ciasto ze szpinakiem - 3666 przepisów (strona:79/245)

Szpinakowe muffinki z limonkowym serkiem 178

Słodkie muffiny urzekające swoim kolorem, który zawdzięczamy szpinakowi (totalnie niewyczuwalnym w smaku!). Oprócz pięknego koloru ciasto zostało wzbogacone o waniliową nutę oraz nadziane orzeźwiającą, serowo-limonkową masą. Bardzo smaczne, mięciutkie i mięsiste, idealne w sam raz na 3-4 kęsy 😋 Muffinki, 12 szt.: * mrożony szpinak w liściach- 200 g* * jajka- 2 szt. * mąka pszenna- 1 szklanka + 1 czubata łyżka * cukier(...)nałożyć masę (max. 1/2 wysokości papilotki), nań wyłożyć łyżeczkę masy serowej i leciutko zatopić w cieście. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 20-22 minut (a najlepiej do suchego patyczka). Gotowe babeczki ostudzić i ewentualnie polać lukrem. Smacznego! 😋 * im dokładniej szpinak zostanie zmielony, tym otrzymamy piękniejszy kolor naszych babeczek! ** serek taki do smarowania, typu Apetina, Bieluch

Kraina Miodem Płynąca
Pierogi ze szpinakiem i mozzarellą 142

Nawet sięgnął po nie mój syn, a za szpinakiem nie przepada. I co o dziwo poprosił o dokładkę. Naprawdę są pyszne, polecam. Składniki: ciasto: 3 szklanki mąki 1 szklanka gorącej wody szczypta soli farsz: 400 g szpinaku 200 g mozzarelli 2 ząbki czosnku masło gałka muszkatołowa mielona sól, pieprz Wykonanie: Szpinak podsmażyć na masełku, aż odparuje woda, dodajemy przeciśnięty przez(...)praskę czosnek, chwilę dusimy. Doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Ser zetrzeć na tarce, dodać do szpinaku. Całość dokładnie wymieszać Na stolnicę wsypujemy mąkę, po woli wlewamy wodę i zagniatamy ciasto. Ciasto rozwałkować i wykrawać szklanką krążki. Na każdy nałożyć farsz, następnie zlepiając formując pierożki.  Pierogi wrzucać do wrzącej osolonej wody i gotować 3-4 minuty.  Podawać polane

magiczna kuchnia Kasi
Pierogi ze szpinakiem i fetą 128

PYSZNE PIEROGI ZE SZPINAKIEM I FETĄ Uwielbiam pierogi z każdym farszem. Tajemnica to ciasto. Farsz jest równie ważny, ale ciasto musi być perfekcyjne. Polecam ten przepis na ciasto! Składniki na ciasto – ok. 50 szt. pierogów.  mąka poznańska – 500 gram jajko – 1 ciepła woda – 1 szklanka olej – 1 łyżka szczypta soli Składniki na farsz szpinak rozdrobniony – ok. 800 gram(...)dusimy kilka minut. Dodajemy pieprz, Cayenne, gałę muszkatołową i mieszamy. Na koniec dodajemy połamany ser feta i mieszamy, aż wymiesza się ze szpinakiem (mogą pozostać małe grudki sera). Czekamy aż farsz wystygnie. W między czasie przygotowujemy ciasto. Ciasto: Na stolnicę/blat wysypujemy mąkę, robimy wgłębienie, wlewamy w nie jajko i oliwę. Wsypujemy sól. Zaczynamy wyrabiać, podlewając wodą, aż ciasto będzie

Calzonella.com
TARTA Z JABŁKAMI 182

inne pyszne tarty: z truskawkami  z owocami lata francuską z jagodami i serkiem mascarpone z masą migdałową i śliwkami z warzywnym nadzieniem ze szpinakiem z gruszkami szpinakiem gorgonzolą i orzechami Składniki: Ciasto 25 dag mąki 14 dag masła + około łyżeczki do formy szczypta soli kilka łyżek zimnej wody Nadzienie 6-8 jabłek (np.antonówka,reneta) 2 jajka

potrawyregionalne
CIASTO SZPINAKOWE BEZ JAJEK 183

czyli mąkę, cukier, wiórki kokosowe i proszek do pieczenia mieszamy, następnie dodajemy do nich szklankę rozdrobnionego, odmrożonego i odsączonego z nadmiaru wody szpinaku oraz pozostałe płynne składniki czyli olej, sok z cytryny oraz mleko, całość mieszamy, ciasto przekładamy do formy ( użyłam tortownicy 18cm)wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy około 40minut do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 180°C ( sugestia

