ciasto ze szpinakiem - 3666 przepisów (strona:99/245)

Przepis # 11 Żytnie pierogi ze szpinakiem i kurczakiem 153

tych tradycyjnych - jak dla mnie są bardzo nietypowe ale bardzo smaczne. Składniki - (około 35 pierogów - w zależności od wielkości) Ciasto - 3 szklanki mąki żytniej - 1 jajko - pół szklanki ciepłej wody - 2 łyżki oleju rzepakowego Farsz - 200 gram szpinaku ( ja użyłam mrożonego) - 250 gram zmielonej piersi z kurczaka - pół czerwonej cebuli - przyprawy: sól, pieprz, czosnek, papryka słodka, papryka wędzona - olej(...)przygotowania farszu. Cebulę pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na oleju. Dodałam zmieloną pierś z kurczaka. Kiedy mięso trochę się podsmażyło dodałam szpinak. Całość dusiłam około 10 minut. Następnie doprawiłam powstały farsz i odłożyłam do wystudzenia. Następnie przygotowałam ciasto na pierogi. Na stolnicę wysypałam mąkę, dodałam jajko i powoli dolewałam wodę. Z tak powstałej masy zagniotłam ciasto.  Podzieliłam na mniejsze

Health-Fit-Life
Z dalekich wypraw #3 Szaro- Burek 185

jestem pewna, że i dzisiejsze danie będzie. Aż dziw bierze, że dopiero teraz zdecydowałam się je zrobić. Najprostsze i najcieńsze na świecie ciasto z mąki i wody. Najczęściej nadziewane serem feta, szpinakiem bądź mięsem mielonym. Często sprzedawane w prostokątnych kawałkach, ale mnie bardziej spodobała się wersja zwiniętego ślimaka... I o taką się dzisiaj pokusiłam. Mąkę połączyłam

bastalena
DOMOWE MINI PIZZERKI 212

przepisu. Ciasto jest pyszne, delikatne i puszyste . Smakuje wyśmienicie. Mini wersje są bardzo wygodne , można je zabrać do pracy , szkoły , na uczelnię . Dzieci je uwielbiają :) SKŁADNIKI NA 12 PORCJI: Ciasto 1.5 szklanki mąki pszennej 0.5 szklanki ciepłej wody 1 łyżka oleju 1 saszetka drożdży instant Sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka cukru Dodatkowo Olej do posmarowania blachy Kasza manna(...)pizzy  Ser żółty tarty np. Cheddar 1 cebula czerwona 10 dag dowolnej wędliny 10 oliwek 1 papryka czerwona Ulubiony sos Świeża rukola lub szpinak PRZYGOTOWANIE:  W dużej miseczce łącze wszystkie skladniki ciasta. Wyrabiam ręką aż ciasto nie będzie się kleiło do dłoni. Odstawiam na bok, przykrywam bawełnianą ściereczką.  W międzyczasie szykuje składniki do farszu. Blachę do pieczenia

Gotowanie Patki
Paszteciki drożdżowe ze szpinakiem 199

Domowe paszteciki są o niebo lepsze od tych kupnych. Ciasto to kwestia gustu, mnie bardziej odpowiada drożdżowe niż francuskie. Należy pamiętać, żeby farsz był naprawdę mocno doprawiony, inaczej wypiek będzie nijaki, sam szpinak mdły i bez wyrazu. Rzecz jasna, paszteciki najlepiej smakują ciepłe, choć zimne też są niczego sobie. Kształt pasztecików oczywiście jest dowolny, wybrałam takie ozdobne rogaliki, które szybko(...)całe cisto- nie trzeba niczego docinać, wycinać itd. Sposób ich wykonania poniżej. Przepis na 64 paszteciki: Ciasto: 1kg mąki 60g drożdży 1łyżka cukru 400ml mleka 200g margaryny 1 łyżeczka soli  1 łyżeczka zmielonej czarnuszki śmietanka Nadzienie:   łyżka masła 900g mrożonego szpinaku sól pieprz oregano 3 duże ząbki czosnku łyżka gęstej śmietany  Farsz: szpinak rozmrażamy w garnku

