ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:351/988)

Szarlotka w kratke czyli poWeekendowe Lakocie odc.114 171

cukru 2 łyżeczki cynamonu 1/3 łyżeczki goździków 50 g poszatkowanych orzechów włoskich 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej (u mnie cykata) 3 łyżki mąki pszennej Mieszamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy. Dodajemy posiekane, schłodzone masło i smalec. Dodajemy jajka i szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie części, jedną trochę większą od drugiej. Większą część ciasta rozwałkowujemy(...)garnka. Dodajemy cukier, przyprawy i mieszamy. Smażymy ok. 5 minut, aż trochę zmiękną. Dodajemy mąkę pszenną i mieszamy. Zdejmujemy z ognia i dodajemy orzechy (pominęłam), skórkę pomarańczową, mieszamy. Gotowe nadzienie wykładamy na podpieczony spód. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy i tniemy paski o szerokości około 1-2cm. Układamy je na wierzchu ciasta, robiąc kratkę. Blaszkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Amerykaniec 363

Bardzo proste i szybkie ciasto z jabłkami. Przepis z bloga Domowa cookierenka Agi. Polecam :). Składniki: 1 kg jabłek 2 łyżeczki cynamonu 2,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao garść dowolnych orzechów garść suszonych owoców, (ja użyłam wiśni i rodzynek) 1 i 1/4 szklanki cukru kryształu 3 jajka 1 szklanka oleju(...)proszkiem do pieczenia i kakao. 5. Do zmiksowanych jajek dodać olej i mleko, dalej miksując stopniowo dosypywać przesiane suche składniki. 6. Na koniec dodać pokrojone orzechy oraz sparzone suszone owoce. Dokładnie wymieszać.  7. Ciasto przełożyć do miski z jabłkami, delikatnie wymieszać, aby za bardzo nie rozgnieść jabłek.  8. Całość przełożyć na przygotowaną blachę, piec

Apetyczna babeczka
Jabłecznik serowy bez jajek 219

cynamon Wykonanie: Suche skladniki umiescic w misce i wymieszac z serkiem przy pomocy widelca.Dolozyc maslo rozdrobnione na mniejsze kawalki i wyrobic na gladkie,nielepiace sie ciasto. Wlaczyc piekarnik i nastawic na 180°C. Orzechy z zurawina posiekac nozem.Marcepan podzielic na 12 kawalkow.Jablka obrac,przeciac na pol,a srodki wydrazyc przy pomocy specjalnego nozyka..Kazda polowke jablka opruszyc cynamonem i wypelnic

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasteczka cynamonowo - imbirowe 176

Ciasteczka podpatrzone na blogu  Sekrety kuchenne , skusiły mnie do wykonania szczególnie za sprawą orzechów, za którymi przepadam, a których w tym roku uzbierałam spory karton. Przepis nieco zmodyfikowałam, ciasteczka wyszły bardzo aromatyczne i kruche.  Składniki na ciasto 500 g mąki pszennej  1 kostka margaryny 1 całe jako, 1 żółtko (białko zostawić do posmarowania wierzchu ciastek(...)łyżeczki cynamonu 1 płaska łyżeczka imbiru 2 łyżki śmietany 1 op. proszku do pieczenia Dodatkowo cukier do posypania ciastek połówki orzechów włoskich białko do smarowania ciastek Sposób Z mąki, margaryny, jaj, cukru, przypraw, śmietany i proszku do pieczenia zagniatamy ciasto, gotowe wkładamy na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3 mm, a następnie wycinamy

Kuchenne aromaty
CIASTKA MAŚLANE Z ORZECHAMI 163

łyżeczki proszku do pieczenia gdyby ciasto było zbyt suche dodajemy 1 łyżkę gęstej śmietany                                                                    DODATKOWO :  200 g orzechów ziemnych bez soli ( lub innych(...)kruche ciasto. Zawijamy je w folię aluminiową i odkładamy do lodówki na 1 godzinę. Po schłodzeniu ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3 mm, posypując je mąką i wycinamy foremką ciasteczka które układamy na blaszce do pieczenia. Na patelni rozpuszczamy masło, wsypujemy cukier i orzechy, ogrzewamy mieszając, następne wlewamy śmietankę i gotujemy na bardzo małym ogniu aż powstanie karmel z orzechami

Kulinarne Fantazje Marioli
Biały pleśniak z brzoskwiniami i likierem 223

łyżki cukru Beza: 4 białka 2/3 szklanki cukru Szczypta soli Dodatkowo: 250 g dżemu brzoskwiniowego Orzech  (KLIK) 5 łyżek likieru kokosowego CANARI  (klik) Na stolnicy siekamy margarynę z mąką i proszkiem do pieczenia. Dodajemy żółtka i cukier. Zagniatamy na jednolitą gładką masę. Ciasto dzielimy na trzy części (kule). Każdą wkładamy do woreczka. Masę wkładamy do zamrażalnika na około

