ciasto ze szpinakiem - 3666 przepisów (strona:57/245)

Tureckie ciasto szpinakowe 164

Składniki: Ciasto 400 g szpinaku mrożonego szpinaku 3 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka oleju 2 szklanki mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki soku z cytryny Krem 500 ml śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru (lub według własnego smaku) 1 łyżeczka żelatyny truskawki Wykonanie: Rozmrożony szpinak odcisnąć z wody i włożyć do miski. Mikserem rozdrobnić. Dodać jajka

O kuchni z uczuciem
Ciasto francuskie, co można zrobić? 191

takie przepisy, dlatego teraz postanowiłam zebrać je w jednym miejscu i się  z wami podzielić. ŚLIMACZKI Z PESTO GNIAZDA Z SZYNKĄ I PARÓWKĄ FILET ZE SZPINAKIEM ŚWIDERKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO SAKIEWKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO RÓŻE Z CIASTA FRANCUSKIEGO SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
Kopiec skrzata 204

przygotowania 30 min Czas gotowania 1 hr Czas przygotowania 1 hr 30 min Czas przygotowania 30 min Czas gotowania 1 hr Czas przygotowania 1 hr 30 min Ciasto szpinakowe 450 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego 170 g mąki tortowej 210 g mąki krupczatki 250 g cukru 3 duże jajka 250 ml oleju 3 łyżeczki proszku do pieczenia Frużelina truskawkowa(...)cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Krem stracciatella 300 ml śmietany kremówki ** 200 g mascarpone 40 g czekolady gorzkiej 4 łyżki cukru pudru Ciasto szpinakowe Mąkę krupczatkę i mąkę tortową przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Szpinak rozmrażamy i odciskamy dokładnie w dłoniach z nadmiaru wody. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając ubijania dodajemy bardzo powoli olej. Następnie

Wędrówki po kuchni
Szpinakowy torcik naleśnikowy 162

muszkatałowa wg. smaku około 40g mozzarelli light Sposób przygotowania: Składniki na naleśniki miksujemy i smażymy na teflonowej patelni (najlepiej specjalnej do naleśników) przewracamy dopiero wtedy kiedy brzegi ciasta zaczną odchodzić szpinak smażymy, aż się rozmrozi, a woda wyparuję, wtedy przyprawiamy do smaku na spód naczynia żaroodpornego wykładamy jednego naleśnika, na to kładziemy połowę szpinaku, potem znów naleśnik, potem szpinak

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Ciasto szpinakowe 98

Skradło nie tylko moje serce, ale wielu innych osób. Smakuje przepysznie, długo utrzymuje świeżość a przy tym jest banalne w wykonaniu. Wystarczy kilka podstawowych składników i szpinak aby uzyskać ciekawie wyglądające, zielone ciasto. Wypróbujcie przepis już dziś! Składniki (na tortownicę o średnicy 22 cm): 1 i 3/4 szklanki mąki  3 jaja  3 łyżeczki proszku do pieczenia(...)łyżki soku z cytryny  1 szklanka oleju rzepakowego  400 gram mrożonego szpinaku  Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Szpinak rozmrażam, odsączam z nadmiaru wody i miksuję do rozdrobnienia, wówczas będzie mniej wyczuwalny w cieście. Jajka miksuję na puch, następnie dodaję cukier i miksuję do jego rozpuszczenia. Po chwili cienką strużką wlewam olej cały czas miksując

Mango Papaja
Pizzerki na spodzie z ciasta dyniowego 200

łyżeczki ziół prowansalskich 0,5 łyżeczki cukru pieprz sól Dodatki do pizzerek (wedle uznania): grillowany bakłażan cebula fioletowa bazylia świeża szpinak baby świeży pomidorki koktajlowe szynka wędzona surowa dojrzewająca oliwki ser feta owczo – kozi ser mozzarella w zalewie Przygotowanie: CIASTO NA PIZZERKI Dynię w kostce Hortex rozmrażamy, miksujemy na gładką masę, umieszczamy w garnku i redukujemy na małym ogniu większość(...)grillowej z obu stron. Wyrośnięte spody na pizzerki/pizzę, smarujemy sosem pomidorowym, układamy dowolnie składniki.   Należy zachować umiar w ich doborze, zbyt duża ilość obciąży ciasto i trudniej będzie je wypiec. Szpinak bazylię i ser feta dodaję głównie po upieczeniu. Ser mozzarella razem z pozostałymi składnikami. Pizzerki pieczemy 15 minut w temperaturze 250º C. Smacznego!!! Artykuł Pizzerki na spodzie

Kierunekuchnia
Pizzowe gniazdka ze szpinakiem 129

pokrył się "pianką" dodać go do mąki i wymieszać. Dodać olej. Jeśli ciasto jest za twarde dodać odrobinę ciepłej wody i wyrobić na sprężyste ciasto. Pozostawić w cieple, przykryte ściereczką, aż podwoi swoją objętość. Podduszony szpinak doprawić ziołami i solą. Następnie ściągnąć do wystudzenia. Sery i pomidora pokroić w drobną kostkę.  Wyrośnięte ciasto podzielić na małe kulki, a następnie(...)rozwałkować je w owale. Na środku każdej porcji wyłożyć szpinak (ok. 2-3 łyżki), pomidora i sery. Uformować łódeczki sklejając ze sobą mocno ciasto na "odstających bokach" owalu. Całość zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180C przez 15-20 minut. Podawać ciepłe.  marcelina