Wrzosowa Polana
Pizza bianco z łososiem awokado i szpinakiem 209

greckim jogurtem lub użyj creme fraiche. Posmaruj sosem placki i posyp mozzarellą. Na wierzchu ułóż kawałki łososia, lekko podsmażony szpinak i kawałki awokado. Pokrój cebulę w cienkie krążki i ułóż na pizzy. Piekąc pizzę na kamieniu pamiętaj aby spód ciasta był dobrze podsypany mąką. Wtedy pizza na pewno nie przywrze do kamienia. Kamień nagrzej w piekarniku conajmniej na godzinę przed(...)nastawionym na 225ºC na termoobiegu lub wedle piekarnika. W wolnej chwili podczas wyrastania ciasta przygotuj surówkę. Poszatkuj cienko obie kapusty i wymieszaj z winnym octem, oliwą, solą, pieprzem i majerankiem. Podaj pizzę z surówką. Smacznego!       The post Pizza bianco z łososiem awokado i szpinakiem appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
PIEROGI ZE SZPINAKIEM I FETĄ 150

dodatek aromatycznego czosnku tworzy danie, które z wielkim apetytem będą zajadać zarówno dzieci jak i dorośli. Polecam! SKŁADNIKI: CIASTO: * mąka pszenna – 2 szkl * jajko – 1 szt * sól – 1 szczypta * ciepła woda – ok. 0,5 szkl FARSZ: * szpinak ( mrożony ) – ok. 500 g * duża cebula – 1 szt * ser feta – ok. 200 g * czosnek(...)smaku * oliwa z oliwek SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: FARSZ: Na odrobinie oliwy szklimy drobno posiekaną cebulę, dodajemy rozgnieciony czosnek i szpinak. Na wolnym ogniu podgrzewamy do momentu odparowania wody, zdejmujemy z ognia. Dodajemy posiekaną fetę i doprawiamy do smaku pieprzem – mieszamy, studzimy. CIASTO: Z mąki, jajka, soli i wody zarabiamy gładkie, jednolite ciasto ( ilość wody i mąki regulujemy „pod siebie

Ostra na Słodko
Włoskie ravioli z ricottą i szpinakiem z sosem z pancettą i mascarpone 224

Uwierzcie. Albo lepiej, spróbujcie zrobić je sami. Satysfakcja gwarantowana! Składniki: Ciasto na makaron: szczypta nitek szafranu 1 łyżka stołowa wrzącej wody 550g mąki pszennej 1/4 łyżeczki soli 4 jajka, dodatkowo 4 żółtka 2 łyżki oliwy z oliwek Farsz: 2 łyżki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku, posiekanego 500g liści szpinaku 15g masła 1/4 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej sól, pieprz czarny(...)zwiększamy ogień, dodajemy masło, gałkę muszkatołową, sól oraz pieprz. Szpinak odcedzamy i siekamy. W dużej misce mieszamy ricottę, parmezan i szpinak. Jeśli trzeba przyprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Miskę przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 30 minut.   Ciasto dzielimy na 8 części, formujemy z nich kulki i przechowujemy zawinięte w folię do momentu użycia. Wałkujemy każdą kulę na kształt

Smakowity Blog Kulinarny
WYTRAWNA TARTA NA JAGLANYM SPODZIE (WEGAŃSKA, BEZGLUTENOWA) 156

smaku. farsz: 3 ziemniaki, 12 wieeelkich liści szpinaku, 1/2 cebuli, 1 cukinia, 2 pomidory, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka kolendry, 1 łyżeczka natki pietruszki, 1 łyżeczka koperku, 1 łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki pieprzu. wegański "parmezan": pół szklanki ziaren słonecznika, 3 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych, pół łyżeczki soli, 1 łyżeczka suszonej cebuli. Wykonanie: ciasto: Kaszę jaglaną namaczamy na noc. Przed gotowaniem(...)minut. Na koniec dodajemy przyprawy i blendujemy na gładki sos. farsz: Ziemniaki kroimy na dużą kostkę, cebulę na półksiężyce, szpinak i czosnek siekamy. Wszystko podduszamy na patelni. Na koniec przyprawiamy. parmezan: Wszystkie składniki na parmezan miksujemy w blenderze kielichowym. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i pieczemy 20 minut. Następnie wyjmujemy i smarujemy sosem. Następnie wykładamy cukinię pokrojoną