Słodkie zapomnienie
SZYBKA PIZZA NA CIEŚCIE FRANCUSKIM ZE SZPINAKIEM, SEREM FETA I POMIDORKAMI KOKTAJLOWYMI 226

wykonaniu i smaczna wersja pizzy a’la tarty z ciasta francuskiego. SKŁADNIKI: (2-3 PORCJE) ·        opakowanie ciasta francuskiego – 275 g ·        160 g szpinaku świeżego ·        140 g sera feta ·        6 płatów pomidorów suszonych ze słoika(...)ostudzeniu odcisnąć dobrze z wody. Do miski włożyć pokruszoną fetę, pokrojone pomidory suszone odsączone z nadmiaru oleju, posiekany szczypiorek, szpinak, 1 łyżeczkę oregano, paprykę słodką i szczyptę chilli. Doprawić solą (w razie potrzeby) i świeżo zmielonym pieprzem. Wymieszać dobrze łyżką. Ciasto francuskie wyjąć z lodówki, zrobić kulę i rozwałkować na okrąg o średnicy ok. 30 cm. Na blaszce położyć rozwałkowane

Calzonella.com
Tarta szpinakowo-truskawkowa według Pawła Małeckiego 168

Ciasto szpinakowe: 120 g pulpy ze szpinaku (zmiksowany szpinak świeży lub mrożony), 50 ml soku z cytryny, 100 g cukru, 1 opakowanie cukru wanilinowego, 2 jajka, 60 ml oleju, 50 g masła, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 200 g mąki pszennej typu 450, Konfitura truskawkowa: 300 g truskawek świeżych lub mrożonych, 100 g cukru, sok z cytryny do smaku(...)cukrem wanilinowym na puszystą masę, dodać olej oraz roztopione masło (nie gorące, musi być chłodne!).  Następnie dodać zmiksowany szpinak oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Kolejność dodawania produktów jest bardzo ważna!!! Foremkę posmarować masłem i oprószyć mąką, wlać ciasto, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 stopni z termo obiegiem na 15-18 minut. Upieczone ciasto wyjąć

królestwo garów
Szpinakowe naleśniki z dynią i ricottą 261

łyżeczka miodu szczypta cynamonu Szpinak rozmrozić i odsączyć z nadmiaru wody na sitku. Jajka utrzeć z cukrem do białości i dodać pozostałe składniki. Na końcu wmieszać rozdrobniony szpinak. Gdyby okazało się, że ciasto jest zbyt gęste dolać wody. Usmażyć naleśniki. Dynię pokroić w kostkę i ugotować na parze lub upiec w piekarniku. Zmiksować blenderem i wymieszać razem z ricottą, miodem(...)Najlepsza do kremu jest dynia pieczona o konsystencji przypominającej ugotowane, potłuczone ziemniaki. Kategoria: A-Z SŁODKO , DANIA WEGETARIAŃSKIE , Dania z patelni , Desery , Naleśniki, gofry, placuszki , Obiad Tagged: dynia , ricotta , szpinak

https:KKuchniaMniam
Pierogi z pieca w dwóch nadzieniach i sosem koperkowo- czosnkowym 190

