szklanki oleju 0,5 szklanki mleka -1,5 % 2,5 szklanki mąki pszennej (Młynomag) dodatkowo: 2 łyżki rodzynek, 2 łyżki suszonej żurawiny, 2 łyżki wiórek kokosowych, łyżka posiekanych orzechów: u mnie włoskie na kruszonkę: 2 łyżki masła, 3 łyżki mąki razowej, łyżka cukru trzcinowego. Robimy! Do dużej miski kruszymy drożdże. Na drożdże wysypujemy cukier. Na cukier wlewamy mleko i następnie(...)godziny w ciepłe miejsce. Składniki na kruszonkę zagniatamy i odstawiamy do lodówki. Po3 h kruszonkę wkładamy do zamrażarki i wracamy do miski z ciastem: wszystko w misce dokładnie mieszamy ze sobą. Dodajemy rodzynki, żurawinę, orzechy i wiórka. (jak odkryjemy to powinna być widoczna „praca” drożdży). Wylewamy na dowolną blachę-tym razem standardowa tortownica Na wylane do blaszki ciasto tarkujemy kruszonkę
Latosiowydommazurkach pisała Maria Disslowa w swojej książce „Jak gotować – praktyczny podręcznik kucharstwa” z 1930 roku. Z tej książki przygotowałam mazurek orzechowy. Ciasto: 250 g cukru pudru, 3 żółtka, 120 g miękkiego masła, 250 g orzechów włoskich, 120 g mąki pszennej, pianka: 3 białka, 90 g cukru pudru, 14 połówek orzechów*, Orzechy zemleć. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać masło i ucierać(...)opłatku, ja masę rozsmarowałam bezpośrednio na papierze do pieczenia). Białka ubić na sztywną pianę, wymieszać z cukrem. Rozsmarować na cieście. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 110 stopni na około 70 – 80 minut. * ja użyłam więcej połówek i zamiast orzechów włoskich wzięłam orzechy pekan zastawa
królestwo garówrazem z moją Nikolą. Ciasto jest łatwe w przygotowaniu, choć nie ukrywam największa zabawa jest przy dekoracji rzeczonych stworzeń. Przepis zmodyfikowałam, a same ciastka stanowią świetny dodatek do ciepłego mleka czy też gorącej kawy. Składniki: 120 g masła 75 g miałkiego drobnego cukru 1 łyżka ekstraktu waniliowego 3 jajka 80 g zmielonych orzechów włoskich i laskowych(...)dużej miski przesiewamy obie mąki oraz proszek do pieczenia oraz kakao. Stopniowo łączymy z masą maślaną pod koniec dodajemy bardzo drobno przesiekaną kandyzowaną skórkę pomarańczową. 4. Ciasto będzie wystarczająco gęste by móc formować z niego kule. Z tak przygotowanego ciasta formujemy kulki spłaszczając nieco z jednej strony tworząc kształt pyszczka. 5. Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Jeże
vaniliowoczekoladowawarto czekać, tylko od razu zrywać lub kupić porzeczki! Niemieckie ciasto z czerwonych porzeczek: 500 g czerwonych porzeczek 100 g miękkiego masła (pół kostki) 4 jajka 1 szklanka drobnego cukru do wypieków 1 szklanka mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki mielonych migdałów lub orzechów do podania: bita śmietana listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content(...)białka. Gdy będą sztywne, dosypujemy pół szklanki cukru i miksujemy przez ok. 3 minuty. Wyłączamy mikser i dodajemy mielone migdały (lub np. orzechy laskowe, ja po prostu mielę płatki migdałowe) – mieszamy szpatułką. Wyjmujemy podpieczone ciasto, szybko rozsmarowujemy białka na wierzchu i od razu wstawiamy z powrotem do piekarnika na ok. 20 minut. Po przestudzeniu ciasto podajemy z bitą śmietaną
Poezja smakustopni Celsjusza. Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól umieszczamy w sporej misce. Dodajemy jajka i skórkę z cytryny, zagniatamy. Po uzyskaniu gładkiego ciasta odstawiamy je na ok. 5 min. W tym czasie połowę orzechów kroimy grubo, a drugą połowę mielimy w blenderze lub ugniatamy w moździerzu. Daktyle pozbawiamy pestek i kroimy w poprzek na trzy. Bakalie wgniatamy
