indyka 100% mięsa 1 cebula Sól i pieprz do smaku 2 łyżki przyprawy do kurczaka Olej rzepakowy do smażenia ok 1/2 łyżeczki oleju 3 garści szpinaku świeżego 2 ogórki kiszone 🍕 🍕 🍕 🍕 🍕 🍕 🍕 🍕 🍕 🍕 Przygotowanie: Ciasto: Do dużej miski przekładam wszystkie składniki. A następnie łącze ,wyrabiając ręcznie lub za pomocą miksera z hakiem . Wyrabiamy ok 15 min. A następnie ciasto pozostawiam(...)będzie gęsty. Studzę. Pizza: Wyrośnięte ciasto dziele na 4 kulki. Foremkę wykładam papierem do pieczenia a następnie ciasto rozwałkowuje i przekładam do formy. Sosem smaruje ciasto. Następnie przekładam ser tarty , szpinak ,mięso i ogórki. Piekę ok 25 min w 200 stopniach. Podaję z ulubionym sosem
Gotowanie Patkiposypania naleśników przed zapiekaniem Wykonanie: 1. Przygotować ciasto: Mąkę przesiać przez sito, dodać resztę składników i dokładnie zmiksować żeby nie było grudek. Tak przygotowane ciasto odstawić na około 30 minut. 2. Przygotować farsz: Szpinak umyć, osuszyć i oczyścić. Masło roztopić w garnku, dodać szpinak smażyć aż szpinak zmniejszy swołą objętość o conajmniej połowę. Dodać czosnek przeciśnięty przez(...)praskę, świeżo startą gałkę muszkatołow ą i pieprz. Smażyć aż odparuje woda. Szpinak ostudzić i pokroić na mniejsze kawałki. Ser feta pokroić w kostkę, dodać do szpinaku i wymieszać. 3. Usmażyć naleśniki: Ciasto jeszcze raz przemieszać żeby nie było grudek. Rozgrzać patelnię którą można posmarować cienko oliwą. Chochlą nalewać ciasto na środek patelni jednocześnie przechylając patelnie tak by równomiernie rozprowadzić
Mama Gotujeinnej wersji, jest mięciutkie, wilgotne, z pysznym kremem i smakiem. Kolor ma rewelacyjny-zielony :-) Polecam ciacho jest przepyszne i łatwe w przygotowaniu. SKŁADNIKI *przepis na blaszkę 25c25cm CIASTO -4 jajka -450g szpinaku mrożonego rozdrobnionego -1 szkl mąki krupczatki (szklanka 250ml) -1 szkl mąki pszennej tortowej -0,5 szkl mleka -1 szkl oleju rzepakowego -2 łyżeczki proszku(...)jajka były świeże) Następnie dodajemy Przesianą mąkę i mąkę krupczatkę, proszek do pieczenia-miksujemy. Potem dodajemy mleko wciąż miksując, potem olej. Na koniec dodajemy szpinak (odciskamy go dokładnie z wody) -miksujemy. Ciasto przekładamy do blaszki, pieczemy około 40 minut w temperaturze 170-180 stopni. Ciasto z wierzchu zrobi się brązowe. Powinno ładnie wyrosnąć. Ciasto będzie
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuLeśny mech to tort z dodatkiem szpinaku, przekładany kremem z mascarpone i śmietanki. “Ciasto trawiaste” usłyszałam pewnego razu Tort zachwycił naszych gości i mnie, bo jest prosty i szybki w przygotowaniu, z łatwo dostępnych składników. Do tego wygląda obłędnie! Polecam Leśny Mech na urodziny dziecka, rodziców, przyjaciół, do dobrej kawy, wspólnego biesiadowania i celebracji chwil. Jeśli lubicie torty(...)cukrem, powstaje puszysty puch, który nawet podwoi swoją objętość. Do masy jajecznej wlewam rozdrobniony z olejem szpinak, mieszam krótko. Wsypuję przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, miksuję na niskich obrotach tylko do połączenia. Tortownicę wykładam papierem do pieczenia, tylko dno. Wlewam ciasto. Piekę ok. 40 minut lub do tzw. suchego patyczka na środkowej półce piekarnika. Gotowe studzę w formie
