ciasto ze szpinakiem - 3666 przepisów (strona:103/245)

przekąski z kiełbasą 151

drogę, w podróż, na piknik... :) dobra przekąska  Jak widać niewiele potrzeba żeby przygotować sobie fajną przekąskę :) Ciasto drożdżowe wałkujemy na grubość 6-8 mm ... Wycinamy krążki... Wałkujemy i dodajemy kiełbasę, cebulę, szpinak i ser... Zawijamy boki i zakręcamy jak krokiety... Dla niecierpliwych jest wersja maxi :) Taki "krokiet", to już słuszna porcja :) Wszystko smarujemy rozbitym jajkiem, nacinamy i wstawiamy

chleba naszego
Domowe przekąski (paluszki, chipsy, krakersy) 229

substancje spulchniające: węglany sodu, węglany amonu, aromaty -  to wolę zamieszać ciasto i zrobić domowe ❤ Frykasy są fajnym dodatkiem do sałaty. Krakersy idealnie komponują się z dipem jogurtowo-czosnkowym. Chipsy z tortilli pasują do sosu pomidorowego. Wszystko jest przyjemnie chrupiące i smaczne. Przepis na domowe krakersy ze szpinakiem Składniki 200 g mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki(...)wody 70 g świeżego szpinaku Wykonanie Szpinak myjemy i miksujemy z wodą.  Do miski wsypujemy suche składniki, mieszamy łyżką i dodajemy szpinak z wodą i oliwę. Mieszamy i zagniatamy ręką, aż ciasto będzie gładkie. Jeśli ciasto jest zbyt lepkie dodaj więcej mąki. Gotowe ciasto wałkujemy, kroimy w prostokąty i nakłuwamy  widelcem. Temperatura 180 stopni Czas pieczenia około

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Gryczany placek z cukinią, szpinakiem i pomidorami 162

zmieszać ( najlepiej mikserem) mleko, mąki, proszek do pieczenia, jajka, sól i pieprz. Odstawić ciasto na 20 minut. Cebulę posiekać na kawałeczki, cukinię pokroić na większe kawałki. Na patelni rozgrzać 2 łyżki tłuszczu - podsmażyć cebulkę, dodać cukinię i lekko podsmażyć ( ok 5 minut) a na koniec wrzucić szpinak, smażyć aż straci objętość , odstawić do lekkiego przestudzenia. Pomidorki pokroić na połowę, pomidory(...)wysmarować pozostałym tłuszczem. Na dno wylać trochę ciasta, rozłożyć równo warzywa razem z bazylią i zalać resztą ciasta a na wierzch posypać fetą. Piec q 180 stopniach przez ok 35 minut. Lekko przestudzić przed podaniem 3.5.3226 The post Gryczany placek z cukinią, szpinakiem i pomidorami appeared first on Cooking for Emily

Cooking for Emily
Tarta z Karmelizowaną Cebulą i Suszonymi Pomidorami 172

tarty. Tym razem proponuję tartę na kruchym spodzie z karmelizowaną cebulką, suszonymi pomidorami w zalewie z kaparami oraz mozzarellą.  TARTA Z KARMELIZOWANĄ CEBULĄ I SUSZONYMI POMIDORKAMI Składniki na Ciasto( 2 szt) 3 Szklanki Mąki  2 jajka 4 łyżki zimnej wody 200 g zimnego masła 2 łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka bazyli 1/2 łyżeczki soli  Składniki(...)kaparów 2 Kule sera Mozzarella 1 łyżeczka cukru 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki bazyli i majeranku  oliwa z oliwek Dodatkowo: Świeże liście szpinaku Domowy sos czosnkowy   Sposób Wykonania: 1. Wszystkie Składniki Ciasta Łączymy ze Sobą.  2. Z ciasta formujemy dwie kule.  3. Kule oklejam folią spożywczą, a następnie wkładam do lodówki na 30 minut

Gotowanie Patki
Słodka pizza z ciecierzycą, szpinakiem i wegańskim serem 131

musisz mieć przepisu bezglutenowego może być mąką pszenna) 40g czyli ¼ kubka mąki z tapioki 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki soli Olej, jeśli ciasto do pizzy będzie za suche DODATKI Ciecierzyca z puszki Świeży szpinak Ser wegański lub tradycyjny Sos do pizzy Oliwa z oliwek PRZYGOTOWANIE Obierz i posiekaj batata na kawałki (około 3 cm) i gotuj w garnku(...)ostrożnie odwróć ciasto do pizzy. Jeśli jest zbyt gorące, poczekaj kilka minut. Potem oderwij gorący pergamin. Połóż swoje ulubione dodatki na pizzę i wstaw całość do piekarnika na około 10–18 minut (ta sama temperatura). Link do posta na INSTA: https://www.instagram.com/p/BzlS_G0hMca/ Link do oryginalnego przepisu: https://elavegan.com/sweet-potato-pizza-crust/ Artykuł Słodka pizza z ciecierzycą, szpinakiem i wegańskim serem pochodzi