Ratunku obiadpudru 1 cukier waniliowy 4 żółtka (pianę z 4 białek ubić) 1 budyń śmietankowy Orzechy: 25 dag zmielonych orzechów włoskich 1/2 szkl wody 1/2 szkl cukru Lukier: 2 szkl cukru pudru łyżka soku z cytryny Dekoracja: Kandyzowane owoce i skórki Ciasto ucierane: Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Wszystkie składniki ciasta utrzeć i wmieszać pianę(...)Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Ser: wszystkie składniki dokładnie zmiksować i na koniec dodać pianę ubitą z białek. Wymieszać. Orzechy: Składniki na masę orzechową podgrzewać mieszając aż się dokładnie połączą. Na dużą blachę (25x36) wyłożoną papierem do pieczenia wylać ciasto ucierane, wyrównać. Następnie wykładamy masę makową, wyrównujemy i lekko przyklepujemy łyżką. Na mak nakładamy łyżką w niewielkich odstępach masę orzechową
Smakołyki Asiprocentach. Dodałam bakalie w postaci fig i daktyli, moje ulubione jabłka odmiany szara reneta, skórkę z pomarańczy i mielone orzechy z migdałami. Lepiej wyjść chyba nie mogło Jeśli lubicie makowiec z polewą – możecie użyć gorzkiej czekolady (ciasto i tak jest słodkie, więc nie ma potrzeby dodawania przesłodzonej polewy ;)). Makowiec japoński bezglutenowy i bez cukru 200 g mielonego suchego maku
Fitkotupieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na ciasto kruche: 480 g mąki orkiszowej lub pszennej 165 g cukru 1 jajko 1 żółtko 125 ml śmietany, kwaśnej 250 g masła, schłodzonego 2 łyżeczki proszku do pieczenia dodatkowo na nadzienie roladek: ok. 150 g orzechów włoskich, zmielonych powidło śliwkowe wykonanie: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia na stolnicę, dodajemy cukier, jajko, żółtko(...)czasie jedno ciasto rozwałkowujemy, przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 20 min. w 170 st. C, na złoty kolor. Pozostałe ciasta rozwałkowujemy na długość foremki, każde smarujemy powidłem śliwkowym, posypujemy zmielonymi orzechami i zwijamy w roladki. Przekładamy do foremki, pieczemy przez ok. 30 min. w 170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki
Domowy Smak Jedzeniapachnące cynamonem drożdżowe bułeczki są idealną propozycją na podwieczorek lub drugie śniadanie. Połączenie jabłek ze śliwkami jest wręcz idealne. Dodatek chrupiących płatków migdałowych lub orzechów laskowych i słodkich rodzynek dopełnia smaku bułeczek. W dodatku ciasto samo rośnie i jest bardzo proste do przygotowania. Polecam! Składniki na zaczyn: 3 dag świeżych drożdży 8 łyżek ciepłego mleka 1 łyżka mąki(...)ciasto: 3 żółtka 0,5 kg mąki pszennej 0,5 szklanki cukru opakowanie cukru wanilinowego 10 dag masła 0,5 szklanki mleka ekstrakt waniliowy lub ziarna ze świeżej laski wanilii otarta skórka z połowy cytryny szczypta soli Składniki na nadzienie: 3 sztuki jabłek 10-15 sztuk świeżych śliwek 10 dag rodzynek 10 dag płatków migdałowych lub/i posiekanych orzechów laskowych
potrawyregionalnemożna pominąć) 100 g suszonych moreli 100 g daktyli Na wierzch: 2 łyżki mleka 20 g pokruszonych lub zmielonych orzechów (dowolne: migdały, pistacje, włoskie) Jabłko obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Połowę jabłka przełożyć do miski i dodać pozostałe składniki ciasta i wymieszać. Wyrabiać ciasto przez ok 7-10 minut. Ciasto odłożyć na 30 minut w ciepłe miejsce. Następnie ciasto(...)żeby powstało 12 równych części). Formę do muffinek wysmarować tłuszczem (masło albo olej) i przłożyć kawałki ciasta. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Ciasto pozostawić na godzinę, aż wyrośnie, następnie posmarować wierzch mlekiem i pospać orzechami. 0 false 18 pt 18 pt 0 0 false false false /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size
