Dzisiaj zapraszam Was na słodko-słone, kruche ciasteczka. Synek uwielbia ciasteczka i już od dawna namawiał mnie, żebym jakieś upiekła. Przygotowałam więc ciasto i zaczęłam szukać po szafkach jakiejś "inspiracji":) Wykorzystałam orzechy włoskie oraz orzeszki ziemne solone, które dostałam do testowania i domową konfiturę z czarnej porzeczki. Ciasteczka świetnie pasują na zbliżające się Walentynki oraz na prezent dla babci(...)orzechów włoskich (użyłam Kresto), 3 łyżki posiekanych orzeszków ziemnych solonych (użyłam Kresto), 300g domowej gęstej konfitury - u mnie z czarnej porzeczki. Przygotowanie Mąkę przesiać, dodać sól oraz plastry margaryny, posiekać nożem. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty krem. Dodać do mąki. Jedno białko ubić na sztywną pianę, dodać do mąki. Wymieszać i zagnieść gładkie ciasto
Z miłości do słodkościwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis znalazłam na stronie portalu: Przyślij Przepis (gosia56). Skorzystałam z propozycji na ciasto (z lekkimi modyfikacjami) i przygotowałam ciasteczka na dwa sposoby. Poniżej przedstawiam wersję uproszczoną - z miodem i orzechami (a tu pierożki ). Ciasteczka wyszły smaczne, kruche i idealne na słodką przekąskę. Jeśli lubicie kaszę gryczaną - to koniecznie musicie je upiec! (około 40 sztuk) 100g(...)mąki pszennej 40g masła/margaryny 100g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo (opcjonalnie): miód orzechy włoskie Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto cienko rozwałkować (podsypując mąką) i wykrawać z niego dowolne kształty. Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika
Di gotujekokosowej, mleczka kokosowego i cukru kokosowego – więcej kokosowych składników już chyba nie mogłam dodać A do tego ananas, który wprowadza soczystość, podpieczone orzechy makadamia dodają chrupkości, a chrupanie jak wiadomo poprawia nastrój ;p Jest to oczywiście ciasto bezglutenowe, lekko słodkie, zawiera w sobie sporo zdrowych produktów, więc nawet jeśli nie skończycie na jednym kawałku (a gwarantuję, że nie można skończyć(...)białka do masy i przy pomocy łyżki wszystko wymieszaj. Przełóż ciasto do blachy, wygładź wierzch szpatułką. Obierz ananasa i pokrój go na plastry – wytnij ze środka twardą część. Możesz też użyć ananasa z puszki, tylko wcześniej odsącz go na ręczniku papierowym. Ułóż plastry ananasa na wierzchu, posyp je posiekanymi orzechami makadamii i odrobiną cukru kokosowego Wstaw do rozgrzanego
Eat me! Fit me!delikatnie wymieszałam, zagarniając trochę mąki do środka. Miskę przykryłam ściereczką i odstawiłam rozczyn do wyrośnięcia. W tym czasie posiekałam czekoladę, miechunkę i orzechy. Kiedy rozczyn podwoił swoją objętość dodałam jajka, sól, masło i zagniotłam ciasto. Kiedy stało się elastyczne i błyszczące, odstawiłam je na 30 minut do wyrośnięcia. W tym czasie natłuściłam foremki do muffinek i pobawiłam się
Blondynka GotujeSzybko przed świętami jeszcze chcemy Wam zaproponować słodycz, która tak naprawdę jest mało słodka a robi wrażenie deseru. My uwielbiamy ciasto parzone czyli ptysie/eklerki nawet bez nadzienia. Tak po prostu smakuje nam samo upieczone ciasto. Zrobiłyśmy je w okrągłej formie a do środka włożyłyśmy pastę z prażonych migdałów Nutura , która według nas jest naturalnie, delikatnie słodka. Do gniazdka włożyłyśmy(...)skrobi ziemniaczanej -4 jajka Nadzienie -pasta orzechowa np. z migdałów Nutura (inny ulubiony krem/dżem) -migdały w czekoladzie lub czekoladowe jajeczka lub po prostu różne orzechy -kilka kostek czekolady (gorzkiej/deserowej/bez cukru itp) CIASTO PARZONE 1. Wodę i olej umieścić w garnuszku i zagotować. 2. Mąkę i skrobie wymieszać, wsypać do gotującej się mieszanki i szybko wymieszać tworząc "kluskę", którą