Fleksitarianizm.pl
Drożdżowe ślimaczki ze szpinakiem 199

mieszaninę mleka z masłem, mieszamy.  Zagniatamy ciasto, jeśli będzie za rzadkie dodajemy trochę mąki.  Ciasto dzielimy na 12 porcji. Porcje odstawiamy na blaszce przykryte ścierką, w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na co najmniej godzinę. W tym czasie przygotowujemy farsz farsz: Szpinak myjemy(...)siekamy. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku oraz szpinak. Zdejmujemy z ognia, lekko studzimy. Z przestudzonego szpinaku można odcisnąć nadmiar soku/wody. Dodajemy pokruszoną fetę, mieszamy i doprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Gdy ciasto wyrośnie formujemy wałeczki, które lekko spłaszczamy. Na całej długości rozsmarowujemy warstwę farszu, a następnie zwijamy w rulon. Ruloniki wkładamy do natłuszczonych papilotek

Bon appetit mon amie
Wiosenna baba drożdżowa 175

delikatnie. Pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia na 35-40 minut. Smarujemy powierzchnię ciasta odrobiną białka przed pieczeniem.     Składniki na ciasto zielone 350g mąki orkiszowej białej lub, lub pszennej typ 650, 125ml soku ze świeżego szpinaku, 10g drożdży + kilka łyżek mleka do rozmieszania drożdży, 4 żółtka, 50g roztopionego masła, 60g cukru, otarta skórka z limonki.     Do uzyskania(...)pieczeniem i przechować w lodówce. Mąką mieszamy z rozmieszanymi drożdżami z mlekiem, sokiem ze szpinaku i żółtkami. Regulujemy ilość mleka z uwagi na wielkość żółtek i użytej mąki. Składniki łączymy i nie wyrabiamy zbyt długo. Pozostawiamy do wyrośnięcia na około 60 minut. Do wyrośniętego ciasta dodajemy ciepłe roztopione masło, cukier i otartą skórkę z limonki. Tym razem wyrabiamy tak długo

Leśny Zakątek
Podpłomyki z warzywami, kurczakiem i Fetą 150

pieczarek (ok. 100 g), - pół cukinii (ok. 112 g), - 50 g szpinaku, - 1/3 kostki sera Feta (ok. 90 g), - przyprawy: sól, pieprz, curry, słodka papryka, bazylia, czosnek. Sposób przygotowania 1. Mieszamy mąkę z łyżeczką oleju, solą, letnią wodą i wyrabiamy ciasto. 2. Mięso z piersi kurczaka marynujemy w łyżeczce oleju i ulubionych przyprawach, następnie smażymy na patelni teflonowej. 3. Drobno(...)plastry pieczarki. 5. Gdy pieczarki i papryka będą miękkie dodajemy startą na tarce cukinię i szpinak. Doprawiamy do smaku czosnkiem, solą, ziołami, papryką i dusimy kilka minut. 4. Przygotowujemy sos pomidorowy: do koncentratu pomidorowego dodajemy 3 łyżki wody, sól, pieprz i bazylię. 5. Ciasto dzielimy na 2 części i je rozwałkowujemy. 6. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Chlebek nadziewany szpinakowym pesto 149

Mąki przesiać do miski, dodać drożdże, cukier, sól, jajka  i rozpuszczone masło oraz ciepłe mleko wymieszane z wodą. Ciasto zagnieść do jednolitej, sprężystej konsystencji. Odstawić  do wyrośnięcia w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość. 2.  Pesto szpinakowe: Szpinak, orzeszki, czosnek, mozzarellę, przełożyć do blendera, wlać oliwę, sok z limonki i zmiksować, doprawić solą i pieprzem

Szalona Kuchnia Eweliny
Czebureki z mięsem 203

jadłam przepyszne bureki z serem i z mięsem, w Turcji też mają podobne Su böreği czy Sigara böreği, nadziewane ziemniakami, fetą i pietruszką, kapustą czy szpinakiem. Znane mi z dzieciństwa czebureki to proste ciasto z mąki, wody i soli, cienko rozwałkowane, nadziane mięsem, ostro doprawione, zlepione na kształt dużego płaskiego pieroga i smażone w głębokim tłuszczu. Zgodnie z tradycyjną recepturą