VioletoweKucharzenie
Owsiany muffin z jabłkiem i orzechami 180

pół na pół - zmiksowane i całe płatki owsiane). Wsypać do mokrych składników, dodać cynamon, gałkę muszkatołową, proszek do pieczenia oraz posiekane orzechy włoskie. Wymieszać do połączenia się składników. Kokilki wyłożyć papierem do pieczenia albo posmarować olejem kokosowym. Nałożyć ciasto do 3/4 wysokości. Piec przez 25-30 minut

Healthy food explorer
Babka drożdżowa z pesto 180

proszku 1/2 lub 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru Nadzienie: 90 gr pesto 40 ml mleka do posmarowania (można pominąć) 1 garść orzechów włoskich Formę do babki z kominem wysmarować tłuszczem wysypać otrębami. Wszystkie składniki na ciasto wrzucić do miski, wymieszać, wyłożyć na stolnice posmarowaną olejem lub wysypaną mąką, zagnieść ciasto, zagniatać tak długo aż ciasto będzie się odklejać(...)objętość. Wyrośnięte ciasto w dotyku jest miękkie jak nóżka niemowlaka Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 20 cm na 35 cm grubość około 1 cm, posmarować farszem, zawinąć jak dywan wzdłuż dłuższego boku, zrobić nacięcie wzdłuż, nie przecinając do końca, wstawić do formy, posmarować mlekiem, posypać orzechami. Odstawić na drugie wyrastanie około 40 min. Wstawić do piekarnika nagrzanego

moj przepis na
Sernik z jabłkami w miodzie i karmelu 169

jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, margarynę rozpuszczamy na małym ogniu i stopniowo dolewamy do masy jajecznej mąkę przesiewamy, dosypujemy zmielone orzechy włoskie oraz cynamon, dolewamy wodę jeśli ciasto będzie zbyt twarde masę przekładamy do formy, pieczemy przez około 20 minut w temp 175*C Jajka do masy serowej ucieramy z cukrem, dodajemy ser przesiewamy mąkę

Luźna Kuchnia
Razowe ciasto orkiszowe drożdżowe z owsianą kruszonką 208

owsianą (z płatków) kruszonką bez dodatku cukru. U mnie w domu zawsze do kruszonki dodaje się orzechy włoskie, co dodatkowo wpływa na smak tej posypki. Od siebie dorzucam też niewielką ilość masła orzechowego i to jest już naprawdę kruszonkowa perfekcja Nie wiem, jakie ciasta preferujecie, ale ja jestem zdecydowanie za tymi z mnóstwem owoców. Wolę zrobić cieńsze ciasto i wzbogacić(...)owsianych 75 g mielonych orzechów włoskich 3-4 łyżki ksylitolu 30 g masła klarowanego 1 łyżka masła orzechowego 100% 2 łyżki zimnego mleka Drożdże rozkruszyć, zasypać solą i erytrytolem, zalać niewielką ilością mleka i wymieszać. Dodać garść mąki orkiszowej, zamieszać i odstawić na kilka minut. Po tym czasie wyrobić z pozostałymi składnikami, aby powstało jednolite ciasto. Odstawić do wyrośnięcia

Fitkot
Makowiec zawijany 248

cukru 2 żółtka 6 łyżek margaryny Masa: 300 g maku 2 jajka 150 g cukru 2 łyżki masła 2 łyżki miodu 150 g bakalii (orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa (Przepis na blogu) ) Przygotowanie: Ciasto: Przygotować rozczyn: do ciepłego mleka dodać pokruszone drożdże, łyżkę cukru i 3 łyżki mąki. Wszystkie składniki wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce

KuchniaWeDwoje.pl
Orzechowa strucla z rumem 84

soli 1  jajko roztrzepane nadzienie   150 g orzechów włoskich 150 g orzechów laskowych 150 g brązowego cukru 120 g śmietanki kremówki 3 łyżki rumu 1 łyżeczka cynamonu 1 białko kruszonka 50g masła 90 g mąki pszennej 50 g cukru 1 łyżeczka cynamonu Wykonanie: Ciasto : w wysokim naczyniu mąkę wymieszać z drożdżami, dodać cukier, sól, mleko i resztę składników(...)podsypać mąką. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kruszonka: masło stopić, wymieszać z mąką, cynamonem i cukrem. Nadzienie: orzechy rozdrobnić w malakserze lub drobno posiekać. Połączyć z pozostałymi składnikami i ubitym na sztywno białkiem. Strucla : ciasto rozwałkować na prostokąt, tak aby dłuższy bok pasował do standardowej keksówki. Rozsmarować nadzienie, zwinąć struclę od dłuższego boku. Przenieść do formy

