ciasto ze szpinakiem - 3666 przepisów (strona:59/245)

ciasto szpinakowe z truskawkami 282

składniki na ciasto szpinakowe: 260 g mąki orkiszowej lub pszennej 130 g świeżego szpinaku 170 g cukru 5 jajek (białka oddzielone od żółtek) 150 ml oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Szpinak umieszczamy w naczyniu robota kuchennego, dodajemy olej i miksujemy na papkę. Białka miksujemy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka, cały czas miksując. Następnie dodajemy szpinak

Domowy Smak Jedzenia
KROKIETY PEŁNOZIARNISTE ZE SZPINAKIEM 182

nasze krokiety, które przygotowaliśmy z mąki pełnoziarnistej. A to wszystko dało cudowne krokiety ze szpinakiem , pachnące suszonymi pomidorami i włoskim słońcem pod koniec lata. KROKIETY PEŁNOZIARNISTE ZE SZPINAKIEM (7 sztuk) Składniki na ciasto naleśnikowe 1 szklanka mąki pełnoziarnistej 1 szklanka mleka/wody 1 duże jajko (rozm. L) 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka mieszanki ziół włoskich (bazylia, oregano, tymianek) odrobina oleju(...)gałka muszkatołowa do smaku Dodatkowo 1 lub 2 roztrzepane jajka  bułka tarta olej do smażenia Jak przygotować? Szpinak wyjmuję z zamrażarki na około godzinę przed przygotowaniem krokietów. Zaczynam od naleśników: wszystkie składniki miksuję ze sobą na gładkie, niezbyt gęste ciasto. Im będzie gęstsze, tym trudniej rozprowadzić je szybko na całej powierzchni patelni, co powoduje, że naleśniki wyjdą grube

W kuchni Karmel-itki
Bułeczki ze szpinakiem i fetą - poğaça 188

Dzień dobry, Razem z Emilią i Panną Malwinną znowu zapraszamy Was w kulinarną podróż do Turcji. Tym razem przygotowałyśmy bułeczki poğaça . Moje są z ciasta drożdżowego z nadzieniem ze szpinaku, fety i ziół . W Turcji często jada się je na śniadanie lub podwieczorek. Mam nadzieję, że umilą również Waszą przekąskę:) Bułeczki pogaca znane są także w kuchni bałkańskiej i węgierskiej(...)sera Feta. Ja postawiłam na mieszankę sera feta, szpinaku i ziół. A tak bułeczki wyglądają w środku: Pogaca ze szpinakiem, fetą i ziołami na 14 szt. wzorowałam się na tym przepisie czas przygotowania: ok. 1,5 godz. Składniki: na ciasto: 7 g suszonych drożdży (1 opakowanie) 180 g jogurtu naturalnego 125 g masła, roztopionego i przestudzonego 125 ml oliwy

Chilli Czosnek i Oliwa
Zielona babka piaskowa z lukrem 173

Zielona babka piaskowa z lukrem Proporcje na formę  z kominem o średnicy 24 cm Czas przygotowania: 60 minut Składniki Ciasto 3 jajka 3/4 szklanki nierafinowanego cukru trzcinowego 125 ml oleju rzepakowego  150 g świeżego szpinaku 220 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki soku z limonki Lukier: 1/2 szklanki cukru(...)ucieramy mikserem do uzyskania puszystej masy. Szpinak blendujemy razem z olejem i sokiem z limonki na gładką masę. Mąkę przesiewamy razem z  sodą i proszkiem. Do masy jajecznej dodajemy masę szpinakową, dokładnie mieszamy. Następnie dosypujemy partiami mąkę, cały czas delikatnie mieszając. Formę dokładnie natłuszczamy i obsypujemy tartą bułką, wlewamy ciasto. Babkę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza

Kulinarne przygody Gatity
TARTA Z GRUSZKAMI SZPINAKIEM GORGONZOLĄ I ORZECHAMI 196

Polecam na imprezy, na pewno zaskoczycie nim najbliższych. Smakuje również wyśmienicie na zimno.  Składniki na ciasto:  200 g mąki pszennej 100 g masła 1 jajko sól Składniki na farsz: 4 szt.gruszek 200 g sera gorgonzoli garść orzechów włoskich świeże liście szpinaku sól świeżo mielony czarny pieprz łyżka oliwy z oliwek ząbek czosnku Składniki na masę jajeczną(...)godzinę do lodówki. W czasie gdy ciasto się chłodziło, przygotowałam farsz. Na patelnię wlałam oliwę i chwilę smażyłam starty czosnek. Podsmażyłam przez około 5 minut szpinak. Przyprawiłam go solą i pieprzem. Wyjęłam ciasto, rozwałkowałam je podsypując mąką. Przełożyłam placek do blachy na tarty o średnicy 29 cm. Ponakłuwałam go widelcem.  Nałożyłam na niego szpinak.  Kolej na gruszki. Obrałam

