smaczną wersję serowo-szpinakową. Składniki Ciasto: 500 g mąki jajko 250 ml gorącej wody Farsz: 200 g sera feta 300 g świeżego szpinaku łyżeczka masła 3 ząbki czosnku około 1/2 szklanki bułki tartej pieprz biały mielony sól ziołowa Dodatkowo: oliwa z oliwek kilka szalotek Przygotowanie Normal(...)zagniatamy mąkę do środka. Po wyrobieniu mąki z wodą ,ponownie robimy dołek ,wsypujemy odrobinę mąki i wbijamy jajko ,dodajemy szczyptę soli. Ciasto wyrabiamy tak ,by było lekko lejące. Wyrobione ciasto rozwałkowujemy i przy pomocy szklanki wycinamy kółka. Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
R'n'G KitchenPieczone kasztany Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pieczone podudzia z kurczaka z cukinią i czosnkiem Pierniczkowy koktajl z egzotycznymi owocami Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki i czosnku Pierogi ze szpinakiem z dipem z ricotty Sałatka z cieciorki z papryką, czerwoną cebulą i natką(...)truskawkowy z owocowym crunchy Sorbet jeżynowy z białym winem Sorbet truskawkowy Tarta z ciasta francuskiego z cukinią Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Tramezzini z serkiem kremowym, szynką i szpinakiem Truskawkowy koktajl na maślance Truskawkowy koktajl z bananem i miodem Truskawkowe semifreddo z jagodami i sosem owocowym podane z malinami
Moja smaczna kuchnia