rumu Stroh. Dziś mam dla Was swoją wersję Malakoff-torte. Delikatne biszkopty przełożone waniliowym kremem i marmoladą truskawkową . Kropka nad I w postaci ukochanych orzechów nerkowca i chrupiących migdałowych płatków dodaje im iście królewskiego charakteru. Ciasto jest idealnym pomysłem na każdą rodzinną imprezę. Świetnie sprawdzi się też jako smakołyk na komunijnym czy też weselnym stole! Polecam! SKŁADNIKI: ( tortownica(...)łyżka * rum – 1 łyżka DO NASĄCZENIA: * rum – 50 ml * woda – 100 ml DODATKOWO: * biszkopty podłużne – ok. 30 szt * marmolada truskawkowa – 4 łyżki * orzechy nerkowce + płatki migdałów SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: MASA: 1 szklankę napoju sojowego ( mleka ) zagotowujemy, a pozostały miksujemy ze śmietaną, żółtkami , cukrami i przesianymi mąkami. Mieszankę wlewamy na gotującego się napoju ( mleka ) i na wolnym
Ostra na Słodkosoli 80 g. śmietanki 36% 2 łyżeczki masła Orzechowa kruszonka: 5 łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej 3 łyżki cukru brązowego 3 łyżki grubo mielonych orzechów włoskich 2 łyżki grubo mielonych orzechów laskowych 2 łyżki otrębów owsianych 2 łyżki masła Oraz: 30 g. czekolady klasycznej gorzkiej Goplana 2 łyżki mleka Krem: W rondelku podgrzej śmietankę, prawie do wrzenia. Zdejmij z ognia(...)Ostudź i wstaw do lodówki na noc. Spód: Obie mąki, cukier puder, proszek i kakao wymieszaj na stolnicy. Dodaj startą drobno czekoladę, drobno pokruszony olej kokosowy i śmietanę. Zagnieć ciasto. Kawałkami ciasta wylep dno i brzegi formy do tarty, uprzednio natłuszczonej masłem. Na dnie zrób nakłucia widelcem. Piecz w 180°C przez 20 minut. Kruszonka: Wszystkie składniki wymieszaj ręką
Delicious Placerobotę. Pyszne, kakaowo-orzechowe ciasto ucierane, pralinka Ferrero Rocher w środku, gęsty krem na bazie mascarpone jako wykończenie plus złota dekoracja i jeszcze jeden cukierek... Polecam! Składniki (12 babeczek) 130 g miękkiego masła 120 g cukru 10 g cukru waniliowego 2 duże jajka 160 g mąki pszennej 40 g gorzkiego kakao 50 g zmielonych orzechów laskowych 1,5 łyżeczki proszku(...)Rocher Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym do uzyskania białej, puszystej masy. Dodać jajka, po jednym i wymieszać. Dodać mąkę wymieszaną z kakao, orzechami, proszkiem i solą, zmiksować. Do masy dolać maślankę, wymieszać. Ciasto przełożyć do foremek do 1/2 ich wysokości, włożyć po 1 pralince i przykryć ciastem do 4/5 wysokości foremek. Piec w 180 st. C przez
Słodkie inspiracjenajlepiej. Moja mama do masy makowej dodaje zawsze miód, powidła śliwkowe i sok z cytryny. Ja od siebie dodałam więcej bakalii - skórkę pomarańczową, rodzynki, garść orzechów. Wiem, że nie wszyscy lubią rodzynki w cieście - ale dla mnie są obowiązkowe! Składniki : 4 jajka 250 g masła roślinnego 2 szklanki mąki tortowej 1 szklanka cukru 4 łyżki mąki ziemniaczanej olejek migdałowy(...)pieczenia Na masę makową: 300 g maku 2 białka 1 łyżka powideł 1 szklanka cukru 1 łyżka miodu sok z połowy cytryny garść rodzynek, kandyzowanej skórki pomarańczowej, posiekanych orzechów Mak opłukać na sicie, przełożyć do garnka i zalać wrzątkiem. Zostawić na całą noc. Odcedzić mak, zmielić w maszynce do mielenia mięsa na najmniejszych oczkach - 2-3 razy. Przełożyć
Kulinarne InspiracjeSkładniki: ciasto: 2 szklanki mąki pełnoziarnistej (potrzebowałam dodatkowo bardzo dużo mąki do podsypywania, do samego ciasta też dodałam trochę więcej) ok. 1 szklanki ciepłego mleko 10g drożdży 1 łyżka oliwy sól farsz: 250g boczniaków 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 pęczek natki 50g orzechów włoskich 2 łyżeczki octu balsamicznego 1 łyżeczka masła sól, pieprz sos: 1 jogurt nisko tłuszczowy(...)kostkę, podsmażamy na oliwie, dodajemy posiekane drobno grzyby i łyżeczkę masła. Następnie dodajemy ubite w moździerzu orzechy. Przyprawiamy solą, grubo mielonym pieprzem i octem balsamicznym. Dusimy ok. 15 minut na mały ogniu, a na koniec dodajemy posiekaną natkę. Ciasto rozwałkowujemy tak cienko jak się da, nakładamy farsz i lepimy pierogi. Pieczemy w 180 st. przez
Brzuszki Łakomczuszkiżółtka 2 łyżki śmietany 18% szczypta soli 8 średniej wielkości jabłek 100g orzechów włoskich 100g rodzynek sułtańskich 100g skórki pomarańczowej 1 płaska łyżka cynamonu cukier puder Sposób przygotowania: Mąkę mieszamy ze szczyptą soli i cukrami. Dodajemy posiekane masło, żółtka oraz śmietanę i wyrabiamy na gładkie ciasto. Dzielimy na dwie części w proporcjach(...)Owijamy folią i wkładamy na pół godziny do zamrażalnika. W tym czasie jabłka obieramy, ścieramy na dużych oczkach i łączymy ze zmielonymi orzechami oraz rodzynkami, skórką pomarańczową i cynamonem. Mieszamy dokładnie. Większą część ciasta wałkujemy i przekładamy do blaszki. Wyrównujemy boki i spód, nadmiar odcinamy. Dziurkujemy widelcem i podpiekamy przez 20 minut w temp. 190st C. Na podpieczony spód wykładamy
Kuchnia w czekoladziemasła,dodać 5 dkg drożdży rozpuszczonych w 3 łyżkach śmietany,dodać 2 czubate łyżki cukru pudru,1/3 łyżeczki soli,2 całe jaja i 1-2 żółtka. Zagnieść ciasto. Odstawić do wyrośnięcia(...)cukru 3/4 szklanki miodu 3 jajka zawartość środka laski wanilii lub duży cukier waniliowy 10 dkg migdałów rozdrobnionych 10 dkg rodzynek skórka pomarańczowa skórka cytrynowa 10 dkg orzechów włoskich skórka cytrynowa kieliszek rumu ewentualnie słodka śmietana kremówka
w mojej kuchniwypieków, więc doskonale znamy ten smak. Na samym końcu na języku wyczuwamy nutkę jakby surowego ciasta? Dziwne, ale wiemy, że wiele osób uwielbia wyjadać surowe ciasto, więc musiałyśmy umieścić tą informację :P Pasta z orzechów włoskich : Spodziewałyśmy się powtórki i smaku nie odbiegającego od pierwszej wersji ale nie do końca tak było. Choć na początku zapach i wygląd był niemal
Candy Pandasformy z wycięciem. Można użyć dowolnej formy jednak upewnijmy się, iż jest ona dość duża. Moja miała średnicę dwudziestu ośmiu centymetrów. Jeśi lubimy rodzyni oraz orzechy włoskie można je śmiało dodać do tego ciasta. The post Pyszny piernik na bazie czarnej herbaty appeared first on MeCooks
