ciasto ze szpinakiem - 3666 przepisów (strona:103/245)

Najlepsze ciasto na pieczone pierogi 122

Najlepsze ciasto na pieczone pierogi z  dodatkiem mąki pełnoziarnistej-  ever!!! Spróbuj! Dobre na diecie, do pudełka lunchówki do pracy czy jako przystawka na imprezie. Świetnie smakują na zimno, jeszcze lepiej na ciepło. Wielbiciele dipów mają duże pole do popisu, mogą maczać pieczone pierogi i zajadać je z sosami takimi jak; czosnkowy, ziołowy czy śmietanowy Składniki: Farsz: pierś(...)kroimy w drobną kostkę, obsypujemy przyprawą kotani i smażymy na patelni z odrobiną oleju z zalewy pomidorów. Dodajemy pokrojone suszone pomidory i szpinak. Smażymy, aż szpinak zmniejszy objętość. Można lekko dosolić do smaku. Ciasto: Proponuję pomieszać mąki, 100g pełnoziarnistej 400 g mąki pszennej.  7g drożdzy instant lub zaczyn z 25g drożdży „normalnych” ok 1 szkl ciepłego mleka

Rusty Fork
Pyszne pierogi ze szpinakiem 129

dawno temu prezentowałam pierogi z mięsem, dzisiaj pierogi ze szpinakiem. Mogłabym je zachwalać i zachwalać. Są przepyszne i więcej nic nie powiem, sami spróbujcie. Składniki: Ciasto ( dla przypomnienia ) lub wielokrotność 375 gram mąki 1 żółtko 1 łyżka oleju 2/3   szklanki bardzo ciepłej wody Szczypta soli Farsz 1 opakowanie mrożonego szpinaku 1 łyżka oleju 1 cebula Sól Pieprz(...)przepuszczony przez praskę czosnek. Dodajemy szpinak, przyprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Przesmażamy. Szpinak powinien być bardziej intensywny w smaku niż taki jaki chcemy uzyskać ( po ugotowaniu w pierogu, smak będzie delikatniejszy ). Ważne jest aby porządnie farsz był odparowany. Nakładamy na  ciasto, sklejamy brzegi. Gotujemy w osolonej wodzie ( można dodać odrobinę oleju ) przez ok.4 minut po wypłynięciu. Podajemy

Smaki Ewy
CIASTO SZPINAKOWO-MAJONEZOWE Z CYTRYNOWĄ PIANKĄ 108

Ciasto jest lekkie, pyszne i łatwe! Jest świetnym pomysłem do kawki! Gwarantuję, że każdy łasuch z przyjemnością sięgnie po dokładkę! Spróbujcie! Czekam na Wasze zdjęcia! Ps. zamiast dwóch różnych ciasto możemy zrobić jedno w takim samym smaku. SKŁADNIKI: ( 24 X 26 ) BISZKOPT MAJONEZOWY: * Majonez Kielecki 310 g – 0,5 słoika * mąka pszenna – 3/4 szkl ( 1 szkl = 250 ml ) * mąka ziemniaczana(...)cukier – 0,5 szkl ( 1 szkl = 250 ml ) * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka BISZKOPT SZPINAKOWY: * jajko L – 4 szt * cukier – 150 g * olej np. rzepakowy – 150 ml * świeży szpinak ( liście ) – 120 g * mąka pszenna- 260 g * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka PIANKA CYTRYNOWA: * serek waniliowy homogenizowany – 520 g * śmietana 30% słodka – 300 ml * galaretka cytrynowa – 1 op DODATKOWO: * malutkie biszkopciki

Ostra na Słodko
Naleśniki zapiekane z pieczarkami i serem 190

Składniki: Ciasto: 2 jaja 30 g roztopionego masła 100 g mąki 200 ml mleka sól pieprz Nadzienie: 250 g szpinaku 2 łyżki roztopionego masła 300 g pieczarek 50 g startego sera żółtego Sos: 200 ml śmietanki 30% 50 g startego sera żółtego sól pieprz Wykonanie: Ciasto:  Wszystkie składniki mieszamy, naleśniki smażmy na rozgrzanej patelni ok. 1 minuty z każdej

Gorący kąsek
Leśny mech po raz czwarty 139

Leśny mech , pyszne ciasto ze szpinaku.Jako ozdobę wierzchu można wykorzystać truskawki lub jagody, granat itp.Mój leśny mech to już czwarty przepis na blogu, każdy inny i każdy smaczny.Polecam wszystkie. 120 g świeżego szpinaku 5 jajek 100 g oleju rzepakowego 100 g cukru 260 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Szpinak umyć i wysuszyć,przełożyć do dzbanka Thermomixa(...)następnie  3 0 s/obr.10. Papkę szpinakową przelać do miseczki. Do czystego thermomixa założyć  motylek, dodać jajka i cukier. Ubić 4 min/obr.4. Następnie dodawać po 1 łyżce zmiksowanego szpinaku i miksować 2 min/obr.3  Ustawić czas 30 s/obr.2 i dodać mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia.Gotową masę wlać na blaszkę, wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika

