ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:349/988)

Kruche serduszka z orzeszkami i konfiturą 242

Dzisiaj zapraszam Was na słodko-słone, kruche ciasteczka. Synek uwielbia ciasteczka i już od dawna namawiał mnie, żebym jakieś upiekła. Przygotowałam więc ciasto i zaczęłam szukać po szafkach jakiejś "inspiracji":) Wykorzystałam orzechy włoskie oraz orzeszki ziemne solone, które dostałam do testowania i domową konfiturę z czarnej porzeczki. Ciasteczka świetnie pasują na zbliżające się Walentynki oraz na prezent dla babci(...)orzechów włoskich (użyłam Kresto),  3 łyżki posiekanych orzeszków ziemnych solonych (użyłam Kresto),  300g domowej gęstej konfitury - u mnie z czarnej porzeczki. Przygotowanie Mąkę przesiać, dodać sól oraz plastry margaryny, posiekać nożem. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty krem. Dodać do mąki. Jedno białko ubić na sztywną pianę, dodać do mąki. Wymieszać i zagnieść gładkie ciasto

Z miłości do słodkości
Ciasteczka z kaszy gryczanej 217

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com  Przepis znalazłam na stronie portalu: Przyślij Przepis (gosia56). Skorzystałam z propozycji na ciasto (z lekkimi modyfikacjami) i przygotowałam ciasteczka na dwa sposoby. Poniżej przedstawiam wersję uproszczoną - z miodem i orzechami (a tu pierożki ). Ciasteczka wyszły smaczne, kruche i idealne na słodką przekąskę. Jeśli lubicie kaszę gryczaną - to koniecznie musicie je upiec! (około 40 sztuk) 100g(...)mąki pszennej 40g masła/margaryny   100g cukru  1 łyżeczka cukru waniliowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia  Dodatkowo (opcjonalnie): miód  orzechy włoskie Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto cienko rozwałkować (podsypując mąką) i wykrawać z niego dowolne kształty. Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika

Di gotuje
Piña colada, czyli przepis na baaaardzo kokosowe ciasto z ananasem 254

kokosowej, mleczka kokosowego i cukru kokosowego – więcej kokosowych składników już chyba nie mogłam dodać A do tego ananas, który wprowadza soczystość, podpieczone orzechy makadamia dodają chrupkości, a chrupanie jak wiadomo poprawia nastrój ;p Jest to oczywiście ciasto bezglutenowe, lekko słodkie, zawiera w sobie sporo zdrowych produktów, więc nawet jeśli nie skończycie na jednym kawałku (a gwarantuję, że nie można skończyć(...)białka do masy i przy pomocy łyżki wszystko wymieszaj. Przełóż ciasto do blachy, wygładź wierzch szpatułką. Obierz ananasa i pokrój go na plastry – wytnij ze środka twardą część. Możesz też użyć ananasa z puszki, tylko wcześniej odsącz go na ręczniku papierowym. Ułóż plastry ananasa na wierzchu, posyp je posiekanymi orzechami makadamii i odrobiną cukru kokosowego Wstaw do rozgrzanego

Eat me! Fit me!
Mini Panettone z Orzechami Macadamia i Czekoladą 206

delikatnie wymieszałam, zagarniając trochę mąki do środka. Miskę przykryłam ściereczką i odstawiłam rozczyn do wyrośnięcia. W tym czasie posiekałam czekoladę, miechunkę i orzechy. Kiedy rozczyn podwoił swoją objętość dodałam jajka, sól, masło i zagniotłam  ciasto. Kiedy stało się elastyczne i błyszczące, odstawiłam je na 30 minut do wyrośnięcia. W tym czasie natłuściłam foremki do muffinek i pobawiłam się

Blondynka Gotuje
Ptysiowe gniazdka (bez glutenu, laktozy i białego cukru) 151

Szybko przed świętami jeszcze chcemy Wam zaproponować słodycz, która tak naprawdę jest mało słodka a robi wrażenie deseru. My uwielbiamy ciasto parzone czyli ptysie/eklerki nawet bez nadzienia. Tak po prostu smakuje nam samo upieczone ciasto. Zrobiłyśmy je w okrągłej formie a do środka włożyłyśmy pastę z prażonych migdałów Nutura , która według nas jest naturalnie, delikatnie słodka. Do gniazdka włożyłyśmy(...)skrobi ziemniaczanej -4 jajka Nadzienie -pasta orzechowa np. z migdałów Nutura (inny ulubiony krem/dżem) -migdały w czekoladzie lub czekoladowe jajeczka lub po prostu różne orzechy -kilka kostek czekolady (gorzkiej/deserowej/bez cukru itp) CIASTO PARZONE 1. Wodę i olej umieścić w garnuszku i zagotować. 2. Mąkę i skrobie   wymieszać, wsypać do gotującej się mieszanki i szybko wymieszać tworząc "kluskę", którą

