ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:355/988)

Kora orzechowa 220

budyniowym, delicjami, na wierzchu brzoskwinie zalane galaretką. Składniki na blaszkę 43-45 x 23-25 cm (proporcje na tortownicę należy zmniejszyć o 1/3): Ciasto: 8 białek 3 żółtka 3/4 szklanki cukru 15 dag posiekanych drobno orzechów włoskich 10 dag rodzynków 10 dag wiórków kokosowych 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 2 puszki brzoskwiń 2 budynie śmietankowe(...)moczone chwilę w kawie. Na Delicje wyłożyć drugą część kremu i przykryć drugim plackiem. Następnie wyłożyć trzecią część kremu, pokrojone w kostkę albo w plasterki brzoskwinie, a na wierzch ciasta wylać tężejącą galaretkę brzoskwiniową, rozpuszczoną wcześniej w 3 szklankach gorącej wody. Schłodzić w lodówce

Cukiernia Pychotki
Makowiec. 198

Polewa: 1/2szklanki cukru, 1/4 kostki margaryny, 2 łyżki kakao, 2 łyżki wody. Ponadto: orzechy włoskie, płatki migdałów. Przygotowanie:  Drożdże rozpuścić w 1/2 szklanki letniego mleka  z łyżką cukru, odstawić do wyrośnięcia. Mąkę posiekać razem z masłem, dodać resztę składników i wyrobić. Podczas wyrabiania ciasta najlepiej jest je rzucać o blat. Ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować (odrazu podłożyć(...)masa makowa nie wypłynęła podczas pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku w 180stopniach przez ok.1h. Polewa: Na wolnym ogniu rozpuścić wszystkie składniki. Na ostudzone ciasto, na wierzch posmarować polewą (nie może być gorąca). Można posypać orzechami, płatkami migdałowymi. Smacznego

W kuchni u Moniki
Ciasto orzechowe z karmelizowanymi śliwkami i śmietaną 214

moim świątecznym cieście. Żeby zapachniało świętami, to biszkopt jest orzechowy, zaś na nim znajduje się masa śliwkowa. Ciasto jest rewelacyjne w smaku, więc gorąco polecam Wam ten przepis. SKŁADNIKI Biszkopt: 5 jajek szczypta soli 120 g cukru trzcinowego 200 g zmielonych orzechów włoskich 1 łyżka tartej bułki 60 g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka wody(...)wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić ze szczyptą soli powoli dodając cukier trzcinowy. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku. W osobnej misce wymieszać ze sobą zmielone orzechy włoskie, tartą bułkę, mąkę i proszek do pieczenia. Do ubitych jajek wsypać 1/4 mieszanki orzechowej, delikatnie wymieszać szpatułką, wlać wodę, wymieszać i stopniowo wsypywać pozostałą mieszankę orzechową, mieszając każdorazowo szpatułką

Passions hobbies life
Wegańskie mini mazurki z orzechowo-śliwkowym nadzieniem 149

banana, olej kokosowy, cukier puder i odrobinę wody. Zagnieść całość na gładkie, elastyczne ciasto, uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na min. 30 minut. dodatkowo  50 g kaszy jaglanej czubata łyżka masła orzechowego kilka łyżeczek powideł śliwkowych łyżka kakao garść orzechów Kaszę jaglaną ugotować do miękkości, wymieszać(...)masłem orzechowym i zmiksować na gładki krem. Powidła przełożyć do miseczki i podgrzać w mikrofalówce z łyżką kakao i odrobiną wody, dokładnie wymieszać. Orzechy drobno posiekać Piekarnik nagrzać do 220 stopni C . Wyjąć ciasto z lodówki. Stolnicę posypać delikatnie mąką i rozwałkować ciasto na dość cienki placek. Wyciąć większe kółka, zrobić palcami wgłębienia w środku i uformować dookoła boki. Widelcem

