ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:351/988)

Biały pleśniak z brzoskwiniami i likierem 250

łyżki cukru Beza: 4 białka 2/3 szklanki cukru Szczypta soli Dodatkowo: 250 g dżemu brzoskwiniowego Orzech  (KLIK) 5 łyżek likieru kokosowego CANARI  (klik) Na stolnicy siekamy margarynę z mąką i proszkiem do pieczenia. Dodajemy żółtka i cukier. Zagniatamy na jednolitą gładką masę. Ciasto dzielimy na trzy części (kule). Każdą wkładamy do woreczka. Masę wkładamy do zamrażalnika na około

VioletoweKucharzenie
Owsiany muffin z jabłkiem i orzechami 208

pół na pół - zmiksowane i całe płatki owsiane). Wsypać do mokrych składników, dodać cynamon, gałkę muszkatołową, proszek do pieczenia oraz posiekane orzechy włoskie. Wymieszać do połączenia się składników. Kokilki wyłożyć papierem do pieczenia albo posmarować olejem kokosowym. Nałożyć ciasto do 3/4 wysokości. Piec przez 25-30 minut

Healthy food explorer
Babka drożdżowa z pesto 199

proszku 1/2 lub 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru Nadzienie: 90 gr pesto 40 ml mleka do posmarowania (można pominąć) 1 garść orzechów włoskich Formę do babki z kominem wysmarować tłuszczem wysypać otrębami. Wszystkie składniki na ciasto wrzucić do miski, wymieszać, wyłożyć na stolnice posmarowaną olejem lub wysypaną mąką, zagnieść ciasto, zagniatać tak długo aż ciasto będzie się odklejać(...)objętość. Wyrośnięte ciasto w dotyku jest miękkie jak nóżka niemowlaka Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 20 cm na 35 cm grubość około 1 cm, posmarować farszem, zawinąć jak dywan wzdłuż dłuższego boku, zrobić nacięcie wzdłuż, nie przecinając do końca, wstawić do formy, posmarować mlekiem, posypać orzechami. Odstawić na drugie wyrastanie około 40 min. Wstawić do piekarnika nagrzanego

moj przepis na
Sernik z jabłkami w miodzie i karmelu 189

jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, margarynę rozpuszczamy na małym ogniu i stopniowo dolewamy do masy jajecznej mąkę przesiewamy, dosypujemy zmielone orzechy włoskie oraz cynamon, dolewamy wodę jeśli ciasto będzie zbyt twarde masę przekładamy do formy, pieczemy przez około 20 minut w temp 175*C Jajka do masy serowej ucieramy z cukrem, dodajemy ser przesiewamy mąkę

Luźna Kuchnia
Razowe ciasto orkiszowe drożdżowe z owsianą kruszonką 229

owsianą (z płatków) kruszonką bez dodatku cukru. U mnie w domu zawsze do kruszonki dodaje się orzechy włoskie, co dodatkowo wpływa na smak tej posypki. Od siebie dorzucam też niewielką ilość masła orzechowego i to jest już naprawdę kruszonkowa perfekcja Nie wiem, jakie ciasta preferujecie, ale ja jestem zdecydowanie za tymi z mnóstwem owoców. Wolę zrobić cieńsze ciasto i wzbogacić(...)owsianych 75 g mielonych orzechów włoskich 3-4 łyżki ksylitolu 30 g masła klarowanego 1 łyżka masła orzechowego 100% 2 łyżki zimnego mleka Drożdże rozkruszyć, zasypać solą i erytrytolem, zalać niewielką ilością mleka i wymieszać. Dodać garść mąki orkiszowej, zamieszać i odstawić na kilka minut. Po tym czasie wyrobić z pozostałymi składnikami, aby powstało jednolite ciasto. Odstawić do wyrośnięcia

Fitkot
Makowiec zawijany 270

cukru 2 żółtka 6 łyżek margaryny Masa: 300 g maku 2 jajka 150 g cukru 2 łyżki masła 2 łyżki miodu 150 g bakalii (orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa (Przepis na blogu) ) Przygotowanie: Ciasto: Przygotować rozczyn: do ciepłego mleka dodać pokruszone drożdże, łyżkę cukru i 3 łyżki mąki. Wszystkie składniki wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce

KuchniaWeDwoje.pl
Orzechowa strucla z rumem 100

soli 1  jajko roztrzepane nadzienie   150 g orzechów włoskich 150 g orzechów laskowych 150 g brązowego cukru 120 g śmietanki kremówki 3 łyżki rumu 1 łyżeczka cynamonu 1 białko kruszonka 50g masła 90 g mąki pszennej 50 g cukru 1 łyżeczka cynamonu Wykonanie: Ciasto : w wysokim naczyniu mąkę wymieszać z drożdżami, dodać cukier, sól, mleko i resztę składników(...)podsypać mąką. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kruszonka: masło stopić, wymieszać z mąką, cynamonem i cukrem. Nadzienie: orzechy rozdrobnić w malakserze lub drobno posiekać. Połączyć z pozostałymi składnikami i ubitym na sztywno białkiem. Strucla : ciasto rozwałkować na prostokąt, tak aby dłuższy bok pasował do standardowej keksówki. Rozsmarować nadzienie, zwinąć struclę od dłuższego boku. Przenieść do formy

Raj dla Podniebienia
TORCIK JOGURTOWY MONTE 299

smak nam odpowiada. Ciasto było czystą improwizacją i powstało z tego co znalazłam w szafce i lodówce, a efekt przerósł moje oczekiwania. Miało być po prostu "coś" słodkiego do kawy, a wyszło super ciachoo! Składniki: Biszkopt: 4 jajka 1/2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 3 łyżeczki octu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g zmielonych orzechów włoskich szczypta soli Masa(...)ciągle miksując. Gdy cukier się rozpuści dodajemy żółtka wymieszane wcześniej z octem. W misce mieszamy: mąkę przesianą przez sitko, proszek do pieczenia i zmielone orzechy. Do ubitej piany dodajemy porcjami składniki suche i dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy (średnica około 22-23 cm) wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 25- 30 min aż boki

Kuchnia MagdaLeny
TORCIK JOGURTOWY MONTE 312

smak nam odpowiada. Ciasto było czystą improwizacją i powstało z tego co znalazłam w szafce i lodówce, a efekt przerósł moje oczekiwania. Miało być po prostu "coś" słodkiego do kawy, a wyszło super ciachoo! Składniki: Biszkopt: 4 jajka 1/2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 3 łyżeczki octu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g zmielonych orzechów włoskich szczypta soli Masa(...)ciągle miksując. Gdy cukier się rozpuści dodajemy żółtka wymieszane wcześniej z octem. W misce mieszamy: mąkę przesianą przez sitko, proszek do pieczenia i zmielone orzechy. Do ubitej piany dodajemy porcjami składniki suche i dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy (średnica około 22-23 cm) wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 25- 30 min aż boki

Kuchnia MagdaLeny
Tarta z porami, boczkiem i groszkiem 136

nieco bardziej ambitną. Pierwsza z nich zakłada użycie gotowca z kolei druga przewiduje własnoręcznie zrobionego ciasta. Warto zapamiętać, że tak naprawdę nie ma tutaj złej ścieżki. Wszystko zależy od tego czy masz ochotę i czas na zabawę z zagniataniem i wyrabianiem ciasta. Jeśli poświęcisz nieco czasu w trakcie zakupów na wyszukanie spodu o dobrym składzie, w niczym nie będzie(...)zaciszu twojej kuchni, a ty zaoszczędzisz sporo czasu. Tarta z porami świetnie smakuje na spodzie z ciasta francuskiego, ale bardzo dobrym wyborem będzie również kruche ciasto. Aby urozmaicić nieco jego smak, robiąc domowe kruche ciasto, możesz dodać do niego nieco posiekanych orzechów, ziarna siemienia lnianego lub sezamu. Jak serwować tartę? Oczywiście w tym wypadku wiele zależy od indywidualnych upodobań, jednak