Candy Pandas
Drożdżowe leniwe z żurawiną, rodzynkami, kokosem i razową kruszonką 174

szklanki oleju 0,5 szklanki mleka -1,5 % 2,5 szklanki mąki pszennej (Młynomag) dodatkowo: 2 łyżki rodzynek, 2 łyżki suszonej żurawiny, 2 łyżki wiórek kokosowych, łyżka posiekanych orzechów: u mnie włoskie na kruszonkę: 2 łyżki masła, 3 łyżki mąki razowej, łyżka cukru trzcinowego. Robimy! Do dużej miski kruszymy drożdże. Na drożdże wysypujemy cukier. Na cukier wlewamy mleko i następnie(...)godziny w ciepłe miejsce. Składniki na kruszonkę zagniatamy i odstawiamy do lodówki. Po3 h kruszonkę wkładamy do zamrażarki i wracamy do miski z ciastem: wszystko w misce dokładnie mieszamy ze sobą. Dodajemy rodzynki, żurawinę, orzechy i wiórka. (jak odkryjemy to powinna być widoczna „praca” drożdży). Wylewamy na dowolną blachę-tym razem standardowa tortownica Na wylane do blaszki ciasto tarkujemy kruszonkę

Latosiowydom
Mazurek orzechowy 205

mazurkach pisała Maria Disslowa w swojej książce „Jak gotować – praktyczny podręcznik kucharstwa” z 1930 roku. Z tej książki przygotowałam mazurek orzechowy. Ciasto: 250 g cukru pudru, 3 żółtka, 120 g miękkiego masła, 250 g orzechów włoskich, 120 g mąki pszennej, pianka: 3 białka, 90 g cukru pudru, 14 połówek orzechów*, Orzechy zemleć. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać masło i ucierać(...)opłatku, ja masę rozsmarowałam bezpośrednio na papierze do pieczenia). Białka ubić na sztywną pianę, wymieszać z cukrem. Rozsmarować na cieście. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 110 stopni na około 70 – 80 minut.  * ja użyłam więcej połówek i zamiast orzechów włoskich wzięłam orzechy pekan zastawa

królestwo garów
Orzechowo-czekoladowe jeże 180

razem z moją Nikolą. Ciasto jest łatwe w przygotowaniu, choć nie ukrywam największa zabawa jest przy dekoracji rzeczonych stworzeń. Przepis zmodyfikowałam, a same ciastka stanowią świetny dodatek do ciepłego mleka czy też gorącej kawy.  Składniki:  120 g masła 75 g miałkiego drobnego cukru 1 łyżka ekstraktu waniliowego  3 jajka 80 g zmielonych orzechów włoskich i laskowych(...)dużej miski przesiewamy obie mąki oraz proszek do pieczenia oraz kakao. Stopniowo łączymy z masą maślaną pod koniec dodajemy bardzo drobno przesiekaną kandyzowaną skórkę pomarańczową.  4. Ciasto będzie wystarczająco gęste by móc formować z niego kule. Z tak przygotowanego ciasta formujemy kulki spłaszczając nieco z jednej strony tworząc kształt pyszczka.  5. Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Jeże

vaniliowoczekoladowa
Niemieckie ciasto z czerwonych porzeczek 495

warto czekać, tylko od razu zrywać lub kupić porzeczki! Niemieckie ciasto z czerwonych porzeczek: 500 g czerwonych porzeczek 100 g miękkiego masła (pół kostki) 4 jajka 1 szklanka drobnego cukru do wypieków 1 szklanka mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki mielonych migdałów lub orzechów do podania: bita śmietana listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content(...)białka. Gdy będą sztywne, dosypujemy pół szklanki cukru i miksujemy przez ok. 3 minuty. Wyłączamy mikser i dodajemy mielone migdały (lub np. orzechy laskowe, ja po prostu mielę płatki migdałowe) – mieszamy szpatułką. Wyjmujemy podpieczone ciasto, szybko rozsmarowujemy białka na wierzchu i od razu wstawiamy z powrotem do piekarnika na ok. 20 minut. Po przestudzeniu ciasto podajemy z bitą śmietaną

Poezja smaku
Popołudniowe ciasteczka do kawy 233

stopni Celsjusza. Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól umieszczamy w sporej misce. Dodajemy jajka i skórkę z cytryny, zagniatamy. Po uzyskaniu gładkiego ciasta odstawiamy je na ok. 5 min. W tym czasie połowę orzechów kroimy grubo, a drugą połowę mielimy w blenderze lub ugniatamy w moździerzu. Daktyle pozbawiamy pestek i kroimy w poprzek na trzy. Bakalie wgniatamy

