ciasto ze szpinakiem - 3666 przepisów (strona:68/245)

Rolada szpinakowa z łososiem i kaparami 192

serkiem almette, wędzonym łososiem i kaparami. Obie rolady są pyszne i ładnie się prezentują ale osobiście wolę tą wersję. Według mnie łosoś i kapary idealnie pasują do ciasta szpinakowego. Składniki: 450g mrożonego szpinaku masło sól pieprz 4 ząbki czosnku gałka muszkatołowa 4 żółtka 4 białka 2 serki almette śmietankowe kilka plastrów wędzonego łososia kapary Wykonanie: Szpinak rozgrzać na maśle, doprawić(...)gałką muszkatołową. Dusić przez około 10 minut. Szpinak ostudzić, posiekać dodać 4 żółtka i wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do szpinaku i delikatnie wymieszać. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia, delikatnie rozłożyć na niej ciasto. Piec przez 15 minut w temperaturze 190 o C. Ciasto ostudzić, posmarować serkami a następnie położyć na wierzch plastry łososia i posypać równomiernie

Mama Gotuje
Truskawkowa polana. Ciasto szpinakowo-bazyliowe z truskawkami i kremem 287

jest w pełni jadalna truskawkowa polana albo truskawkowe pole , jak kto woli. Zielone, pachnące ciasto, soczyste truskawki i śmietankowy krem serowy. Ciasto pięknie się prezentuje i jest bardzo smaczne. Nawet Ci co nie lubią szpinaku jedli je ochoczo, a potem dziwili się, że im smakowało! Lato w pełni więc korzystam z jego uroków i smaków. Truskawki są najlepsze właśnie teraz(...)bardzo się lubią co sprawdziłam już wielokrotnie, choćby w dżemie truskawkowym z bazylią . Do tego soczyście zielony szpinak, który przemyciłam robiąc psikusa jego przeciwnikom. Zjedli, podziękowali i pewnie ciągle nie bardzo wierzą, że go zjedli. Jeśli chcecie zrobić pyszne i ładne, letnie ciasto to przepis na nie czeka niżej. Zapraszam! Wybaczcie mało atrakcyjne zdjęcia, ale ciasto zabrałam ze sobą jadąc

Smaczna Pyza
Pizza ninja 135

woda - pół łyżeczki cukru - kasza manna - płatki owsiane błyskawiczne - jakieś mleko - szpinak rozdrobniony Wykonanie: Drożdże rozrabiamy w małej ilości ciepłej wody. Najlepsza temperatura to taka, w której możemy trzymać rękę. Dodajemy cukier, łyżeczkę mąki i czekamy chwilę aż się cos ruszy J Dosypujemy mąki, dolewamy wody i ugniatamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy(...)urośnie. Kaszę manną i owsiankę w stosunku 2:1 gotujemy z taką ilością mleka, żeby było w miarę rzadkie. Tzn. żeby łyżka nie stała J Szpinak dusimy i doprawiamy. Najlepiej czosnkiem. Kiedy ciasto urośnie wykładamy nim blachę. Smarujemy wierzch kaszką i na to dajemy szpinak. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Ja wyciągam jak brzegi są rumiane. Tylko uwaga

Kryzysowa Książka Kucharska
Makaron zielony – pasta verde 114

Makaron zielony – pasta verde, makaron ze szpinaku. Przepis z lat trzydziestych XX wieku, z broszurki wydawnictwa Bluszcz „potrawy z kasz i mąki”. ciasto na makaron : 250 g szpinaku, 2 jajka, 50 g startego parmezanu, sól, około 350 - 400 g mąki pszennej, mąka do podsypywania do podania : masło, ser tarty (u mnie parmezan) „ Ćwierć kilo starannie przebranych liści szpinaku wrzucić

królestwo garów
WYTRAWNY WIANEK Z CIASTA FRANCUSKIEGO 175

rzeczy. Zapraszam na bardzo smaczną i szybką przekąskę z ciasta francuskiego. Idealna na kolację, ale również jako lunch do pracy. SKŁADNIKI: 1 płat gotowego ciasta francuskiego garść świeżego szpinaku 1 szalotka drobno posiekana kilka koktajlowych pomidorków przekrojonych na pół 7-8 kulek mini mozzarelli 4-5 plasterków szynki świeża bazylia sól, pieprz 1 żółtko A jak to zrobić: Ciasto francuskie