okolicepalnika.pl
Orzechowiec 172

modyfikacjami pochodzi ze strony Kuchnia Aleex Składniki (na blaszkę o wymiarach 25 x 33 cm) : Ciasto : 3 szklanki mąki pszennej (1 szklanka = 0.25 l) 2/3 szklanki cukru 150 g masła 2 jajka 2 łyzki miodu 2 łyżeczki sody oczyszczonej   Orzechowa warstwa : 250 g orzechów włoskich 75 g masła 5 łyżek cukru 2 łyżki miodu   Masa(...)wyłożone papierem do pieczenia. Orzechowa warstwa : Masło z cukrem i miodem zagotować i gotować do momentu rozpuszczenia się cukru. Dodać posiekane orzechy i gotować jeszcze chwilę. Przygotowaną mase rozłożyc równomiernie na jednej z blach z ciastem. Każdy placek piec 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Masa cd : Masło utrzeć z dżemem a następnie dodawać stopniowo

cucinare
Orzechowiec 185

modyfikacjami pochodzi ze strony Kuchnia Aleex Składniki (na blaszkę o wymiarach 25 x 33 cm) : Ciasto : 3 szklanki mąki pszennej (1 szklanka = 0.25 l) 2/3 szklanki cukru 150 g masła 2 jajka 2 łyzki miodu 2 łyżeczki sody oczyszczonej   Orzechowa warstwa : 250 g orzechów włoskich 75 g masła 5 łyżek cukru 2 łyżki miodu   Masa(...)wyłożone papierem do pieczenia. Orzechowa warstwa : Masło z cukrem i miodem zagotować i gotować do momentu rozpuszczenia się cukru. Dodać posiekane orzechy i gotować jeszcze chwilę. Przygotowaną mase rozłożyc równomiernie na jednej z blach z ciastem. Każdy placek piec 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Masa cd : Masło utrzeć z dżemem a następnie dodawać stopniowo

cucinare
Sakiewki naleśnikowe z dżemem i białym serem 277

cukru, szczypta soli. Masa serowa: 250g sera białego, 3 łyżki śmietany 18%, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1/2 łyżki cukru, Dodatkowo: 1/2 słoiczka dżemu wiśniowego ORZECH, kilka nitek ugotowanego makaronu spaghetti olej do smażenia. PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto: Wszystkie składniki ciasta razem ze sobą mieszam, tak aby nie było grudek. Na patelni z rozgrzanym olejem smażę cienkie naleśniki. 2. Masa serowa(...)serowej. Na masę serową nakładam porcję dżemu. Delikatnie rozsmarowuję. Naleśnika składam w sakiewkę i związuję makaronem spaghetti. Sakiewki układam na talerzu i podaję. Do przygotowania sakiewek użyłam dżemu wiśniowego ORZECH . Dżem ma doskonałą konsystencję, znajdziemy w nim mnóstwo pysznych owoców. Warto wykorzystać go do przygotowania pysznych deserów

Tradycyjna kuchnia Kasi
CIASTECZKA OWSIANE 219

trzeba) -ewentualnie 3 łyżki sezamu Przygotowanie: 1. Roztapiamy tłuszcz, ubijamy jajka z cukrem i dodajemy do tego resztę składników. 2. Mokrymi dłońmi formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Lekko spłaszczamy, możemy też obtoczyć ciasto w sezamie. Na blaszce układamy je dość blisko siebie(niewiele rosną). 3. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 20-25 minut (im bardziej wypieczone

Smaczne Zdrowe
Batony fit z masłem orzechowym, amarantusem i orzechami 314

batony fit, znacie już z facebooka. Robiłam je w zeszłym tygodniu, jako przegryzka na naszą eskapadę do Pilicy. Nie chciałam robić klasycznego ciasta, tylko coś innego. Padło na batony, bo można pokroić, zawinąć i kulturalnie skonsumować w samochodzie lub na łonie natury. Batoniki są nie za słodkie, jeśli więc lubicie słodkie wyroby, to warto do nich dodać daktyle, żurawinę(...)pieczenia. Masę wyrównujemy i dociskamy. Chłodzimy w lodówce 2-3h. 4.9.1 http://mieszamwgarnku.pl/fit/batony-fit-maslem-orzechowym-amarantusem-orzechami/ MieszamWGarnku Artykuł Batony fit z masłem orzechowym, amarantusem i orzechami pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku