pomidorków koktajlowych suszona bazylia i oregano sól i pieprz przepis Mąkę mieszamy z drożdżami i szczyptą soli, mieszając wlewamy około szklankę letniej wody. Zagniatamy ciasto, dodajemy 2 łyżki oliw. Odstawiamy do wyrośnięcia. Dusimy szpinak na patelni z dodatkiem łyżki masła, soli i czosnkiem przeciśniętym przez praskę . Ser mozzarella kroimy w plastry a pomidorki na połówki. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na wysmarowanej
Smakowite Daniapewno wzmożenie przyjęć jest faktem i przyda się coś nowego, ciekawego na stół. No to do roboty, bo przepis jest nieco pracochłonny. Bułeczki drożdżowe ze szpinakiem i białym serem. Składniki ciasto: 1/2 kg mąki pszennej 2 jajka 50 g drożdży 3/4 szklanki mleka 1 łyżka cukru pieprz, gałka muszkatołowa Z drożdży, 1/4 szklanki ciepłego mleka i cukru robimy rozczyn. Odstawiamy(...)startą gałką muszkatołową, pieprzem i dobrze wyrabiamy ciasto. Najlepiej w dużej misce. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. W czasie kiedy ciasto spokojnie sobie rośnie my możemy zrobić farsz. Składniki farsz: 1 opakowanie świeżego szpinaku 300 g twarogu 2 łodygi selera naciowego 2 ząbki czosnku 1 jajko oliwa z oliwek pieprz, ostra papryka, gałka muszkatołowa, tymianek, sos sojowy
vegetanieCalzone to pizza o kształcie pieroga, cienkie ciasto z pachnącym farszem na bazie szpinaku, warzyw, wędzonej kiełbasy i wyrazistej czerwonej cebuli, które idealnie ze sobą współgrają. Jest to przepis na uwielbiany przez nas placek z rodem ze słonecznej Italii. Składniki: Ciasto: 30g świeżych drożdży 340g mąki na pizzę typu ,,0’’ 250ml ciepłej wody 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka(...)zeszklić na maśle z dodatkiem oliwy. Następnie dodać szpinak, doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową, dokładnie wymieszać i smażyć około 5-7 minut. Po tym czasie dodać kiełbasę, kukurydzę, groszek, paprykę, połowę ilości żółtego sera i koncentrat pomidorowy. Całość dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. 3. Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części i każdy kawałek uformować
Szalona Kuchnia Ewelinybardzo lubię je robić. Lubię gdy z wielkim apetytem są zjadane i nic się nie marnuje. Ciasto pszenno-orkiszowe to od niedawna moje ulubione ciasto, idealnie się z nim pracuje, a jest i pyszne. Szpinak uwielbiamy pod każdą postacią. Więc to dla nas idealny obiad. Macie ochotę na takie pierogi? Zróbcie koniecznie. Miłego dnia :) Potrzebujemy: Na ciasto: półtorej szklanki mąki(...)następnie wrzucamy szpinak i dusimy około 10 minut często mieszając, następnie dodajemy ser, zioła i przyprawy, mieszamy aż ser dokładnie połączy się ze szpinakiem. Należy pamiętać, żeby dokładnie odparować nadmiar wody. Farsz studzimy. 2. Ciasto: Obie mąki, sól i olej przekładamy do miski. Następnie stopniowo wlewamy ciepłą wodę i zagniatamy mięciutkie ciasto. Ciasto zagniatamy kilka minut na stolnicy lekko
IzabelawkuchniRyżowe pole powstało spontanicznie. To ciasto zadowoli miłośników deserów ryżowych w każdej postaci. Jest bogate w smaki i warstwy. Dodatkowo jest pyszne, zachęcające i niezwykle kolorowe. Wymaga trochę czasu, ale myślę, że warto Na początek proponuję ugotować 2 paczki białego ryżu na miękko, a reszta pójdzie już szybciej Składniki na biszkopt: 5 jajek ¾ szklanki cukru 1 szklanki mąki tortowej ½ szklanki(...)rozpuszczam w gorącej wodzie i zostawiam do przestygnięcia. Jeśli szpinak jest mrożony odciskam nadmiar wody. W misce umieszczam ugotowany ryż, rozpuszczoną czekoladę, cukier waniliowy, szpinak i żelatynę i wszystko mieszam. Krem szpinakowy wylewam na ciasto i wstawiam ponownie na ½ godziny do lodówki. Kiedy krem stężeje, wylewam na niego drugą część tężejącej galaretki i posypuję malinami. (opcjonalnie możecie ułożyć biszkopty
Słodki sentymentRyżowe pole powstało spontanicznie. To ciasto zadowoli miłośników deserów ryżowych w każdej postaci. Jest bogate w smaki i warstwy. Dodatkowo jest pyszne, zachęcające i niezwykle kolorowe. Wymaga trochę czasu, ale myślę, że warto Na początek proponuję ugotować 2 paczki białego ryżu na miękko, a reszta pójdzie już szybciej Składniki na biszkopt: 5 jajek ¾ szklanki cukru 1 szklanki mąki tortowej ½ szklanki(...)rozpuszczam w gorącej wodzie i zostawiam do przestygnięcia. Jeśli szpinak jest mrożony odciskam nadmiar wody. W misce umieszczam ugotowany ryż, rozpuszczoną czekoladę, cukier waniliowy, szpinak i żelatynę i wszystko mieszam. Krem szpinakowy wylewam na ciasto i wstawiam ponownie na ½ godziny do lodówki. Kiedy krem stężeje, wylewam na niego drugą część tężejącej galaretki i posypuję malinami. (opcjonalnie możecie ułożyć biszkopty