Kuchnia w opałach
Zielone ciasto szpinakowe z kremem truskawkowym i kwiatami czarnego bzu 161

kremem truskawkowym i kwiatami czarnego bzu Czas przygotowania: 2 godziny Proporcje na tortownicę o średnicy 24 cm Składniki Ciasto: 2 jajka 110 g oleju 200 g mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 100 g cukru 1/2 opakowania  mrożonego szpinaku Poltino sok z 1/2 cytryny Krem: 1 szklanka zmiksowanych truskawek 2 łyżki cukru pudru 250 g serka mascarpone(...)dodajemy sok z cytryny i blendujemy. W misce miksujemy jajka z cukrem na puszystą masę. Dodajemy partiami olej i szpinak miksując na wolnych obrotach. na koniec dodajemy przesianą wraz z proszkiem do pieczenia mąkę. Mieszamy do połączenia się składników. Ciasto wylewamy na natłuszczoną  i oprószoną mąką tortownicę. Pieczemy piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około 20 minut z funkcją

Kulinarne przygody Gatity
Filo ze szpinakiem i fetą 150

szpinaku mrożonego  cebula 2 ząbki czosnku sól pieprz pół papryczki chili 100 g sera feta 3-4 płaty ciasta filo 1 łyżka masła tłuszcz do smażenia odrobina sezamu(...)posypania Szpinak rozmrozić, Na patelni rozgrzać tłuszcz, przysmażyć cebulę  posiekaną w kosteczkę i czosnek. Dodać szpinak przyprawy do smaku i chili i odparować. Wystudzić. Do szpinaku dodać pokruszony ser feta i wymieszać. Ciasto filo posmarować roztopionym masłem, po jednej stronie ułożyć pas szpinakowej masy i zwinąć w rulon. Ułożyć w blaszce, naciąć na kawałki i posmarować masłem, posypać sezamem

Gotowanie jest łatwe
ŚLIMAKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO ZE SZPINAKIEM, SUSZONYMI POMIDORAMI I MOZZARELLĄ 281

Szybka, prosta i bardzo smaczna przekąska.  Taki zawijasy w ciasta francuskiego smakują wyjątkowo pysznie na gorąco, zaraz po wyjęciu z piekarnika.  Składniki: 1 płat ciasta francuskiego  ok. 400g szpinaku (u mnie mrożony) 2 ząbki czosnku 1 cebula kilka suszonych pomidorów 3-4 łyżki startej na oczkach mozzarelli sól pieprz ziołowy masło klarowane czarnuszka do posypania 1 roztrzepane(...)posmarowania ślimaków Wykonanie: Na rozgrzanym maśle podsmażamy pokrojoną cebulę i czosnek. Dodajemy szpinak. Dusimy całość, aż odparuje woda. Na koniec dodajemy pokrojone drobno suszone pomidory i doprawiamy całość solą i pieprzem ziołowym. Odstawiamy do wystygnięcia. Kiedy farsz jest chłodny dodajemy starty na oczkach ser. Ciasto francuskie rozwijamy. Na płat ciasta nakładamy farsz, zwijamy wzdłuż dłuższego boku jak roladę. Kroimy

Walijskie Pichcenie
Wiosenny tort naleśnikowy ombre. 646

Szczególnie polecam tort naleśnikowy z owocami i kajmakiem Jeśli przygotujecie danie z mojego przepisu podzielcie się proszę swoją opinią w komentarzach. Żródło :Готовим с Ириной Хлебниковой Zielone ciasto 150 g świeżego szpinaku 350 ml mleka 200 g mąki pszennej 3 jajka 50 g oleju 3 łyżki cukru Szpinak sparzyć wrzątkiem przez około 5 minut i odcedzić na sicie, a następnie

O kuchni z uczuciem
Tarta ze szparagami, serkiem w masie szpinakowo jajecznej 154

tarcie pięknie wyglądają, bo cudowny kolor zielony maja, z serkiem białym kontrastują, a razem idealnie smakują.  Masa jest z jajek, śmietany, do której szpinak został dodany.  Tarta wyszła chrupiąca w smaku zaskakująca. Składniki: ciasto na tarte o średnicy 30 cm: 1 jajko, 1 żółtko, szczypta cukru, 1 płaska łyżeczka soli, 100 g zimnego masła, 250 g mąki pszennej(...)być sparzone. Masa: Szpinak płuczemy w zimnej wodzie, odciskamy i rozdrabniamy za pomocą blendera. Do jajek dodajemy śmietanę, pieprz, szczyptę soli, 1 łyżeczkę posiekanego tymianku, szpinak i całość dokładnie mieszamy (można zmiksować). Na przestudzone ciasto przelewamy masę jajeczno szpinakową, układamy szparagi, jeden koło drugiego i dodajemy pokrojony w kostkę serek. Tarte wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C. i pieczemy

