kilku innych ziółek. Odpowiednia dawka bakalii, wszystko razem oblane czekaladową polewą i posypane kruszonymi orzechami laskowymi. I nie wiadomo, czy rzucać się do jedzenia, czy patrzeć i kontemplować ;-) Przy okazji, polecam polewę , którą użyłem - tężeje powoli, nie rozlewa się na boki, nie brudzi całego ciasta i wszystkiego wokół :) Lubię grube polewy, więc na mój piernik poszła podwójna jej porcja(...)bardzo, rozprowadź ją szerokim nożem wierzch i boki piernika. Posyp piernik z góry kruszonymi orzechami laskowymi. Nie rzucaj się na piernik od razu, daj chociaż zastygnąć polewie :) A jeszcze lepiej będzie, jeśli dasz piernikowi 1 dzień więcej, aby powidła trochę wsiąkły w ciasto. Ciasto gotowe do dojrzewania. Pkt 3. Miesiąc później. Część ciasta w formie, gotowe do pieczenia
Grahamka, weka i kajzerkastolnicę, dodać masło, jajko i cukier. wszystko posiekać nożem, następnie szybko zagnieść na kruche ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na ok 1 h. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę wysmarowaną masłem i oprószoną bułką tartą, nakłuć widelcem i piec ciasto w rozgrzanym piekarniku na 200 C przez 20 minut. śliwki przełożyć do garnka i zasypać cukrem(...)następnie zasypać cukrem i gotować na małym ogniu. Dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z zimną wodą, wymieszać i dodać orzechy. Na sam koniec rozpuścić żelatynę z wrzątkiem i połączyć z masą. Gotową masę ostudzić i wyłożyć ją na kruche ciasto. Ciasto wstawiamy do lodówki na 2 h do całkowitego wystygnięcia. Udekorować bitą śmietaną i śliwkami. Smacznego
Niezły Młynekwydrylowanych śliwek 100 g cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki zmielonych orzechów włoskich do dekoracji bita śmietana i śliwki Przygotowanie: mąkę przesiać na stolnicę, dodać masło, jajko i cukier. wszystko posiekać nożem, następnie szybko zagnieść na kruche ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na ok 1 h. Ciasto rozwałkować i wyłożyć(...)cukrem, następnie zasypać cukrem i gotować na małym ogniu. Dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z zimną wodą, wymieszać i dodać orzechy. Na sam koniec rozpuścić żelatynę z wrzątkiem i połączyć z masą. Gotową masę ostudzić i wyłożyć ją na kruche ciasto. Ciasto wstawiamy do lodówki na 2 h do całkowitego wystygnięcia. Udekorować bitą śmietaną i śliwkami. Smacznego
Niezły Młynekczerwona fasola, a dojrzałe banany i miód zajmują miejsce cukru. Do tego siekane orzechy i odrobina gorzkiej, dobrej jakości czekolady i naprawdę fantastyczne ciacho gotowe! Moi domownicy kompletnie nie zorientowali się, że "coś tu nie gra" i zajadali się jak kolejnym brownie. Ciasto jest mocno wilgotne, czekoladowe, rozpływa się w ustach, jak dla mnie jest jeszcze lepsze następnego dnia(...)wrzuć ją do blendera (najlepiej kielichowego). Dodaj wszystkie pozostałe składniki (oprócz czekolady i orzechów) i zblenduj całość na bardzo gładką masę. Orzechy posiekaj drobno, czekoladę pokrój w kosteczkę i dorzuć to do masy, wymieszaj łyżką. Ciasto przelej do formy i piecz przez około 45-50 minut . Po upieczeniu ostaw ciasto do całkowitego ostudzenia. Brownie
Słodko-Słony Świat Ilonymisy z suchymi składnikami. Wymieszałam na małych obrotach miksera. Dodałam resztę składników: marchewkę, orzechy i mus figowy. Wymieszałam łopatką. Piekarnik włączyłam na 180 °C. Dno tortownicy (26 cm) wyłożyłam papierem do pieczenia. Boki nasmarowałam masłem. Do tak przygotowanej tortownicy przełożyłam ciasto. Wyrównałam wierzch i wstawiłam do piekarnika na 40 minut. Sprawdziłam patyczkiem czy już się upiekło. Upieczone(...)gładką masę. Podzieliłam na dwie części. Do jednej dodałam mus figowy. Zimne ciasto przekroiłam na dwa placki. Dolny posmarowałam masą z musem figowym. Położyłam drugi placek przeciętą stroną na wierzch i wyłożyłam na niego krem serowy. Wyrównałam powierzchnię i udekorowałam orzechami. Łatwy do wykonania i smaczny torcik, na który szczególnie
Kuchnia u Krysiłyżeczka ekstraktu z wanilii + dowolne bakalie: orzechy, rodzynki, migdały Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia. Banany rozgniatamy na papkę widelcem lub miksujemy blenderem. Do masła dodajemy papkę z bananów, jajko, cukier, ekstrakt z wanilii i dokładnie mieszamy. Dodajemy suche składniki i mieszamy do połączenia. Na koniec dodajemy bakalie. Przekładamy ciasto do foremki o wymiarach
CiastkozercyCIASTO: 450g mąki 3 łyżeczki drożdży instant 70g cukru kryształu 1 jajko 200 ml ciepłego mleka 50g masła DODATKOWO: 1 słoik dżemu brzoskwiniowego firmy ORZECH 1 łyżka mleka + 1jajko WYKONANIE: 1. Wszystkie składniki na ciasto wyrabiamy na jednolitą masę. Wyrobione ciasto przykrywamy ścierka. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godz. 2. Po tym czasie dzielimy ciasto na 16 kawałków, wałkujemy
