ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:374/988)

Szarlotka z orzechami włoskimi. 114

Pyszna i aromatyczna szarlotka w sam raz na chłodne dni. Składniki: I. Ciasto: 350 g mąki 150 g brązowego cukru 1 szklanka orzechów włoskich 150 g zimnego masła 3 duże żółtka kilka kropel aromatu rumowego  II. Nadzienie:  7 jabłek (szara reneta) sok z cytryny cukier puder cynamon przyprawa karmel i wanilia do deserów (opcjonalnie) III. Piana(...)soli 6 łyżek cukru pudru 1 budyń waniliowy (bez cukru) +  cukier puder do posypania Sposób przygotowania: Orzechy prażymy na suchej patelni i rozdrabniamy na pyłek. Wrzucamy do miski. Dodajemy przesianą mąkę, brązowy cukier,  masło, żółtka i aromat rumowy. Wyrabiamy ciasto kruche. Dzielimy na 2 części, umieszczamy w woreczkach i odstawiamy do lodówki. Umyte i obrane jabłka kroimy

DominikaDolci
Wegańskie ciastka owsiane z suszoną aronią i czekoladą 163

płatki owsiane i masło orzechowe. Moje masło miało kawałki orzechów, na których mi zależało, ale jeżeli masz gładkie masło możesz je zblendować w pierwszym etapie. Ten biały nalot na aronii to resztki mąki, bo trzymam je w papierowych torebkach po mące. Tak wiem, żyła straszna ze mnie, wszystko recyklinguję ;-) Do ciasta dodaj suszone owoce i posiekaną(...)czekoladę. Dokładnie wszystko wymieszaj. Możesz użyć miksera, jeżeli Twój to ogarnie, bo masa się ciężka. Ja wymieszałam wszystko dużą sylikonową łyżką. Takie ciasta możesz formowac na dwa sposoby. Jeżeli nie jesteś perfekcjonistą to formuj kulki wielkości orzecha włoskiego i je spłaszcz dłonią. Takie formowane wyglądają po upieczeniu jak powyżej na zdjęciu. Lub możesz posłużyć się wykrawaczką do ciasta: pakujesz masę

greenscarf
Mikołajowe brownie 342

ciasto Składniki na lukier (wystarczy zrobić go z połowy podanych składników) + truskawki do dekoracji, krem czekoladowy (u mnie Nutella) Do miski przekładamy połamaną na kawałki czekoladę, masło i kakao. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej (tzn. kładziemy miskę na garnek z lekko gotującą się wodą, spód miski nie może dotykać wody). Po dokładnym rozpuszczeniu wszystkich składników odstawiamy na bok do przestudzenia. Orzechy(...)trzepaczką lub miksujemy na wolnych obrotach. Łączymy ze sobą masę jajeczną z przestudzoną masą czekoladową. Do masy dodajemy pokrojone na kawałki orzechy i dokładnie mieszamy. Przekładamy do foremki (moja ma 20×22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowe ciasto będzie miało mniej więcej taką samą wysokość jak surowa masa przelana na blaszkę. Pieczemy około 20-25 min w piekarniku rozgrzanym

Ciastkozercy
Ciasto marchewkowe z serkiem mascarpone z orzeszkami ziemnymi 302

fanka ciasta marchewkowego. Z orzeszkami, przełożona kremem i polana kwaskowatym lukrem jest pysznym deserem do niedzielnej kawy. Spróbujcie :)     Skła d niki: 2/3 szklanki mąki pszennej ½ szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1/3 łyżeczki zmielonych goździków 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej Szczypta soli 150 ml oleju rzepakowego 3 jajka, roztrzepane 1 szklanka posiekanych orzechów ziemnych(...)miksujemy. Suche składniki mieszamy w oddzielnej misce i razem przesypujemy do mokrych składników. Miksujemy około 3 minut. Marchewkę obieramy i ścieramy na grubych oczkach. Orzechy rozgniatamy i razem z marchewką wsypujemy do ciasta. Mieszamy delikatnie łyżką. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem formy o średnicy ok. 23 cm. Pieczemy bez termo obiegu przez ok. 50 minut w 180 stopniach. Kiedy ciasto