Słodki sentymentmiękkie, nie za twarde. Farsz zaś z polędwiczek z indyka przygotowałam, które podsmażyłam, krótko zmiksowałam, potem z cebulką, szpinakiem, pomidorami połączyłam, ale jeszcze serek i pinii dołożyłam. Pierogi wyszły pysznie, nietypowo, a z masłem rozmarynowym smakowały wyjątkowo. Skład n iki: ciasto ok 45 szt.: ok. 450 g mąki poznańskiej typ 500, 1 duża łyżka masła, 200 ml gorącej wody(...)smażonym mięsie dolewamy olej z pomidorów i podsmażamy czosnek z cebulą. Dodajemy pomidory, szpinak i mieszamy. Orzeszki pinii prażymy na suchej patelni. Do mięsa przekładamy warzywa, dodajemy pinii, serek, cząber, doprawiamy solą i pieprzem (na ostro), delikatnie mieszamy do połączenia się składników. pierogi: Ciasto porcjami cienko rozwałkowujemy, wycinamy kółka za pomocą szklanki, nakładamy farsz i sklejamy
Moniki Smakołykiswoje ulubione ciasto na pizzę, ale jeśli chodzi o dodatki to wciąż eksperymentuję i szukam nowych doznań smakowych. Tym razem powstała Pizza z boczkiem, szpinakiem i jajem (jajkiem). ciasto: - 2 1/2 szklanki mąki pszennej - 25 g świeżych drożdży - 125 ml letniej wody - 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego - 2 łyżki oleju rzepakowego
Kuchnia co dniaczosnku i cebuli lub śmietany. Szpinak to również dodatek do wielu potraw – makaronów , pierogów czy naleśników. Nieprzetworzone liście to także świetny dodatek do koktajli warzywnych, sałatek i ciast . Post Jak przygotować szpinak pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!zaowocowało wyjątkowo smakowitą wersją pizzy. Musiałam kupić jedynie dwa podstawowe składniki: mąkę i drożdże. Zapraszam... Ciasto: 3/4 szklanki ciepłej wody 2 szklanki mąki pszennej chlebowej 25 g drożdży pół łyżeczki cukru płaska łyżeczka soli 3 łyżki oleju oraz mąka do podsypywania Dodatki: garść szpinaku 250 g sera żółtego w kawałku - użyłam tylżyckiego 100 g mozzarelli w kuleczkach 50 g sera(...)Poczekać kilkanaście minut, by ciasto na blasze nieco podrosło. Można włożyć do piekarnika nagrzanego do 40 oC. W tym czasie przygotować dodatki. Zetrzeć ser. Szpinak umyć i osuszyć. Pieczarki i cebulę pokroić w plastry. Ciasto posmarować sosem, posypać tartym na grubych oczkach serem, rozłożyć szpinak, pieczarki, cebulę, kulki mozzarelli, kawałki Gorgonzoli oraz czosnek. Posypać ziołami i tymiankiem. Blachę z pizzą
Czerwień i błękitCiasto francuskie może być wykorzystane na tysiąc sposobów. Możemy je wykorzystać do przygotowania słodkich ciasteczek z marmoladą lub słonych przekąsek z serem lub szpinakiem . Dzisiaj z kolei ciasto w połączeniu z daniem głównym czyli roladki z kurczaka w cieście. Mięso nadziane jest orzechami, natką pietruszki i parmezanem, całość otoczona chrupiącym i delikatnym ciastem francuskim. Do tego w zupełności wystarczy surówka
Smak mojej kuchniWielkanoc coraz bliżej, warto więc pomyśleć o świątecznych wypiekach. Polecam w tym roku, na wielkanocne śniadanie, upiec te proste bułki ze szpinakiem, fetą i orzechami włoskimi. Przepis na samo ciasto znacie doskonale z przepisu na tradycyjne bułki pszenne . To ich rozszerzona wersja! Są pyszne :). Składniki: (na 10 sztuk) Ciasto: 15 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 100 ml ciepłego(...)wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Jeśli w pomieszczeniu nie jest za ciepło (np. w zimie), czas wyrastania może się odrobinę wydłużyć. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Nadzienie szpinakowe: Czosnek i cebulę obrać, posiekać, a następnie zeszklić na maśle. Dodać mrożony szpinak i podgrzewać, aż całkowicie się rozmrozi, a nadmiar wody wyparuje. Zdjąć z palnika. Wmieszać kremowy serek. Przyprawić solą, pieprzem
Nastoletnie WypiekanieSKŁADNIKI:Świeży szpinakSzynka parmeńskaSer bałkański lub fetaTortilla pszennaCzosnekSól, pieprzPRZYGOTOWANIE:Na oliwie podsmażamy czosnek. Dodajemy szpinak, ser bałkański. Przyprawiamy wszystko solą i pieprzem. Dusimy farsz na patelni
kulinarnyJaprzygotowanie tartaletek nie zajmie więcej niż kwadrans, jednakże należy czekać nieco na ich upieczenie. Jednak warto bo są niezwykle aromatyczne i pyszne w smaku :) Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego 300g sera ricotta 200g szpinaku liściastego Ok. 50g żółtego sera Kilka pomidorków koktajlowych 2 jajka 1 cebula 1 ząbek czosnku Szczypta mąki Przyprawy: sól, pieprz Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę(...)nieco tłuszczu i wrzucamy cebulę. Smażymy na złoty kolor i dodajemy przeciśnięty czosnek. Mieszamy i dorzucamy szpinak. Podczas, gdy szpinak się dusi na tarce ścieramy żółty ser, a pomidorki myjemy i rozkrajamy na pół. Blat oprószamy mąką i lekko wałkujemy ciasto francuskie. Następnie wykładamy nim tartaletki i lekko nakłuwamy widelcem. W misce rozrabiamy ser z dwoma jajkami. Na patelni
Kolizje Smaków