Candy Pandasszklanki oleju 0,5 szklanki mleka -1,5 % 2,5 szklanki mąki pszennej (Młynomag) dodatkowo: 2 łyżki rodzynek, 2 łyżki suszonej żurawiny, 2 łyżki wiórek kokosowych, łyżka posiekanych orzechów: u mnie włoskie na kruszonkę: 2 łyżki masła, 3 łyżki mąki razowej, łyżka cukru trzcinowego. Robimy! Do dużej miski kruszymy drożdże. Na drożdże wysypujemy cukier. Na cukier wlewamy mleko i następnie(...)godziny w ciepłe miejsce. Składniki na kruszonkę zagniatamy i odstawiamy do lodówki. Po3 h kruszonkę wkładamy do zamrażarki i wracamy do miski z ciastem: wszystko w misce dokładnie mieszamy ze sobą. Dodajemy rodzynki, żurawinę, orzechy i wiórka. (jak odkryjemy to powinna być widoczna „praca” drożdży). Wylewamy na dowolną blachę-tym razem standardowa tortownica Na wylane do blaszki ciasto tarkujemy kruszonkę
Latosiowydommazurkach pisała Maria Disslowa w swojej książce „Jak gotować – praktyczny podręcznik kucharstwa” z 1930 roku. Z tej książki przygotowałam mazurek orzechowy. Ciasto: 250 g cukru pudru, 3 żółtka, 120 g miękkiego masła, 250 g orzechów włoskich, 120 g mąki pszennej, pianka: 3 białka, 90 g cukru pudru, 14 połówek orzechów*, Orzechy zemleć. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać masło i ucierać(...)opłatku, ja masę rozsmarowałam bezpośrednio na papierze do pieczenia). Białka ubić na sztywną pianę, wymieszać z cukrem. Rozsmarować na cieście. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 110 stopni na około 70 – 80 minut. * ja użyłam więcej połówek i zamiast orzechów włoskich wzięłam orzechy pekan zastawa
królestwo garówrazem z moją Nikolą. Ciasto jest łatwe w przygotowaniu, choć nie ukrywam największa zabawa jest przy dekoracji rzeczonych stworzeń. Przepis zmodyfikowałam, a same ciastka stanowią świetny dodatek do ciepłego mleka czy też gorącej kawy. Składniki: 120 g masła 75 g miałkiego drobnego cukru 1 łyżka ekstraktu waniliowego 3 jajka 80 g zmielonych orzechów włoskich i laskowych(...)dużej miski przesiewamy obie mąki oraz proszek do pieczenia oraz kakao. Stopniowo łączymy z masą maślaną pod koniec dodajemy bardzo drobno przesiekaną kandyzowaną skórkę pomarańczową. 4. Ciasto będzie wystarczająco gęste by móc formować z niego kule. Z tak przygotowanego ciasta formujemy kulki spłaszczając nieco z jednej strony tworząc kształt pyszczka. 5. Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Jeże
vaniliowoczekoladowawarto czekać, tylko od razu zrywać lub kupić porzeczki! Niemieckie ciasto z czerwonych porzeczek: 500 g czerwonych porzeczek 100 g miękkiego masła (pół kostki) 4 jajka 1 szklanka drobnego cukru do wypieków 1 szklanka mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki mielonych migdałów lub orzechów do podania: bita śmietana listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content(...)białka. Gdy będą sztywne, dosypujemy pół szklanki cukru i miksujemy przez ok. 3 minuty. Wyłączamy mikser i dodajemy mielone migdały (lub np. orzechy laskowe, ja po prostu mielę płatki migdałowe) – mieszamy szpatułką. Wyjmujemy podpieczone ciasto, szybko rozsmarowujemy białka na wierzchu i od razu wstawiamy z powrotem do piekarnika na ok. 20 minut. Po przestudzeniu ciasto podajemy z bitą śmietaną
Poezja smakustopni Celsjusza. Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól umieszczamy w sporej misce. Dodajemy jajka i skórkę z cytryny, zagniatamy. Po uzyskaniu gładkiego ciasta odstawiamy je na ok. 5 min. W tym czasie połowę orzechów kroimy grubo, a drugą połowę mielimy w blenderze lub ugniatamy w moździerzu. Daktyle pozbawiamy pestek i kroimy w poprzek na trzy. Bakalie wgniatamy