Smaczny zeszytłyżek cukru Składniki na masę makową: 8 łyżek maku 2 łyżki miodu 25 g margaryny (1 kopiasta łyżka) ok. 15 orzechów laskowych Opcjonalnie do ozdoby: lukier (3 łyżki cukru pudru + łyżka wody) 6 suszonych moreli Zaczynamy od przygotowania ciasta. Do miski wrzucamy wszystkie składniki. Margarynę siekamy nożem. Ręką zagniatamy ciasto do połączenia się składników. Formujemy kulę, zawijamy ją w folię(...)gęste sito i odciskamy wodę. Mak, margarynę i miód blendujemy na gładką masę. Dodajemy zmielone lub posiekane drobno orzechy i przekładamy wszystko na patelnię. Podsmażamy razem kilka minut i studzimy. Stolnicę i wałek posypujemy mąką. Schłodzone ciasto dzielimy na pół. Rozwałkowujemy obie części na okrągłe placki. Każdy z nich kroimy po przekątnej na 8 równych części. Każdy kawałek ciasta smarujemy
Dieta bez mlekanastępnym poście ... Mąkę wymieszaj z cynamonem, sodą , makiem, kokosem oraz kakao. Następnie wsyp cukier. Wszystkie składniki suche zmiksować z mokrymi- mlekiem, jajami i olejem. Rodzynki i orzechy oprószyć delikatnie mąką i wmieszać w ciasto. Foremkę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i piec nie więcej niż godzinę w 180 stopniach, do suchego patyczka. Jeśli chcecie, po upieczeniu polejcie piernik czekoladą
Z Kuchni Do Kuchniszklanki mleka 250 g. wiórek kokosowych 3/4 szklanki cukru 250 g. masła 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej Masa toffi: 1 puszka masy krówkowej 250 g. masła 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Upiec biszkopt, zostawić do wystudzenia, przekroić na pół. Przygotować masę kokosową - do garnka z grubym dnem wlać 2,5 szklanki mleka i cukier. Mieszać, aż cukier(...)biszkoptowy, przykryć drugim biszkoptem. Przygotować masę toffi - puszkę masy krówkowej rozmieszać z miękkim masłem, aż wszystko się ładnie połączy. Masę toffi wyłożyć na wierzch ciasto i po bokach. Wyrównać, posypać posiekanymi orzechami włoskimi. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniełyżeczki proszku do pieczenia 5-6 miękkich jabłek cynamon 2 łyżki płatków owsianych 3 łyżki ksylitolu garść orzechów włoskich Sposób przygotowania: Jajka, olej i miód wymieszać trzepaczką. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Ciasto wylać do foremki(...)wysmarowaną olejem kokosowym lub do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plastry. Jabłka ułożyć na cieście, posypać cynamonem i ksylitolem. Na koniec wierzch posypujemy płatkami owsianymi i orzechami. Pieczemy w 180 stopni C i pieczemy ok. 40-45 minut. SMACZNEGO
Prosto i Smacznie z Anetązastąpi domowej, ale z oszczędności czasu pokusiłam się o jej wypróbowanie. I nawet się nie zawiodłam! :) Mak porządnie zmielony i doprawiony. Dorzuciłam tylko posiekane orzechy i kilka kropli aromatu migdałowego. A przepis na ciasto wykorzystałam z bloga Moje Wypieki . Zaciekawił mnie fakt, że w cieście drożdżowym ... nie ma ani jednego jajka! Dotychczas nie wyobrażałam sobie puszystego ciasta(...)suchych drożdży szczypta soli 70 g cukru 500 g mąki pszennej Ponadto: 800 g gotowej masy makowej z bakaliami kilka kropli aromatu migdałowego 100 g posiekanych orzechów włoskich Kruszonka: 100 g mąki 50 g masła 50 g cukru Wszystkie składniki posiekać, wyrobić do uzyskania konsystencji "mokrego piasku". Wykonanie: Mleko podgrzać. Ze 100 ml mleka, łyżeczki cukru i łyżeczki mąki
Walijskie Pichcenie