Zasmakuj KuchniUwielbiam wigilijny barszcz, dlatego podczas planowania świątecznych przepisów musiałam wymyślić jakieś fajnie paszteciki ze śródziemnomorskim twistem. Paszteciki z ciasta filo są proste i szybkie w przygotowaniu. Chrupiące na zewnątrz, w środku kryją pyszny farsz zrobiony z pieczarek, szpinaku i czerwonej soczewicy, który doprawiłam nieco po arabsku. Do przygotowania pasztecików wykorzystałam sprzęt kuchenny, który otrzymałam od marki Ambition . We wpisie(...)wykonanie oraz wygodę użytkowania , w przeciwnym wypadku korzystanie z niego nie jest przyjemnością. A z patelni Taurus korzysta mi się bardzo dobrze. Paszteciki do barszczu z ciasta filo z pieczarkami, soczewicą i szpinakiem - Przepis Składniki / na 12 sztuk: 1/2 dużej cebuli 500 g pieczarek 2 łyżki oleju 100 g mrożonego szpinaku w liściach lub świeżego, drobno pokrojonego 100 g czerwonej
Chilli Czosnek i Oliwaśrodka"bułki", którą dzisiaj Wam proponuję. Ryzykowne posunięcie skoro nie da się zdobyć głównego składnika... ale uwierzcie, że w zastępstwie świetnie sprawdzi się zwykła kapusta, włoska kapusta. czy szpinak. Składniki na ciasto, które trzeba przygotować 2 godziny wcześniej, by ładnie wyrosło: 700 g mąki 1 jajko 20 g drożdży 4 łyżki oliwy z oliwek płaską łyżeczkę soli 500 ml letnie(...)wody Reszta składników to: 500-700 g świeżego friarielli (szpinaku) 2 ząbki czosnku 500 g kiełbasy- w oryginale jest to surowa kiełbaska na świeżo przysmażana, ale ja użyłam neapolitańskiego, czyli pikantnego salami. Możecie użyć ulubionej wędliny o wyrazistym smaku. 50 g parmezanu 400 g sera typu provolone, lub innego, który dobrze się rozpuści podczas pieczenia, najlepiej jeśli byłby przynajmniej lekko
PichceniomaniaMakaron ze szpinakiem i szparagami to niecodzienne połączenie „zielonych” składników. Tak, tak będzie tym razem to danie bez mięsa ale myślę, że nie nie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!olej nadzienie 250 g szpinaku sól pieprz czosnek 250 g sera białego Jajko rozmieszać z mlekiem i wodą, dodać mąkę szczyptę soli i 2-3 łyżki oleju, wymieszać ciasto. Usmażyć naleśniki. Szpinak udusić z czosnkiem i przyprawami, wystudzić, dodać pokruszony ser, wymieszać i nadziać naleśniki
Gotowanie jest łatwewięcej czasu na zrobienie czegoś fajnego do jedzenia. Jeśli lubicie szpinak i kalafior to na pewno będzie Wam smakować. Nasz dzisiejszy pomysł to super smaczne poduszeczki z ciasta jak na kopytka, ze szpinakiem i do tego czerwony kalafior. Czerwony kalafior zapytacie ? Hmmm prosta sprawa. Do ciasta naleśnikowego, w którym jest smażony dodaliśmy jednego świeżego buraczka :) Żeby dopełnić smak(...)szpinak przesmażamy na patelni, aby odparować wodę. Por dobrze myjemy i kroimy w kostkę, po czym przesmażamy na oliwie, aż się zeszkli. Teraz w misce rozdrabniamy ser twarogowy, dodajemy szpinak, por, przeciśnięty ząbek czosnku i doprawiamy gałką muszkatołową, pieprzem, ostrą papryką oraz tymiankiem. Na koniec skrapiamy farsz sosem sojowym i wszystko dobrze mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Jeśli farsz będzie
vegetaniepróbować dalej, ale nie ma tego złego. Zamiast pierogów wyszedł tort. Ciasto ciut zmodyfikowałam i będę świętować poniedziałek, a co? każdy dzień jest dobry. Składniki: 1/2 kg mąki razowej 1 szklanki gorącej wody 1/3 kostki roztopionego masła 4 łyżki gęstej śmietany 18% torebka mrożonego szpinaku ząbek czosnku 350 g sera gouda zioła prowansalskie(...)zalewie 1 jajko Sposób wykonania: Z mąki, wody, masła oraz 2 łyżek śmietany zagnieść ciasto. Rozwałkować podzielić na pół. Jedną częścią wylepić dno tortownicy wcześniej nasmarowaną tłuszczem.Podpiec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni ok. 10 minut. W między czasie przygotować farsz. Szpinak przełożyć do garnka. Rozmrozić na małym ogniu pod przykryciem. Dodać czosnek, pokrojone pomidory, część startego