potrawyregionalne
Pierogi ze szpinakiem i serem feta 123

konsystencja w czasie jedzenia uwalniała bardzo przyjemny, lekko słonawy smak. Pierogi ze szpinakiem i serem feta zdecydowanie warte są czasu spędzonego w kuchni. Składniki na pierogi ze szpinakiem i serem feta Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 1 jajko 1 / 4 szklanki ciepłej przegotowanej wody 1 łyżka oliwy 1 / 2 łyżeczki soli Nadzienie: 200 g sera feta 300 g mrożonego szpinaku(...)oleju sól i pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Nadzienie: Szpinak wrzucić na suchą patelnię i podgrzewać, aż cała woda odparuje. Dodać olej, dwa przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, pokrojony w kostkę ser feta, dokładnie wymieszać, całość doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić i ostudzić. Ciasto: Przesiać mąkę na stolnicę, zrobić w niej wgłębienie, wbić jajko, dodać oliwę

niecodziennikpary
Choinka ze szpinakiem 227

post z przepisem (banalnie prostym dodam) byście zdążyli go przed świętami wypróbować :) Ilość porcji: 1 choinka (porcja dla 2-3 osób) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego Ok. 100 - 150g mrożonego szpinaku ( waga przed rozmrożeniem) 2-3 suszone pomidory Garść pokruszonej fety 1/2 jajka lub 1 malutkie 1/2 cebuli 1 malutki ząbek czosnku 1 łyżka oleju z pomidorów Pieprz Najpierw przygotowujemy(...)patelnie wlewamy olej i chwilkę podsmażamy. Pół cebuli siekamy w kosteczkę i wrzucamy na patelnie. Chwilkę smażymy i dodajemy pokrojone pomidory oraz szpinak. Kiedy wszystkie składniki się wymieszają dorzucamy fetę oraz doprawiamy pieprzem. Feta powinna zapewnić ciasto odpowiednią słoność. Kosztujemy całość i ewentualnie doprawiamy. Na końcu dodajemy jajko i po minucie zestawimy z ognia. Ciasto francuskie rozpakowujemy i składamy

Kolizje Smaków
Sernik dyniowy z kremem szpinakowym 174

jakiś czas temu robiłam ten pyszny sernik i dzisiaj chcę się podzielić z Wami przepisem. Wiem, że niektórzy nie cierpią szpinaku który jest w kremie ale miłośnicy szpinaku będą zachwyceni. Polecam Składniki: ciasto: 200 g dyni 600 g jogurtu naturalnego greckiego 3 jajka 1/2 szkl cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 op. budyni jasnych w proszku krem(...)wysokiego naczynia, dodajemy cukier puder i miksujemy na sztywno. Następnie dodajemy mascarpone i miksujemy aż krem stanie się gładki. Szpinak blendujemy i dodajemy do masy śmietanowej, miksujemy przez chwilę. Gotowy krem przekładamy na wystudzony sernik. Na wierzch ścieramy czekoladę. Przechowujemy ciasto w lodówce

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Mechowiec (ciasto ze szpinakiem) 233

Przepis podała mi znajoma. Jego inna nazwa to leśny mech. Od razu stwierdziłam, że musz ę go wypróbować i k ilka dni później zrobiłam to . Ciasto przerosło nasz oczekiwania. Jest przepyszne z lekką nutką szpinaku, wilgotne. Wydaje mi się, że jest to świetne ciasto, które mo ż na wykorzystać jako tort dla dzieci.  Składniki: 450 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego(...)cukrem, wlewamy powoli olej dalej mieszając. Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Po połączeniu całej masy dodajemy szpinak i mieszamy łyżką. Wlewamy do formy, pieczemy ok. 1 godz. do "suchego patyczka" w temp. 180 °C. Po wystudzeniu obciąć nożem wierzch ciasta i  rozdrobnić je na talerzyku. Ubić śmietanę dodając pod koniec śmietan-fixy z cukrem wanilinowym i cukru pudru

Państwo Wojtczuk gotują
Pierogi ze szpinakiem i fetą 166

Pyszne urozmaicenie codziennego menu. Myślę, że posmakują każdemu miłośnikowi szpinaku.  Ja pokochałam je od razu :) Ciasto: 2,5 szkl mąki pszennej + do podsypywania 2 łyżki oleju jajko (można pominąć) ok 1 szkl gorącej wody Farsz: op. świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku 2 łyżki klarowanego masła op. sera feta 150g sera białego świeżo zmielony pieprz cebulka + masło do polania Farsz(...)Czosnek drobno posiekać, zeszklić na maśle. Dodać opłukany szpinak, podgrzewać aż liście zwiędną. Ostudzić. W miseczce rozgnieść ser biały z fetą, dodać szpinak, wymieszać. Doprawić do smaku świeżo zmielonym pieprzem. Ciasto: Mąkę przesiać do miski, wbić jajko, wlać olej i zamieszać. Wlać tyle wody aby wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przykryć i odstawić na kilkanaście minut aby odpoczęło. Cienko