Ratunku obiad
Makowiec z masą orzechową i serową 234

pudru 1 cukier waniliowy 4 żółtka (pianę z 4 białek ubić) 1 budyń śmietankowy Orzechy: 25 dag zmielonych orzechów włoskich 1/2 szkl wody 1/2 szkl cukru  Lukier: 2 szkl cukru pudru łyżka soku z cytryny Dekoracja: Kandyzowane owoce i skórki Ciasto ucierane: Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Wszystkie składniki ciasta utrzeć i wmieszać pianę(...)Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Ser: wszystkie składniki dokładnie zmiksować i na koniec dodać pianę ubitą z białek. Wymieszać. Orzechy: Składniki na masę orzechową podgrzewać mieszając aż się dokładnie połączą. Na dużą blachę (25x36) wyłożoną papierem do pieczenia wylać ciasto ucierane, wyrównać. Następnie wykładamy masę makową, wyrównujemy i lekko przyklepujemy łyżką. Na mak nakładamy łyżką  w niewielkich odstępach masę orzechową

Smakołyki Asi
Makowiec japoński bezglutenowy i bez cukru 260

procentach. Dodałam bakalie w postaci fig i daktyli, moje ulubione jabłka odmiany szara reneta, skórkę z pomarańczy i mielone orzechy z migdałami. Lepiej wyjść chyba nie mogło Jeśli lubicie makowiec z polewą – możecie użyć gorzkiej czekolady (ciasto i tak jest słodkie, więc nie ma potrzeby dodawania przesłodzonej polewy ;)). Makowiec japoński bezglutenowy i bez cukru 200 g mielonego suchego maku

Fitkot
ciasto pawi ogon 289

upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na ciasto kruche: 480 g mąki orkiszowej lub pszennej 165 g cukru 1 jajko 1 żółtko 125 ml śmietany, kwaśnej 250 g masła, schłodzonego 2 łyżeczki proszku do pieczenia dodatkowo na nadzienie roladek: ok. 150 g orzechów włoskich, zmielonych powidło śliwkowe wykonanie: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia na stolnicę, dodajemy cukier, jajko, żółtko(...)czasie jedno ciasto rozwałkowujemy, przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 20 min. w 170 st. C, na złoty kolor. Pozostałe ciasta rozwałkowujemy na długość foremki, każde smarujemy powidłem śliwkowym, posypujemy zmielonymi orzechami i zwijamy w roladki. Przekładamy do foremki, pieczemy przez ok. 30 min. w 170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki

Domowy Smak Jedzenia
DROŻDŻOWE ZAWIJANE BUŁECZKI ZE ŚLIWKAMI JABŁKAMI RODZYNKAMI I MIGDAŁAMI 330

pachnące cynamonem drożdżowe bułeczki są idealną propozycją na podwieczorek lub drugie śniadanie. Połączenie jabłek ze śliwkami jest wręcz idealne. Dodatek chrupiących płatków migdałowych lub orzechów laskowych  i słodkich rodzynek dopełnia smaku bułeczek. W dodatku ciasto samo rośnie i jest bardzo proste do przygotowania. Polecam! Składniki na zaczyn: 3 dag  świeżych drożdży 8 łyżek ciepłego mleka 1 łyżka mąki(...)ciasto: 3 żółtka 0,5 kg mąki pszennej 0,5 szklanki cukru opakowanie cukru wanilinowego 10 dag masła 0,5 szklanki mleka ekstrakt waniliowy lub ziarna ze świeżej laski wanilii otarta skórka z połowy cytryny szczypta soli Składniki na nadzienie: 3 sztuki jabłek 10-15 sztuk świeżych śliwek  10 dag rodzynek 10 dag płatków migdałowych lub/i posiekanych orzechów laskowych

potrawyregionalne
Drożdżowe bułeczki z suszonymi owocami 147

można pominąć) 100 g suszonych moreli 100 g daktyli Na wierzch: 2 łyżki mleka 20 g pokruszonych lub zmielonych orzechów (dowolne: migdały, pistacje, włoskie) Jabłko obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Połowę jabłka przełożyć do miski i dodać pozostałe składniki ciasta i wymieszać. Wyrabiać ciasto przez ok 7-10 minut. Ciasto odłożyć na 30 minut w ciepłe miejsce. Następnie ciasto(...)żeby powstało 12 równych części). Formę do muffinek wysmarować tłuszczem (masło albo olej) i przłożyć kawałki ciasta. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Ciasto pozostawić na godzinę, aż wyrośnie, następnie posmarować wierzch mlekiem i pospać orzechami. 0 false 18 pt 18 pt 0 0 false false false /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size

Smaczny zeszyt