ChilliJemy
Dietetyczny mazurek pełnoziarnisty z nadzieniem śliwkowo-kakaowym 166

więcej smaku! Mazurek jest wykonany w całości z mąki pełnoziarnistej, a jako nadzienie wykorzystałam obłędną mieszankę śliwkowo-kakaową. Całość udekorowana skromnie, płatkami migdałów i całymi orzechami. Zredukowana została również ilość cukru, mimo to ciasto jest przyjemne w smaku i idealnie słodkie. Myślę, że przepis spodoba się nie tylko osobom będącym na diecie :) Ciasto : 87 g mąki pełnoziarnistej 1 żółtko

Chocolate Muffin Blog
Przekładaniec z masą grysikową 175

smaczna masa, jak również puszysty biszkopt świetnie się komponują. Dobrze wygląda i smakuje doskonale, dobry pomysł na proste, eleganckie ciasto! Składniki: 4 jaja 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 2 łyżki ciemnego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia garść orzechów włoskich, rozdrobnionych Masa: 3 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 9 łyżek kaszy manny 2 łyżki kakao 1 kostka masła(...)gorącą masę  grysikową, przykryć drugim blatem ciasta. Masy można zostawić, by posmarować cienko wierzch ciasta, a można już nie smarować, tylko na ciasto bezpośrednio wylać polewę czekoladową  z rozpuszczonej czekolady z mlekiem i posypać orzechami włoskimi. Smacznego

kgwjanczewo
Kruche ciasteczka tłuczkiem robione 93

wracając do ciasteczek… Dzisiejsze kruche ciasteczka tłuczkiem robione, to jedne z łatwiejszych do wykonania ciasteczek. Skąd taka nazwa i wzorek? To proste. Po uformowaniu małych kuleczek z ciasta rozgniatamy je tłuczkiem do mięsa. Dla mojego synka, to była najlepsza zabawa pod słońcem Ciasteczka są nie tylko proste w przygotowaniu ale też pyszne. Swoją charakterystyczną strukturę i kruchość zawdzięczają mące(...)waniliowy, płaską łyżkę śmietany i pokrojone na małe kawałeczki masło. Zaczynamy zagniatać ciasto. Z ciasta tworzymy a la kulę. Wkładamy miskę z ciastem do lodówki na 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Odrywamy kawałki ciasta i formujemy z nich kulki wielkości orzecha włoskiego. Następnie każdą kulkę spłaszczamy za pomocą tłuczka do mięsa tworząc

Słodkie okruszki
Ekspresowe,chrupiące ciasteczka z masłem orzechowym+FILM 153

uzyskamy gęstą masę. Następnie dodajemy resztę mąki czyli ok 1,5 szkl i zagniatamy ciasto. Jeśli się klei podsypujemy mąką. Ma być gładkie i nie klejące się do rąk. Następnie blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Urywamy mały kawałek ciasta, robimy z niego kulkę wielkości ok orzecha włoskiego, i robimy kratkę widelcem. Tak przygotowane ciasteczka pieczemy ok 15 min na złoty

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Szybkie ciasteczka Mannusie 76

waniliowy     1 łyżeczka proszku do pieczenia     marmolada lub nutella Mąkę przesiałam, dodałam pozostałe składniki i zagniotłam ciasto. Ma ono być lekko kleiste. Z ciasta odrywałam małe kawałeczki, trochę większe niż orzech włoski, formowałam kulki, lekko je spłaszczałam i układałam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie w każdym ciasteczku zrobiłam palcem wgniecenie, w które

Co w garnkach piszczy
Chrupiące ciasteczka kokosowe 89

będą to kokosanki. Ciastka są rewelacyjne! Cieniutkie, bardzo chrupiące i niesamowicie smaczne i zupełnie inne od wcześniej wspomnianych kokosanek! Ciasteczka kokosowe pięknie zapakowane mogą być wspaniałym prezentem gwiazdkowym. Ciasto przed formowaniem koniecznie musi spędzić godzinę w lodówce, ponieważ jest klejące i tłuste, a nieschłodzone może sprawić wiele problemów w końcowym etapie produkcji. Bardzo ważne jest, aby ciasteczka rozwałkować bardzo cieniutko(...)minuty, następnie dodać ekstrakt waniliowy i wiórki kokosowe i mąkę z dodatkami, wymieszać do całkowitego połączenia. Ciasto zawinąć w folię spożywczą, odłożyć do lodówki na 1 godzinę. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C. Wyjąć ciasto z lodówki, podzielić na porcję wielkości orzech włoskiego, każdą kuleczkę rozwałkować na cieniutkie ciasteczko podsypując mąką, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

