ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:375/988)

Rogale marcińskie krok po kroku-najlepsze (ciasto, nadzienie, formowanie) FILM 105

listopada nadszedł czas na wspaniałe rogale marcińskie.  Chcę Was dziś na nie zaprosić, i pokazać mój sprawdzony od lat przepis :) Rogale marcińskie składają się z ciasta półfrancuskiego, nadzienia z białego maku z orzechami, migdałami :) Są wspaniałe i choć pracochłonne, raz do roku można je zrobić :)  Tym razem zapraszam po przepis krok po kroku  w formie filmu

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Orzechowe ciasteczka z czarnuszką 122

jajko i całość ponownie dokładnie wymieszać. Ma końcu wsypać mąkę, proszek do pieczenia oraz czarnuszkę.  Całość zmiksować do połączenia się składników. (Powinno powstać gęste, grudkowate ciasto.) Z masy uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego i każdą z nich delikatnie spłaszczyć. Ciasteczka z ostępami (!) przełożyć na blachę uprzednio wysłaną papierem do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 16 minut

Di gotuje
Ciasto chałwowe z orzechami i brzoskwiniami 148

ciasto to prawdziwy majstersztyk, obłędne połączenie chałwy, orzechów, mascarpone, brzoskwini i galaretki. Ah miodzio! Na samą myśl ciekanie ślina. Robiłam w formie o wymiarach 35 cm x 23 cm. Czytaj więcej

Pychotkaaa
Ciastka do kawki 114

proszkiem do pieczenia, na koniec dodajemy drobno poszatkowaną czekoladę, wymieszać, ciasto zawinąć w folię i schować do zamrażalnika na ok. 30 minut, z lekko stwardniałego ciasta brać kawałki i formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachować odstępy 3-4cm, ciastka lekko spłaszczyć, pieczemy w 170-180 stopni przez 15-18 minut, ciepłe przekładamy

KUCHNIA POLSKA
Pieguski, czyli najłatwiejsze ciasteczka z czekoladą 116

puszystości. Nie przerywając miksowania - kolejno dodać jajko oraz mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Czekoladę posiekać (nie na drobno!) i wmieszać do jednolitej masy.  Z ciasta należy uformować kuleczki o wielkości średniego orzecha włoskiego. Każdą kulkę dość mocno spłaszczyć i z niewielkimi odstępami umieścić na blasze uprzednio wysłanej papierem do pieczenia.  Ciastka piec w rozgrzanym piekarniku przez około

Di gotuje
Kluski z dziurką – przepis 112

dziurką: Ziemniaki ugotowane i ostudzone przepuszczamy przez praskę do ziemniaków lub przez maszynkę do mięsa. Do ziemniaków dodajemy mąkę ziemniaczaną i wyrabiamy zwarte ciasto. Z ciasta odrywamy kawałki i formujemy kluki wielkości orzecha włoskiego – w każdym robimy dziurkę za pomocą trzonka drewnianej łyżki. Kluski wrzucamy do wrzącej, osolonej wody. Gotujemy 3-5 minut. Podajemy z bułeczka tartą na maśle, smalcem

Dorota Smakuje
Ciasteczka z nutellą 166

tego typu krem) i chwilę miksujemy. Kolejno dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, składniki wstępnie mieszamy łyżką. Następnie szybko wyrabiamy ręką do połączenia składników.  Z ciasta formuje w dłoniach kulki (najlepiej wielkości orzecha włoskiego). Jeśli zajdzie taka potrzeba dłonie można delikatnie posypać mąką. Kuleczki układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę z ciasteczkami wkładamy do nagrzanego

Słodkie okruszki
Kluski śląskie – prosty przepis 126

kluski śląskie: Ziemniaki ugotowane i ostudzone przepuszczamy przez praskę do ziemniaków lub przez maszynkę do mięsa. Do ziemniaków dodajemy mąkę ziemniaczaną i wyrabiamy zwarte ciasto. Z ciasta odrywamy kawałki i formujemy kluki wielkości orzecha włoskiego – w każdym robimy dziurkę za pomocą trzonka drewnianej łyżki. Kluski wrzucamy do wrzącej, osolonej wody. Gotujemy 3-5 minut. Podajemy z bułeczka tartą na maśle