Smakołyki Asi
Gotuj Kluski z MasterChef część II 227

przepis tutaj , zostały wyczarowane jeszcze inne dania i oto kolejne z nich. Dziś postanowiłam przedstawić Wam przepis na włoskie ravioli z wypływającym żółtkiem. Zrobiłyśmy je w dwóch wersjach: ze szpinakiem lub bez. Tak przyrządzone ravioli są daniem typowo śniadaniowym - takie jajko zamknięte w makaronie. Jednak jak dla mnie jest przy nim za dużo pracy aby robić to wczesną porą(...)wyżej plus opakowanie szpinaku parmezan czosnek łyżka śmietany Szpinak smażymy na patelni aż masa będzie bardzo gęsta. Dodajemy do niego czosnek i śmietanę. Studzimy. Szpinak nakładamy do szprycy. Na gotowe koło z ciasta makaronowego wykładamy żółtko. Dookoła niego robimy kółeczko z szpinaku. Całość przykrywamy drugim kołem i bardzo delikatnie sklejamy. Gotujemy jak wyżej. Podajemy polane masłem i posypane parmezanem. Smacznego

sierotka maRysia w kuchni
Francuskie ślimaczki ze szpinakiem 82

Francuskie ślimaczki ze szpinakiem to świetna przekąska na imprezę andrzejkową, urodzinową, czy też Sylwestra ;) Polecam również ten przepis: Ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką i serem. Francuskie ślimaczki ze szpinakiem – S The post Francuskie ślimaczki ze szpinakiem appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Francuskie ślimaczki ze szpinakiem 220

Francuskie ślimaczki ze szpinakiem to świetna przekąska na imprezę andrzejkową, urodzinową, czy też Sylwestra ;) Polecam również ten przepis: Ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką i serem. Francuskie ślimaczki ze szpinakiem – Składniki: 450g mrożonego szpinaku (lub świeżego) 270g sera feta 2 łyżki gęstej śmietany 18% oliwa z oliwek lub masło (do smażenia) 2-3 ząbki czosnku […] The post Francuskie

Kulinarne Przeboje
PIEROGI PEŁNOZIARNISTE ZE SZPINAKIEM I SEREM BIAŁYM 167

Składniki: Ciasto: 500g mąki pełnoziarnistej pszennej letnia woda jajko sól 1 łyżka oleju rzepakowego Farsz: 300g szpinaku mrożonego 200-250g sera białego chudego 2 średnie cebule 1 ząbek czosnku olej rzepakowy sól pieprz koperek  Sposób przygotowania: Ciasto: Na stolnicę wysypać mąkę, zrobić dołek, bić całe jajko, dodać olej i sól.  Małymi strumieniami wlewać wodę wyrabiając ciasto. Ciasto(...)się wrzucamy mrożony szpinak i dusimy do momentu, aż woda odparuje i  doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do wystygnięcia. Na koniec łączymy szpinak z twarogiem i ewentualnie jeszcze doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ciasto rozwałkowujemy podsypując mąką.  Wycinamy krążki i nakładamy farsz.  Zlepiamy pierogi. Ulepione pierogi wrzucamy do gotującej się, posolonej wody i od momentu wypłynięcia

Prosto i Smacznie z Anetą
Leśny Mech ciasto szpinakowe 385

Ciasto-blat szpinakowy:   450 gram szpinaku mrożonego rozdrobnionego 4 jaja 1 szklanka cukru kryształu 1 szklanka oleju  2 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 330 gram śmietany 30% (użyłam z Biedronki Firmy Piątnica) 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 1,4 szklanki wody  DODATKOWO: Połówka granatu, maliny lub borówki  Przygotowanie: Blat szpinakowy: całe(...)jaja ubijamy z cukrem na puszystą białą masę, szpinak rozmrażamy i mocno odciskamy, by pozbyć się wody.  Do ubitej masy jajecznej dodajemy szpinak i delikatnie miksujemy. Następnie wlewamy olej i wsypujemy wcześniej przesianą mąkę z proszkiem, delikatnie mieszamy za pomocą łyżki.  Wylewamy do okrągłej tortownicy wcześniej spód wyłożyć pergaminem i pieczemy ok 55-60 minut

Moje Słodkie Piekiełko

Proponowane wyszukiwania