Kuchnia Ellie
Sernik Snickers. 184

Moim jedynym zadaniem kulinarnym na Wielkanoc było upieczenie sernika. Cudownie być gościem ;) Pyszny, słodki z orzechami, kajmakiem i polewą czekoladową. Taki jest właśnie sernik Snickers. Prawdziwa rozpusta i uczta dla zmysłów. Z tym ciastem zaczynałam wiele lat temu swoją sernikową przygodę :) Mam więc do niego sentyment i szczególnie go polecam. To już ostatnia prosta przed świętami. Wszystkim zaglądającym na naszego(...)wlać śmietankę, wsypać brązowy cukier, doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć ogień i gotować przez 30 minut.  Na wystudzony sernik wsypać posiekane orzechy, następnie wlać ciepły kajmak. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wylać na wierzch ciasta. Schłodzić przez noc w lodówce

zadanie-gotowanie
Muffinki ze śliwkami na śmietanie i 4 urodziny bloga 210

mieć pewność, że ciasto Wam nie wypłynie a babeczki równomiernie urosną. Inspiracją był dla mnie ten przepis ( klik ). Składniki na 12 sztuk: 2 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 szklanki mąki szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka śmietany około 2 szklanek śliwek (u mnie czerwone renklody)  orzechy włoskie - do posypania(...)sobą. Następnie wsypać mąkę, cukier, cukier waniliowy, sól oraz proszek do pieczenia. Wymieszać ze sobą na gładkie ciasto. Na końcu dodać pokrojone śliwki. Ciasto nakładać w równych porcjach do papilotek. Wierzch posypać posiekanymi orzechami włoskimi. Muffinki włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 30 minut (aż do suchego patyczka). /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy

My simple kitchen
Brązowy ryż z jabłkami i orzechami 86

Zachciało mi się ryżu z jabłkami. Niechętnie jednak podeszłam do tradycyjnego przepisu z masłami i innymi piekarnikami. Dodatkowo znalazłam nadmiar ciemnego ryżu i orzechów, które co prawda mam w planie wykorzystać (do ciasta), ale nie ma chętnych do obierania ich. Może w weekend się przemogę. Składniki: 3/4 szklanki brązowego ryżu 3 jabłka 3 czubate łyżki jogurtu naturalnego garść obranych orzechów

Kardamonovy
Ciasto kokosowe z dżemem 135

Dziś ciasto kokosowe z dżemem pomarańczowym, delikatne, polecam na każdy deser, szczególnie gdy zaskoczą Was goście, jest naprawdę szybkie, a składniki zazwyczaj są w domu. Ciasto na wiele sposobów Zamiast wiórków można użyć tartych orzechów, rodzynek, migdałów, dodać kakao, skórkę otartą z pomarańczy lub dowolny aromat zapachowy, np. migdałowy czy rumowy, nie mówiąc już o rodzajach dżemów, polecam! Zapraszam

Zasmakuj Kuchni
ZIEMNIACZKI LUB BAJADERKI 184

dnia wszyscy wspominają ich smak. Polecam oczywiście najlepsze są z dużą dawką alkoholu..... Nie napiszę dokładnych proporcji tylko podpowiem co dodać żeby wyszły pyszne. SKŁADNIKI : ciasto, kawałki herbatników, wafelki, dowolne ciastka kawałki czekolady kakao orzechy, rodzynki lub inne bakalie cukier puder lub miód dżem, powidło  wódka, rum lub inny alkohol mleko lub śmietana wiórki kokosowe lub pokruszone herbatniki

Pani na deser
Domowa nutella, lekko orzechowa 158

domową robiłam po raz pierwszy, a naszło mnie na nią dosłownie w momencie, jak zobaczyłam piękne zdjęcia na blogu Majeczki. Swoją wersję postanowiłam wzbogacić o orzechy, które uwielbiam. Tak przygotowaną nutellę możemy wykorzystać do ciast i naleśników, ale możemy też zjeść z nią pyszne śniadanie.  Uważajcie tylko, by jej nie przypalić w trakcie przygotowania. A o to nietrudno, zwłaszcza

Kuchnia w czekoladzie
O marcowej pogodzie i czekoladowym chlebku bananowym słów kilka 228

kanapie, w zasięgu dłoni mieć książkę, herbatkę, psa do głaskania i ciasto. Jakie? Dzisiaj proponuję Wam kolejny chlebek bananowy, tym razem znaleziony u Mateusza . Fantastyczne połączenie gęstego ciasta bananowego z odrobiną kakao, chrupiącymi orzeszkami ziemnymi, ciągnącymi krówkami i aromatyczną czekoladą. Czy ktoś mógłby się temu oprzeć...? Wątpię, szczególnie, że wykonanie nie nastręcza najmniejszych problemów, wystarczy wszystko zamieszać łyżką. Potem już(...)krówki, orzechy i czekoladę, połączyć. Masę przełożyć do keksówki wysmarowanej masłem bądź wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posypać pozostałymi orzeszkami. Piec w 180 st. C. przez 45 minut, do suchego patyczka. Wystudzić w formie. Smacznego! Niecierpliwie czekam na wiosnę. Dłuższe dni dodają mi skrzydeł, a że pogoda jeszcze niezbyt sprzyja dłuższym spacerom, planuję wielkanocne menu. Jest tyle różnych ciast, tyle

