ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:381/988)

Tarta makowa 215

pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 całe jajko i 2 żółtka 100 g masła 2 łyżki gęstej śmietany Składniki na masę makową: 300 g mielonego maku 40 g orzechów włoskich 40 g rodzynek 20 g płatków migdałowych 2 białka 30 g roztopionego masła 3-4 łyżki miodu 1 jabłko 1 pomarańcza + cukier puder i sok z pomarańczy na lukier Suche(...)dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość kilku milimetrów, podsypujemy w razie potrzeby odrobiną mąki. Wykładamy spód tarty i brzeg. Resztę ciasta zostawiamy na dekorację. Zmielony mak zalewamy wrzącą wodą. Kiedy nie jest już gorący odciskamy przez gazę. Orzechy kroimy na mniejsze kawałki, masło roztapiamy, pomarańczę ocieramy ze skórki i wyciskamy sok z połowy. Jabłko ścieramy na tarce. Do masy

Ciastkozercy
Kruche makowe gwiazdki cytrynowe 112

Kruche makowe gwiazdki cytrynowe to delikatne maślane ciasteczka w kształcie gwiazdek z lekką nutą cytrynową, idealne na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia. Zapakowane w ozdobiony świątecznie szklany

Moja Delicja
Nowy cykl: Uczta mola książkowego, a w nim Muffinki z bakaliami i "Jeden dzień" Davida Nichollsa 188

się historia Emmy i Dextera nie będę zdradzać, jeśli chcecie się dowiedzieć zachęcam do przeczytania :)    A w trakcie czytania podjadałam muffinki z bakaliami. Smaczne i delikatne, przepełnione orzechami, żurawiną, rodzynkami i migdałami babeczki, które robi się w kilka chwil bez użycia miksera. Później zamknięte w szczelnym pojemniku można przechowywać przez kilka dni, o ile dadzą radę uchować się(...)szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 0,5 łyżeczki soli 2 jajka 1 mały jogurt naturalny 0,5 szklanki oleju ewentualnie trochę mleka, jeśli ciasto będzie bardzo gęste ok. 200 g bakalii (u mnie: orzechy włoskie, pestki dyni, migdały, suszona żurawina, rodzynki)   W dużej misce wymieszać wszystkie suche składniki tj. mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy i sól

Simply Food
Bezglutenowy i wegański chlebek bananowy 253

wegański chlebek bananowy Serdecznie witam po krótkiej przerwie. Korzystając z okazji, chciałabym Wam życzyć dużo pomyślności w 2016 roku. Zdrowia, miłości i trochę czasu dla siebie np. żeby upiec ciasto Dziękuję, że czytacie mój blog. Na początek roku coś zdrowszego. Chlebek bananowy, wegański i bezglutenowy, bez dodatku cukru. Inspiracja z Jadłonomii . Składniki na keksówkę(...)oleju roślinnego (u mnie rzepakowy) 1/3 szklanki mleka roślinnego lub wody 300 g bardzo słodkich – dojrzałych bananów (u mnie 3 szt) 1 szklanka bakalii (u mnie 3/4 szklanki orzechów, reszta to pestki dyni i słonecznika, polecam też rodzynki) Piekarnik nagrzać do 180 st, grzałka góra-dół, bez termoobiegu. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. W miseczce wymieszać mąkę, zmielone migdały

moj przepis na
Seromak na kruchym spodzie z bakaliami 194

delikatnego i kruchego sernika o smaku pomarańczowym z pyszną masą makową z dużą ilością bakalii takich jak: suszone morele, daktyle, żurawina, rodzynki, orzechy włoskie i migdały. Seromak na kruchym spodzie z bakaliami -- AleTorcik! - przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty

AleTorcik
Ciasto z dynią, powidłami śliwkowymi i płatkami owsianymi 109

poczęstować dzieci, alkohol możemy pominąć i nasączyć śliwki wodą lub np. sokiem z cytryny. Składniki CIASTO 200 g powideł śliwkowych 300 g puree z dyni 5 jaj 150 ml oleju 100 g posiekanych suszonych śliwek 150 g płatków owsianych 20 g grubo posiekanych orzechów włoskich 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru w proszku 1/2 łyżeczki otartej gałki muszkatołowej 2 łyżki(...)białej czekolady 10 ml soku z cytryny DODATKOWO 30 g suszonych posiekanych śliwek 20 ml śliwowicy lub innego alkoholu Wykonanie CIASTO Powidła, puree z dyni, jaja, olej dokładnie ze sobą mieszamy. Dodajemy do mieszaniny płatki owsiane i posiekane orzechy i śliwki. W drugiej misce mieszamy ze sobą pozostałe, suche składniki: mąkę, kakao, cukier, przyprawy, sodę i proszek do pieczenia. Piekarnik