Czerwony Gupik
TARTA NA OBIAD I NA KOLACJĘ :) 258

składniki farszu komponuję dowolnie, choć najczęściej  bazą jest ser feta i szpinak. Dziś jednak upiekłam tartę na kruchym spodzie, korzystając z przepisu na ciasto M. Roux. Kruchą tartę wypełnił farsz z fety i szpinaku, z dodatkiem czarnych oliwek i lekko grillowanego  kurczaka. Tartę podałam z sosem pomidorowym . Była pyszna na ciepło, była pyszna na zimno. Była..... No właśnie(...)łyżeczki drobnego cukru 40 ml zimnej wody Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i schładzać w  lodówce przez 1-2 godzin.  W tym czasie przygotować farsz i sos do tarty.  SKŁADNIKI NA FARSZ 1 opakowanie sera feta szpinak (użyłam mrożonego - 4 kostki) 1 jajko 50 ml śmietany 30% 1 mały filet z kurczaka

KUCHARNIA
PIEROGI Z MIĘSEM I SZPINAKIEM 123

mąki tortowej 1 jajko 1 łyżka oleju sól letnia przegotowana woda  farsz: ok. 500g mięsa z rosołu ok. 200g mrożonego szpinaku cebula sól pieprz majeranek 2 łyżki oleju 200g słoniny Sposób przygotowania:   ciasto: Na stolnicę wysypać mąkę, zrobić dołek, bić całe jajko, dodać olej i sól. Małymi strumieniami wlewać wodę wyrabiając ciasto. Ciasto powinno być elastyczne i gładkie(...)drobną kostkę i zeszklić na tłuszczu. Dodać szpinak i dusić, aż woda wyparuje.  W międzyczasie doprawić solą i pieprzem. Mięso z rosołu zmielić wymieszać ze szpinakiem. Doprawić majerankiem, solą i pieprzem. Ciasto rozwałkować na stolnicy, wykrawać krążki. Na środek każdego krążka nakładać farsz i zlepiać boki. Gotujemy w osolonej wodzie, od momentu wypłynięcia pierogów na wierzch wody jeszcze

Prosto i Smacznie z Anetą
Quiche ze szpinakiem, serem, pomidorkami i szynką serrano 295

wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastem francuskim wyłożyć dno formy i boki mniej więcej do połowy wysokości. Na wierzch ułożyć papier do pieczenia obciążony grochem lub ryżem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 15 minut. Następnie zdjąć papier z obciążeniem i piec kolejne 5 minut w 180°C.Rozmrożony szpinak przełożyć(...)większego rondelka, dodać szczyptę soli, przeciśnięty przez praskę czosnek i gotować na średnim ogniu, aż woda odparuje. Ostudzić.Do ostudzonego szpinaku dodać jajka, śmietankę, parmezan, szczyptę oregano i dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Gotową masę przełożyć na przestudzone ciasto. Na wierzch ułożyć pokrojoną szynkę serrano, przekrojone wzdłuż pomidorki truskawkowe i pokruszony ser feta. Piec w piekarniku nagrzanym

Oryginalny smak
Zwycięskie przepisy konkursu ze Szpinakiem 1000 Listków 214

Tort Naleśnikowy Naleśniki: - 1 ¼  szkl. mąki pszennej - 2 jajka - 1 szkl. mleka - 1 szkl. wody - sól Wszystkie składniki zmiksować na jednolite ciasto, odstawić na pół godziny. Następnie na natłuszczonej patelni smażyć cienkie naleśniki. Farsz: - 400 g szpinaku - 200 g sera feta - cebula - 1 ząbek czosnku - olej - sól, pieprz Cebulę i czosnek posiekać, podsmażyć na łyżce oleju, dodać szpinak, smażyć(...)łyżeczka). Gotować na małym ogniu, aż pomidory zmniejszą swoją objętość do 1/4 całości. Doprawić pieprzem. Wystudzić. Szpinak rozmrozić. Czosnek obrać. Przy pomocy blendera zmiksować szpinak i czosnek na gładką, jednolitą masę. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie, równe części. Do jednej z nich dodać 15 dag mąki i szpinak. Dokładnie wymieszać. Do drugiej sos pomidorowy i 5 dag mąki. Dokładnie wymieszać

Proste Potrawy
Zielone smoothie ze szpinakiem 156

Zielone smoothie ze szpinakiem to dietetyczny koktajl dostarczający nam niezbędnym mikro i makro- elementów. Szpinak jest bogaty zarówno w beta- karoten, potas i żelazo. Tym razem

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zielone smoothie z limonką 148

Zielone smoothie z limonką to orzeźwiająca propozycja na upalne dni. Swój wyjątkowy i oryginalny smak będzie zawdzięczać odrobinie soku z limonki. Tak przygotowane smoothie możecie wypić

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Smoothie ze szpinaku z sokiem pomarańczowym 184

Smoothie ze szpinaku z sokiem pomarańczowym to kolejna propozycja na bardzo zdrowy napój. Zawiera w sobie nie tylko wszystkie niezbędne pierwiastki potrzebne każdemu organizmowi, ale przede

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Smoothie ze szpinaku 143

Smoothie ze szpinaku to bardzo zdrowy napój. Szpinak ma bardzo wiele składników odżywczych, które są niezbędne dla naszego organizmu. Szpinak bogaty jest w żelazo, potas. Jest

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Carbonara ze szparagami 158

Kolejny raz postanowiliśmy w naszym daniu wykorzystać szparagi. Carbonara ze szparagami to dość nietypowe połączenie składników – kto by się spodziewał, że boczek, szparagi i jajko

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!