Pełna witamin, pyszna surówka z białej kapusty i selera z dodatkiem orzechów włoskich i suszonych daktyli. Niebanalne połączenie składników, które idealnie do siebie pasują. Zamiast suszonych
Oryginalny smakdyniowe ciacho! Forma o średnicy 20cm, ok. 10 porcji, jedna ok. 170kcal. Składniki na ciasto: - 300-350g puree z dyni - 170ml mleka (u mnie sojowe) - 110g mąki żytniej typu 2000 - 80g mąki żytniej typu 720 (można również użyć tylko jednego typu) - 30g posiekanych orzechów włoskich (inne też będą ok) - 2 łyżki oleju rzepakowego, kokosowego - 2 łyżki masła orzechowego(...)czasu otrzymania jednolitej konsystencji kremu. W tym przepisie dodałam więcej mleka, żeby łatwiej rozsmarowywał się po cieście. Gdy nasz placek ostygnie, kroimy go na dwie części. Dolną smarujemy kremem czekoladowym, nakładamy na nią górną, którą również smarujemy i posypujemy orzechami. Przechowujemy w lodówce ze względu na krem. Smacznego
Be Fit Be Strong700g dyni piżmoawej lub hokkaido 1/2 łyżeczki płatków chili 1/3 łyżeczki soli olej rzepakowy 1 cebula 4 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 200g orzechów laskowych 30g sera Maasdamer lub Edam 1 jajko 1 opakowanie ciasta francuskiego Sposób przygotowania: 1. Dynię wypestkuj, obierz ze skórki, pokrój na mniejsze części. 2. Przypraw dynię płatkami chili, solą, skrop oliwą i piecz(...)wszystko bardzo dokładnie. 6. Upieczoną dynię przełóż do miski i zmiażdż tłuczkiem do ziemniaków, dodaj orzechy z cebulką i wymieszaj dokładnie - odstaw do wystudzenia. 7. Ser pokrój w drobną kosteczkę/ malutkie kawałki i wmieszaj w farsz- podziel go na 2 części. 8. Rozwiń ciasto francuskie i wzdłuż DŁUŻSZEGO boku ułóż jedną część farszu uformowaną w kiełbaskę- ciasto z farszem zawiń
Kuchnia w Słońcu Skąpanakroku macie wszystko dokładnie wyjaśnione :) W razie pytań służę pomocą ;) Składniki: Na blaszkę 36x24cm: Ciasto: 500g mąki 2 ugotowane żółtka przetarte przez siteczko 1 całe jajko 150g cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 30 dkg margaryny 2-3 łyżki śmietany Masa orzechowa: 250g orzechów włoskich grubo posiekanych 100g cukru kryształu 120g masła lub margaryny 2 łyżki miodu prawdziwego(...)ubite na parze jajka oraz przestudzoną kawę. Na końcu dodajemy spirytus i całość raz jeszcze dobrze ucieramy. 3. Przełożenie ciasta: 1 placek zwykły- 1/2 słoiczka powideł śliwkowych- 1/2 masy kawowej- 2 placek zwykły- powidła- masa kawowa- placek z orzechami. Placki najlepiej piec pojedynczo. Przygotowując masę kawową możemy rozpuszczoną w wodzie kawę dodać od razu do ubijanych na parze jajek
Kuchnia w czekoladzieprzepiórczo-jajeczny ;-). Pyszne, mokre i szybkie ciasto. Niestety także małe ;-) ¼ szklanki mąki gryczanej ¼ szklanki mąki owsianej ½ szklanki kakao ¼ łyżeczki soli ¼ łyżeczki sody 3 jajka przepiórcze lub jajko kurze 5 białek z jajek przepiórczych lub 2 białka kurze ¾ szklanki cukru trzcinowego ½ szklanki oleju 1 ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego ½ szklanki posiekanych orzechów brazylijskich i pistacji W jednej misce wymieszać suche(...)jajka z pięcioma białkami. Ciągle ubijając dodać cukier, olej i ekstrakt z wanilii. Powoli dosypywać suche składniki i ubijać, aż masa będzie gładka. Przygotowane ciasto przelać do małej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, posypać orzechami. Piec w nagrzanym do 180 C piekarniku około 40 minut