Moje domowe kucharzenie
Pierogi ze szpinakiem i serem feta 120

uznania d o smażenia po 1 łyżce oleju i masła Składniki na ciasto (wg tego przepisu): 500 g mąki pszennej (np. poznańska Typ 500) 50 g miękkiego masła 2 żółtka 1 całe jajko ok. 200-250 ml wody 1 łyżeczka soli Wykonanie: Szpinak umyłam pod bieżącą wodą, odsączyłam na sicie. Dopiero teraz odcięłam łodyżki (wówczas liście nie tracą na smaku(...)tego przepisu, na   idealne ciasto na pierogi. Po wyrobieniu, odstawiłam do miseczki, przykryłam ściereczką, żeby chwilę odpoczęło. Z ciasta odkrawałam kawałki, rozwałkowałam niezbyt cienko. Wykrawałam krążki. Na środek układałam farsz i sklejałam pierożki. Ulepiłam w sumie 40 pierogów Połączenie szpinaku z serem fata sprawiło, że pierogi   są wyjątkowe w smaku.   Jeśli lubicie ser feta, to te pierogi

Kuchnia u Krysi
Ravioli ze szpinakiem! 139

żółtek - 200 g mąki pszennej typ 480 - łyżeczka oliwy z oliwek - 2-5 łyżki letniej wody Całość zagniatamy na jednolite ciasto i postępujemy tak samo jak wyżej napisałam. FARSZ DO RAVIOLI: - 250 g mrożonego szpinaku - 2 ząbki czosnku - 2 łyżki bułki tartej - 2 łyżki serka śmietankowego - 2 łyżki startego parmezanu - sól, pieprz - oliwa Na oliwie z oliwek podsmaż posiekany czosnek(...)dodaj szpinak i smaż przez 10 minut, aby nadmair wody odparował. Dodaj sery i smaż dalej. Na koniec dodaj bułkę tartą, która zagęści masę.  Masę wystudź całkowicie i dopiero używaj do przygotowania ravioli. Na prostokąt ciasta, układamy porcję nadzienia, przykrywamy drugim prostokącie i wycinamy ravioli. Ja układam na długim prostokącie zazwyczaj 6 porcji i przykrywam drugim i wycinam. Wrzucamy

SMYKWKUCHNI
Bezglutenowa tarta z zielonymi szparagami 188

jajko 1 łyżka zimnej wody Nadzienie: 3 jajka (można śmiało dać 4) kilka plasterków szynki z indyka (opcjonalnie dla mięsożerców) 3 garście poszatkowanego szpinaku szparagi pokrojony pomidor malinowy, lub pomidorki koktajlowe Przygotowanie: Składniki na ciasto zagniatamy i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wałkujemy i wyklejamy foremkę na tartę. Jeśli ciasto będzie się kleić do wałka(...)kruchego ciasta, czy też wina mąk bezglutenowych, ale przeniesienie ciasta było dość trudne - trochę się poprzerywało i musiałam doklejać je palcami. Nakłuwamy dziurki widelcem i pieczemy przez ok. 12 minut w temp. 200 stopni. W czasie gdy tarta się piecze, przygotowujemy nadzienie. Do miseczki wbijamy jajka. Kroimy szynkę i szpinak. Dodajemy do jajek i mieszamy. Myjemy i przygotowujemy szparagi

Mama z Motylem
Paszteciki ze szpinakiem i serem 208

wszystkich miłośników szpinaku to z pewnością będzie niebo w gębie. Paszteciki wychodzą naprawdę świetnie! Przepis na ciasto mam od koleżanki z pracy, która akurat na tym cieście przygotowała kapuśniaczki. A ja Wam polecam nieco inny farsz niż kapusta. Mam nadzieję, że będzie smakować! Z ciastem pracuje się bardzo dobrze. Nie ma potrzeby wcześniejszego ogrzewania składników, wszystko wystarczy na bieżąco przed(...)przygotowaniem wyjąć z lodówki. Nie wymaga też czasu na wyrastanie. Jest naprawdę szybkie i niezawodne. Składniki: Ciasto: 1/2 kg mąki szczypta soli 1 całe jajko 2 żółtka 1 łyżka cukru 100 g drożdży 250 g margaryny 1/2 szklanki śmietany Farsz: 450 g mrożonego szpinaku 1 duża cebula 3-4 ząbki czosnku 250 sera białego półtłustego sól, pieprz olej do smażenia

Kuchnia domowa Ani
Pieróg z topinamburem, szpinakiem i serami 169

Dużo zdrowia, dużo radości a pracy niewiele. Napisałam teraz o moim dzisiejszym daniu. Topinambur już na stałe zagościł w mojej kuchni tym bardziej że mam znajomego

Moje Małe Czarowanie
Gözleme z halloumi, botwinką i chilli 237

fetę lub zrobić gözleme z innymi tradycyjnymi farszami - mieloną jagnięciną, ziemniakami, kiełbasą sucuk, warzywami takimi jak bakłażan, cukinia czy szpinak lub zieleniną. Wszystko zależy od Waszej inwencji :) Gözleme z halloumi, botwinką i chilli inspiracja "Istanbul" Rebecca Seal Składniki: na ciasto: 300 g mąki typ 650, 1 łyżeczka soli, 200 ml wody 200 g sera halloumi (można zastąpić fetą lub mozzarellą(...)garść liści botwinki, drobno pokrojonych (można zastąpić szpinakiem) 1 papryczka chilli 30 g roztopionego masła Przygotowanie: W misce umieść mąkę i sól. Dodaj 200 ml wody, wymieszaj łyżką, a następnie zacznij zagniatać ciasto ręką. Zagniataj przez ok. 10 minut, aż do uzyskania gładkiego ciasta. Być może nie będziesz potrzebować całej ilości wody, wszystko zależy od wilgotności mąki. Uformuj ciasto

Chilli Czosnek i Oliwa
Naleśnikowa lazania ze szpinakiem i riccotą 196

Delikatne naleśnikowe płaty przełożone warstwami szpinaku i ricotty oraz sosem pomidorowym z czosnkiem i mozzarellą. Moja alternatywa dla klasycznej, makaronowej wersji lasagne. :)  Składniki (na 6-8 porcji): naleśniki (wychodzi ok. 6-8 dużych placków) - 200 g mąki (u mnie pół na pół tortowa z pełnoziarnistą) - szklanka mleka - 1,5 szklanki wody - 2 jajka klasy M - szczypta soli - łyżka oleju(...)zmiksować, przykryć ściereczką i odłożyć na 20-30 minut. Naleśniki smażyć z dwóch stron na dobrze rozgrzanej patelni teflonowej (na jeden naleśnik przypada jedna chochla ciasta).  farsz szpinakowo-serowy  - 450 g mrożonego szpinaku - 250 g sera ricotta - 125 g sera mozzarella  - 2 duże lub 3 mniejsze ząbki czosnku - odrobina oliwy - sól i pieprz Czosnek drobno posiekać/przecisn

Kuchnia Ellie
Roladki ziemniaczane ze szpinakiem 191

przeciśniętym przez praskę czosnkiem, najlepiej żeby wygotowała się cała woda, chociaż i tak trzeba go później odcedzić. Szpinak zostawiamy do ostygnięcia, dobrze go wyciskamy. Ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy przyprawy do smaku, majeranek i maki, mieszamy krótko wyrabiając kulkę ciasta. Na blacie(...)układamy papier do pieczenia, wykładamy na niego ziemniaki i rękoma lub wałkiem formujemy prostokąt o grubości ok 0,5 cm (mój był miejscami grubszy ;) Ciasto musi być zwarte i tworzyć jedną całość. Układamy na nim szpinak (pozostawiając dłuższe brzegi bez farszu). Pomagając sobie papierem rolujemy delikatnie masę wzdłuż dłuższego boku, dokładnie sklejając miejsce łączenia i wygładzając ją. kroimy ją ostrym

Co na wege obiad?
Przekąska z naleśników ze szpinaku posmarowanych kremem łososiowym 393

praskę ząbek czosnku. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy do przestygnięcia. 2. W misce za pomocą miksera łączymy wszystkie składniki na jednolite, gęste ciasto: mleko, wodę, olej, jajko, sól i mąkę. Dodajemy ostudzony szpinak i dokładnie mieszamy. 3. Na bardzo mocno rozgrzanej patelni na odrobinie oleju smażymy naleśniki. Naleśnik powinien sam odchodzić od patelni, kiedy nią energicznie poruszymy. Gotowy

W kuchni Katie
Ravioli z wątróbką drobiową 223

cebula tymianek masło do smażenia żółtko sól, pieprz Sos szpinakowy: łyżka mąki pół szklanki mleka łyżka masła 100g posiekanego szpinaku 2 łyżki śmietany 18% do zup i sosów Do mąki dodajemy jajka, olej, szczyptę soli i pieprzu. Zagniatamy. Jeśli ciasto nie chce nam się kleić dodajemy po trochu przegotowanej wody i zagniatamy, aż powstanie jednolita masa. Ciasto dzielimy na dwie(...)układamy nieduże ilości farszu (około 1 łyżeczki), a ciasto dookoła smarujemy wodą. Przykrywamy drugim ciastem i dociskamy brzegi. Radełkiem wykrawamy pierożki w kształcie rombów. W garnku gotujemy wodę, lekko ją solimy, wrzucamy ravioli i gotujemy około 10 minut (aż wypłyną na wierzch). Jeśli mamy szpinak mrożony, rozmrażamy go i odparowujemy nadmiar wody na patelni. Do rondelka wrzucamy masło i rozpuszczamy

Czerwona Porzeczka