Moniki Smakołyki
Tort naleśnikowy a' la lasagne 195

kuchni, włączyć wyobraźnię i do dzieła...A nic tak nie zastąpi makaronu jak ciasto naleśnikowe... Naszym ulubionym daniem obiadowym jest lasagne z mięsem i szpinakiem... więc przeobraziłam lasagne na tort naleśnikowy... pychaaaaaa ;) Składniki: Na ciasto: 500g. mąki pszennej 700 ml. mleka 200ml. wody gazowanej łyżeczka przyprawy podobnej do Warzywka 2 jajka Na  farsz: 500 gram mięsa mielonego gotowa mieszanka(...)mielonego bądż przyprawy u mnie: bazylia, czosnek, estragon 1 opakowanie szpinaku mrożonego rozdrobnionego 3 ząbki czosnku 1 łyżka masła przyprawy 500 gram pomidorów na przecier pomidorowy ewentualnie przecier gotowy najlepiej bez dodatku cukru ser do posypania Wszystkie składniki na ciasto mieszamy razem...pozostawiamy masę na 10 min. Po tym czasie smażymy naleśniki, nie powinny one być za grube... Mięso mielone

NaKońcuJęzyka
Roladki ze szpinakiem 169

Składniki na ciasto : 20 dag tłustego, dobrego białego sera 20 dag mąki 1 żółtko sól, łyżka miękkiego masła Składniki na farsz : 20 dag mrożonego szpinaku - ja swój prawie rozmroziłam  5 dag chudego boczku  3 kopiaste łyżki startego żółtego sera cebula, 3 ząbki czosnku szczypta gałki muszkatołowej, sól tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Z podanych składników zagnieść ciasto i zagniatać(...)wyrobione, pozostawić w chłodzie na co najmniej 20 min. Przygotować farsz; pokrojoną cebulę i czosnek oraz boczek przesmażyć na tłuszczu, dodać rozmrożony szpinak- wymieszać, smażyć do połączenia składników Doprawić gałką, solą i żółtym serem- wymieszać i przestudzić Ciasto rozwałkować cienko, rozsmarować na nim przygotowany farsz, zwinąć w roladę, pokroić skośnie na około 5 cm Każdą roladkę posmarować białkiem i piec

Proste Potrawy
Mini pizza ze szpinakiem i fetą 429

mleka, 60 ml wody, dwie szczypty cukru, szczypta soli. dodatki: 1/2 puszki pomidorów z bazylią, 50 g żółtego sera, kilka różyczek brokuła, 6 brykietów mrożonego szpinaku, 1/4 fety, kilka czarnych oliwek. Przygotowanie: Ciasto: W rondelku podgrzewamy mleko, tak by było letnie. Dodajemy pokruszone drożdże i cukier. Mieszamy, aż drożdże i cukier się rozpuści. Do miski wsypujemy 2 szklanki mąki, dolewamy(...)formujemy kulkę, rozpłaszczamy i lekko rozwałkowujemy na placek.  Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim ciasto. Pomidory miksujemy blenderem i polewamy nimi ciasto. Posypujemy startym żółtym serem. Układamy rozmrożony i odciśnięty szpinak. Fetę pokrojoną w kostkę, plasterki czarnych oliwek, różyczki brokuła. Różyczki brokuła obgotowujmy wcześniej ok. 2 minut. Pieczemy ok. 17 minut w 180 stopniach. Wkładamy

Aga w kuchni
Naleśnikowy torcik ze szpinakiem i botwiną 168

smaku  1 kulka mozzarelli 1- 2 garście startego żółtedo sera słodka papryka do posypania olej do smażenia Dokładnie wymieszać wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe, gotowe ciasto odstawić. Przygotować farsz. Szpinak i liście botwiny drobno pokroić. Rozgrzać patelnię z olejem i przesmażyć pokrojone liście aby zmniejszyły objętość. Następnie dodać rozkruszoną fetę, doprawić do smaku pieprzem i wszystko dokładnie wymieszać. Gotowy

Monia miesza i gotuje
Tarta z łososiem i beszamelem 216

Składniki / 4-8 porcji: ciasto: – 125 g masła – 1 i ¼ szklanki mąki – 3 łyżki zimnej wody – szczypta soli nadzienie: – ok. 350 g świeżego filetu z łososia – 250 g świeżego szpinaku – 1 ząbek czosnku – 500 ml mleka – 50 g masła – 5 łyżek mąki – 2 łyżki parmezanu – gałka muszkatołowa – 1 jajko – sól i pieprz Przygotowanie: Wyrobić ciasto(...)minut w temperaturze 180 stopni. Po tym, czasie ściągnij obciążenie i podpiekaj jeszcze chwilę aż ciasto się zarumieni. Następnie wyciągnij z piekarnika i ułóż na cieście farsz, Najpierw łososia pokrojonego na kawałki a następnie szpinak. Na koniec zalać wszystko beszamelem i posypać startym parmezanem. Piecz ok. 30-40 minut, aż masa jajeczna się zetnie . Podawaj najlepiej na ciepło. Artykuł Tarta

I LOVE LIFE

Proponowane wyszukiwania