Humanistka w kuchnimleko do posmarowania ciasta Wykonanie: Ocet balsamiczny mieszamy z ksylitolem w rondelku i podgrzewamy (ok. 10 minut, do momentu zredukowania sosu). Mieszamy składniki na ciasto (mąka, sól, woda, masło) i odstawiamy na bok. Orzechy rozkruszamy i prażymy na patelni ok. 5 minut. Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę przez ok. 3 minuty, dokładamy czosnek, a po 2 minutach pieczarki. Warzywa smażymy(...)oliwą i rozmarynem, które następnie rozkładamy na warzywach. Na patelni podsmażamy szpinak z pieprzem i bułką tartą. Przenosimy go na następnie na buraczki. Nastawiamy piekarnik na 200 stopni. Ciasto przenosimy na blat, opruszamy mąką i rozwałkowujemy do wielkości foremki. Ciastem przykrywamy warzywa, zabezpieczamy brzegi i robimy delikatne nacięcia. Pieczemy całość ok. 1 h. Podajemy z sosem balsamicznym. Zapisz Zapisz
rabarbarowoŚNIADANIOWA (białkowo-tłuszczowa) LINK 8. KRUCHE CIASTO Z SEREM I TRUSKAWKAMI LINK 9. SAŁATKA Z RYŻEM, JAJKIEM I KURCZAKIEM LINK 10. PIERNIKOWA SZARLOTKA Z ORZECHAMI LINK Podsumowując, czerwiec był bardzo bogaty w opublikowane desery, szczególnie ciasta. Trochę przepisów już przerobiłam, tylko brakuje czasu, aby na bieżąco to wstawiać. Mnóstwo ciast jeszcze czeka w kolejce i niedługo stanę się stroną dającą
zdrowo i aktywniesię sami ;) Składniki: * arkusz ciasta francuskiego * 5 białych kiełbas (użyłam kiełbasy białej z szynki Henryk Kania ) * 3-4 łyżeczki chrzanu tartego (użyłam Orzech ) * 1 jajko * odrobina majeranku do posypania na wierzch Wykonanie: Arkusz ciasta francuskiego rozwinąć, przekroić wzdłuż na pół. Z białej kiełbasy zdjąć błonkę. Kiełbasę razem z chrzanem umieścić w robocie kuchennym z końcówką siekania (można podnieść
Zrób to smacznietwarde. 3. Ciasto wkładamy na minimum 30 minut do lodówki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. 4. Po 30 minutach ciasto wyjmujemy, łyżka nabieramy porcję i w rękach forujemy kulkę wielkości orzecha włoskiego. Kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczamy (naprawdę lekko). Tak robimy z pozostałym ciastem. Ciasteczek wychodzi około 2,5 blaszki
kruche babeczkiŚNIADANIOWA (białkowo-tłuszczowa) LINK 8. KRUCHE CIASTO Z SEREM I TRUSKAWKAMI LINK 9. SAŁATKA Z RYŻEM, JAJKIEM I KURCZAKIEM LINK 10. PIERNIKOWA SZARLOTKA Z ORZECHAMI LINK Podsumowując, czerwiec był bardzo bogaty w opublikowane desery, szczególnie ciasta. Trochę przepisów już przerobiłam, tylko brakuje czasu, aby na bieżąco to wstawiać. Mnóstwo ciast jeszcze czeka w kolejce i niedługo stanę się stroną dającą
Zdrowie i pysznie na talerzuBrownie to typowe amerykańskie ciasto, płaskie, bardzo czekoladowe. Z reguły bez dodatków lub z dodatkiem orzechów. Mocny czekoladowy smak warto przełamać kwaskowym smakiem owoców, jak np. malin czy borówek amerykańskich, dodając je do ciasta lub robiąc mus. Czytaj więcej