Raj dla Podniebienia
TORCIK JOGURTOWY MONTE 270

smak nam odpowiada. Ciasto było czystą improwizacją i powstało z tego co znalazłam w szafce i lodówce, a efekt przerósł moje oczekiwania. Miało być po prostu "coś" słodkiego do kawy, a wyszło super ciachoo! Składniki: Biszkopt: 4 jajka 1/2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 3 łyżeczki octu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g zmielonych orzechów włoskich szczypta soli Masa(...)ciągle miksując. Gdy cukier się rozpuści dodajemy żółtka wymieszane wcześniej z octem. W misce mieszamy: mąkę przesianą przez sitko, proszek do pieczenia i zmielone orzechy. Do ubitej piany dodajemy porcjami składniki suche i dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy (średnica około 22-23 cm) wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 25- 30 min aż boki

Kuchnia MagdaLeny
TORCIK JOGURTOWY MONTE 283

smak nam odpowiada. Ciasto było czystą improwizacją i powstało z tego co znalazłam w szafce i lodówce, a efekt przerósł moje oczekiwania. Miało być po prostu "coś" słodkiego do kawy, a wyszło super ciachoo! Składniki: Biszkopt: 4 jajka 1/2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 3 łyżeczki octu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g zmielonych orzechów włoskich szczypta soli Masa(...)ciągle miksując. Gdy cukier się rozpuści dodajemy żółtka wymieszane wcześniej z octem. W misce mieszamy: mąkę przesianą przez sitko, proszek do pieczenia i zmielone orzechy. Do ubitej piany dodajemy porcjami składniki suche i dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy (średnica około 22-23 cm) wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 25- 30 min aż boki

Kuchnia MagdaLeny
Tarta z porami, boczkiem i groszkiem 119

nieco bardziej ambitną. Pierwsza z nich zakłada użycie gotowca z kolei druga przewiduje własnoręcznie zrobionego ciasta. Warto zapamiętać, że tak naprawdę nie ma tutaj złej ścieżki. Wszystko zależy od tego czy masz ochotę i czas na zabawę z zagniataniem i wyrabianiem ciasta. Jeśli poświęcisz nieco czasu w trakcie zakupów na wyszukanie spodu o dobrym składzie, w niczym nie będzie(...)zaciszu twojej kuchni, a ty zaoszczędzisz sporo czasu. Tarta z porami świetnie smakuje na spodzie z ciasta francuskiego, ale bardzo dobrym wyborem będzie również kruche ciasto. Aby urozmaicić nieco jego smak, robiąc domowe kruche ciasto, możesz dodać do niego nieco posiekanych orzechów, ziarna siemienia lnianego lub sezamu. Jak serwować tartę? Oczywiście w tym wypadku wiele zależy od indywidualnych upodobań, jednak

okolicepalnika.pl
Orzechowiec 154

modyfikacjami pochodzi ze strony Kuchnia Aleex Składniki (na blaszkę o wymiarach 25 x 33 cm) : Ciasto : 3 szklanki mąki pszennej (1 szklanka = 0.25 l) 2/3 szklanki cukru 150 g masła 2 jajka 2 łyzki miodu 2 łyżeczki sody oczyszczonej   Orzechowa warstwa : 250 g orzechów włoskich 75 g masła 5 łyżek cukru 2 łyżki miodu   Masa(...)wyłożone papierem do pieczenia. Orzechowa warstwa : Masło z cukrem i miodem zagotować i gotować do momentu rozpuszczenia się cukru. Dodać posiekane orzechy i gotować jeszcze chwilę. Przygotowaną mase rozłożyc równomiernie na jednej z blach z ciastem. Każdy placek piec 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Masa cd : Masło utrzeć z dżemem a następnie dodawać stopniowo

cucinare
Orzechowiec 163

modyfikacjami pochodzi ze strony Kuchnia Aleex Składniki (na blaszkę o wymiarach 25 x 33 cm) : Ciasto : 3 szklanki mąki pszennej (1 szklanka = 0.25 l) 2/3 szklanki cukru 150 g masła 2 jajka 2 łyzki miodu 2 łyżeczki sody oczyszczonej   Orzechowa warstwa : 250 g orzechów włoskich 75 g masła 5 łyżek cukru 2 łyżki miodu   Masa(...)wyłożone papierem do pieczenia. Orzechowa warstwa : Masło z cukrem i miodem zagotować i gotować do momentu rozpuszczenia się cukru. Dodać posiekane orzechy i gotować jeszcze chwilę. Przygotowaną mase rozłożyc równomiernie na jednej z blach z ciastem. Każdy placek piec 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Masa cd : Masło utrzeć z dżemem a następnie dodawać stopniowo

cucinare