były aż kaloryczne, a zarazem zdrowe. Przyznaję z ręką na sercu - robiłam je pierwszy raz. Były bardzo smaczne. :) Składniki: Ciasto: 1 szklanka mąki żytniej razowej typ 2000 4 łyżki maki pszennej 1/4 szklanki wody sól Farsz: 6 brykietów szpinaku 1 łyżka jogurtu greckiego cebula sól pieprz gałka muszkatołowa czosnek Sos: 2 łyżki jogurtu naturalnego lub greckiego 1 ząbek czosneku(...)Wrzucamy drobno posiekaną cebulę i smażymy, aby się zeszkliła. Dodajemy odrobinę wody i wrzucamy szpinak, przykrywamy przykrywką i dusimy. Kolejno dodajemy po szczypcie soli, pieprzu, gałki,zmiażdżony czosnek i jogurt. Wszystko mieszamy i przez chwilę smażymy. Przekładamy na talerzyk i czekamy, aż ostygnie. Wracamy do ciasta. Szklanką o ostrych krawędziach robimy kółka i lekko rozwałkujemy. Ostudzonym farszem nadziewamy pierogi niecałą
Truskawkowa Fiestaoleju rzepakowego szczypta soli Z podanych składników zagniatamy ciasto i wyrabiamy, aż stanie się jednolite. (Ponieważ gorąca woda może poparzyć nam ręce, warto pomóc sobie mikserem ze spiralnymi widełkami) Uformowane w kulę odkładamy pod misę na oprószonym mąką blacie na około pół godziny (raczej dłużej, niż krócej). Farsz: 450g mrożonego szpinaku 80g żółtego sera 3 spore ząbki czosnku 1 średnia(...)Doprawiamy całość przyprawą i pieprzem do smaku, po czym dobrze mieszamy. Pozostawiamy do przestygnięcia. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach i dorzucamy do ostudzonego szpinaku. Wszystko dobrze mieszamy, by składniki się połączyły. Ciasto wałkujemy na stolnicy na grubość około 3mm i wykrawamy kółka odpowiedniej dla nas wielkości. Nakładamy farsz tak, by wszystko dało się dobrze zakleić i formujemy pierożki
Kuchenna Kontrrewolucyaciasta filo lub w Turcji yufka, napełnionego różnorakimi nadzieniami, a następnie upieczonego lub usmażonego. Wśród nadzień najpopularniejsze są serowe (feta i szpinak, feta i zioła), oraz mięsne. Börek może przybierać przeróżne formy, od ciast przypominających tartę lub ślimaka, po małe wypieki w kształcie trójkątów, pieroga (półksiężyca), czy właśnie cygar. Danie podobno zostało wymyślone wieki temu w Imperium Osmańskim (dzisiejsza Turcja(...)ziołami, serem ziemniakami i natką pietruszki, jak i mielonym mięsem czy szpinakiem. Ciekawostką jest, że nazwa kalem böreği została wymyślona dopiero w 2011 roku przez pewną turecką organizację, aby uniknąć nawiązywania do palenia. Mi jednak określenie "cygara" podoba się bardziej:) Sigara böreği tradycyjnie przygotowuje się z ciasta o nazwie yufka , które jest po prostu tureckim ciastem filo, aczkolwiek spotkałam się
Chilli Czosnek i Oliwazjadłby więcej)! :) Dzisiejsza wersja z pieczarkami, indykiem i szpinakiem jest dość tradycyjna, ale odpowiednio doprawiona staje się wyjątkowa! Tarta z indykiem i szpinakiem w sosie pieczarkowym z prażonym słonecznikiem i dynią Składniki na ciasto: 150 g mąki 100 g masła 3-4 łyżki jogurtu naturalnego sól Składniki na farsz: 7 dużych pieczarek 1 pierś z indyka(...)łyżeczką ksylitolu. Następnie dodajemy szpinak i dusimy do całkowitego rozmrożenia. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dorzucamy zamarynowane mięso i dusimy całość, około 15 minut. Pieczarki kroimy w plastry i gotujemy. Przecedzone i opłukane dodajemy do farszu. Całość zalewamy śmietanką i gotujemy przez 10 minut. W tym czasie przygotowujemy ciasto. Do przesianej mąki dodajemy sól, jogurt oraz masło. Zagniatamy
