łączy ze sobą przyjemne z pożytecznym. Ciasto: - 40 dag mąki pszennej - 4 żółtka - gorąca woda ( tyle ile zabierze mąka ) - sól Farsz: - 30 dag szpinaku, użyłam mrożonego - 20 dag mozzarelli - 3 ząbki czosnku - sól - pieprz - olej 1. Ciasto robimy tak samo jak na pierogi ( Kliknij ), następnie dzielimy na małe porcje i wałkujemy na kształt foremki. 2. Na patelni rozgrzewamy(...)olej, dajemy szpinak i dusimy do czasu aż się rozmrozi. Następnie dodajemy starty czosnek i mozzarellę, doprawiamy do smaku. Odparowany farsz nakładamy do formy wyłożonej ciastem i przykrywamy z góry drugą porcją ciasta. Dociskamy wałkiem i wycinamy raviolli. Jeśli chcesz zobaczyć filmik Kliknij w link. 3. Pierożki raviolli podajemy polane masłem
Apetyczna babeczkaSkładniki (na 4 porcje) Ciasto: - 1 ½ szklanki mąki pszennej razowej (ok. 180g), - 1 łyżka drożdży instant (ok.6g), - 1 jajko (ok. 60g), - ¼ szklanki wody (ok. 60 ml), - ½ łyżeczki soli - 2 łyżki oliwy z oliwek (20g). Nadzienie: - 500 g świeżego szpinaku - 10 suszpnych pomidorów z zalewy (ok. 200g) - ¼ opakowania sera Feta (ok. 50g), - opakowanie jogurtu greckiego light (ok.200g), - 1 jajko (60g), - kula(...)ząbki czosnku, - słodka papryka, sól, pieprz, bazylia. Sposób przygotowania: 1. Mieszamy mąkę z drożdżami i solą. 2. Dodajemy jajko, oliwę, wodę i wyrabiamy elastyczne ciasto (odstawiamy na 40 min. do wyrośnięcia). 3. Szpinak myjemy, odkrawamy ogonki i podsmażamy na oleju z dodatkiem czosnku ok. 5 min. 4. Suszone pomidory kroimy w kostkę. 5. Ser Feta kroimy w kostkę
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachOkrągłe bułki ze szpinakiem i serem — nieco trudniejsza potrawa, ale warta zachodu! 12 sztuk. Smacznego! Składniki (ciasto) 1 jajko + 1 białko 3 łyżki jogurtu naturalnego sól 3 szklanki mąki woda Składniki (do posypania kiedy wałkujemy) 2 łyżki skrobii pszennej 3 łyżki mąki Składniki (farsz) 1 duża cebula 1 paczka szpinaku zmrożonego 200g sera typu feta pieprz czarny słodki pieprz czerwony(...)dekoracji) czarnuszka do posypania Składniki (do posmarowania blachy) olej Przygotowanie Ciasto: Wymieszać wszystkie składniki. Wyrobić ciasto. Trzeba mieszać przez 7 min. Przykryć ścierką i odstawić na bok. Farsz: Cebulę obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. Na patelnię wlać oliwę i zeszklić cebulę. Dodać szpinak. Zmniejszyć ogień. Przykryć patelnię. Dusić je, aż wyparuje woda. Wyłączyć ogień. Ugnieść ser widelcem. Dodać
Tureckie Przepisydrobnym sicie, odcisnąć nadmiar wody jajka, cukier, cukier waniliowy utrzeć do białości, porcjami wsypać obie mąki wymieszane z proszkiem, wlać pomału olej i krótko połączyć składniki dodać szpinak i łyżką wmieszać w ciasto tortownica 20 cm wyłożona papierem do pieczenia - ciasto szpinakowe upiec w 190 C około 50-55 minut, ciasto jak dobrze wystygnie wyjąć z blaszki, odciąć wierzch ciasta
W Mojej Kuchni Lubięczasu podania przechowywać w lodówce. Pamiętajcie, aby nie przesuszyć ciasta zbyt długim pieczeniem - wówczas mogłoby popękać podczas zwijania. SKŁADNIKI na 4 porcje (8 plastrów) CIASTO SZPINAKOWE 450 g mrożonego szpinaku 4 jajka ( oddzielnie żółtka i białka) 2 ząbki czosnku 2 łyżki mąki 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki soli NADZIENIE 300-400 g łososia wędzonego w plastrach(...)200ºC bez termoobiegu. Dużą blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy odrobiną oleju. W misce miksujemy żółtka, dosypujemy przesianą mąkę, delikatnie mieszamy, a następnie dodajemy odsączony szpinak. Całość doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko razem mieszamy do uzyskania jednolitej masy. W drugiej misce ubijamy białka na sztywną i lśniącą pianę
