łyżki zmielonych orzechów włoskich 1/2 łyżeczki cynamonu garść drobnych rodzynek 4 łyżki roztopionego masła A jak to zrobić: Suche drożdże rozpuścić w trzech łyżkach ciepłego mleka, dodać łyżeczkę cukru i pozostawić na 15 minut. Po tym czasie do zaczynu dodać mąkę, pozostałe mleko, jajka, szczyptę soli i roztopione masło. Zagnieść ciasto i pozostawić do wyrośnięcia(...)wyrośnie, podwajając swoją objętość, wyciągamy je z miski, lekko zagniatamy i rozwałkowujemy na dość duży prostokąt. Z miazgi makowej, miodu, masła, cynamonu. orzechów, cukru i rodzynek robimy masę makową wszystko dokładnie mieszając. Masą smarujemy wywałkowane ciasto i przecinamy wzdłuż na trzy równe części, które układamy jedną na drugiej. Kroimy na kilka części w zależności od wielkości keksówki
Kuchnia w opałachciasto znalazłam tutaj ...przybierałam się dość długo, żeby je zrobić i w końcu zrobiłam..jak dla mnie..mhm..po prostu jakoś nie przypadło mi do gustu..ale przepisem dzielę się dalej....może komuś posmakuje. opakowanie krakersów - solonych, nie smakowych (ok 200g) 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 100 g margaryny garść suszonej żurawiny\ rodzynek Kresto garść lub więcej - orzechów(...)mnie keksówka Krakersy dość drobno pokruszyć.Dodać mleko z puszki, rozpuszczoną margarynę , bakalie [ orzechy i migdały podprażyłam na suchej patelni]i wymieszać. Gotową masę przełożyć do lekko wytłuszczonej formy i piec ok 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wystudzone ciasto polać rozpuszczoną czekoladą
Moje domowe kucharzenieinnego roślinnego -40g skrobi -30g mąki kokosowej -2 łyżki płaskie kakao (do spodu) -łyżka pasty waniliowej -sól i cukier kokosowy Orzechy w karmelu -ok 100g mieszanki orzechów lub tylko fistaszków -150g daktylu -melasa z morwy Big Nature -3/4 tabliczki gorzkiej czekolady (u nas bez cukru białego) -masło orzechowe (do polania góry) SERNIK Z OKARY 1. Okarę(...)melasą lub innym płynnym słodziłem. Konsystencja ma być bardziej zwarta niż sama melasa. 8. Orzechy lekko posiekać i uprażyć na patelni lub w piekarniku. 9. Orzechy wymieszać z karmelem i wyłożyć je na górę ciasta. 10. Całość polać rozpuszczoną gorzką czekoladą i masłem orzechowym
Candy Pandasjajka 1/3 szkl. kakao 1 i 1/3 szkl. mąki 1 i 1/2 szkl. brązowego cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo - kajmak, 100g drobinek czekoladowych i garść ulubionych orzechów Jak przygotować? Masło wrzucić do garnka wraz z czekoladą i pozwolić, aby składniki całkowicie się rozpuściły - co jakiś czas mieszać , aby czekolada nie przypaliła się do garnka. Jajka utrzeć w mikserze(...)czasie do małego garnka przekładamy kajmak ( ja użyłam ok. 2/3 puszki) i ciągle mieszamy, aby dobrze sie rozpuścił. Następnie przelewamy masę na jeszcze ciepłe ciasto, kroimy na kawałki i posypujemy pokrojonymi orzechami oraz drobinkami czekoladowymi. Smacznego! Niedługo tez minie rok od kiedy stworzyłam to miejsce w sieci. Dziękuję Wam wszystkim za inspiracje, odwiedziny
Chocolate Stop TemptingWasze zdjęcia i komentarze :) ) 16.10 – ogłoszenie wyników konkursów Składniki na ciasto marchewkowe: 3 jajka 100 g ksylitolu 80 ml oleju rzepakowego 150 g mąki ryżowej 50 g mąki kukurydzianej 40 g mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu 3 duże marchewki 50 g rodzynek 50 g orzechów włoskich Składniki na polewę: 300 g serka Philadelphia(...)misce mieszamy razem wszystkie suche składniki: mąki, proszek do pieczenia i cynamon. Dodajemy do Piany z jajek i dokładnie mieszamy. Do masy dodajemy potartą marchewkę, orzechy i rodzynki. Całość mieszamy do połączenia składników. Ciasto przekładamy do foremki o wymiarach 20×20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na 40 minut. Przed wyciągnięciem
Ciastkozercywyrośniętego zaczynu dodajemy mąkę pszenną, olej i wyrabiamy jednolite, gładkie ciasto. Ciasto spłaszczamy, dodajemy pieprz i jeszcze raz zagniatamy. Z ciasta formułujemy wałek i dzielimy na kawałki wielkości orzecha włoskiego (ok. 25 -30 szt. ). Z każdego kawałka rolujemy jak najcieńszy wałek i układamy na podsypanej mąką blasze z piekarnika. Będą nam potrzebne dwie blachy. Piekarnik nastawiamy