Tajemnice Smaku
PROFITEROLKI Z KREMEM CZEKOLADOWYM, NUTELLĄ I ORZECHAMI 289

jajko – 2 szt KREM CZEKOLADOWY : * budyń czekoladowy – 60 g * mleko – 2 szkl * nutella – ok. 100 g * orzechy włoskie – 50 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Blachę smarujemy tłuszczem, skrapiamy po całości wodą. Piekarnik nagrzewamy do 200C. CIASTO: Do garnka wlewamy wodę, dodajemy pokrojone masło, gotujemy na małym ogniu, doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia. Wsypujemy przesianą makę i ubijamy(...)drewnianą łyżką, aż ciasto będzie odchodziło od boków garnka. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia, a następnie dodajemy jajka i ubijamy na gładką masę. Wkładamy do szprycy i wyciskamy na blachę niewielkie gniazdka ( zostawiamy miejsca między nimi – rosną! ). Wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok.15-20 minut i pieczemy na złoto. Po upieczeniu każde nakłuwamy nożem, by wypuściło parę, studzimy. KREM CZEKOLADOWY

Ostra na Słodko
Sernik z borówkami – Raw 138

użycie nazwy sernik. Spód przygotowałam z mielonych orzechów nerkowca z dodatkiem daktyli i odrobiny oleju kokosowego. Orzechy przed zmieleniem można również uprażyć na suchej patelni będą jeszcze lepsze, choć przepis nie będzie już w stylu Raw, ale warto spróbować. Masa „serowa” przygotowana jest również z orzechów nerkowca, orzechów wcześniej namoczonych. Orzechy po odcedzeniu mielimy z dodatkiem syropu(...)surowej", czyli RAW. Pyszny! Course Desery Cuisine American Keyword borówki, orzechy, raw Prep Time 15 minutes Total Time 15 minutes Servings 6 Author Anna Ingredients Składnik na spód 1/2 szklanki orzechów nerkowca 1/3 szklanki suszonych daktyli bez pestek 1 łyżka oleju kokosowego Składniki na masę "serową" 3/4 szklanki orzechów nerkowca 2/3 szklanki wiórków kokosowych 3 łyżki syropu z agawy

SprawdzonaKuchnia.pl
GRZEBYKI DROŻDŻOWE Z SEREM I DYNIĄ 230

grzebyki - mięciutkie i pulchniutkie drożdżówki. Pychotka! Składniki: Ciasto: 1 szklanka mleka 25 g drożdży świeżych 2 żółtka 3 łyżki cukru 3 szklanki mąki pszennej 50 g masła szczypta soli Nadzienie: 250 g sera białego 500 g dyni (waga ze skórką) 1 jajko 2 łyżeczki cukru z wanilią Dodatkowo: 1 białko garść orzechów włoskich Wykonanie: Mleko podgrzewamy do temp. około(...)powstał grzebyk i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 15-20 min, aby ciasto urosło. Po tym czasie, wierzch smarujemy białkiem i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 min. Studzimy

Kuchnia MagdaLeny
Kutia babci, wersja wnuczki 201

mielonego erytrolu lub ksylitolu 4 łyżki miodu 50 g rodzynek 50 g migdałów 30 g płatków migdałów 30 g żurawiny suszonej 20 g orzechów włoskich 1 łyżka olejku migdałowego (może być aromat do ciast) Orkisz namaczamy na noc. Po tym czasie wodę zlewamy, zalewamy świeżą i gotujemy do miękkości – ok. 3 godzin. Można pominąć moczenie, ale czas gotowania będzie

