łyżeczki drożdży instant 400 g mąki pszennej, np. typ 650 Nadzienie: 1/2 szklanki pesto 40 g tartego parmezanu lub żółtego sera kilka posiekanych orzechów nerkowca W misce umieścić wszystkie składniki na ciasto. Wyrabiać ręcznie ok. 10 minut lub mikserem z hakiem 8 minut, do czasu, aż ciasto nie będzie przyklejać się do miski. Posmarować
Przepisy na domowy ser i chlebzbyt wiele. Udało się jednak. Ciasto ma mokrą, wilgotną konsystencję i tutaj główną przyczyną jest puree śliwkowe, które nadaje ciastu takiej wilgotności. Poza tym ciasto charakteryzuje się kawałkami czekolady oraz pysznymi, laskowymi orzechami w środku. Pychotka! Składniki (na formę keksową o długości 30 cm): 1 szklanka mąki orkiszowej typ 2000 3/4 szklanki mąki żytniej chlebowej (lub razowej) 400 gram(...)pieczenia, przyprawy, posiekaną gorzką czekoladę i orzechy laskowe. Zawartość pierwszej miski łączymy z zawartością drugiej i mieszamy chwilę, tylko do połączenia się składników. Całość przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni na 55-60 minut (pieczemy do suchego patyczka). Po tym czasie ciasto wyciągamy z formy i studzimy na kratce. Opcjonalnie dekorujemy
Mango Papajabrzoskwiniowa 1 szklanka soku pomarańczowego 1 łyżeczka żelatyny Marcepan: 200 g masy marcepanowej 100 g orzechów włoskich 2 łyżki rumu Polewa czekoladowa: 300 g gorzkiej czekolady 75 g masła 100 g karmelowej czekolady 3-4 łyżki śmietany kremówki 30% (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Ciasto piernikowe: W garnku podgrzewać na małym ogniu miód, cukier oraz masło, aż składniki się rozpuszczą. Odstawić(...)proszku i żelatynę, mieszać do ich rozpuszczenia się. Zostawić do wystygnięcie i rozpoczęcia tężenia. Zastygającą galaretkę wylewać łyżką na ciasto piernikowe, następnie wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, żeby galaretka stężała. Marcepan: Orzechy włoskie bardzo drobno zmielić, dodać marcepan podzielony na mniejsze kawałki, wlać rum, całość dokładnie zagnieść do połączenia się składników. Masę rozwałkować
niecodziennikparypłaskich łyżek cukru 6 łyżek kaszy manny 1 paczka masła Składniki na masę orzechową: 20 dkg orzechów włoskich 5 dkg cukru kryształu 1/2 kostki margaryny 2 łyżki miodu Dodatki: 1 puszka masy krówkowej Sposób wykonania blatów ciasta: Mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną. Margarynę pokruszyć i posiekać z mąką wymieszaną z sodą, dodać jajka roztrzepane z cukrem i miodem(...)budyń z kaszy manny i miksować do uzyskania jednolitej masy. Gotową masę włożyć do lodówki na kilka godzin. Sposób przygotowania masy orzechowej: Orzechy posiekać, włożyć do rondelka z pozostałymi składnikami, wymieszać i podgrzać do zawrzenia. Sposób przygotowania ciasta: Blat ciasta włożyć do formy wyłożonej sreberkiem, posmarować masą krówkową. Na masie położyć drugi blat ciasta, lekko docisnąć,wyłożyć masę z kaszy
Przepisy kulinarne babci Antoninyzrobienia całego ciasta przez mojego kochanego, domowego cukiernika! :) Przepis na tortownicę o średnicy 21cm, +/- 14 kawałków, jeden (ok. 100g) 250kcal. Składniki na ciasto: - 3 szklanki startej marchewki - 2 szklanki mąki orkiszowej - 1 szklanka rodzynek - 1 szklanki orzechów włoskich - 0,5 szklanki oleju rzepakowego/kokosowego - 2 banany - 3 łyżki cynamonu - 2-3 łyżki ksylitolu - 2 łyżki masła orzechowego - 1 łyżeczka sody oczyszczonej(...)sodę i cynamon, ponownie miksujemy lub mieszamy za pomocą widelca, czy trzepaczki do połączenia wszystkich składników. Marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, bądź rozdrabniamy w malakserze. Orzechy włoskie drobno siekamy i wraz z rodzynkami oraz startą marchwią dodajemy do wcześniej przygotowanej masy i porządnie mieszamy. Jeżeli mamy tortownicę z odpinanym spodem - wykładamy dno papierem do pieczenia, zapinamy