Pyszne chrupiące ciepłe pierożki z pieca w dwóch smakach: ze szpinakiem i serem feta oraz kurczakiem w curry, żółtym serem i suszonymi pomidorami, a to wszystko polane ciepłym sosem koperkowo- czosnkowym  Składniki: Ciasto: 0,5 kg mąki (np. pełnoziarnistej) 1 jajko 25 g świeżych drożdży  250 ml mleka 2 łyżki stopionego masła 1 mała łyżeczka soli 1 mała(...)gotowe Szpinak jeżeli jest mrożony podsmażamy tak długo jak pozbawimy go wody, dodajemy sól, czosnek, ser feta pokrojoną w kostkę, mieszamy i gotowe. Szpinak nie może mieć za dużo wody w sobie ponieważ ciasto będzie przemakać i zrobią nam się dziury Z wyrośniętego ciasta odrywamy mniejsze kawałki, wałkujemy na cienki placek  i wycinamy duże kółka, nadziewamy nadzieniem, sklejamy, smarujemy

W Moim Magicznym Domu
NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM I IMBIREM 191

Moja propozycja na smaczny, zdrowy  i szybki obiad to NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM I IMBIREM. Wykonanie nie jest trudne, a gdy wcześniej usmażymy naleśniki, przygotowanie potrawy nie zajmuje dużo czasu. Tak wiec zaczynamy!!! SKŁADNIKI NA CIASTO 2 jajka 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej Mleko (tyle aby ciasto miało konsystencje gęstej śmietany) łyżka oliwy z oliwek Pieprz Sól Curry Zioła prowansalskie(...)gęstej śmietany.             Później wlewam oliwę z oliwek i wsypuję przyprawy. Po przygotowaniu ciasta smażę naleśniki z obu stron, na złoty kolor. Przygotowanie farszu      Szpinak wrzucam na patelnię, podlewam wodą i rozmrażam. Imbir i czosnek obieram, siekam w drobną kostkę i dodaję do rozmrożonego szpinaku. Duszę wszystko

Zdrowo i kolorowo
Kluseczki serowe ze szpinakiem 159

Moje kluseczki serowe są zrobione na bazie ciasta klusek leniwych tylko po prostu wzbogacone są o szpinak. Kluseczki można podawać od razu po ugotowaniu ale można je odgrzewać na patelni. składniki: 500 g twarogu, u mnie z kostki 1 jajko 1 łyżka mąki ziemniaczanej ok 1 szklanki mąki pszennej 150 g świeżego szpinaku 1 łyżka masła klarowanego sól,pieprz dodatki(...)które dodajemy do klusek i trochę sera aby było wygodniej zmiksować szpinak bo jest go niewiele. Następnie zmiksowany szpinak dodać do sera. Dodać także mąkę ziemniaczaną i część mąki pszennej. Mąkę pszenną najlepiej dodawać partiami bo nie wiadomo ile zabierze jej ciasto bo twaróg ma różną wilgotność, u mnie wyszło ok 3/4 szklanki. Ze składników zagnieść elastyczne ciasto. Następnie ciasto

Monia miesza i gotuje
Pieczone pierożki ze szpinakiem. 140

Pyszne pierożki ze szpinakiem. Idealne jako samodzielne danie, lub dodatek do zup kremów. Składniki: I. Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej typ 750 1 szklanka mąki razowej typ 1850 1 łyżeczka soli morskiej 2 łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego 10 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 3/4 szklanki ciepłego mleka 2 łyżki oliwy truflowej 1 roztrzepane żółtko do posmarowania, przed pieczeniem płatki(...)rozgrzanej oliwie. Dolewamy wino i odparowujemy na większym ogniu przez kilka minut. Doprawiamy, zdejmujemy z ognia i studzimy. Liście szpinaku przekrawamy na mniejsze i umieszczamy w miseczce. Dodajemy starty parmezan oraz czosnek z oliwą i winem. Mieszamy. Z ciasta formujemy* pierożki, napełniamy farszem, zalepiamy i układamy na wyłożonej papierem formie do pieczenia. Przykrywamy lekką ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce

DominikaDolci
Tarta ze szpinakiem i wędzonym łososiem podana z czerwonym lagerem 160

poprzedniego. Radą Hońki jest rozpuszczenie margaryny w mikrofali, co znacznie ułatwia wyrabianie ciasta i skraca całą babraninę.  Rozwałkujemy i wykładamy blaszkę. Nakłuwamy powierzchnię widelcem. Pieczemy w 200 stopniach przez około 15 minut - do złotego koloru. Wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia.  Nadzienie: 2 opakowania mrożonego szpinaku, który wyjmujemy wieczorem i pozwalamy mu przez noc się rozmrozić 225g wędzonego łososia(...)następnie wsypujemy trochę mąki i dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej.  Kolejno dolewamy mleka i mieszamy aż zgęstnieje. Dodajemy suszonego koperku i natki pietruszki. Na przestygnięte ciasto wkładamy rozmrożony i solidnie odciśnięty szpinak, kawałki łososia i zalewamy sosem beszamelowym. Całość posypujemy świeżo mielonym pieprzem kolorowym. Wstawiamy blaszkę na ok 15-30 minut do nagranego do 180 stopni piekarnika.  Czas zapiekania

Karczma Honorietty
Raviolo z kozim serem, szpinakiem i płynnym żółtkiem ze szpinakową sałatką z brzoskwinią. 240

Kuchnia włoska to coś co lubię najbardziej. Dziś w nawiązaniu do wczorajszego posta i chęci małżonki mej na pierogi ze szpinakiem przygotuję przepyszne raviolo. Nie ravioli. Raviolo. Różnica polega na wielkości pierożka. Sekret tkwi w cieście. Aby je przygotować potrzebujemy trzech składników. 200 gramów mąki pszennej przesianej 2 jajka i szczypta soli. Z mąki tworzymy kopiec i do środka wbijamy(...)brzoskwiń oraz sól i pieprz łączymy razem. Sos do raviolo. Na rozpuszczone klarowane masło wrzucamy kilka listków bazylii lub szałwii, solimy. Gotowe.  Ciasto cieniutko wałkujemy, kroimy na kwadraty, na jednym tworzymy kopiec z sera i szpinaku, na środek wykładamy żółtko. Smarujemy wodą boki i delikatnie nakładamy górną warstwę. Robimy wzorek widelcem. Gotujemy w osolonej wodzie 4-5 minut. Pycha

BaRepas
Pizzerinki 115

brzegiem lub bez niego – jak to w przypadku prostokątnej/kwadratowej pizzy z dużej blaszki. U mnie dziś pizzerinki z sosem pomidorowym, ze szpinakiem, pieczarkami, szynką, kiełbasą, cebulą i serem – czyli tak, jak lubimy najbardziej. Ciasto: około 400 g mąki na pizzę (typ 00) 1 op. suchych drożdży (7g) 250 ml ciepłej wody 3-4 łyżki oleju 1 łyżeczka(...)szynki 1-2 pętka cienkiej kiełbasy 300 g tartej mozzarelli około 50 g sera cheddar kilka listków świeżego szpinaku Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy suche drożdże, sól i mieszamy. Wlewamy ciepłą wodę oraz olej i zagniatamy ciasto. Wyrabiamy jeszcze przez około 5 minut, po tym jak ciasto przestanie lepić się do rąk – dzięki temu będzie bardziej elastyczne. Wyrobione ciasto

Smaki Na Talerzu
Pizzerinki 120

brzegiem lub bez niego – jak to w przypadku prostokątnej/kwadratowej pizzy z dużej blaszki. U mnie dziś pizzerinki z sosem pomidorowym, ze szpinakiem, pieczarkami, szynką, kiełbasą, cebulą i serem – czyli tak, jak lubimy najbardziej. Ciasto: około 400 g mąki na pizzę (typ 00) 1 op. suchych drożdży (7g) 250 ml ciepłej wody 3-4 łyżki oleju 1 łyżeczka(...)szynki 1-2 pętka cienkiej kiełbasy 300 g tartej mozzarelli około 50 g sera cheddar kilka listków świeżego szpinaku Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy suche drożdże, sól i mieszamy. Wlewamy ciepłą wodę oraz olej i zagniatamy ciasto. Wyrabiamy jeszcze przez około 5 minut, po tym jak ciasto przestanie lepić się do rąk – dzięki temu będzie bardziej elastyczne. Wyrobione ciasto

Smaki Na Talerzu