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!Dzisiaj już nikogo nie dziwi, że do ciasta dodaje się cukinię, fasolę, buraczki, dynię, szpinak czy właśnie marchewkę. A przygotowanie czegoś słodkiego z zieleniną podobnie jak z jabłkiem czy śliwką nie jest już wielkim wyczynem. Dodatkowo lista używanych do wypieków warzyw wciąż się rozrasta i to w co raz bardziej zaskakujące pozycje. Ciasta z warzywami to świetny sposób na wzbogacenie
Fitsweet.mePotem dodajemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i miksujemy na najniższych obrotach miksera. Na koniec dodajemy olej i rozmrożony i odsączony szpinak. Miksujemy, aż składniki się połączą. Blachę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Łyżką dokładnie rozprowadzamy ciasto po całej blaszce. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 20 minut. W tym czasie kiwi obieramy i kroimy(...)kosteczkę, przekładamy na sitko po szpinaku i przelewamy 1 szkl gorącej wody. Galaretkę wraz z żelatyną zalewamy gorącą i mieszamy do rozpuszczenia, odstawiamy do ostygnięcia. Moczymy w zimnej wodzie czystą ściereczkę kuchenną(musi być większa niż upieczone ciasto). Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika na mokrą ściereczkę papierem do pieczenia do góry a następnie ściągamy papier(zostawiamy go bo jeszcze się
słodkie i nie tylko historie kulinarneskładniki na ciasto: 1 i 1/2 szkl mąki 2 jajka 1 szkl mleka 1/2 szkl wody szczypta soli 1 łyżka oleju wykonanie: Wszystkie składniki mieszamy. Schładzamy w lodówce przez ok. 30 min. Następnie smażymy na złoty kolor z obu stron. składniki na farsz szpinakowy: 400 g szpinaku (świeżych lub mrożonych liści) 200 g sera feta 3 ząbki czosnku 1 cebula
Domowy Smak JedzeniaTortelini w smaku mało wyrażiste . Smak farszu przypomina nadzienie z pierogów ruskich . Tortelini smakują jak połączenie ziemniaków z borowikami. Ciasto dobre w smaku przypomina makaron . Moja ocena to 6,5/10 . Tortellini z Szpinakiem i serem Ricotta Opis Produktu : Grupa : Przekąski Nazwa: Tortellini Nadzienie : Szpinak z serem Ricotta Firma: De luxe(...)Białko g Tłuszcze g Tortelini w smaku mało wyrażiste . . Ciasto dobre w smaku przypomina makaron . Moja ocena to 7/10 . Podsumowanie: Nr 1. Tortellini z Szpinakiem i serem Ricotta Nr 2. Tortellini z serem Ricotta i Lososiem Nr 3. Tortellini z Borowikami i serem Ricotta Czy kupię jeszcze
Sylwetka Od Kuchnidobrze można przygotować farsz wegetariański. Mój farsz na pierogi z ciasta parzonego to w zasadzie kilka prostych składników, które poznacie poniżej. Pierogi z ciasta parzonego można nadziać równie dobrze serem ze szpinakiem, kaszą z twarogiem, czy nawet można zrobić je na modłę naszych wigilijnych, tym samym powstaną smażone pierogi z kapustą i grzybami. Potrzebujemy: Ciasto na pierogi
MamaOskarkamuffiny wytrawne z serem i pomidorkami w środku. Są obłędne, środek jest puszysty, a wierzch tworzy chrupiąca skorupka. Szpinak, który jest jednym z głównych składników powoduje, że babeczki są wiosenne, a nawet bardzo radosne. Są to muffiny drożdżowe a'la pizza. Ciasto nie sprawia żadnej trudności w przygotowaniu. Bez problemu formuje się, mimo tego, że jest lepkie. Wystarczy za każdym(...)cukier i 4 łyżki mąki. Dokładnie wymieszać rozczyn i odstawić do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie dodać do mąki wraz z margaryną, startym na tarce serem i szpinakiem. Wymieszać za pomocą haka do zagniatania lub widełek. Ciasto powinno być lepkie. Przykryć ściereczką tak, by nie dotykała ciasta. Odstawić do wyrośnięcia. Gdy masa podwoi się, nabrać zwilżonymi dłońmi kawałek ciasta rozpłaszczyć środek