SprawdzonaKuchnia.pl
Ciasteczka weselne z orzechami włoskimi 146

niektórzy z Was zastanawiają się, jaki upominek podarować swoim gościom weselnym. Przychodzę dzisiaj z dwoma propozycjami. 🙂 Jedną z nich jest samodzielne upieczenie ciasteczek. Ciasteczka weselne z orzechami włoskimi -- AleTorcik! - przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty

AleTorcik
Ciasteczka weselne z orzechami włoskimi 146

niektórzy z Was zastanawiają się, jaki upominek podarować swoim gościom weselnym. Przychodzę dzisiaj z dwoma propozycjami. 🙂 Jedną z nich jest samodzielne upieczenie ciasteczek. Ciasteczka weselne z orzechami włoskimi -- AleTorcik! - przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty

AleTorcik
Ciasteczka cytrynowe - pyszne 121

połączenia się składników. 4. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni opcja góra - dół. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. 5. Ręce oprószamy mąką (ciasto jest dość klejące), łyżką nabieramy porcję ciasta i w rękach formujemy kulkę wielkości orzecha włoskiego. Kładziemy na papierze leciutko spłaszczając. Pamiętajmy o zachowaniu odstępów, bo ciasteczka dość rosną.  6. Tak przygotowane ciasteczka pieczemy 15 minut do zrumienienia

kruche babeczki
Szybkie ciastka miodowe 108

miseczce wymieszać sodę z octem, dodać do masy jajecznej, dodać ekstrakt z wanilii i mąkę i wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto wychodzi miękkie i delikatnie się klei do rąk. Dłonie oprószyć mąką, odrywać od ciasta małe kawałki i formować kulki wielkości orzecha włoskiego. U mnie wyszło 20 sztuk. Kulki wykładać na blachę wyścieloną papierem do pieczenia lub matą silikonową. Posmarować rozkłóconym

Smaki Armine
BATONIKI ORZECHOWE/ z dodatkiem białka 94

lubi?  Batoniki orzechowe bez oleju kokosowego. Jest to świetna opcja dla osób uwielbiających orzechy/ masło orzechowe.  Powyższa wersja batoników z pewnością zaspokoi Twoje zmysły, zadowoli kubki smakowe ale to nie wszystko! Również doda energii. Czy lubisz bardzo orzechy i mógłbyś/aś jeść je bardzo często? To zdecydowanie idealna wersja batoników dla Ciebie.  Jak powstały te przepyszne(...)miarki WYKONANIE: 1) Płatki owsiane upraż na suchej patelni.  2) Orzechy zblenduj na mniejsze kawałki (nie na mąkę).  3) Masło orzechowe rozpuścić z miodem, wymieszaj dokładnie z płatkami owsianymi i orzechami.  4) Następnie dodaj odżywkę białkową, wyrób ciasto. Konsystencja będzie zabita, w przypadku kiedy będzie sucha, dodaj odrobinę wody. Wyrób na jednolitą masę.  5) przełóż wyrobioną

Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czas
Rogale marcińskie krok po kroku-najlepsze (ciasto, nadzienie, formowanie) FILM 105

listopada nadszedł czas na wspaniałe rogale marcińskie.  Chcę Was dziś na nie zaprosić, i pokazać mój sprawdzony od lat przepis :) Rogale marcińskie składają się z ciasta półfrancuskiego, nadzienia z białego maku z orzechami, migdałami :) Są wspaniałe i choć pracochłonne, raz do roku można je zrobić :)  Tym razem zapraszam po przepis krok po kroku  w formie filmu

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Orzechowe ciasteczka z czarnuszką 122

jajko i całość ponownie dokładnie wymieszać. Ma końcu wsypać mąkę, proszek do pieczenia oraz czarnuszkę.  Całość zmiksować do połączenia się składników. (Powinno powstać gęste, grudkowate ciasto.) Z masy uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego i każdą z nich delikatnie spłaszczyć. Ciasteczka z ostępami (!) przełożyć na blachę uprzednio wysłaną papierem do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 16 minut

