ciasto ze szpinakiem - 3666 przepisów (strona:62/245)

Zielona babka ze szpinakiem, migdałami i białą czekoladą. 116

Takim wypiekiem zaskoczycie domowników i gości! Wilgotna babka, w której smak szpinaku jest niewyczuwalny, a kolor ciasta przepiękny! Do tego chrupiące migdały i posmak czekolady… Składniki: 300 g mąki tortowej, 230 g mrożonego szpinaku, 100 g białej czekolady, 100 g migdałów lub migdałów w słupkach, 350 ml oleju rzepakowego, 3 jajka, 200 g cukru, opakowanie cukru waniliowego, opakowanie proszku(...)rozpuścić w wodnej kąpieli. Odciśnięty szpinak zmiksować razem z olejem. Jajka ubić z cukrem i z cukrem waniliowym. Do masy jajecznej dodawać na przemian masę szpinakową i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia – miksować na średnich obrotach miksera. Na koniec, miksując na tych samych obrotach, dodać czekoladę i posiekane migdały lub słupki migdałowe. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej

Nie tylko w kuchni
Gnudi (kluski) szpinakowe z sosem pomidorowo-maślanym 154

opakowania, połóż na patelni na średnim ogniu i poczekaj, aż się rozmrozi. Następnie podgrzewaj go mieszająć, aż wyparuje z niego cała woda. Zależy nam na tym, aby szpinak nie rozwodnił niepotrzebnie ciasta. Mi z 450-gramowego opakowania po rozmrożeniu i odparowaniu zostało 250 g szpinaku. Jeżeli chcesz więc użyć szpinaku świeżego, weź go 250 g, pogotuj przez 2-3 minuty

Chilli Czosnek i Oliwa
Tarta szpinakowa z czerwoną fasolą i granatem aromatyzowana truflą 163

Kolejne udane połączenie granatu z fasolą. Tarta na kruchym spodzie faszerowana szpinakiem, czerwoną fasolą i granatem, w sosie z gorgonzoli i parmezanu. Czas przygotowania: 40 minut + chłodzenie ciasta Porcje: 8     Składniki: Ciasto: 125 g mąki pszennej, 75 g schłodzonego masła w kawałkach, szczypta soli, zimna woda, oliwa do posmarowania formy. Nadzienie: 200 g liści szpinaku, 1 puszka odsączonej(...)obciążyć (np. wysypując na papier fasolę), piec 10 minut. W między czasie przygotować farsz: jaja zmiksować z serami, przyprawami i czosnkiem wyciśniętym przez praskę. Dodać szpinak i odsączoną fasolę, wymieszać. Wyjąć ciasto z piekarnika, usunąć papier i fasolę, na ciasto wylać farsz. Piec w piekarniku nagrzanym do 195 stopni ok. 20 minut, aż tarta się przyrumieni. Przed podaniem posypać obficie

SzczyptaSmaQ
CIASTO LEŚNY MECH 199

family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki ciasto ( tortownica 24-25cm): 400-450g mrożonego szpinaku 3 duże jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka oleju roślinnego 2 szklanki mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia   skórka otarta z 1 cytryny(...)mikserem na najwyższych obrotach nie przerywając miksowania ,cienką stróżką wlewamy olej następnie powoli dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mieszamy   na koniec dodajemy szpinak i skórkę cytrynową, całość dokładnie mieszamy ciasto przekładamy do tortownicy (24- 25cm) wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy około 50 minut do suchego patyczka,   w piekarniku nagrzanym do 180°C gotowe ciasto studzimy

Słodkie zapomnienie
EKSPRESOWE PASZTECIKI ZE SZPINAKIEM I TWAROGIEM A'LA FORNETTI 419

wiele większa. W moim przepisie wykorzystałam 2 ciasta francuskie, bo wiedziałam, że szybko znikną. A dodatkowo z barszczem to bardzo smaczna i wykwintna przekąska. :)  SKŁADNIKI: ciasto francuskie 2 op. szpinak mrożony siekany 450 g.  twaróg 4 łyżki czosnek 3 ząbki sól i pieprz do smaku jajko 1 szt.  sezam do posypania olej 2-3 łyżki METODA: Szpinak(...)zbyt mocno przysmażony nada goryczy ). Dodać szpinak i smażyć na średnim ogniu, aż woda zawarta w szpinaku całkowicie odparuje ( szpinak stanie się bardziej zbity). Odstawić do wystygnięcia. Gdy masa będzie zimna dodać twaróg, sól i pieprz. Zmiksować blenderem.  Ciasto francuskie rozwinąć, przeciąć na niewielkiej szerokości paski ( najlepiej wzdłuż krótszego boku, wyjdzie więcej pasztecików ). Na każdym pasku rozsmarować farsz. Zwinąć

