Co tu dużo pisać… Rozpływający się ser pleśniowy na delikatnym filecie z dorsza i aromatyczny szpinak… Po prostu pycha!Składniki:500 g filetów z
Oryginalny smakponiedziałkowego obiadu zostało mi mnóstwo szpinaku baby i trochę pomidorków koktajlowych. Postanowiłam wyczarować z nich kruchą tartę z wędzonym łososiem. Zanim to jednak nastąpi i podzielę się z Wami przepisem (zdjęciem gotowej tarty chwalę się na samym dole tego wpisu ;)), teraz krótka notka instruktażowa o kruchym cieście na słono - właśnie pod takie bajeczne tarty <3 Step 1. Składniki(...)minut, następnie zdejmujemy obciążenie i dopiekamy jeszcze przez 5 - 10 minut. Po upieczeniu pozostawiamy ciasto do całkowitego wystygnięcia. A potem… … potem wszystko zależy od Waszej fantazji :) Moja wytrawno-tartowa fantazja wyglądała tak: Przepis na wytrawną tartę z wędzonym łososiem i szpinakiem baby pojawi się w najbliższym czasie :) Miłego dnia
W kuchni Katiezimowe wieczory Karnawałowe miodowe kuleczki (struffoli) KORZENNE KAKI z PATELNI (CACHI SPEZIATO in PADELLA) Ciasteczka mocno czekoladowe z chilli Winnie the Pooh – puchatkowe ciasto miodowe z kremem śmietankowym Pierniczki na śmietanie Szybkie pierniczki SAŁATKA ze świeżego szpinaku z suszonymi pomidorami i fetą Serek „nadziany” na pyszne śniadanie Tarta z ricottą i cukinią w miodzie Zimowa tarta z burakami na spodzie(...)autorka: zdrowienawidelcu.pl | blog: zdrowienawidelcu.pl Zimowa tarta z burakami na spodzie ze słoncznikiem autorka: MAgda | blog: Silver Teaspoon Winnie the Pooh – puchatkowe ciasto miodowe z kremem śmietankowym autorka: Ana_Pis | blog: Różowa Patera SAŁATKA ze świeżego szpinaku z suszonymi pomidorami i fetą autorka: Na Dokładkę | blog: Na Dokładkę Ciasteczka gryczane z masłem orzechowym (bez glutenu, bez mleka) autorka
Weekendy w domu i ogrodzieZapraszam na pyszne ciasto szpinakowe z pianką śmietanowo-truskawkową. Ciasto wychodzi bardzo delikatne, lekko słodkie i aromatyczne. Idealne na podwieczorek do kawy lub herbaty. Ja użyłam mrożonego szpinaku Hortex-ma on więcej witamin niż świeży o tej porze roku, podobnie inne mrożone warzywa i owoce mają więcej witamin niż świeże wczesną wiosną. #durszlakXhortex #hortex #odmatkinatury Składniki(...)cukier i miksujemy puszystą, jasną masę. Do ubitych jajek dodajemy mąkę razem z proszkiem do pieczenia i miksujemy. Na koniec dodajemy zblendowany z olejem szpinak, miksujemy. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka). Upieczone ciasto wyjmujemy z formy i odstawiamy do całkowitego
słodkie i nie tylko historie kulinarneChciałam Wam dziś zaprezentować przepis na ciasto naleśnikowe jakie robimy w naszym domu od wielu, wielu lat. Naleśniki serwujemy z ulubionymi dodatkami np. twarogiem, szpinakiem, dżemem, itd. A Wy lubicie naleśniki? Naleśniki- przepis na ciasto Składniki: 15 dag mąki, jajko, 3/4 szklanki mleka, 3/4 szklanki wody, sól, smalec (lub inny tłuszcz do smażenia). Wykonanie: Jajko musimy roztrzepać z mlekiem oraz
paapilotkaajuż kilka takich słodkich wypieków jest [ klik] .Dziś zaparaszam na ciasto marchewkowe,w sumie z marchewką już jest ciasto i ciasteczka , ale to ciasto jest inne.Była już kapusta kiszona , fasolka szparagowa , kukurydza , ogórki, ziemniaki , szpinak itd..ale jeszcze wiele warzyw jeszcze przede mną do eksperymentów. Razem ze mną ciasta z warzywami piekły:cdn. kilka marchewek [ 3 szkl.startej na tarce
Moje domowe kucharzeniepokrojonymi sezonowymi truskawkami z dodatkiem słodkiej śmietany. Poniżej przedstawię Wam ciasto bazę, to znaczy że na jej podstawie możecie przyrządzić wiele innych kształtnych makaronów. Możecie do ciasta dodawać suszone pomidory w przyprawie lub szpinak, by zmienić kolor makaronu. I choć jest trochę przy tym pracy, uwierzcie mi że naprawdę warto. Nie tylko cieszy fakt, że zrobiliśmy go sami, jego(...)łyżeczka soli Jak zrobić? Przygotuj stolnicę, wysyp na nią mąkę, a w środku mąki zrób dziurkę. Wbij do niej jajka, dodaj odrobinę oliwy i łyżeczkę soli. Zacznij delikatnie wyrabiać ciasto na makaron, z czasem ugniataj je mocniej. Powinniśmy otrzymać zwarte, gładkie i elastyczne ciasto. Następnie oprósz mąką stolnicę i zacznij wałkować ciasto. Powinniście je rozwałkować cienko. Gdy je rozwałkujesz odłóż