Di gotuje
Ciasto chałwowe z orzechami i brzoskwiniami 148

ciasto to prawdziwy majstersztyk, obłędne połączenie chałwy, orzechów, mascarpone, brzoskwini i galaretki. Ah miodzio! Na samą myśl ciekanie ślina. Robiłam w formie o wymiarach 35 cm x 23 cm. Czytaj więcej

Pychotkaaa
Ciastka do kawki 114

proszkiem do pieczenia, na koniec dodajemy drobno poszatkowaną czekoladę, wymieszać, ciasto zawinąć w folię i schować do zamrażalnika na ok. 30 minut, z lekko stwardniałego ciasta brać kawałki i formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachować odstępy 3-4cm, ciastka lekko spłaszczyć, pieczemy w 170-180 stopni przez 15-18 minut, ciepłe przekładamy

KUCHNIA POLSKA
Pieguski, czyli najłatwiejsze ciasteczka z czekoladą 116

puszystości. Nie przerywając miksowania - kolejno dodać jajko oraz mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Czekoladę posiekać (nie na drobno!) i wmieszać do jednolitej masy.  Z ciasta należy uformować kuleczki o wielkości średniego orzecha włoskiego. Każdą kulkę dość mocno spłaszczyć i z niewielkimi odstępami umieścić na blasze uprzednio wysłanej papierem do pieczenia.  Ciastka piec w rozgrzanym piekarniku przez około

Di gotuje
Kluski z dziurką – przepis 112

dziurką: Ziemniaki ugotowane i ostudzone przepuszczamy przez praskę do ziemniaków lub przez maszynkę do mięsa. Do ziemniaków dodajemy mąkę ziemniaczaną i wyrabiamy zwarte ciasto. Z ciasta odrywamy kawałki i formujemy kluki wielkości orzecha włoskiego – w każdym robimy dziurkę za pomocą trzonka drewnianej łyżki. Kluski wrzucamy do wrzącej, osolonej wody. Gotujemy 3-5 minut. Podajemy z bułeczka tartą na maśle, smalcem

Dorota Smakuje
Ciasteczka z nutellą 166

tego typu krem) i chwilę miksujemy. Kolejno dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, składniki wstępnie mieszamy łyżką. Następnie szybko wyrabiamy ręką do połączenia składników.  Z ciasta formuje w dłoniach kulki (najlepiej wielkości orzecha włoskiego). Jeśli zajdzie taka potrzeba dłonie można delikatnie posypać mąką. Kuleczki układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę z ciasteczkami wkładamy do nagrzanego

Słodkie okruszki
Kluski śląskie – prosty przepis 126

kluski śląskie: Ziemniaki ugotowane i ostudzone przepuszczamy przez praskę do ziemniaków lub przez maszynkę do mięsa. Do ziemniaków dodajemy mąkę ziemniaczaną i wyrabiamy zwarte ciasto. Z ciasta odrywamy kawałki i formujemy kluki wielkości orzecha włoskiego – w każdym robimy dziurkę za pomocą trzonka drewnianej łyżki. Kluski wrzucamy do wrzącej, osolonej wody. Gotujemy 3-5 minut. Podajemy z bułeczka tartą na maśle

Dorota Smakuje
CIASTECZKA MIGDAŁOWE 317

masło, wszystko dokładnie wymieszać. Masę na chwilę włożyć do lodówki, ciastka będzie łatwiej formować. Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 st C ( opcja grzałek: góra - dół ). Schłodzone ciasto nabierać łyżką, formować małe kulki ( wielkości orzecha włoskiego ), które następnie należy mocno obtoczyć w cukrze pudrze, układać z zachowaniem odstępów na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka piec ok.15 - 20 minut

Walijskie Pichcenie
Kakaowo-orzechowe ślimaczki z kaszą manną 103

łyżka masła/ pasty orzechowej 5 łyżek cukru pudru (płaskich) 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wszystkie składniki wymieszać dłonią do uzyskania jednolitej konsystencji. Powstałe ciasto podzielić na porcje wielkością przypominające spory orzech włoski. Następnie z każdego kawałka uformować wałeczek, który należy ściśle, ale delikatnie zwinąć w spiralę. Ciasteczka umieścić na blasze wysłanej papierem do pieczenia i wstawić