Kuchnia Paulettes
Leśny mech po raz trzeci 145

ciasta na niedzielę..u mnie niedawno było kilka takich wypieków, a ogólnie na blogu też już jest trochę  [ klik ]..Warzywa, które można wykorzystać do ciast jest sporo, a ja znów postanowiłam wykorzystać szpinak i zrobiłam l eśny mech po raz trzeci..dwa razy [ klik , klik ] robiłam ze świeżego szpinaku, a tym razem już z mrożonego..i jednak lepsze jest(...)nastawić na 170 stopni na funkcji góra-dół. Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę. Następnie, ciągle mieszając łyżką wlać powoli olej. Dodać zmielony szpinak, aromat, wymieszać. Wsypać mąkę i delikatnie, ale dokładnie wymieszać szpatułką. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia[tylko dno]. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 60-65 minut.Wyjąć z piekarnika

Moje domowe kucharzenie
Naleśniki szpinakowe z łososiem – super przekąska na imprezę 308

Składniki: Na ciasto naleśnikowe: 8 brykietów mrożonego szpinaku mąka (około 1,5 szklanek) mleko (około 2 szklanek) sól (ok. 1/3 łyżeczki) cukier (ok. 1/3 łyżeczki) soda oczyszczona (ok. 1/4 łyżeczki) olej (około 2 łyżek) 1 jajko Szpinak wkładam do rondelka, zalewam ciepłą wodą, czekam chwilę aż się rozmrozi. Gdy już się to stanie przelewam go przez sitko, odsączam łyżką(...)stojącego blendera (kielichowego, z dzbankiem) dodaję pozostałe (powyższe) składniki dodaję także szpinak. Blenduję, w razie konieczności dodaję jeszcze mleko. Ciasto ma mieć konsystencję lejącej śmietany. Na patelni naleśnikowej (bez oleju) smażę naleśniki.   Składniki na farsz: 1 kostka białego półtłustego sera 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 2 łyżeczki chrzanu ze słoiczka łosoś wędzony 2 łyżki śmietany 18% sól pieprz

MojaQchnia.pl
Ruloniki z ciasta francuskiego z łososiem 165

Ruloniki z łososiem były idealną przekąską na sylwestra, ale będą również wspaniałe na każdą inną imprezę. Ruloniki z ciasta francuskiego z łososiem Składniki: - 1 op. ciasta francuskiego - 150 g wędzonego łososia - 250 g szpinaku - 2 serki camembert - 3 ząbki czosnku - sól - pieprz - masło(...)łyżek - żółtko Przygotowanie: Szpinak myjemy, obsuszamy i smażymy na maśle, dodajemy drobno pokrojony czosnek, przyprawiamy solą i pieprzem. Całość smażymy do wyparowania wody ze szpinaku.  Rozsmarowujemy całość na rozwiniętym cieście francuskim. Pokrojonego w paski łososia układamy naprzemiennie z serem camembert na całym cieście.  Zwijamy całość w rulon i smarujemy żółtkiem. Kroimy na ok. 1 cm kawałki i układamy

Kulinarne życie
Mini tarty z łososiem, szpinakiem i camembertem 147

serem feta, słodka kukurydza i ciągnący się camembert. Oj tak można powiedzieć, że luksusowa przystawka. Ja przynajmniej zaspokoiłam swój głód! 1 arkusz ciasta francuskiego (300 g) 200 g wędzonego na ciepło łososia 300 g  mrożonego szpinaku rozdrobnionego Hortex 2 łyżki masła 150 g sera feta  2 ząbki czosnku 8 łyżek słodkiej kukurydzy 120 g sera camembert Ziarna czerwonego(...)praskę czosnek oraz połowę pokrojonego w kostkę sera feta. Blaszkę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia. Nagrzewamy piekarnik na 200*C (z termo obiegiem).  Płat ciasta francuskiego dzielimy na 8 prostokątów. Na każdym rozkładamy szpinak, kawałki wędzonego łososia oraz słodką kukurydzę. Wstawiamy do piekarnika na 20 minut. Przed końcem pieczenia na każdym ciastku rozkładamy plastry sera camembert. Wyjmujemy z piekarnika