Ratunku obiadpudru 1 cukier waniliowy 4 żółtka (pianę z 4 białek ubić) 1 budyń śmietankowy Orzechy: 25 dag zmielonych orzechów włoskich 1/2 szkl wody 1/2 szkl cukru Lukier: 2 szkl cukru pudru łyżka soku z cytryny Dekoracja: Kandyzowane owoce i skórki Ciasto ucierane: Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Wszystkie składniki ciasta utrzeć i wmieszać pianę(...)Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Ser: wszystkie składniki dokładnie zmiksować i na koniec dodać pianę ubitą z białek. Wymieszać. Orzechy: Składniki na masę orzechową podgrzewać mieszając aż się dokładnie połączą. Na dużą blachę (25x36) wyłożoną papierem do pieczenia wylać ciasto ucierane, wyrównać. Następnie wykładamy masę makową, wyrównujemy i lekko przyklepujemy łyżką. Na mak nakładamy łyżką w niewielkich odstępach masę orzechową
Smakołyki Asiprocentach. Dodałam bakalie w postaci fig i daktyli, moje ulubione jabłka odmiany szara reneta, skórkę z pomarańczy i mielone orzechy z migdałami. Lepiej wyjść chyba nie mogło Jeśli lubicie makowiec z polewą – możecie użyć gorzkiej czekolady (ciasto i tak jest słodkie, więc nie ma potrzeby dodawania przesłodzonej polewy ;)). Makowiec japoński bezglutenowy i bez cukru 200 g mielonego suchego maku
Fitkotupieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na ciasto kruche: 480 g mąki orkiszowej lub pszennej 165 g cukru 1 jajko 1 żółtko 125 ml śmietany, kwaśnej 250 g masła, schłodzonego 2 łyżeczki proszku do pieczenia dodatkowo na nadzienie roladek: ok. 150 g orzechów włoskich, zmielonych powidło śliwkowe wykonanie: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia na stolnicę, dodajemy cukier, jajko, żółtko(...)czasie jedno ciasto rozwałkowujemy, przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 20 min. w 170 st. C, na złoty kolor. Pozostałe ciasta rozwałkowujemy na długość foremki, każde smarujemy powidłem śliwkowym, posypujemy zmielonymi orzechami i zwijamy w roladki. Przekładamy do foremki, pieczemy przez ok. 30 min. w 170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki
Domowy Smak Jedzeniapachnące cynamonem drożdżowe bułeczki są idealną propozycją na podwieczorek lub drugie śniadanie. Połączenie jabłek ze śliwkami jest wręcz idealne. Dodatek chrupiących płatków migdałowych lub orzechów laskowych i słodkich rodzynek dopełnia smaku bułeczek. W dodatku ciasto samo rośnie i jest bardzo proste do przygotowania. Polecam! Składniki na zaczyn: 3 dag świeżych drożdży 8 łyżek ciepłego mleka 1 łyżka mąki(...)ciasto: 3 żółtka 0,5 kg mąki pszennej 0,5 szklanki cukru opakowanie cukru wanilinowego 10 dag masła 0,5 szklanki mleka ekstrakt waniliowy lub ziarna ze świeżej laski wanilii otarta skórka z połowy cytryny szczypta soli Składniki na nadzienie: 3 sztuki jabłek 10-15 sztuk świeżych śliwek 10 dag rodzynek 10 dag płatków migdałowych lub/i posiekanych orzechów laskowych
potrawyregionalnemożna pominąć) 100 g suszonych moreli 100 g daktyli Na wierzch: 2 łyżki mleka 20 g pokruszonych lub zmielonych orzechów (dowolne: migdały, pistacje, włoskie) Jabłko obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Połowę jabłka przełożyć do miski i dodać pozostałe składniki ciasta i wymieszać. Wyrabiać ciasto przez ok 7-10 minut. Ciasto odłożyć na 30 minut w ciepłe miejsce. Następnie ciasto(...)żeby powstało 12 równych części). Formę do muffinek wysmarować tłuszczem (masło albo olej) i przłożyć kawałki ciasta. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Ciasto pozostawić na godzinę, aż wyrośnie, następnie posmarować wierzch mlekiem i pospać orzechami. 0 false 18 pt 18 pt 0 0 false false false /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size
Smaczny zeszyt