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Piernik z orzechami w czekoladowej polewie 172

łyżkach wody sodę oczyszczoną. Ucierać, dopóki nie powstanie jednolita, gładka masa. Wymieszać ją z białkami ubitymi ze szczyptą soli na sztywną pianę, orzechami i skórką pomarańczową. Dno i boki formy wyłożyć papierem do pieczenia i napełnić ją ciastem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 st.C. Po 50 minutach sprawdzić patyczkiem ciasto, jeśli jest suche, wyłączyć piekarnik i pozostawić piernik jeszcze

Pasja Smaku
Torcik marchewkowy z kremem czekoladowym 143

bitej śmietany. Ciasto najlepsze na drugi nawet trzeci dzień. Inspiracją do wykonania tego torciku był przepis na ciasto marchewkowe z tej strony klik . Torcik marchewkowy z kremem czekoladowym Potrzebujemy na ciasto ·         280g mąki pszennej, ·         2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia(...)wsypujemy cukier i cukier waniliowy, dodajemy jajka. Miksujemy do uzyskania jednolitej, puszystej masy. Następnie dodajemy startą marchew, mieszamy. Dolewamy schłodzone roztopione masło i orzechy. Mieszamy łyżką do połączenia. Dno tortownicy o średnicy 25cm wykładamy papierem. Wlewamy ciasto. Piekarnik nagrzewamy do 200st i pieczemy ciasto przez jakieś 30 minut. Następnie obniżamy temperaturę do 180st i dopiekamy 25-30 minut do suchego

Leśny Zakątek
Keks - najlepszy! 371

ziarnisty no i przede wszystkim bogato nadziany bakaliami. Nie jakąś tam mieszanką bakaliową we wszystkich kolorach tęczy, ale dobrymi suszonymi śliwkami, figami, rodzynkami, morelami, orzechami i migdałami. Dlo tego kapka aromatycznego rumu, która nadaje ciastu niepowtarzalny zapach... Składniki (na dwie formy 25x11 cm): 5 dużych jaj (zważyć surowe w skorupkach) odważyć tyle samo mąki, cukru, tłuszczu ile ważyły jajka(...)1łyżka cukru waniliowego 3 łyżki złotego rumu po garści orzechów włoskich, rodzynek, suszonych śliwek i morel, fig, migdałów Przygotowanie: Żółtka oddzielić od białek Figi sparzyć wrzątkiem. Śliwki, morele, figi orzechy pokroić na mniejsze kawałki. Z całości mąki odsypać jedną łyżkę i oprószyć nią wszystkie bakalie. Masło ucierać z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodawać po jednym żółtku cały

Kulinarne Inspiracje
Chlebek z pesto 143

łyżeczki drożdży instant 400 g mąki pszennej, np. typ 650 Nadzienie: 1/2 szklanki pesto  40 g tartego parmezanu lub żółtego sera kilka posiekanych orzechów nerkowca W misce umieścić wszystkie składniki na ciasto. Wyrabiać ręcznie ok. 10 minut lub mikserem z hakiem 8 minut, do czasu, aż ciasto nie będzie przyklejać się do miski. Posmarować

Przepisy na domowy ser i chleb
Razowy chlebek śliwkowy 129

zbyt wiele. Udało się jednak. Ciasto ma mokrą, wilgotną konsystencję i tutaj główną przyczyną jest puree śliwkowe, które nadaje ciastu takiej wilgotności. Poza tym ciasto charakteryzuje się kawałkami czekolady oraz pysznymi, laskowymi orzechami w środku. Pychotka! Składniki (na formę keksową o długości 30 cm): 1 szklanka mąki orkiszowej typ 2000 3/4 szklanki mąki żytniej chlebowej (lub razowej) 400 gram(...)pieczenia, przyprawy, posiekaną gorzką czekoladę i orzechy laskowe. Zawartość pierwszej miski łączymy z zawartością drugiej i mieszamy chwilę, tylko do połączenia się składników. Całość przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni na 55-60 minut (pieczemy do suchego patyczka). Po tym czasie ciasto wyciągamy z formy i studzimy na kratce. Opcjonalnie dekorujemy

Mango Papaja