Dorota Smakuje
CIASTECZKA MIGDAŁOWE 317

masło, wszystko dokładnie wymieszać. Masę na chwilę włożyć do lodówki, ciastka będzie łatwiej formować. Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 st C ( opcja grzałek: góra - dół ). Schłodzone ciasto nabierać łyżką, formować małe kulki ( wielkości orzecha włoskiego ), które następnie należy mocno obtoczyć w cukrze pudrze, układać z zachowaniem odstępów na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka piec ok.15 - 20 minut

Walijskie Pichcenie
Kakaowo-orzechowe ślimaczki z kaszą manną 103

łyżka masła/ pasty orzechowej 5 łyżek cukru pudru (płaskich) 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wszystkie składniki wymieszać dłonią do uzyskania jednolitej konsystencji. Powstałe ciasto podzielić na porcje wielkością przypominające spory orzech włoski. Następnie z każdego kawałka uformować wałeczek, który należy ściśle, ale delikatnie zwinąć w spiralę. Ciasteczka umieścić na blasze wysłanej papierem do pieczenia i wstawić

Di gotuje
Mleko orzechowe (napój roślinny) 163

Zapraszam na pyszne, orzechowe mleko roślinne. Świetne do koktajli czy do ciasta na naleśniki. Polecam Składniki: 1 szkl orzechów nerkowca 3 szkl wody 1 łyżka miodu Przygotowanie: Do wysokiego naczynia wsypujemy orzechy i zalewamy 2 szklankami wody, odstawiamy na ok. 3 godziny. Następnie dolewamy szklankę wody i miód i blendujemy dość długo. Do miski wkładamy gazę i przelewamy mleko roślinne

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Ciasteczka thumbprins z mango i cukrem rozmarynowym 170

proszkiem i solą.  Ciasto będzie dość luźne, owijamy je folią i odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę, ale najlepiej na całą noc.  Z ciasta odrywamy kawałki i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. W każdej kulce robimy okrągłą łyżeczką wgłębienie. Ciastka wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni i pieczemy ok.8 minut (będą jeszcze blade i dość miękkie

Bon appetit mon amie
Muffinki z czekoladą i orzechami 112

wymieszać. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia oraz cynamonem i dodać do mokrych składników. Wszystko bardzo dokładnie wymieszać do połączenia się składników. Na koniec dodać posiekane orzechy oraz czekoladę i delikatnie wymieszać. Nakładać ciasto do foremek,   do ok. ¾ wysokości . Piec w temoobiegu przez około 20-25 minut

Healthy food explorer
Kuleczki owsiane z trzech składników 134

wiórki kokosowe do obtoczenia Wykonanie: Płatki owsiane zmiksować w blenderze (nie musi być do konsystencji mąki). Banana rozgnieść, dodać zmielone płatki, kakao i wszystko wymieszać. Nabierać ciasto i w dłoni formować kulki wielkości orzecha włoskiego, które następnie obtaczać we wiórkach kokosowych. Przełożyć do pudełeczka i trzymać w lodówce

Healthy food explorer
Twarogowe kluski z sosem wiśniowym 144

prażymy na złocisto na suchej patelni, od czasu do czasu podrzucając. Odstawiamy do chwili podania.   Zagotowujemy duży garnek wody. Wodę odrobinę solimy. Ze schłodzonego ciasta formujemy okrągłe kluski – wielkości mniej więcej orzecha włoskiego. Z tej porcji uzyskałam około 40 klusek. Wrzucamy kluski na wrzącą, ale nie mocno gotującą się wodę. Łyżką cedzakową delikatnie mieszamy – jeden, dwa ruchy

Smaczna Strona