Zasmakuj Kuchninastępnie cienką stróżką wciąż miksując wlać roztopione masło i sok z cytryny. Na koniec dodać odparowany i rozdrobniony na papkę szpinak (można zblendować). Po dodaniu szpinaku można jeszcze dosypać mąki, jeśli uznacie, że ciasto jest za luźne. Powinno mieć konsystencję śmietany. Smażyć na odrobinie tłuszczu. Podawać posmarowane serkiem z kawałkami łososia i zwinięte w rulonik. Tosia pożarła naleśnika z samym
Przepysznik - BLW i nie tylkoNaleśniki z kremem Rafaello to połączenie klasycznych naleśników z pysznym kremem o smaku kokosowym z puszystym serkiem mascarpone. Śniadanie, obiad czy kolacja? Naleśniki te będą idealna
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Klasyczne naleśniki z jogurtem to przepis na szybki i bardzo smaczny obiad. Takie naleśniki możecie również przygotować na kolację, albo na śniadanie i podać z dodatkiem
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!surówki z białej kapusty . Przepis na pizzę Składniki: na 3 pizze Ciasto na spód 500 g mąki 20 g świeżych drożdży 1½ łyżeczki soli 2 łyżki oliwy 350 – 400 ml ciepłej wody Nadzienie na pizzę z jajkiem 2 jajka 4 plastry boczku 100 g świeżego szpinaku 1 łyżeczka masła 10 szparagów 12 pomidorów koktajlowych 3 łyżki sosu do pizzy(...)ciastem folią i odstaw do wyrośnięcia na 45 minut. W tym czasie nagrzewam kamień w piekarniku nastawionym na 2225ºC. Wyrośnięte ciasto podziel na 3 równe części i z każdej uformuj okrągły placek. Możesz użyć wałka. Posmaruj placek sosem. Szpinak podsmaż na maśle, tylko do zwiędnięcia i ułóż na spodzie. Następnie rozłóż plastry boczku po bokach i przekrojone na pół pomidorki
codojedzeniaciasto. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste stopniowo dodajemy pozostałą wodę. Ciasto wyrabiamy do momentu gdy będzie odchodzić od dłoni. Lekko posypujemy mąką, przykrywamy suchą ścierką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1h. Na rozgrzaną oliwę z suszonych pomidorów wrzucamy drobno pokrojone pomidory i chwilę podgrzewamy. Do pomidorów dodajemy szpinak - podsmażamy do momentu odparowania(...)płynu. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek (obrany i umyty) i pokruszony ser feta - podgrzewamy razem około 3 minuty i zdejmujemy z ognia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość odrywamy nieduże porcje, dłońmi formujemy krążki i nadziewamy łyżeczką szpinaku z fetą. Zaklejamy jak pierogi a następnie formujemy bułeczki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia tak aby się nie posklejały. Wierzch
peggiwkuchniszklanki mąki 1 szkl. mleka 1 szkl. wody 4 jajka pół łyżeczki soli olej do smażenia Na farsz 400g mrożonego szpinaku 200 g sera feta 4 ząbki czosnku sól, pieprz 15 dag sera żółtego. Składniki na ciasto miksujemy i odstawiamy na 30 minut, po czym smażymy cienkie placki na patelni (24 cm). Masło roztapiamy, dodajemy czosnek, a potem
Jadło i czytadłosól, pieprz, czosnek, oregano Żółtko ucieramy z mąką, proszkiem do pieczenia i przyprawiamy. Białko ubijamy z szczyptą soli i delikatnie łączymy z masą żółtkową. Szpinak rozmrażamy, odciskamy z nadmiaru wody, dodajemy przyprawy i mieszamy. Ciasto wylewamy na rozgrzaną patelnię i smażymy pod przykryciem kilka minut z każdej strony. Przekładamy na talerz. Podajemy ze szpinakiem i musztardą. Smacznego
Kuchenny Skrawek Niebamleka, 60 ml wody, dwie szczypty cukru, szczypta soli. dodatki: 1/2 puszki pomidorów, kilka kostek sera feta, 5 brykietów mrożonego szpinaku, kilka czarnych oliwek, 8 plasterków żółtego sera, 4 plasterki szynki, oregano. Przygotowanie: Ciasto: W rondelku podgrzewamy mleko, tak by było letnie. Dodajemy pokruszone drożdże i cukier. Mieszamy, aż drożdże i cukier się rozpuści. Do miski wsypujemy 2 szklanki(...)Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim ciasto. Dookoła każdej pizzy układamy kawałki sera i zawijamy ciasto do środka. Pomidory miksujemy blenderem i polewamy nimi pizzę w środku. Posypujemy startym lub kawałkami żółtego sera. Układamy rozmrożony i odciśnięty szpinak. Fetę pokrojoną w kostkę, plasterki czarnych oliwek, kawałki szynki. Posypujemy oregano. Pieczemy ok. 17 minut w 180 stopniach. Wkładamy
Aga w kuchni