Pasja tworzeniaprzydatne w kuchni nagrody! Liczymy na kreatywne pomysły i ciekawe argumenty swojego wyboru. Po zakończeniu konkurencji i wyłonieniu zwycięskiej nazwy, opublikuję przepis na to smaczne ciasto. Tort składa się z biszkoptu czekoladowego z orzechami laskowymi, masą pralinowo-czekoladową i domowego dżemu z czarnej porzeczki. Proszę przeczytaj regulamin i zasady konkursu (aby nie było niedomówień i rozczarowań) Zabawa potrwa do niedzieli
Przepisy Aleksandryeksplozja smaku – soczyste, aromatyczne nadzienie dosłownie tryskające smakiem – bo w ugotowanym kołdunie doprawione mięsa, cebulka i słonina wytworzą swój własny, wspólny smak, otulony ciasno i szczelnie delikatnym, pierogowym ciastem. W sieci spotykam się z pielmieniami nazwanymi kołdunami i na odwrót. Oba te dania – syberyjskie pielmienie i litewskie kołduny – mają w nadzieniu surowe mięso. Ale różnice są ogromne i warto(...)roztarty w dłoniach majeranek, bulion. Całość mocno pieprzymy i szybko ale dokładnie wyrabiamy ręką. Jeśli używacie pierożnicy zróbcie od razu z nadzienia kulki, trochę mniejsze od orzecha włoskiego. Gotowe nadzienie schładzamy w lodówce. CIASTO PIEROGOWE Z MĄKI i MAŚLANKI Ciasto do kołdunów powinno być dosyć miękkie, ale jednocześnie na tyle wytrzymałe żeby utrzymać ciężar nadzienia. I tutaj świetnie sprawdza się
Karo in the Kitchenklik ) 1 szklanka cukru (1 szklanka = 250 ml; u mnie ksylitol) 1 budyń waniliowy 1/2 łyżeczki cynamonu Wierzch: około 100g masy krówkowej/kremu toffi Przygotować spód. Pokruszone ciastka, orzechy oraz miękkie masło dokładnie zmiksować w malakserze, a następnie wklepać w dno tortownicy wysłanej papierem do pieczenia. (Boków nie wyściełać i niczym nie smarować.) Przygotować masę serową. Wszystkie składniki(...)sernik nie opadł podczas pieczenia.) Całość przelać na ciasteczkowy spód i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 60-80 minut w 180 stopniach. (Posiadam piekarnik gazowy. Wierzch ciasta powinien być sprężysty. Przepieczony sernik może popękać.) Ciasto ostudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika i później schłodzić (minimum 3 h, a najlepiej przez całą noc) w lodówce. Wierzch sernika posmarować kremem
Di gotujeDzisiaj przy niedzieli dzielę się z Wami przepisem na pyszne ciasto! Zapraszam! Składniki; BISZKOPT: 6 jaj 1 szkl. mąki pszennej 3/4 szkl. cukru 1łyżeczka proszku bo pieczenia 2 łyżki kakao WKŁADKA ORZECHOWA: 25 dkg. orzechów włoskich (zmielonych ) 3/4szkl. cukru 5 białek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej MASA Z ŻÓŁTEK: 1/2szkl(...)wystudzić i przekroić. WKŁADKA ORZECHOWA: Białka ubić , dodać cukier , ubijać do rozpuszczenia się cukru . Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i mielonymi orzechami , delikatnie połączyć z ubitymi białkami . Wlać na formę o takich samych wymiarach jak ciasto kakaowe , piec około 30 minut w temp. 175-180C . MASA Z ŻÓŁTEK: Żółtka przelać do garnka o grubym dnie, następnie wsypać cukier
Radość kipiąca uśmiechem.