cool and mintysposoby na ciasto. Znajdziesz tu przepisy na bagietki zwykłe, czyli białe, pszenne. Ale też pomidorowe i rukola ze szpinakiem, jakich… Artykuł Bagietki – 3 sposoby na ciasto pochodzi z serwisu Kolorowy Przepisownik
Kolorowy Przepisownikopakowanie mrożonego szpinaku (może być też świeży) 5 ząbków czosnku 150 g sera gorgonzola lub serek topiony z ziołami sól Wykonanie: 1.Składniki na ciasto miksujemy i odstawiamy żeby „odpoczęło” 30 min. 2. Szpinak rozmrażamy, doprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Ser kroimy w kostkę i wrzucamy do szpinaku żeby się rozpuścił. Jeśli trzeba dodajemy soli. 3. Patelnię spryskujemy(...)rozgrzaną patelnię wylewamy cieniutko ciasto i smażymy po kilka minut z każdej strony. 4. Po usmażeniu i przestudzeniu placków, smarujemy je farszem i zawijamy albo w rulon albo w trójkąt. 5. Kiedy wszystkie placki są zawinięte rozgrzewamy na patelni odrobinę masła i smażymy naleśniki jeszcze po minutce z każdej strony. Gotowe! Smacznego! Naleśniki ze szpinakiem
Mama z miastafeta 200 g mrożonego szpinaku lub świeżego pół dużej cebuli 2 ząbki czosnku 200 ml śmietany 18% 2 jaja 1 łyżka oliwy sól, pieprz ciasto francuskie Cebule podsmażamy na oliwie. Dodajemy wcześniej rozmrożony szpinak ( a jak nie mieliście czasu tak jak ja zamrożony) podsmażamy do momentu aż się rozmrozi, w przypadku rozmrożonego 3-4 minuty smażymy. Dodajemy czosnek drobno(...)ciekawszy smak ( polecane przez Martę ;-) ) Pomidory kroimy w większe kawałki , a ser fetę w kosteczkę. Śmietanę i jajka ubijamy , dodajemy przestudzony szpinak, surową pierś z kurczaka, suszone pomidory oraz fetę. Doprawiamy do smaku - ja doprawiłam już tylko pieprzem. Ciasto francuskie wykładamy na posmarowaną tłuszczem blachę. Masę przelewamy do ciasta i zapiekamy ok 30 minut w temperaturze 180 °C. Smacznego!! Kasia
Cukier&Puderwykorzystać! Dlatego dzisiaj znowu będzie zielono ;) I jak zwykle - prosto i szybko! Składniki: 350 g szpinaku mrożonego 2 filety z kurczaka (mniejsze) 1 cebula 5-6 ząbków czosnku 1 ser pleśniowy ketchup sok z cytryny 2 żółtka 1 opakowanie ciasta francuskie (ja użyłam XXL) przyprawy: sól himalajska, pieprz, imbir, słodka papryka, kurkuma, gałka muszkatołowa Rozpoczynamy od posiekania cebuli i zeszkleniu(...)celu rozwijamy ciasto francuskie i dzielimy go na 18 kwadratów. Każdy kwadrat delikatnie rozciągamy w rękach i nakładamy łyżkę szpinaku, łyżeczkę ketchupu, kilka kawałków kurczaka oraz sera pleśniowego. Z tak przygotowanego farszu na cieście francuskiego składamy kopertkę - sakiewkę, mocno dociskając środek i brzegi, aby ciasto podczas pieczenia nie rozkleiło się. Na koniec rozbijamy widelcem dwa żółtka i smarujemy
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!wodę). Ciasto wyrabiamy ręcznie lub mikserem około 7 minut. Po tym czasie ciasto oprószamy mąką lub smarujemy oliwą, miskę przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w cieple przez około 30-40 minut. NADZIENIE: 1 cebula 1 por (część biała i jasnozielona) 1-2 ząbki czosnku 200 g świeżego szpinaku 100 g sera feta 2 łyżki posiekanej mięty szczypta oregano sól pieprz(...)żeby odgazować ciasto, a następnie wałkujemy na placek o grubości około 5-10 milimetrów (w zależności czy wolicie cienki, czy gruby spód). Tak przygotowane ciasto przekładamy na papier do pieczenia, a na nim równomiernie rozkładamy szpinak, posypujemy pokruszonym serem i posiekaną miętą. Tak przygotowaną pizzę zostawiamy na około 10 minut do wyrośnięcia, a następnie wkładamy ciasto na rozgrzaną blachę