Kucharzyca
Renifer do czyszczenia i ciasteczka kawowo-orzechowe 230

kawy i orzechów laskowych od razu mi się spodobało. Już zaopatrzyłam się w spore ilości orzechów na Święta, czas więc zacząć je wykorzystywać.  Ciasteczka wyszły pyszne - odpowiednio chrupiące, mocno kawowe i trochę orzechowe. Coś wspaniałego!  Jedyne, co zmieniłam, to sposób przygotowania. Zamiast ciasto wałkować i wykrawać z niego kółeczka, uformowałam kiełbaskę i pokroiłam ją w plasterki. Szybciej, czyściej(...)płatków orzechów laskowych 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia Mąkę przesiać z proszkiem, wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i orzechami. Dodać pokrojone w kostkę masło, rozetrzeć palcami. Wbić jajko i wlać kawę, szybko zagnieść ciasto. Z ciasta uformować kiełbaskę o średnicy 4-5 cm, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez minimum 30 minut. Ciasto

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kutia bożonarodzeniowa 343

Kutia bożonarodzeniowa to jedna z najbardziej tradycyjnych potraw świątecznych. Nie we wszystkich domach praktykuje się jej podawanie, jednak tam, gdzie tradycja przetrwała, kutia jest najważniejszym deserem

Poezja smaku
Tort bezowy Dacquoise – Dakłas 327

125g mascarpone – 100g śmietanki 30% – 100g orzechów włoskich – 100g świeżych daktyli – 75g kajmaku – ciemne kakao Nagrzewamy piekarnik na 120 stopni. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dosypujemy po łyżce cukru, ciągle ubijając. Na koniec piana ma być gęsta, sztywna i błyszcząca. Daktyle i orzechy siekamy i połowę z nich dodajemy do piany(...)drzwiczkach. W osobnej misce mieszamy mascarpone i masę kajmakową. Śmietankę ubijamy i dodajemy do masy. Gdy będzie gładka, dodajemy resztę daktyli i orzechów. Przygotowany krem nakładamy na ostudzoną bezę, tak by górna warstwa lekko się zapadła. Górę ciasta dekorujemy ciemnym kakao. Smacznego! Artykuł Tort bezowy Dacquoise – Dakłas pochodzi z serwisu Just Be Fit Be Strong

Be Fit Be Strong
Bezglutenowy Jabłecznik ( przepis II ) 216

Taka szarlotka bezglutenowa z tego rodzaju mąk jest równie smaczna co ta tradycyjna. Dodatek mąki arachidowej (z orzechów ziemnych) idealnie komponuje się z soczystymi lekko kwaskowymi jabłkami. Wypróbujcie koniecznie przepis :) Składniki na tortownicę o śred. 18 cm: 100 g mąki ryżowej 120 g mąki arachidowej 1 żółtko  50 g masła 4 łyżki zimnej wody 50 g cukru(...)pieczenia cukier puder Nadzienie: 3 jabłka średniej wielkości (najlepsze to szara reneta, antonówka, gloster, lobo, ligol ) 1 łyżka soku z cytryny cynamon 1.  Z podanych składników zagniatamy ciasto i dzielimy je na 2 nierówne części ( jedna większą drugą małą).  Większą chowamy do lodówki, a mniejszą do zamrażalki na około 30 minut. 2. Po tym czasie większą część ciasta

Gotowanie...to proste !
Strucla drożdżowa z orzechami 187

ponury, bo wtedy energia ulatnia się ze mnie w okamgnieniu. Na chłodniejsze wieczory mam sposób - kubek rozgrzewającej herbaty albo kakao, kawałek drożdżowego ciasta - i życie od razu nabiera smaku. Strucla drożdżowa z orzechami wyjątkowo wpisuje się w jesienną aurę, a swoim smakiem osłodzi każdy listopad (a nawet i całą zimę:) Strucla drożdżowa z orzechami Składniki: 350g mąki 15g drożdży(...)łyżki cukru 2 jajka 180ml mleka 50g masła 1 łyżka oleju nadzienie: 2/3 szklanki mielonych orzechów (włoskie, laskowe) 2 łyżki kremu typu nutella 1 łyżeczka esencji migdałowej 50ml śmietanki 1 łyżka cukru (opcjonalnie) Przygotować rozczyn: drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, dodać podgrzane mleko, 1 łyżkę mąki, wymieszać o odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Jajko i żółtko (białko zostawić

Obiad gotowy