pieprzny smaczekodrobiną soli, pieprzu i gałki muszkatołowej. Masa serowa: Wymieszać wszystkie składniki na jednolitą masę, doprawić pieprzem i solą. Wyciągnąć ciasto z lodówki. Na spód zetrzeć połowę sera żółtego. Następnie rozłożyć równomierne szpinak i kawałki łososia i dodać pokruszone kawałki sera (u mnie był to ser pleśniowy i ser mozzarella(...)resztą startego sera. Piec przez 45 min w temperaturze 180 stopni. Smacznego:) Krok po kroku: 1. Wyrobić ciasto 2. Ciasto rozwałkować, przełożyć do formy i nakłuć widelcem 3. Na patelni podsmażyć szpinak z łososiem 4. Dokładnie wymieszać składniki na masę 5. W dwóch miseczkach przygotować mix serów 6. Nałożyć wszystkie składniki
KuchniaWeDwoje.plłyżeczka oregano Dodatki: 2-4 łyżki zielonego pesto 1 świeży brokuł 200-250 g zielonej fasolki szparagowej (może być mrożona) garść świeżego szpinaku 100 g sera camembert naturalnego ok. 150 g tartej mozzarelli Wykonanie: Ciasto: W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże oraz cukier. Rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 10 min, aż zacznie się pienić. Do miski wsypujemy(...)dużych oczkach. Pizza: Wrośnięte ciasto dzielimy na pół i każdą część rozwałkowujemy na cienkie koło. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście rozsmarowujemy 1-2 łyżki zielonego pesto i układamy dodatki - szpinak, ugotowanego brokuła, fasolkę szparagową oraz kostki sera camembert. Wierzch posypujemy startą mozzarellą. Pizzę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około
Kuchnia MagdaLenyBardzo lubię pierogi, choć przyznam się, że bardzo rzadko je robię. Dziś proponuję wersję z serem i szpinakiem - jedne z moich ulubionych zaraz po ruskich :) Sposób przygotowania: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 jajko 2 łyżki oleju sól niepełna szklanka ciepłej wody Farsz: 400-500 g sera białego 300 g świeżego szpinaku (można zastąpić mrożonym) 1 ząbek czosnku sól, pieprz(...)Sposób wykonania: 1. Z podanych składników zagnieść ciasto, odstawić na czas przygotowania farszu, by odpoczęło. 2. Przygotować farsz: szpinak przebrać, umyć, na patelni rozgrzać łyżkę masła lub oleju, dodać 1 zmiażdżony ząbek czosnku, po czym dodać szpinak i dusić, aż zmniejszy swoją objętość. Lekko posolić i popieprzyć. 3. Ser rozdrobnić widelcem, dodać szpinak z patelni i dokładnie wymieszać. Ewentualnie doprawić
Kuchnia domowa Anifilo, ponieważ zostało mi sporo arkuszy a powinno się je wykorzystać w ciągu tygodnia od otwarcia postanowiłam przygotować z niego jeszcze kilka potraw :) Najbardziej popularne w internecie jest ciasto filo nadziewane szpinakiem i fetą, zawinięte w eleganckiego ślimaka. Bardzo mi się spodobały, dlatego postanowiłam zrobić swoją wegańską wersję. Składniki (na 2 ślimaki - po 1 na osobę): - 2 płaty ciasta filo
Co na wege obiad?mrożone jest nieopisaną wyręką. Arkusze filo (yufka) można kupić w przeróżnych rozmiarach, zależnie do czego mają być przeznaczone. Do tego placka potrzebne są bardzo duże arkusze ciasta, w które zawija się nadzienie ze szpinaku, fety i cebulki z czosnkiem i przyprawami. Można dorzucić oliwki. Dodaje się też czasem ziemniaki i warzywa a nawet mięso, ale to są już wariacje. Podobnie(...)klasyczne zestawienie. Czasem bywa ze szpinakiem bez fety. Powstałe dłuuuuugie rolki zwija się spiralnie w okrąg, smaruje masłem lub mlekiem i zapieka. SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta Yufka (lub Filo). 350 g odmrożonego szpinaku w całych liściach a jeszcze lepiej świeży szpinak (ze 3 pełne garści) 100-150 g sera feta 2 cebule posiekane 2 ząbki czosnku posiekane 2 jajka
Sztuka gotowania w/g Samiry