Rozpustne gotowanieskładników odżywczych, które umożliwiają prawidłowe funkcjonowanie ciała na najwyższych obrotach. Zdecydowanie jest to marka godna polecenia! Ps. to właśnie dzięki łososiom MOWI moja mama polubiła wędzonego łososia! SKŁADNIKI: KRUCHE CIASTO: * mąka pszenna – 500 g * masło – 200 g * śmietana kwaśna 18% – 2 łyżki * żółtko – 2 szt * sól – 1 łyżka * woda – 100 ml NADZIENIE: * łosoś wędzony na zimno MOWI PURE(...)plastrów ) * twarożek śmietankowy bez dodatków – 400 g * szparagi zielone – 250 g * groszek * żelatyna spożywcza – 2 czubate łyżeczki * świeże zioła – koper, szczypiorek * liście szpinaku * sól, pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Mąkę przesiewamy z solą, dodajemy masło, śmietanę, siekamy, rozcieramy w palcach na kruszonkę. Dodajemy żółtko, odrobinę wody i wszystko razem dokładnie zagniatamy na gładkie ciasto. Zawijamy w folię
Ostra na SłodkoTurcji! Smaki i inspiracje zbieramy do worka, by je wymieszać z naszą filozofią kulinarną. Zapachniało i... paletę barw "w naszym stylu" władowałyśmy do aromatycznego, ziołowego ciasta bezglutenowego z czarnuszką. Nadziane na bogato - szpinakiem, cebulą, papryczkami, pieczarkami, pomidorkami i czosnkiem chlebki dostały smakową bombę, torpedę, rakietę (i nie wiemy jak jeszcze nazwać to COŚ) dzięki Ziarenkom i przyprawom. Było ostro, było(...)przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie, podsypujemy stolnicę, formujemy prostokąty i wałkujemy, bardzo cienkie ciasto. Wykonanie farszu: na patelnię wlewamy olej, gdy się zagrzeje wrzucamy cebulę pokrojoną w półpiórka, następnie dodajemy pieczarki, paprykę i podsmażamy, na koniec dodajemy wypłukany, osuszony szpinak, chwilkę podsmażamy. Gdy farsz lekko przestygnie, dodajemy pokrojony w kostkę ser biały , pokrojony w paski ser żółty
Wypisz Wymalujaromatyczne i intensywne w smaku, nadzienie jest wyraziste, a delikatny w smaku kurczak oraz szpinak idealnie się tu wpasowują. Dodatkowo, aby naleśnik nie był za suchy, podałam sos pomidorowy, który zarówno na ciepło, jak i na zimno pasuje znakomicie. Całość smakuje wyjątkowo pysznie! Składniki: Ciasto naleśnikowe: 1 i 1/3 szklanki mąki ryżowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 jajka(...)mąką ziemniaczaną oraz sól. Miksujemy dokładnie na gładkie ciasto, bez grudek. Odstawiamy na około 20 min. Następnie smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z obu stron, na złocisty kolor. Nadzienie: Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Pomidory suszone odsączamy z oleju i kroimy na mniejsze kawałki. Szpinak myjemy na sitku pod bieżącą wodą i porządnie
Kuchnia MagdaLenykupuję sam szpinak baby. Jeden z przepisów na taką sałateczkę ze szpinakiem macie tutaj . A dzisiaj na obiad również zagościł u mnie szpinak, ale w postaci tarty. Polecam, ponieważ jest bardzo smaczna :) Składniki: ciasto kruche: 2 jajka 150g margaryny 300g mąki(...)wkładamy na pół godziny do lodówki. Po 30min ciasto wałkujemy i przekładamy do formy na tartę, nakłuwamy widelcem. Pieczemy około 10-15min w 200C. Wiem, że powinno się dodatkowo obciążyć, ale ja tego nigdy nie robię (moje lenistwo). Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i studzimy. Farsz: szpinak przekładamy do garnka dodajemy łyżkę wody i gotujemy na małym ogniu
Amatorka kuchenna