listopada nadszedł czas na wspaniałe rogale marcińskie. Chcę Was dziś na nie zaprosić, i pokazać mój sprawdzony od lat przepis :) Rogale marcińskie składają się z ciasta półfrancuskiego, nadzienia z białego maku z orzechami, migdałami :) Są wspaniałe i choć pracochłonne, raz do roku można je zrobić :) Tym razem zapraszam po przepis krok po kroku w formie filmu
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokujajko i całość ponownie dokładnie wymieszać. Ma końcu wsypać mąkę, proszek do pieczenia oraz czarnuszkę. Całość zmiksować do połączenia się składników. (Powinno powstać gęste, grudkowate ciasto.) Z masy uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego i każdą z nich delikatnie spłaszczyć. Ciasteczka z ostępami (!) przełożyć na blachę uprzednio wysłaną papierem do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 16 minut
Di gotujeciasto to prawdziwy majstersztyk, obłędne połączenie chałwy, orzechów, mascarpone, brzoskwini i galaretki. Ah miodzio! Na samą myśl ciekanie ślina. Robiłam w formie o wymiarach 35 cm x 23 cm. Czytaj więcej
Pychotkaaaproszkiem do pieczenia, na koniec dodajemy drobno poszatkowaną czekoladę, wymieszać, ciasto zawinąć w folię i schować do zamrażalnika na ok. 30 minut, z lekko stwardniałego ciasta brać kawałki i formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachować odstępy 3-4cm, ciastka lekko spłaszczyć, pieczemy w 170-180 stopni przez 15-18 minut, ciepłe przekładamy
KUCHNIA POLSKApuszystości. Nie przerywając miksowania - kolejno dodać jajko oraz mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Czekoladę posiekać (nie na drobno!) i wmieszać do jednolitej masy. Z ciasta należy uformować kuleczki o wielkości średniego orzecha włoskiego. Każdą kulkę dość mocno spłaszczyć i z niewielkimi odstępami umieścić na blasze uprzednio wysłanej papierem do pieczenia. Ciastka piec w rozgrzanym piekarniku przez około
Di gotujedziurką: Ziemniaki ugotowane i ostudzone przepuszczamy przez praskę do ziemniaków lub przez maszynkę do mięsa. Do ziemniaków dodajemy mąkę ziemniaczaną i wyrabiamy zwarte ciasto. Z ciasta odrywamy kawałki i formujemy kluki wielkości orzecha włoskiego – w każdym robimy dziurkę za pomocą trzonka drewnianej łyżki. Kluski wrzucamy do wrzącej, osolonej wody. Gotujemy 3-5 minut. Podajemy z bułeczka tartą na maśle, smalcem
Dorota Smakujetego typu krem) i chwilę miksujemy. Kolejno dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, składniki wstępnie mieszamy łyżką. Następnie szybko wyrabiamy ręką do połączenia składników. Z ciasta formuje w dłoniach kulki (najlepiej wielkości orzecha włoskiego). Jeśli zajdzie taka potrzeba dłonie można delikatnie posypać mąką. Kuleczki układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę z ciasteczkami wkładamy do nagrzanego
Słodkie okruszkikluski śląskie: Ziemniaki ugotowane i ostudzone przepuszczamy przez praskę do ziemniaków lub przez maszynkę do mięsa. Do ziemniaków dodajemy mąkę ziemniaczaną i wyrabiamy zwarte ciasto. Z ciasta odrywamy kawałki i formujemy kluki wielkości orzecha włoskiego – w każdym robimy dziurkę za pomocą trzonka drewnianej łyżki. Kluski wrzucamy do wrzącej, osolonej wody. Gotujemy 3-5 minut. Podajemy z bułeczka tartą na maśle
Dorota Smakujemasło, wszystko dokładnie wymieszać. Masę na chwilę włożyć do lodówki, ciastka będzie łatwiej formować. Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 st C ( opcja grzałek: góra - dół ). Schłodzone ciasto nabierać łyżką, formować małe kulki ( wielkości orzecha włoskiego ), które następnie należy mocno obtoczyć w cukrze pudrze, układać z zachowaniem odstępów na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka piec ok.15 - 20 minut
Walijskie Pichceniełyżka masła/ pasty orzechowej 5 łyżek cukru pudru (płaskich) 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wszystkie składniki wymieszać dłonią do uzyskania jednolitej konsystencji. Powstałe ciasto podzielić na porcje wielkością przypominające spory orzech włoski. Następnie z każdego kawałka uformować wałeczek, który należy ściśle, ale delikatnie zwinąć w spiralę. Ciasteczka umieścić na blasze wysłanej papierem do pieczenia i wstawić
Di gotujeZapraszam na pyszne, orzechowe mleko roślinne. Świetne do koktajli czy do ciasta na naleśniki. Polecam Składniki: 1 szkl orzechów nerkowca 3 szkl wody 1 łyżka miodu Przygotowanie: Do wysokiego naczynia wsypujemy orzechy i zalewamy 2 szklankami wody, odstawiamy na ok. 3 godziny. Następnie dolewamy szklankę wody i miód i blendujemy dość długo. Do miski wkładamy gazę i przelewamy mleko roślinne
słodkie i nie tylko historie kulinarneproszkiem i solą. Ciasto będzie dość luźne, owijamy je folią i odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę, ale najlepiej na całą noc. Z ciasta odrywamy kawałki i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. W każdej kulce robimy okrągłą łyżeczką wgłębienie. Ciastka wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni i pieczemy ok.8 minut (będą jeszcze blade i dość miękkie
Bon appetit mon amiewymieszać. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia oraz cynamonem i dodać do mokrych składników. Wszystko bardzo dokładnie wymieszać do połączenia się składników. Na koniec dodać posiekane orzechy oraz czekoladę i delikatnie wymieszać. Nakładać ciasto do foremek, do ok. ¾ wysokości . Piec w temoobiegu przez około 20-25 minut
Healthy food explorerwiórki kokosowe do obtoczenia Wykonanie: Płatki owsiane zmiksować w blenderze (nie musi być do konsystencji mąki). Banana rozgnieść, dodać zmielone płatki, kakao i wszystko wymieszać. Nabierać ciasto i w dłoni formować kulki wielkości orzecha włoskiego, które następnie obtaczać we wiórkach kokosowych. Przełożyć do pudełeczka i trzymać w lodówce
Healthy food explorerprażymy na złocisto na suchej patelni, od czasu do czasu podrzucając. Odstawiamy do chwili podania. Zagotowujemy duży garnek wody. Wodę odrobinę solimy. Ze schłodzonego ciasta formujemy okrągłe kluski – wielkości mniej więcej orzecha włoskiego. Z tej porcji uzyskałam około 40 klusek. Wrzucamy kluski na wrzącą, ale nie mocno gotującą się wodę. Łyżką cedzakową delikatnie mieszamy – jeden, dwa ruchy
Smaczna Strona