Dziś Ja gotujeCzas na jakieś przepisy, trochę mnie nie było, więc zaniedbałam systematyczne umieszczanie postów. Od dzisiaj nadrabiam zaległości. Dzisiaj na słodko- Ciasto amerykańskie lub salceson. Przepis pachnący cynamonem, wypełniony jabłkami i orzechami. Polecam. SKŁADNIKI: 1/2 szklanki oleju 5 jajek ok 2 szklanki cukru kryształ 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki kakao 2 łyżeczki cynamonu(...)dodajemy pokrojone w kostkę jabłka, dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. Następnie wsypujemy przesianą mąkę, sodę. Wsypujemy posiekane orzechy, pokrojone w kostkę jabłka Wszystko łączymy masa jest dość gęsta. Na koniec ubijamy pianę z białek, dodajemy szczyptę soli. Sztywną pianę dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 200 stopni C około
W kuchennym oknie Ewykomponuje się ze słodkościami tu akurat polecam to połączenie. Smak czekoladowca jest bardzo intensywny, mocno kakaowy z nutą orzechów, całość idealnie przegryza się z pikantną rzeżuchą. Konsystencja miękka, lekko wilgotna - rozpływa się w ustach! Spróbujcie sami - jest pycha! Składniki na ciasto: - 2 kubki mąki - 3 łyżki kakao - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 1/2 szklanki cukru - 1/2 łyżeczki soli - 1 łyżeczka cukru(...)wanilinowego - 1 czubata łyżka kakao Suche składniki mieszamy w misce: mąka, kakao, soda, cukier, sól, cukier wanilinowy, rozdrobnione w moździerzu orzechy włoskie. Do całości dolewamy olej, ocet, wodę i energicznie mieszamy do momentu powstania jedolitej kremowej masy. Przekładamy ciasto do brytfanki lub blaszki na babkę (Ja akurat używam właśnie takiej blaszki) Pieczemy w 180 stopniach około 40 minut. Gotowe ciasto
upichconaciasto: 125 g masła, 2 jajka, 250 g cukru kryształ białego, 250 ml mleka, 20 g przyprawy do piernika, 3 łyżki ciemnego kakao, 1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu, ½ płaska łyżeczka startej gałki muszkatołowej , 400 g mąki pszennej, 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej, świeżo starta skórka z dużej pomarańczy, 100 g suszonych daktyli, 6 łyżek startych orzechów laskowych, polewa(...)masła, 100 ml słodkiej śmietanki 30%, ponadto: masło do wysmarowania formy, 1 łyżka kakao do podsypania, czekolada biała, perełki ozdobne. Przygotowanie: Ciasto: Masło roztapiamy i studzimy. Suche składniki: z mąką mieszamy kakao, przyprawę do piernika, cynamon, orzechy, gałkę muszkatołową , oraz sodę. Jajka miksujemy z cukrem na kogel-mogel. Kolejno dodajemy mleko, masło, skórkę z pomarańczy i suche
Moniki Smakołykiciasteczek: Wszystkie składniki umieszczamy w misce i zagniatamy ciasto w ładną, gładką kulę. Owijamy ją folią i wkładamy do lodówki na godzinę. Po godzinie z ciasta odrywamy po kawałku i formujemy małe kuleczki, wielkości orzecha włoskiego, każdą obtaczamy obficie w cukrze pudrze. Kuleczki wkładamy do nagrzanego do 180st. piekarnika, na 15-20 minut. Przepis znalazłam na blogu gotowaniecieszy.blox.pl Artykuł Ciasteczka
NiePieprz.plCiasto drożdżowe najczęściej kojarzy się nam z dzieciństwem, kiedy to babcia lub mama piekła najlepsze na świecie bułeczki, misternie wyplatała chałki, pieczołowicie układała śliwki i posypywała maślana kruszonką. Takie ciasto ma w sobie niezwykłą moc, potrafi rozchmurzyć nawet najbardziej szary dzień, a jego aromat sprawia, że wszystkie troski znikają jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki. Pozostając w temacie świąteczno-noworocznym zapraszam(...)przykryć i pozostawić do napęcznienia i ostudzenia. Proporcje mleka i maku 1:1 (na 200g maku - 200ml mleka). Do maku dodać cukier, rodzynki, rozdrobnione orzechy, skórkę pomarańczową, białko, esencję migdałową. Wymieszać na jednolitą masę. Ciasto podzielić na dwie części, każdą rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 30x40cm. Na każdy płat ciasta równomiernie rozłożyć masę makową, zwinąć wzdłuż dłuższego boku. Pokroić
Obiad gotowyświęta dla całej rodziny to zawsze robiła dodatkowy makowiec ekstra dla mnie. Szkoda tylko że nie mam babci przepisu Poniższy przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki. Składniki na ciasto: - 1,5 szklanki mąki - 60 ml letniego mleka - 50 gr masła - 2 żółtka - 7 gr suchych drożdży - 2 łyżki cukru - szczypta soli - 1 łyżka alkoholu – np. wódka, rum - 1 cukier waniliowy(...)suchego maku – ja korzystałam z maku już mielonego - 56 gr cukru - 1 łyżka miodu - 1/2 aromatu migdałowego - 1/3 łyżeczka cynamonu - 1/3 miękkiego masła - 2 białka - orzechy włoskie, rodzynki, skórka pomarańczowa kandyzowana Najpierw robimy ciasto. Mąkę mieszamy z drożdżami i resztą suchych składników, potem dodajemy żółtka, mleko i wyrabiamy ciasto. Pod koniec wyrabiania ciasta dodajemy rozpuszczone przestudzone masło. Ja ciasto
Kuchenne Wariacje