Di gotuje
Mleko orzechowe (napój roślinny) 163

Zapraszam na pyszne, orzechowe mleko roślinne. Świetne do koktajli czy do ciasta na naleśniki. Polecam Składniki: 1 szkl orzechów nerkowca 3 szkl wody 1 łyżka miodu Przygotowanie: Do wysokiego naczynia wsypujemy orzechy i zalewamy 2 szklankami wody, odstawiamy na ok. 3 godziny. Następnie dolewamy szklankę wody i miód i blendujemy dość długo. Do miski wkładamy gazę i przelewamy mleko roślinne

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Ciasteczka thumbprins z mango i cukrem rozmarynowym 170

proszkiem i solą.  Ciasto będzie dość luźne, owijamy je folią i odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę, ale najlepiej na całą noc.  Z ciasta odrywamy kawałki i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. W każdej kulce robimy okrągłą łyżeczką wgłębienie. Ciastka wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni i pieczemy ok.8 minut (będą jeszcze blade i dość miękkie

Bon appetit mon amie
Muffinki z czekoladą i orzechami 112

wymieszać. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia oraz cynamonem i dodać do mokrych składników. Wszystko bardzo dokładnie wymieszać do połączenia się składników. Na koniec dodać posiekane orzechy oraz czekoladę i delikatnie wymieszać. Nakładać ciasto do foremek,   do ok. ¾ wysokości . Piec w temoobiegu przez około 20-25 minut

Healthy food explorer
Kuleczki owsiane z trzech składników 134

wiórki kokosowe do obtoczenia Wykonanie: Płatki owsiane zmiksować w blenderze (nie musi być do konsystencji mąki). Banana rozgnieść, dodać zmielone płatki, kakao i wszystko wymieszać. Nabierać ciasto i w dłoni formować kulki wielkości orzecha włoskiego, które następnie obtaczać we wiórkach kokosowych. Przełożyć do pudełeczka i trzymać w lodówce

Healthy food explorer
Twarogowe kluski z sosem wiśniowym 144

prażymy na złocisto na suchej patelni, od czasu do czasu podrzucając. Odstawiamy do chwili podania.   Zagotowujemy duży garnek wody. Wodę odrobinę solimy. Ze schłodzonego ciasta formujemy okrągłe kluski – wielkości mniej więcej orzecha włoskiego. Z tej porcji uzyskałam około 40 klusek. Wrzucamy kluski na wrzącą, ale nie mocno gotującą się wodę. Łyżką cedzakową delikatnie mieszamy – jeden, dwa ruchy

Smaczna Strona
Kulki ziemniaczane 361

przygotowania: Ugotowane ziemniaki (mogą być nawet takie z poprzedniego dnia) przeciskamy przez praskę lub mielimy w maszynce do mięsa. Dodajemy jajko i pozostałe składniki. Wyrabiamy gładkie ciasto i formujemy nie za duże (wielkości orzecha włoskiego) kuleczki. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor w rozgrzanym oleju. Gotowe odsączamy na papierowym ręczniku. Podajemy jako dodatek do wszelkich mięs

Kuchnia w czekoladzie
Bułki śniadaniowe prowansalskie 199

stołu. Piekę bagietki, bułki i chleby. Chętnie sięgam po różne mąki i dodatki dla urozmaicenia.  Warto mieć w domu kilka rodzajów mąk lub gotowych mieszanek. Ciasto polecam też wzbogacać o dodatek ziaren, orzechów czy suszonych warzyw

AniaGotuje.pl
Pieczona cielęcina w sosie własnym z kluskami śląskimi 483

zagęszczenia sosu. Doprawić solą i pieprzem wedle uznania. KLUSKI ŚLĄSKIE Ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki odcedzamy, przeciskamy przez praskę. Dodajemy mąkę, jajko, sól i zagniatamy ciasto. Rękoma formujemy małe okrągłe kluski (wielkości orzecha włoskiego), lekko spłaszczamy i palcem robimy wgłębienie. Gotujemy w osolonej wodzie 3 minuty od momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię. Kluski śląskie podajemy do pieczeni polane sosem. Artykuł

Kierunekuchnia
Kluski śląskie buraczane 121

zakryć cały ubytek. (u mnie mniej więcej ilość łyżek wyszła taka jak w składnikach) Dodać z powrotem odłożoną część masy ziemniaczano-buraczanej i wyrobić gładkie ciasto. Dłońmi oprószonymi mąką formować kulki wielkości orzechów włoskich, spłaszczać je lekko i kciukiem wyciskać zagłębienie. Kluski wrzucać na osolony wrzątek , zamieszać , gotować minutę od momentu wypłynięcia. Wyjąc łyżką cedzakową , okrasić tłuszczem z cebulką

