ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:360/988)

Razowe knedle z czerwonym agrestem, orzechami włoskimi i smażonymi czereśniami 210

Dziś podaję zdrowszą wersję naszych ukochanych knedli. Mąka razowa do ciasta a w środku dość nietypowo bo agrest czerwony i orzechy włoskie a smak? wyborny, polecam gorąco. Do knedli podałam smażone czereśnie na maśle z pieprzem . Połączenie wyborne ale to już musicie sprawdzić sami, polecam. Razowe knedle z czerwonym agrestem, orzechami włoskimi i smażonymi czereśniami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Tarta ananasowa 196

proste w wykonaniu a zarazem pyszne i efektowne.   Zaczniemy od przygotowania spodu. Cukier rozpuścić w ciepłym maśle. Dodać pokruszone ciasteczka, cynamon i orzechy. Wymieszać do momentu połączenia się wszystkich składników, kiedy ciasto osiągnie konsystencję mokrego piasku. Przygotować formę do tarty. Wysmarować ją tłuszczem, a następnie wyłożyć jej dno ciastem (fot.1) , tworząc rant o wysokości około

Świat Ciasta
Fit serniczek na zimno z borówkami 171

łyżeczki żelatyny + kilka łyżek wody 1/2 szklanki ksylitolu borówki Wykonanie: Spód: Daktyle zalać gorącą wodą (do przykrycia) i odstawić na co najmniej 15 minut, aby zmiękły. Do blendera wsypać orzechy oraz kakao i całość zmiksować na proszek. Dodać daktyle (najlepiej z niewielką ilością wody, a później w razie potrzeby ją dolewać) i zmiksować na nieco kleistą, ale zbitą i plastyczną(...)misy blendera i zmiksować na gładką, kremową masę. Wlać ostudzoną żelatynę i jeszcze raz krótko zmiksować. Wylać na przygotowany spód, na wierzch wyłożyć borówki, które lekko wcisnąć w ciasto. Przełożyć do lodówki do stężenia masy (najlepiej na całą

Healthy food explorer
Oponki z kremem czekoladowym i orzechami laskowymi 195

jakiś nowy i super czekoladowy przepis :)  Kremy doskonale smakują na waflach, kanapce, jako dodatek do ciast i deserów.  Z racji tego, że karnawał w pełni, mam dla Was dzisiaj propozycję na oponki serowe z cudownym kremem orzechowym i orzechami laskowymi. 500 g sera białego 500 g mąki 1,5 łyżeczki sody 1/2 szkl cukru(...)prawdziwą wanilią 2 jajka 3 łyżki śmietany 18 % 3 łyżki octu cukier waniliowy 125 g margaryny opakowanie kremu orzechowego Terravita 50 g orzechów laskowych Ser zmielić lub przecisnąć przez praskę, dodać resztę składników i zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować na grubość ok 1,5cm (można lekko podsypać mąką) i szklanką wykrawać kółka. W środku kieliszkiem-małe. Smażyć na rozgrzanym oleju

Smakołyki Asi
Szybki tort orzechowo - kajmakowy 208

pozostawić tam jeszcze ciasto na jakieś 10 minut. Po tym czasie wyjąć z pieca i wystudzić. Zimny biszkopt (ja dostudziłam go w lodówce) przekroić na potrzebną ilość placków. Każdy z nich przed przełożeniem kremem nasączyć ponczem . Ja zrobiłam go ze szklanki mocnej herbaty (zaparzonej z dwóch saszetek) i kieliszka wódki . Krem orzechowy: półtorej szklanki zmielonych orzechów 3/4 szklanki mleka kostka

Codzienna kuchnia niecodzienna
Makowiec II 142

Czas czytania: 3 min Bardzo łatwy przepis na makowiec II! Pracę w tym przepisie dzielimy na dwa etapy. Pierwszy etap to przygotowanie ciasta, które trwa to tylko 10 minut. Ciasto po wyrobieniu należy umieścić w lodówce najlepiej na całą noc lub minimum na 8 godzin. Tego samego dnia można również przygotować masę makową z poniższego przepisu lub użyć gotowej masy(...)stać się nie może 🙂 Makowiec jest rewelacyjny , ciasto jest jednym z najlepszych drożdżowych ciast, jest puszyste , elastyczne i wilgotne. Dzięki syropowi cukrowemu jest jeszcze lepsze i dłużej zachowuje świeżość. Przy przechowaniu pamiętajmy o odpowiednim zabezpieczeniu ciast przed wysychaniem. Najlepiej przechowywać je w pojemnikach lub pod przykryciem, można również owinąć w folię spożywczą, ciasto dłużej zachowa świeżość i nie obeschnie. Gorąco