Obiad gotowy
Sylwester 2017 272

Ciasto na pizzę Rossini Brokułowo-jajeczna sałatka z majonezem Brukselka zapiekana pod kruszonką Pierogi ruskie Sałatka ziemniaczana z jajkiem i majonezem Sałatka ze szpinakiem, pieczonym burakiem i wędzonym twarogiem Pieczone pierożki pełnoziarniste z brokułami Pełnoziarniste ciasto na pizzę Sałatka z roszponką, gruszką i camembertem Ciabatta z kozim serkiem, rukolą i czarnymi oliwkami Chrupiące tosty z wędzonym serem Ciabatta z rukola

Moja smaczna kuchnia
Herbaciane Naleśniki Z Jabłkami 195

Spokojnie...to nie naleśniki ze szpinakiem ;D Taki kolorek otrzymałam po dodaniu do ciasta, herbaty różanej z jabłkami która była czerwonego kolorku :) Naleśniki dzięki owocowej herbacie nabrały bardzo fajnego smaku, polecam wam pokombinować z różnymi smakami herbat i popróbować z która najlepiej wam smakują takie naleśniczki :) Składniki na około 8 średnich naleśników: 2 jajka kl M 1 szkl mąki ( nieczubata

Gotowanie...to proste !
Szpinakowe kopytka z boczkiem. 155

pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko sól  pieprz Wykonanie: Ziemniaki rozgnieść praską lub zmielić w maszynce. Szpinak rozmrozić i odcisnąć nadmiar wody. Mąkę, szpinak, jajko, sól i pieprz połączyć i wyrobić ciasto. Gdyby zbytnio się kleiło dodać więcej mąki. Podzielić ciasto na trzy części, z każdej uformować wałek, lekko spłaszczyć i odcinać nożem kluski. Gotować w osolonej wodzie

zadanie-gotowanie
paszteciki z pasztetową 217

Żukowie :) Wyjąłem ciasto, rozwałkowałem i podzieliłem jak na pierogi. Pasztetową obrałem ze skórki, rozrzuciłem po wyciętych plackach i polepiłem... Gdy pasztet się skończył, a ciasta zostało:) ulepiłem pierogi z różnymi serami i szpinakiem. Wyłożone na blachę specjały posmarowałem mlekiem i niektóre obrzuciłem kminkiem. Tak przygotowane piekły się w 200 st. C przez 30 min :)  Smacznego

chleba naszego
Tarta z kurkami „Leśna Polana” 124

leśnymi, które ukryte są w leśnym runie. Zapraszam na tartę, która zawiera leśne skarby jednego sezonu, czyli kurki. Ułożone na „leśnym runie” ze szpinaku w towarzystwie kostek sera i motylków z ciasta, które przywołują w pamięci leśne […] Artykuł Tarta z kurkami „Leśna Polana” pochodzi z serwisu Wiszniówka

Wiszniówka
Tarta „Leśna Polana” 117

leśnymi, które ukryte są w leśnym runie. Zapraszam na tartę, która zawiera leśne skarby jednego sezonu, czyli kurki. Ułożone na „leśnym runie” ze szpinaku w towarzystwie kostek sera i motylków z ciasta, które przywołują w pamięci leśne […] Artykuł Tarta „Leśna Polana” pochodzi z serwisu Wiszniówka

Wiszniówka
Zielone tagliatelle z łososiem 184

śmietanki 30% 4 łyżki pestek granata pieprz do smaku Sposób przygotowania: W przesianej na blat mące robimy wgłębienie, wbijamy jajko, solimy i dodajemy posiekany drobno szpinak. Siekamy całość, wyrabiamy dłońmi i wałkujemy. Cieniutkie ciasto kroimy maszynką lub nożem na szerokość ok 5-6mm. Gotujemy al dente w osolonej wodzie.  Łososia myjemy, osuszamy i kroimy w grubą kostkę

Kuchnia w czekoladzie
NALEŚNIKI Z SYROPEM KLONOWYM I SERKIEM MASCARPONE 182

serkiem mascarpone były przepyszne! Po prostu rozpływały się w ustach;-) Polecam gorąco! Zapraszam również na naleśniki: w syropie pomarańczowym kokosowe naleśniki z mango ze szpinakiem Składniki: serek mascarpone syrop klonowy śmietana/jogurt Ciasto: 2 jajka mleko (na oko) mąka  (na oko) szczypta soli olej Jajka rozmieszałam w misce.  Dodałam mąkę,mleko,szczyptę soli i olej. Ilość zależy od tego

potrawyregionalne