Różne smaki w kuchni
Ciasteczka brownie 173

cukier, ubijamy przez kilka minut. Następnie dodajemy roztopioną czekoladę, mąkę oraz kakao z proszkiem do pieczenia. Mieszamy szpatułką albo mikserem na niskich obrotach. Czekoladę i orzechy siekamy na malutki kawałeczki, dorzucamy do ciasta i mieszamy szpatułką. Wstawiamy ciasto na kilka minut do lodówki/zamrażalki. Blachę piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Wyciągamy ciasto i nakładamy łyżką kulki na papier. Umieszczamy

Kolizje Smaków
Kanapa – Polska-Ukraina - łączy nas kuchnia 130

stołu (puszka była za mała). Do tego podano wino Odeskie czarne Kolonist. Niestety nie sprostało pasztetowi. Pierogi z czarną kapustą, sandaczem oraz z mięsem zajęczym i orzechami leśnymi. Piękna niestandardowa prezentacja. Świetne cienkie ciasto i mocne aromatyczne farsze. Dobrze skomponowały się z winem Cabernet Merlot Kolonist. Chiken Kyiv – kotlet z kurczaka po kijowsku. Danie dobre, smaczne, poprawne, ale po poprzednich

królestwo garów
Włoskie ciasteczka cytrynowe inspirowane książką Italia do zjedzenia.... 183

dodajemy do ciasta.Pozostałą mąkę musimy wmieszać w ciasto łyżką. Z ciasta formujemy kulę i wkładamy do lodówki na około godz. Po tym czasie z ciasta urywamy kawałki i formujemy kulki wielkości orzechów włoskich. Każdą kulkę najpierw obtaczamy w cukrze krysztale a potem w pudrze. Układamy na blaszce, robiąc odstępy około 3-4 cm. Pieczemy około 15 min w nagrzanym

Radość kipiąca uśmiechem.
Fit menu na Boże Narodzenie 223

słodkości Magiczne ciasto migdałowe z czekoladą Wigilijna kasza jaglana z suszonymi śliwkami i miodowo-korzennym aromatem Świąteczna kawa z kremem makowym i prażonymi płatkami migdałów Świąteczne ciasto czekoladowe z kumkwatami Chleb piernikowy z orzechami laskowymi Kluski z makiem i orzechami Tarta makowa Piernikowe gwiazdki

My Chcemy Jeść
Orzechowe muffiny 142

orzechowe i wymieszaj dokładnie. Mąkę, sól i proszek do pieczenia przesiej do dużej miski. Orzeszki posiekaj. Wymieszaj wszystkie składniki razem ale tylko do połączenia. 1/3 posiekanych orzechów zostaw do posypania babeczek. Wypełnij foremki ciastem do 2/3 ich wysokości, posyp resztą orzeszków i piecz w temp. 180 c przez 20-25 minut w zależności od wielkości papilotek Smacznego! Artykuł Orzechowe muffiny

greenscarf
Ciasto macadamia 83

Ciasto macadamia - raj na ziemi <3 Składniki: orzechy macadamia - 250gplastry kokosowe - 250golej kokosowy (nierafinowany, tłoczony na zimno) - 30gjajka - 2szt.białka jajek - 3szt.cynamonstewia (min. 95% glikozydy stewiolowe) - opcjonalne + ilość wg uznania proszek do pieczenia - opcjonalne + ilość wg uznania Sposób przygotowania: Nastaw piekarnik na 220 stopnii bez termoobiegu.Wymieszaj suche składniki (cynamon, stewię, plastry kokosowe i orzechy macadamia). W osobnym naczyniu wymieszaj

Keto Przepisy
Marysieńka 558

ciasto to czekoladowy biszkopt i beza z orzechami przekładane kremem budyniowo - maślanym z czekoladową polewą. Dosyć pracochłonne, ale wynagradza smakiem. Czytaj więcej