SprawdzonaKuchnia.pl
Knedle z truskawkami, sosem czekoladowym z miodem i orzeszkami 205

czekoladowo-truskawkowa: 10 dag gorzkiej czekolady 1/2 szklanki soku truskawkowego 150 ml śmietanki kremowej 2 płaskie łyżki miodu lipowego Manufaktura Wielkopolska 2 łyżki posiekanych drobno orzechów arachidowych Dodatkowo: Melisa cytrynowa do dekoracji Sposób przygotowania: Ciasto: Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić,   zimne skręcić w maszynce do mięsa, dodać mąkę sól oraz jajka i kasze mannę , zagnieść jednolite ciasto(...)ognia, dodać   połamaną czekoladę , zostawiamy na dwie trzy minuty   aż czekolada zacznie się rozpuszczać wtedy   dodać   miód i dokładnie całość wymieszać. Wsypać posiekane drobno   orzechy, znów wymieszać. Gotowym sosem polać   gorące knedle. Podawać od razu. Pycha! Przepis bierze udział w akcji kulinarnej

Wanilia i Kardamon
Rabarbar i czereśnie pod kruszonką / Rhubarb cherry crumble 216

Masz ochotę na coś słodkiego, ale nie masz czasu, chęci lub nastroju do pieczenia? Taki deser jest świetnym pomysłem na takie dni. Pyszny rabarbar z czereśniami

karmelowy
Turkusowa bombka z orzechami i figami 203

Uwielbiam robić takie bombki. Można do nich włożyć wszystkie resztki bakalii, lub pozostałe niewielkie ilości owoców, ulubioną galaretką a deser wychodzi pyszny. Zapraszam na moją wersję

Moje Małe Czarowanie
Ciasto chałwowe 154

zmian. Krem chałwowy jest bardzo smaczny i zasługuje na dobry biszkopt! Ciasto chałwowe Biszkopt 6 jajek 6 łyżek cukru 8 łyżek mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem chałwowy 20 dag chałwy 20 dag margaryny Kasia 4-5 łyżek cukru pudru 2 łyżki rodzynek i posiekanych orzechów 25 ml alkoholu Dekoracja 1 tabliczka czekolady 3 łyżki śmietany 36 % Białka(...)temp 170 stopni. Miękką Kasię utrzeć z cukrem pudrem na puszysta masę, dodać pokruszoną chałwę a następnie alkohol, rodzynki i orzechy. Wymieszać. Zimny biszkopt przekroić wzdłuż, przełożyć kremem i udekorować rozpuszczoną ze śmietanką czekoladą. Smacznego :). Artykuł Ciasto chałwowe pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia

Pieguskowa Kuchnia
Tartaletki gruszkowo-orzechowe 179

Farsz: 3-4 dojrzałe gruszki 2 łyżki miodu 2 łyżki octu balsamicznego 150 ml śmietany kremówki 1 jajko garść orzechów włoskich 50 g sera (u mnie pleśniowy) zioła prowansalskie sól, pieprz 1. Z mąki, Palmy, żółtka i soli zagnieść ciasto. W razie potrzeby dodać 1-2 łyżki wody. Owinąć ciasto folią i wstawić do lodówki na około 30 minut(...)pieprzem. Do każdej foremki wlać masy śmietanowej do 3/4 wysokości (nie pełno, żeby nie wylało się w trakcie pieczenia) i wierzch posypać posiekanymi orzechami. Zapiekać w temperaturze 190 stopni około 20-25 minut. Porada: Kruche ciasto dobrze się wałkuje między dwoma kawałkami folii. Przepis znajdziecie również w e-booku wielkanocnym serwisu http://zpierwszegotloczenia.pl Smacznego Post Tartaletki gruszkowo-orzechowe pojawił się