Kuchnia PaulettesSpanakopita Składniki na blachę 25 x 35 Na 6 porcji: 1 opakowanie ciasta filo (7 płatów) 2 łyżki oliwy z oliwek 1 duża cebula ok 500 g mrożonego szpinaku (rozmrożonego) 4 łyżki natki pietruszki 2 łyżki koperku 2 jaja 270 g sera feta(...)przeciśnięty przez praskę czosnek - podgrzewamy mieszając przez około 5 minut. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestygnięcia. Do przestudzonego szpinaku dodajemy pokruszony ser feta, jaja, natkę pietruszki i koperek - mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Masło rozpuszczamy i smarujemy blachę. Ciasto filo rozwijamy i wszystkie płaty przekrawamy w szerz na pół (tak aby formatem pasowały do blaszki). Jeden płat układamy
peggiwkuchniUwielbiam wszelkiego rodzaju tarty, zarówno te słodkie, jak i te bardziej wytrawne. Już samo przygotowanie ciasta sprawia mi dużo przyjemności :) Dziś chciałam polecić Wam tartę ze szpinakiem oraz pieczonym łososiem zatopionymi w mleczno-śmietanowo-maślanym sosie. Kruchy spód z dodatkiem parmezanu po brzegi wypełniony jest szpinakowo- łososiowym nadzieniem, które jest niesamowicie delikatne, kremowe, po prostu rozpływające się w ustach. Dodatkowo(...)wystudzeniu. Będzie doskonałym pomysłem na obiad, jak i na kolację :) Składniki (na ok. 8 porcji): Ciasto: 250 g mąki pszennej 125 g masła (schłodzonego) 50 g startego parmezanu 1 jajko 1-2 łyżki zimnej wody szczypta soli Farsz: 450 g szpinaku mrożonego (liście lub siekany) – można też użyć świeżego ok. 400 g filetu z łososia (ze skórą
MyCookBook.plDziś przedstawiam Wam prosty przepis na zielone muffinki ze szpinakiem. Wyszły naprawdę pyszne, więc polecam. Dziś po raz pierwszy biorę udział w akcji Ciasto na niedzielę , w której w tym tygodniu pieczone są właśnie muffinki. Składniki: 2 jajka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 120 g szpinaku mrożonego w liściach(...)jasną i puszystą masę. Szpinak rozmrażamy i miksujemy blenderem. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Ciągle miksując dodajemy zblendowany szpinak, barwnik i olej. Następnie dodajemy partiami przesianą mąkę. Foremkę na muffinki wykładamy papilotkami i przekładamy ciasto tak do 3/4 wysokości. Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach, tak do suchego patyczka. Po upieczeniu wykładamy na kratkę kuchenną
Ewusiowe Smakipatelni rozgrzej olej i przesmaż na nim czosnek oraz szpinak. 5. Czosnek i szpinak po przestudzeniu zblenduj. 6. Do ostudzonych ziemniaków dodaj mąkę, zblendowany szpinak, jajko i pieprz. 7. Wyrób ciasto, uformuj kopytka i ugotuj we wrzątku. Pamiętaj, aby nie solić wody, w której gotujesz kopytka - ziemniaki były już gotowane w osolonej wodzie, to w zupełności wystarczy
Z notatnika dietetykaciepłym mleku rozpuszczamy drożdże z łyżką cukru i 2 łyżkami mąki. Odstawiamy na 20 minut. 2. Do przesianej mąki dodajemy żółtka, pozostały cukier, cukier waniliowy, szpinak i wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy gładkie ciasto. Pod koniec dolewamy spirytus i rozpuszczone, ciepłe masło. 3. Ciasto przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na co najmniej 1 godzinę. 4. Wyrośnięte przekładamy na stolnicę oprószoną mąką
Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty