ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:364/988)

Ciasteczka z marmoladą/dżemem 177

mąki pszennej 1 kostka masła/margaryny 2 żółtka trochę mniej niż pół szklanki cukru marmolada/dżem sposób przygotowania Wszystkie składniki oprócz marmolady/dżemu zagniataj na gładkie ciasto. Następnie formuj kulki trochę mniejsze niż orzech włoski. Palcem zrób w kulkach wgłębienia i lekko spłaszczaj aby uzyskać kształt jak na powyższym zdjęciu. Wgłębienia wypełniaj marmoladą/dżemem. Ciasteczka piecz

cukrem pudrem posypane
Ciastka cytrynowe. Baaardzo cytrynowe 250

solą i proszkiem do pieczenia, na niskich obrotach, sypiąc po trochę, dodajemy ją do masy. Cukier puder przekładamy do małej, głębokiej miseczki. Nabieramy łyżeczką porcje ciasta i toczymy z nich kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę dokładnie i z każdej strony otaczamy grubo w cukrze pudrze. Rozkładamy na blasze, na papierze do pieczenia po 6-8 kulek, w zależności

Karo in the Kitchen
NALEŚNIKI RAZOWE Z SEREM MANDARYNKOWYM I CZEKOLADĄ 168

łyżki cukru brązowego  1 mały kubeczek jogurtu greckiego  4 mandarynki czekolada gorzka pomarańczowa + 100 ml śmietanki 30% oraz ok 2 łyżek orzechów arachidowych pokruszonych  Sposób przyrządzenia:  Składniki na ciasto delikatnie wymieszać, a następnie zmiksować lub roztrzepać, ja dziś wybrałam to drugie ☺☺  Odstawić na pół godziny. Rozgrzać mocno płaską patelnię i wacikiem nasączonym

pieprzny smaczek
Ciasteczka czekoladowo - miętowe 193

ciasto na jednolitą gładką masę. Odstawić do lodówki na ok. 30 minut dla lekkiego schłodzenia ciasta. W między czasie rozgrzać piekarnik na 190 stopni. Z gotowego ciasta odrywać kawałeczki i robić kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do nagrzanego piekarnika na 10 minut. Po wyjęciu blachy z piekarnika chwilę odczekać zanim zbierzemy ciastka

W garach u Gosi
Szybkie ciasteczka ryżowe 204

jajka 200g margaryny do pieczenia ¾ szklanki cukru 6 łyżek wiórków kokosowych Łyżeczka proszku do pieczenia Marmolada wieloowocowa Przygotowanie: Wszystkie składniki oprócz marmolady wymieszać razem, ugnieść ciasto. Ciasto będzie dość lepkie. Uformować kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczyć i zrobić wgłębienie gdzie po upieczeniu ułożymy marmoladę. Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 25 minut w 190stopniach

W garach u Gosi
Dyniowe grzebienie z nadzieniem orzechowym 243

była alternatywa rogalików lub grzebyków, więc ja wybrałam grzebienie. Wyrosły jak szalone i zrobiły się takie puchate, delikatne a nadzienie z orzechów - u mnie migdały i orzechy ziemne jest przepyszne. Jako dodatek do ciasta użyłam pure z dyni i dzięki temu ciasto jest jeszcze pulchniejsze. Polecam gorąco. Dyniowe grzebienie z nadzieniem orzechowym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
ciasteczka z czekoladą 178

masy. Miksujemy na najniższych obrotach do połączenia się składników. Na koniec dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy do połączenia się. Z gotowej masy łyżeczką nabieramy porcję ciasta i mokrymi dłońmi formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (zachowujemy odstępy, gdyż ciasteczka się rozpłyną). Pieczemy przez ok.10 -15 min. w 180 st. C, aż ciasteczka będą złociste

Domowy Smak Jedzenia
KRUCHE CIASTECZKA Z MARMOLADĄ RÓŻANĄ 176

dowolna marmolada Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać przez sitko do masła. Ręką wyrobić ciasto. Odrywać kawałki i formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Zrobić palcem dziurkę w każdej kulce i nadziać ją marmoladą różaną. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C i piec około 15 minut (aż ciastka

Zrób to smacznie
Ciasteczka z mąki graham - z czekoladą i otrębami 164

pieczenia oraz sodą i następnie dodać do reszty składników. Całość dokładnie wymieszać. Czekoladę posiekać (nie na drobno) i wmieszać (najlepiej dłonią lub łyżką) do ciasta.  Z masy uformować kulki o wielości orzecha włoskiego. Każdą kulkę ułożyć (zachowując odpowiednie odstępy) na blasze wysłanej papierem do pieczenia, leciutko spłaszczyć (dłonią lub widelcem; rosną do góry) i wstawić o rozgrzanego piekarnika. Piec

Di gotuje
Meksykańskie ciastka czekoladowe z pieprzem cayenne 154

łyżeczki pieprzu cayenne 1/4 łyżeczki soli Masło z cukrami utrzeć do puszystości. Dodać jajko i po wymieszaniu - stopniowo resztę składników.  (Powinna powstać jednolita masa.) Z ciasta formować kulki - nie co mniejsze od orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę ułożyć (zachowując spore odstępy) na blasze wysłanej papierem do pieczenia. (Nie należy ich spłaszczać. Podczas pieczenia same "rozleją" się na boki.) Ciastka piec

Di gotuje
Ciasteczka z czekoladą na wzór amerykańskich chocolate chip cookies (z mąki amarantusowej) 166

proszkiem do pieczenia (ew. sodą) i dodać do reszty składników. Całość dokładnie wymieszać. Czekoladę posiekać (nie na drobno) i wmieszać (najlepiej dłonią lub łyżką) do ciasta.  Z masy uformować kulki o wielości orzecha włoskiego. Każdą kulkę ułożyć (zachowując spore odstępy) na blasze wysłanej papierem do pieczenia, leciutko spłaszczyć i wstawić o rozgrzanego piekarnika. Piec około 13-15 minut

Di gotuje
Fit ciasto jogurtowe z orzechową nutą 270

cynamon wedle uznania Białka ubić na sztywno, dodać pozostałe składniki i zmiksować. Wlać do formy. Piec w nagrzanym piekarniku temperaturze 180 stopni około 35-40 minut. Ciasto przełożyłam serkiem grani i posypałam pokruszonymi orzechami i malinami. Dodatkowo polałam syropem czekoladowym. Wyszło pysznie :)  Zachęcam do obserwowania mojego profilu na   ♥︎ ♥︎  Instagramie ♥︎ ♥︎   Facebooku

Tetiisheri
Ciasteczka cytrynowo-pomarańczowe (z oliwą z oliwek) 188

składniki wymieszać (najlepiej dłonią) do uzyskania jednolitej konsystencji. (Ciasto powinno być "piaskowe", lecz dające się formować. Gdy jednak będzie "za suche" - należy dolać odrobinę mleka.) Z ciasta uformować kulki - nieco większe od wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę dość mocno spłaszczyć, obtoczyć w cukrze i umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 15 minut

Di gotuje
Mazurek kajmakowy. 163

minut, aż się zrumieni. Do garnka wlać śmietankę, wsypać cukier i doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu przez 30 minut.  Na wystudzone ciasto wlać ciepły jeszcze kajmak. Można posypać orzechami

zadanie-gotowanie