Be Fit Be Strongcukrem. Nadal miksując dodajemy stopniowo jajko, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sól i orzechy laskowe. Miksujemy do momentu otrzymania jednolitej masy. Na końcu dodajemy posiekaną czekoladę i krótko mieszamy. Odkładamy mikser. Następnie delikatnie ugniatamy ciasto. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki
Słodki PomysłKuszą swoim wyglądem. No i jak tu nie upiec pysznego ciasta z jabłkami. Tym razem postanowiłam upiec ciasto pełne jabłek z małą ilością ciasta w środku. Mało masy i aż 2 kg jabłek. Do tego orzechy włoskie... ach, to był dobry pomysł. Nie raz pisałam, że najlepsze przepisy powstają pod wpływem chwili. Tak też było i tym razem. Natomiast(...)macie już gotowy przepis, polecam to ciasto, bo jest naprawdę pyszne. Wszystkiego tutaj jest duuużo, nawet blaszka do pieczenia jest duuuża :) Składniki (na blaszkę 40x26 cm): 2 kg jabłek 5 dużych, wiejskich jajek 200 g cukru 300 g mąki pszennej ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią i kardamonem (wg uznania) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 300 g masła
Kuchnia u Krysikajmaku o smaku kawy 20 dag masła 10 dag rozdrobnionych orzechów włoskich 2 łyżki rumu 1 łyżeczka mielonej kawy prawdziwej Poncz: ¾ szklanki przegotowanej wody 1 łyżka rumu 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka cukru pudru Dodatkowo: ½ szklanki dżemu z cytrusów-u mnie cytrynowy Dowolna dekoracyjna posypka Sposób wykonania: Ciasto kruche: Na stolnicę przesiać mąkę, wymieszać z proszkiem do pieczenia(...)budyniu, zmiksować na puszysty krem. Masa krówkowa: Miękkie masło utrzeć na puch dodając w trakcie po łyżce masy krówkowej, na koniec wlać rum, wsypać orzechy, dodać kawę, zmiksować. Poncz: Składniki wymieszać ze sobą. Przełożenie: Ciasto kruche posmarować dżemem cytrynowym, wyłożyć masę budyniową, przykryć biszkoptem, nasączyć ponczem, na wierzch rozsmarować masę krówkową. Udekorować posypką, wstawić ciasto do lodówki. Słodkich wypieków
Wanilia i KardamonOstatnio zrobił się u mnie taki tort – z czekoladą, orzechową bezą i musem owocowym. Wszystkie smaki rewelacyjnie zagrały i efekt końcowy jest naprawdę godny polecenia. Jeśli
Słodki sentymentOstatnio zrobił się u mnie taki tort – z czekoladą, orzechową bezą i musem owocowym. Wszystkie smaki rewelacyjnie zagrały i efekt końcowy jest naprawdę godny polecenia. Jeśli
Słodki sentymentwaniliowy - 1 op jabłka - 2,5 kg cukier - 3/4 szkl rodzynki - 10 dag orzechy - 10 dag cynamon - 1 łyżeczka Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnice, dodać cukier i margarynę i posiekać wszystko razem nożem. Następnie dodajemy żółtka, cukier waniliowy i śmietanę i zagniatamy szybko ciasto, owijamy folią i wstawiamy na ok 30 minut do lodówki. Jabłka umyć(...)obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Do garnka wlać 2 łyżki wody, wrzucić jabłka, dodać cukier, namoczone rodzynki, posiekane orzechy i cynamon, gotować parę minut mieszając i zestawić z ognia, lekko przestudzić. Wyjąć ciasto z lodówki, odkroić 1/4, resztą wyłożyć blachę dużą na ciasto wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto wyłożyć masę jabłkową z bakaliami