VioletoweKucharzenie
Pierś z kurczaka w cieście francuskim 214

Chrupiące ciasto francuskie, soczysta pierś z kurczaka oraz pyszny farsz ze szpinakiem sprawiają, że nikt nie oprze się temu daniu. Jedna pierś z kurczaka spokojnie wystarczy dla dwóch osób jeżeli podamy ją z ulubioną sałatką lub porcją ryżu. Potrzebujemy: 2 piersi z kurczaka bez polędwiczek 100 g szpinaku mrożonego w kostkach 80 g sera feta pokrojonego w drobną kostkę(...)Piersi myjemy, osuszamy i oprószamy solą, pieprzem i szczyptą oregano. Każdy filet nacinamy z boku, tworząc "kieszonkę". Powstałą kieszonkę napełniamy farszem ze szpinaku, oprószamy czerwoną papryką, Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy dwa kwadraty z ciasta francuskiego, na których układamy filety z kurczaka. Boki ciasta nacinamy po obu stronach na 1,5-2 cm paski ( patrz zdjęcie ). Środek ciasta

Kolejny blog o gotowaniu
Naleśniki szpinakowe z malinami 177

naleśniki szpinakowe : 1 jajko 4 kostki (brykieciki ) mrożonego szpinaku (tj.około 10-15 dag) - około szklanki mleka 4 łyżki mąki pszennej łyżka oleju do ciasta, szczypta soli Przygotowanie:       Szpinak wczesniej rozmrozić i osączyć, jeśli jest nadmiar wody. Wszystkie składniki połączyć, dobrze wymieszać, by nie było grudek-najlepiej zmiksować całość Usmażyć na patelni teflonowej - mnie  wyszło(...)cukrem Rozsmarować śmietanę na naleśnikach i posypać malinami według uznania ( inne miękkie owoce też będą dobre) Naleśniki zwinąć w rulony, smacznego :) Jeśli potrzebujemy więcej naleśników podwoimy ilość składników. Ogólnie ciasto naleśnikowe musi mieć podobną konsystencję jak przy naleśnikach tradycyjnych

Proste Potrawy
Marathopites czyli greckie paszteciki z botwinką i ziołami 212

ziołami Kuchnia wysp śródziemnomorskich #3 inspiracja "The Islands of Greece" Rebecca Seal Składniki (na ok. 34 sztuki): ciasto: 400 g mąki typ 650 1 łyżeczka soli 4 łyżki oliwy 150 ml wody nadzienie: 100 g liści botwinki, posiekanych (można zamienić na szpinak) 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanego koperku 50 g sera feta lub halloumi, pokruszonego lub startego(...)Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na  Facebooku  lub  Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Polecam także inne wytrawne ciasta: Tureckie bułeczki ze szpinakiem Hortopita ze szpinakiem i fetą Tarta z botwinką i jajkiem

Chilli Czosnek i Oliwa
Leśny mech 153

tortownica o średnicy 30 cm Do misy miksera wbiłam 6 jajek oraz dodałam cukier. Ubijałam jajka z cukrem do uzyskania puszystej masy. Następnie wlałam powoli olej, miksując ciasto na wolnych obrotach. Szpinak rozmroziłam na patelni (kilka minut na małym ogniu, ważne aby go nie podpiec), odcisnęłam wodę i dodałam do ciasta, a następnie zmiksowałam z ciastem. Mąkę wymieszałam z proszkiem

Receptura smaku
,,Warkocz z ciasta francuskiego z kurczakiem oraz szpinakiem’’ 151

garści świeżego szpinaku Ser Feta Sól, pieprz, oregano 1 jajko do posmarowania Wykonanie: Kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy przyprawami i smażymy na złoty kolor. Rozkładamy ciasto francuskie i na środek kładziemy szpinak, ser Feta, a następnie usmażonego kurczaka. Po bokach zostawiamy miejsce na nacięcie pasków do składania warkocza. Po obu stronach farszu nacinamy paski. Ważne jest, żeby paski

Podróż w kulinaria
Tarta zielona z serami 122

ciasto; 1,5 szkl mąki 125 g masła 1 jajko szczypta soli szczypta czerwonej papryki nadzienie; buraki naciowe lub szpinak ok 300-350 g (sparzone) pół szkl mleka pół(...)szkl śmietany 2-3 ząbki czosnku 1 jajko sól pieprz 150 g sera feta lub typu feta 150 g sera żółtego 2 małe oscypki Ciasto zagnieść, twarde. wylepić formę do tarty. Buraki naciowe lub szpinak, wymieszać z mlekiem i zmiksować przy pomocy blendera, dodać przyprawy, rozgnieciony czosnek zagotować i podprawić śmietaną. Wystudzić, dodać rozkruszony ser feta, starty na tarce

Gotowanie jest łatwe

Proponowane wyszukiwania