Jeść, by żyć w zdrowiu
Borek z nadzieniem mięsno-serowym. 187

tych ,którym znudził się klasyczny borek z serem i szpinakiem, proponuję nadzienie mięsne. Ja zrobiłem borek z obydwoma .Mój borek jest bardzo syty, taki obiadowy.   Składniki. 6 płatów ciasta yufka 30dag mięsa zmielonego 1 cebula 1 łyżka śmietana 18% 1 łyżka koncentratu pomidorowego 10 pomidorków koktailowych przyprawa Kucharek majeranek sól, pieprz olej do smażenia 100g sera feta 3 garście(...)pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na oleju. Dodać zmielone mięso, przyprawy, następnie koncentrat wymieszany ze śmietaną i pokrojone pomidorki. Szpinak grubo pokroić i wymieszać z rozdrobnioną widelcem fetą i jogurtem. Lekko wysmarować naczynie masłem. Ułożyć 1 płat ciasta yufka, można go pomarszczyć i posmarować sosem. Nałożyć drugi i zrobić to samo. Wyłożyć przestudzone nadzienie mięsne. Przykryć znowu dwoma płatami

Kulinarny karnet Christophera
Najlepsze ciasto na pieczone pierogi 143

Najlepsze ciasto na pieczone pierogi z  dodatkiem mąki pełnoziarnistej-  ever!!! Spróbuj! Dobre na diecie, do pudełka lunchówki do pracy czy jako przystawka na imprezie. Świetnie smakują na zimno, jeszcze lepiej na ciepło. Wielbiciele dipów mają duże pole do popisu, mogą maczać pieczone pierogi i zajadać je z sosami takimi jak; czosnkowy, ziołowy czy śmietanowy Składniki: Farsz: pierś(...)kroimy w drobną kostkę, obsypujemy przyprawą kotani i smażymy na patelni z odrobiną oleju z zalewy pomidorów. Dodajemy pokrojone suszone pomidory i szpinak. Smażymy, aż szpinak zmniejszy objętość. Można lekko dosolić do smaku. Ciasto: Proponuję pomieszać mąki, 100g pełnoziarnistej 400 g mąki pszennej.  7g drożdzy instant lub zaczyn z 25g drożdży „normalnych” ok 1 szkl ciepłego mleka

Rusty Fork
Pyszne pierogi ze szpinakiem 159

dawno temu prezentowałam pierogi z mięsem, dzisiaj pierogi ze szpinakiem. Mogłabym je zachwalać i zachwalać. Są przepyszne i więcej nic nie powiem, sami spróbujcie. Składniki: Ciasto ( dla przypomnienia ) lub wielokrotność 375 gram mąki 1 żółtko 1 łyżka oleju 2/3   szklanki bardzo ciepłej wody Szczypta soli Farsz 1 opakowanie mrożonego szpinaku 1 łyżka oleju 1 cebula Sól Pieprz(...)przepuszczony przez praskę czosnek. Dodajemy szpinak, przyprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Przesmażamy. Szpinak powinien być bardziej intensywny w smaku niż taki jaki chcemy uzyskać ( po ugotowaniu w pierogu, smak będzie delikatniejszy ). Ważne jest aby porządnie farsz był odparowany. Nakładamy na  ciasto, sklejamy brzegi. Gotujemy w osolonej wodzie ( można dodać odrobinę oleju ) przez ok.4 minut po wypłynięciu. Podajemy