ciasta i desery czyli na słodkowaniliowy - 1 op jabłka - 2,5 kg cukier - 3/4 szkl rodzynki - 10 dag orzechy - 10 dag cynamon - 1 łyżeczka Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnice, dodać cukier i margarynę i posiekać wszystko razem nożem. Następnie dodajemy żółtka, cukier waniliowy i śmietanę i zagniatamy szybko ciasto, owijamy folią i wstawiamy na ok 30 minut do lodówki. Jabłka umyć(...)obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Do garnka wlać 2 łyżki wody, wrzucić jabłka, dodać cukier, namoczone rodzynki, posiekane orzechy i cynamon, gotować parę minut mieszając i zestawić z ognia, lekko przestudzić. Wyjąć ciasto z lodówki, odkroić 1/4, resztą wyłożyć blachę dużą na ciasto wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto wyłożyć masę jabłkową z bakaliami
Camilla w kuchniprawdziwy hit internetu...Masz wrażenie Déjà-vu? Takie ciasto już gdzieś było? To nie Déjà-vu. Babka Żyrafa tak się wszystkim spodobała, że musiałam ją znowu upiec. Dzisiaj Orzechowa Żyrafa, a raczej orzechowo-kokosowa. Przepis jest prawie taki jak ostatnio. Do jasnej masy dodałam trochę kokosków, do brązowej mielone orzechy laskowe i tartą czekoladę. I żeby już było
dolcevitainmykitchendrożdży 0,5 łyżeczki soli Nadzienie: 3 jabłka 2 łyżki miodu 1 łyżka masła 1/2 szklanki orzechów włoskich 1 łyżeczka cynamonu dodatkowo: białko jajka+1 łyżka mleka Przygotowanie: 2 łyżki maślanki w temperaturze pokojowej wymieszać z drożdżami do ich upłynnienia. Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misie robota i zagnieść hakiem gładkie, nielepiące się ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić(...)miejsce do wyrośnięcia jabłka obrać, następnie zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej lub pokroić w małą kosteczkę. W rondlu rozgrzać masło, dodać miód, orzechy starte jabłka, cynamon i dusić przez kilka minut. Odstawić do przestudzenia wyrośnięte ciasto powtórnie zagnieść, następnie podzielić na 8 równej wielkości kawałków. Ciasto rozpłaszczyć w dłoni na placuszek, nałożyć farsz jabłkowy, zlepić jak pieroga, następnie uformować
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Składniki 1 puszka białej fasoli 3 jajka 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki kokosowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki oleju kokosowego 3 łyżki
czarrna od kuchniOsobiście mam słabość do ciast bezowych i obok żadnego nie mogę przejść obojętnie Do tego pyszna kawka i jestem w niebie… W związku z tym zapraszam na duet doskonały, chrupiące blaty bezowe przełożone pysznym kremem kawowym, a całość posypana odrobiną kawy mielonej. Połączenie smaków, któremu nie można się oprzeć. Prosto i pysznie Składniki: Blaty bezowe: 6 białek(...)drugim blatem. Wierzch posypać kawą mieloną. Schłodzić. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Tort bezowy czekoladą i malinami → Dacquoise z kajmakiem, daktylami i orzechami włoskimi → Bezy czekoladowe z kremem kawowym → Ciasto czekoladowe z musem kawowym → Semifreddo czekoladowo-kawowe
Oryginalny smak