mecooksBabeczki marchewkowe to pierwsze ciasto marchwią w moim wykonaniu. Sama nazwa pewnie, niektórych z Was nie zachęca do przygotowania, ale zapewniam że są pyszne! Czas wykonania: 1 h Ilość porcji: 12 sztuk Składniki: 200 g marchwi 200 g mąki pszennej 2 jajka 160 g masła 150 g cukru (2/3 szklanki) 1 łyżeczka cukru(...)masło. Do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać startą marchew, skórkę z pomarańczy oraz posiekane orzechy. Całość delikatnie wymieszać łyżką. Napełnić muffinki ciastem i piec przez 40 minut w 150 stopniach (do suchego patyczka). Krok po kroku: 1. Zetrzeć marchew i pomarańcze 2. Ubić
KuchniaWeDwoje.pljeszcze taaakie smaczne! :) Zapraszam na babeczki z masłem orzechowym i lodami! Składniki: Kukurydziane kruche ciasto 300 g mąki kukurydzianej 150 g masła 2 żółtka jajko 120 g cukru trzcinowego łyżeczka ekstraktu waniliowego lody waniliowe masło orzechowe - u mnie domowe ubita śmietanka garść orzechów arachidowych Sposób przygotowania: Do miski wrzucamy mąkę, dodajemy masło pokrojone na małe kawałki, roztrzepane jajko(...)żółtka wymieszane z cukrem trzcinowym (kogiel mogiel). Dodajemy ekstrakt i całość szybko zagniatamy tworząc niewielkie okruszki które wsypujemy do metalowych foremek na tartaletki. Ciasto lekko zagniatamy opuszkami palców i wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 12 minut do zarumieniania. Po tym czasie babeczki odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie przygotowujemy domowe masło orzechowe (można użyć
Słodkie PrzyjemnościPyszne różano-pistacjowe nadzienie schowane w bardzo kruchym cieście, to moja tegoroczna propozycja na powiedzenie "Kocham" tej najważniejszej osobie :). Jakiś czas temu na Pinterest
Przepisy Aleksandrytradycyjny tort, to jednak z łatwością mogące go zastąpić. Ciasto pieczone na wzór biszkoptu wyrasta z nieznaczną „górką” i z łatwością udaje się przekroić na dwa blaty. Marzący o wysokim torcie mogą upiec go z podwójnej porcji. Jest bezglutenowe, bez dodatku cukru, a zawarty w nim tłuszcz pochodzi wyłącznie z orzechów, kakao oraz awokado. Smak orzechów laskowych łączy się(...)próbowaliście tego wyjątkowego owocu w wypiekach bądź deserach, to właśnie nadarzyła się świetna ku temu okazja. Ciasto inne od tradycyjnych, ale… nawet lepsze! Składniki na formę o średnicy 20cm: 4 duże jajka (w temperaturze pokojowej) 100g syropu klonowego 150g (1szklanka) orzechów laskowych zmielonych na mąkę 75g mąki ryżowej 1 łyżka mąki z tapioki 2 łyżeczki ekologicznego proszku do pieczenia
Even Better Foodwłasnego doświadczenia, bo sama zapaskudziłam pół kuchni masą serową przekładając ciasto. Możesz dodatkowo posypać wierzch mieszanką cukru trzcinowego i cynamonu oraz odrobiną posiekanych orzechów, będzie jeszcze lepsze i zrobi się ta cudowna, chrupiąca skórka. Odstaw ciasto jeszcze na 20 minut do ponownego wyrośnięcia, po czym piecz w temp. 170-180 C na środkowej półce piekarnika bez termoobiegi przez około godzinę
greenscarfJedna z ciekawszych przekąsek na słono z ciasta francuskiego jaką zrobiłem. Wygląda ciekawie a smakuje jeszcze lepiej dzięki temu, że orzechy pinii dobrze komponują się z parmezanem. Jak większość przekąsek z użyciem ciasta francuskiego - robi się szybko, można podawać na ciepło i na zimno i można długo przechowywać - jeśli, oczywiście, nie zje się wszystkiego od razu
Milion Smaków