UgotujmyTo.pl
Kulinarne nowINKI - czyli warsztaty z Kawą Inka i Sebastianem Olma. 177

mistrzynie w swoim fachu" szybko wyłapały błędy ! W porozumieniu z dziewczynami ustaliłyśmy właściwe proporcje ciasta i wszystko pięknie i smakowicie się udało. Pozostałe grupy przygotowywały: krem z pieczoną dynia, imbirem, kawą Inka i grzankami smażony kalafior z morelami, kawą Inka i orzechami laskowymi łosoś z białą kaszą gryczaną w emulsji kawowej, cukinią i pesto ziołowym creme brulee z kawą Inka(...)piecz ok. 10 minut w 170 st. C. Na talerzu wyłóż puree z kalafiora, smażonego kalafiora, kawałki moreli, po czym wszystko posyp startym orzechem laskowym. GOTOWE!    Niebawem na blogu zaprezentuję też oba desery, czyli ciasto marchewkowe i crem brulee. W tak zwanym "międzyczasie" wzięliśmy udział w szkoleniu baristycznym. Wyglądało to niczym praca alchemika, farmaceuty czy też ... maga

kolorowotorcikowo
Tarta z burakami, orzechami i tymiankiem, czyli sposób na buraki z barszczu 94

Przygotowanie ciasta kruchego w malakserze: Jeśli jesteśmy szczęśliwymi posiadaczami robota z nożem do ciasta kruchego, to wszystkie składniki ciasta włożyć do misy i zmiksować pulsacyjnie, do momentu otrzymania struktury okruszków. Następnie wyłożyć ciasto na blat i złączyć wszystko rękoma, formując kulę. Ważne, aby ciasta nie wyrabiać zbyt długo, gdyż nie będzie kruche, a twarde. Kulę spłaszczyć. Przygotowanie ciasta ręcznie : mąkę(...)utarty na tarce o drobnych oczkach i wszystko szybko zagnieść. Gotowe ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na szerokość trochę większą niż średnica Twojej tarty (u mnie ceramiczna forma do tarty o średnicy 28 cm) . Ciastem wyłożyć dno oraz boki tarty, dokładnie dociskając ciasto w narożnikach. Przykryć płatem papieru do pieczenia, obciążyć suchą fasolą, grochem, ryżem lub specjalnymi

Moja Delicja
Drożdżówki z makiem 152

jeszcze parapetu :D Może coś na to doradzicie? :D Potrzebujemy: Ciasto: 250 ml mleka 1 opakowanie suchych drożdży lub 25 g świeżych 70 g cukru 75 g oleju rzepakowego 500 g mąki pszennej szczypta soli Nadzienie makowe: 350 g suchego maku Targroch 50 g orzechów pekan Targroch 5 suszonych fig w mące ryżowej Targroch 150 g cukru Ponadto(...)ziarna były zamoczone. Gotujemy na wolnym ogniu, aż mak wchłonie całą wodę.  Figi zalewamy wrzątkiem. Ugotowany mak, miękkie figi, cukier i orzechy umieszczamy w blenderze wysokoobrotowym lub przepuszczamy przez maszynkę. Całość odstawiamy do przestygnięcia. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na kształt prostokąta. Smarujemy je nadzieniem, pozostawiając około 2 cm wolnego ciasta u góry. Ciasto posmarowane nadzieniem zwijamy jak roladę. Następnie tniemy

MamaOskarka
Ciasto orzechowo-jabłkowe z masą cappuccino 240

Przepyszne, wysokie i podzielne ciasto! Z pyszną jabłkowo-orzechową wkładką. Trochę takie w stylu ciast s. Anastazji:) Przepis wypatrzyłam kiedyś na blogu u Beti i czekałam na moment, aż go wykonam:) Pyszny, mięciutki biszkopt orzechowy. Fantastyczna, wilgotna jabłkowo-orzechowa wkładka i masa o smaku cappuccino. Masa obarczona jest ryzykiem niepowodzenia, bowiem jak czytałam w komentarzach, niektórym wychodziła dosyć rzadka. Również(...)jajek nieco się upłynniła, jednak po chwili spędzonej w lodówce ponownie nabrała odpowiedniej konsystencji. Wkładka jabłkowo-orzechowa: 4 duże jabłka 1 i 1/2 szklanki cukru pudru 1 szklanka siekanych orzechów włoskich 1 szklanka mąki krupczatki 5 jaj 1 szklanka mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia Biszkopt orzechowy: 8 jajek 1,5 szkl. cukru pudru

Smaki Na Talerzu