Moniki Smakołykicukru 5 łyżek miodu 150 g rodzynek (u mnie sułtanki i koryntki) 50-75 g posiekanych orzechów i migdałów 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej (lub otarta skórka z 1 pomarańczy) aromat arakowy lub migdałowy 3 białka Ciasto. Mąkę przesiewamy do dużej miski, w środku robimy wgłębienie. Drożdże rozcieramy z cukrem i mlekiem, gładki płyn wlewamy(...)miodem, cukrem, dodajemy mak i smażymy 10 minut. Rodzynki sparzamy, odsączamy na sicie. Do masy makowej dodajemy rodzynki, orzechy, skórkę pomarańczową i aromat, mieszamy. Studzimy. Białka ubijamy na sztywna pianę, dodajemy do maku i delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na 3 części, każdą z nich zagniatamy by pozbawić je pęcherzyków powietrza, a następnie wałkujemy na cienki placek
Rozpustne gotowaniePrzepis na... DIETETYCZNY MAZUREK Z KAJMAKIEM Kruche słone ciasto, słodka delikatna masa i posmak chrupiących orzechów - tak w paru słowach można nazwać Mazurek z kajmakiem, które podarowałabym Wszystkim łasuchom, którzy dbają o swoją linię i szczupłą sylwetkę. Porcję mazurka polecałabym na II śniadanie lub podwieczorek w sytuacji gdy mamy ochotę na delikatną słodycz kojącą podniebienie! :) Porcja snikersa(...)mąkę należy wysypać na stolnicę, następnie dodać pozostałe składniki: masło, jajo, żółtka, sól, proszek do pieczenia; - w pierwszej kolejności należy pokroić masło nożem wraz z mąką, a następnie wyrobić ciasto tak, aby było gładkie i wszystkie składniki równomiernie się połączyły; - gotowe ciasto dzielimy na pół - następnie połowę ciasta należy włożyć do lodówki, a drugą połowę wyrabiamy ponownie - tym razem
MintTastecukru 1/4 szklanki gorzkiego kakao 2 łyżki oleju łyżeczka proszku do pieczenia na masę makową: 1,5 szklanki maku 3 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej kostka masła szklanka posiekanych orzechów 1/2 szklanki rodzynek szklanka cukru na polewę: 125 g masła 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki kakao 2 łyżki gorącego mleka lub wrzątku Upiec biszkopt: Białka ubić na sztywno, nadal(...)rozpuścić z cukrem pudrem i kakao, mieszając doprowadzić do wrzenia, dodać mleko i dokładnie wymieszać. Zdjąć z ognia i mieszać jeszcze aż polewa zacznie gęstnieć. Polać ciasto, można dodatkowo udekorować według gustu np. orzechami
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaKolejne ciasto Siostry Anastazji, na którym się nie zawiodłam:) Pyszne, wbrew pozorom wcale nie za słodkie, świąteczne. Podbiło serca moich gości, to i może Waszych też podbije?:) Polecam. Upiec cienki jasny biszkopt. Masa makowa: 25 dkg maku mielonego; 10 dkg cukru kryształu; 3 białka; 2 łyżki miodu; 125 ml słodkiego mleka; olejek migdałowy (kilka kropli); 20 dkg bakalii (rodzynki, płatki(...)pudru; 15 dkg orzechów mielonych; 125 ml mleka; 3 żółtka; spirytus (do smaku); Mleko zagotować, zalać orzechy i wymieszać. Masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka, przestudzone orzechy i spirytus. Wszystko dokładnie wymieszać. Przełożenie ciasta: Biszkopt - masa makowa - masa śmietanowa - masa orzechowa - polewa. Moje uwagi: Upiekłam jasny biszkopt z 6 jaj i przekroiłam go na pół. Jedną część biszkopta dałam
In my kitchenładnie prezentuje się na stole, a przez moich "testerów łasuchowych" został oceniony na boski:) Zostawiam was z przepisem a wracam planować świąteczna wypieki:) Składniki: ciasto: 6 jajek szklanka mąki pół szklanki orzechów włoskich łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru masa: puszka masy krówkowej lub kajmakowej 30 dag słonecznika 1 i 1/2 kostki margaryny lub masła(...)dekoracji: paczka herbatników tabliczka gorzkiej czekolady Wykonanie: Orzechy kroimy drobno. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier i żółtka. Mąkę z proszkiem przesiewamy przez sitko i dodajemy pokrojone orzechy. Wszystkie suche składniki delikatnie dodajemy do ubitej masy z białek. Należy robić to bardzo delikatnie aby piana nam nie upadła, najlepiej dodawać po łyżce mąki i mieszać posuwistymi ruchami góra-dół
ciastkarnia na kruchym spodzieczęść jabłek, nie ubijać, wsypać część suchego i resztę jabłek pozostałe suche wymieszać z orzechami mielonymi Beach Flower-BACKMIT , pełną ofertę pyszności = "zobacz TUTAJ" i wsypać na jabłka, masło schować do zamrażarki na 30 minut, masło z zamrażarki zetrzeć na tarce grubsze oczka na wierzch ciasta wstawić(...)nagrzanego piekarnika grzanie góra/dół, 180 C i piec 60 minut, nastepnie na 5 minut termoobieg, ciasto z blaszek wyjąć jak będzie zimne ciasto posypać cukrem pudrem - szarlotka jest pysznie aromatyczna z nutą orzechów...............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięczekoladą, są włoskim klasykiem cukierniczym. Powstały w 1800 roku w piemonckim miasteczku Tortona i od razu stały się sławne w całych Włoszech. Pierwotny przepis przewidywał, że ciasto przygotowywano z mąki, cukru i posiekanych orzechów laskowych z Piemontu, łatwiejszych do znalezienia i tańszych niż migdały. Z biegiem lat orzechy s topniowo zastępowano migdałami, dokonał tego rycerz Stefano Vercesi(...)migda łami bez sk ó rek . PRZYGOTOWANIE Do miski wsypujemy oba rodzaje mąki, cukier, szczyptę soli i zimne masło pokrojone w kostkę. Gdy ciasto uzyska konsystencj ę kruszonki, dodajemy 1 żółtko. Wyrobione ciasto owijamy folią spożywczą, schładzamy w lodówce ok. 1 godz. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170 stopni. Schłodzone ciasto dzielimy
La grande e la piccola cuocaCiasto włoskie (znane również jako Ciasto Wiewiórka) to kolejne z moich ulubionych ciast, czyli ciast mieszanych bez użycia miksera i ciast, które zawsze wychodzą. Ciasto włoskie, ciasto wiewiórka to proste ciasto jabłkowo-orzechowe. Jest wyjątkowo pyszne i nie zawiera tłuszczu w postaci masła, czy oleju. Mimo to, ciasto nie jest suche a swoją wilgotność zawdzięcza jabłkom, które posypane cukrem puszczają(...)Ciasto to często gości na moim stole, ze względu na składniki, które zawsze mam 🙂 Pozycja obowiązkowa na niedzielny deser w gronie najbliższych. Składniki na Ciasto Wiewiórka: 6 jabłek obranych i pokrojonych w kostkę 3/4 szklanki orzechów włoskich 1/4 szklanki rodzynek 3/4 szklanki cukru 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 szklanki mąki pszennej 3 jaja
Moja Delicjapopołudnie prezentuję przepis na pyszne eklery z kremem orzechowym. To pyszny deser dla całej rodziny. Nikt im się nie oprze. Polecam!!! SKŁADNIKI: Ciasto: 1 szklanka wody, 100g margaryny, 200g mąki, 6 jajek, szczypta soli, Krem: 200g zmielonych orzechów włoskich, 200ml mleka, 1 szklanka cukru, 200g masła, Polewa: 1 tabliczka gorzkiej czekolady, 1 łyżka mleka, 30g posiekanych orzechów włoskich. PRZYGOTOWANIE(...)Studzę. Do ciasta wbijam po jednym jajku i wszystko razem miksuję. Ciasto przekładam do rękawa cukierniczego. Na blaszce włożonej papierem do pieczenia formuję podłużne ciasteczka. Ciastka piekę około 20 minut w temperaturze 200 stopni. Po przestudzeniu ciastka przekrawam wzdłuż na pół. 2. Mleko gotuję z cukrem i orzechami włoskimi do momentu, aż masa zgęstnieje. Odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram
Tradycyjna kuchnia KasiPoniżej znajdziecie kilka zdjęć poglądowych: Sposób przygotowania rurek z ciasta francuskiego Gdy tylko rurki delikatnie ostygną, ale nadal będą ciepłe zgniatamy papier po obu stronach rurki i delikatnie go wysuwamy. Odstawiamy rurki do ostudzenia. W tym czasie podgrzewamy patelnię i na gorącej podsmażamy migdały, do momentu zezłocenia. Nie zostawiamy orzechów na patelni ponieważ się spalą. Gdy mają odpowiedni kolor
Relaxtimejajka 175 g masła mak 500 g zmielonego maku 1/2 litra mleka 5 łyżek miodu 200 g cukru 100 g masła 2 jajka bakalie orzechy migdały itp Wykonanie: Z podanych składników zagnieść ciasto kruche następnie rozwałkować i wyłożyć spód formy. Masa makowa. Zagotowujemy mleko, wrzucamy do niego rodzynki, cukier (odkładamy dwie kopiaste łyżki), miód, masło. Mieszamy. Po paru minutach
Pychotkaaa