Smaki Ewy
CIASTO SZPINAKOWO-MAJONEZOWE Z CYTRYNOWĄ PIANKĄ 141

Ciasto jest lekkie, pyszne i łatwe! Jest świetnym pomysłem do kawki! Gwarantuję, że każdy łasuch z przyjemnością sięgnie po dokładkę! Spróbujcie! Czekam na Wasze zdjęcia! Ps. zamiast dwóch różnych ciasto możemy zrobić jedno w takim samym smaku. SKŁADNIKI: ( 24 X 26 ) BISZKOPT MAJONEZOWY: * Majonez Kielecki 310 g – 0,5 słoika * mąka pszenna – 3/4 szkl ( 1 szkl = 250 ml ) * mąka ziemniaczana(...)cukier – 0,5 szkl ( 1 szkl = 250 ml ) * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka BISZKOPT SZPINAKOWY: * jajko L – 4 szt * cukier – 150 g * olej np. rzepakowy – 150 ml * świeży szpinak ( liście ) – 120 g * mąka pszenna- 260 g * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka PIANKA CYTRYNOWA: * serek waniliowy homogenizowany – 520 g * śmietana 30% słodka – 300 ml * galaretka cytrynowa – 1 op DODATKOWO: * malutkie biszkopciki

Ostra na Słodko
Naleśniki zapiekane z pieczarkami i serem 219

Składniki: Ciasto: 2 jaja 30 g roztopionego masła 100 g mąki 200 ml mleka sól pieprz Nadzienie: 250 g szpinaku 2 łyżki roztopionego masła 300 g pieczarek 50 g startego sera żółtego Sos: 200 ml śmietanki 30% 50 g startego sera żółtego sól pieprz Wykonanie: Ciasto:  Wszystkie składniki mieszamy, naleśniki smażmy na rozgrzanej patelni ok. 1 minuty z każdej

Gorący kąsek
Leśny mech po raz czwarty 165

Leśny mech , pyszne ciasto ze szpinaku.Jako ozdobę wierzchu można wykorzystać truskawki lub jagody, granat itp.Mój leśny mech to już czwarty przepis na blogu, każdy inny i każdy smaczny.Polecam wszystkie. 120 g świeżego szpinaku 5 jajek 100 g oleju rzepakowego 100 g cukru 260 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Szpinak umyć i wysuszyć,przełożyć do dzbanka Thermomixa(...)następnie  3 0 s/obr.10. Papkę szpinakową przelać do miseczki. Do czystego thermomixa założyć  motylek, dodać jajka i cukier. Ubić 4 min/obr.4. Następnie dodawać po 1 łyżce zmiksowanego szpinaku i miksować 2 min/obr.3  Ustawić czas 30 s/obr.2 i dodać mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia.Gotową masę wlać na blaszkę, wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika

Moje domowe kucharzenie
Pierogi ze szpinakiem i serem feta 146

uznania d o smażenia po 1 łyżce oleju i masła Składniki na ciasto (wg tego przepisu): 500 g mąki pszennej (np. poznańska Typ 500) 50 g miękkiego masła 2 żółtka 1 całe jajko ok. 200-250 ml wody 1 łyżeczka soli Wykonanie: Szpinak umyłam pod bieżącą wodą, odsączyłam na sicie. Dopiero teraz odcięłam łodyżki (wówczas liście nie tracą na smaku(...)tego przepisu, na   idealne ciasto na pierogi. Po wyrobieniu, odstawiłam do miseczki, przykryłam ściereczką, żeby chwilę odpoczęło. Z ciasta odkrawałam kawałki, rozwałkowałam niezbyt cienko. Wykrawałam krążki. Na środek układałam farsz i sklejałam pierożki. Ulepiłam w sumie 40 pierogów Połączenie szpinaku z serem fata sprawiło, że pierogi   są wyjątkowe w smaku.   Jeśli lubicie ser feta, to te pierogi

Kuchnia u Krysi