Biały fartuszek
Ciasteczka gryczane 2 czekolady 137

Wszystkie składniki dokładnie połączyć. Połowę czekolady posiekać (nie na drobno; użyłam groszków czekoladowych), a  resztę zmielić np. w młynku do kawy. Całość wmieszać do ciasta.  Z masy uformować kulki o wielości orzecha włoskiego. Każdą kulkę ułożyć (zachowując odpowiednie odstępy) na blasze wysłanej papierem do pieczenia, leciutko spłaszczyć (dłonią lub widelcem; zrobiłam kratkę za pomocą widelca) i wstawić

Di gotuje
Przepis na bezglutenowy mazurek z masą orzechowo-kokosową 210

piekarnika nagrzanego do 170 st. C. na ok. 20-25 min. Wystudź ciasto. Rozpuść masło orzechowe i wymieszaj z mlekiem kokosowym i syropem klonowym. Polej ciasto i udekoruj rozpuszczoną, gorzką czekoladą i orzechami. Wstaw do lodówki, żeby masa stężała. Składniki 100 g mąki kukurydzianej 80 g mąki jaglanej 50 g skrobi z tapioki / ziemniaczanej 3 łyżki mielonego siemienia lnianego

Eat me! Fit me!
Wielkanoc z przepisami Eat me Fit me oraz przepis na kokosowo-orzechowy bezglutenowy mazurek bez cukru 213

piekarnika nagrzanego do 170 st. C. na ok. 20-25 min. Wystudź ciasto. Rozpuść masło orzechowe i wymieszaj z mlekiem kokosowym i syropem klonowym. Polej ciasto i udekoruj rozpuszczoną, gorzką czekoladą i orzechami. Wstaw do lodówki, żeby masa stężała. Składniki 100 g mąki kukurydzianej 80 g mąki jaglanej 50 g skrobi z tapioki / ziemniaczanej 3 łyżki mielonego siemienia lnianego

Eat me! Fit me!
Ciasteczka korzenne z miętą 157

Ciasto: wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Śmietanę mieszamy z sodą, jajkiem i cukrem. Dodajemy kakao, przyprawę do piernika, miętę, mąkę i miksujemy do powstania gładkiego ciasta. Lekko zwilżonymi dłońmi formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy w 200 stopniach około 12 minut. Lukier: do cukru pudru dodajemy ciepłą, przegotowaną wodę

Smak mojej kuchni
PROSTE CIASTECZKA MOCNO CZEKOLADOWE ( NA JOGURCIE ) 172

użycia miksera, tylko przy użyciu zwykłej rózgi. Na końcu zagniotłam ciasto rękoma. Jest trochę klejące, ale bez problemu uda się je wyrobić. Następnie urywamy po kawałku ciasta i formujemy w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego. Ukłądamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą kulkę lekko spłaszczamy dłonią. Ja dla dekoracji posypałam moje ciasteczka płatkami migdałów. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego

Walijskie Pichcenie
Crumble z mąką gryczaną, jabłkami i czekoladą, bez glutenu (Crumble con farina di grano saraceno, mele e cioccolato, senza gluti 157

padella per circa 3 minuti, poi tritatele grossolanamente. Przygotowujemy kruszonkę. Do miski wsypujemy m ą k ę  gryczan ą , syrop z agawy, orzechy pekan i rozpuszczon ą  czekoladę. Z ciasta wyrabiamy kruszonkę.   **** Per preparare il crumble impastiamo la farina di grano saraceno, lo  sciroppo d'agave, le noci pecan e il cioccolato sciolto.   Obrane jabłka

La grande e la piccola cuoca
Owsiane ciastka z syropem klonowym 148

krótko zmiksować, aż składniki się połączą.     Płaską blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Z masy odrywać kawałeczki (polecam łyżeczką) i formować z nich kulki wielkości orzecha włoskiego. Umieszczać na blaszce, spłaszczając dłonią. Ciasto będzie dosyć klejące, więc można zwilżyć ręce w wodzie. Zachowajcie odległości pomiędzy ciasteczkami- troszkę urosną!   Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około

Nastoletnie Wypiekanie
Ciasteczka z marmoladą/dżemem 135

mąki pszennej 1 kostka masła/margaryny 2 żółtka trochę mniej niż pół szklanki cukru marmolada/dżem sposób przygotowania Wszystkie składniki oprócz marmolady/dżemu zagniataj na gładkie ciasto. Następnie formuj kulki trochę mniejsze niż orzech włoski. Palcem zrób w kulkach wgłębienia i lekko spłaszczaj aby uzyskać kształt jak na powyższym zdjęciu. Wgłębienia wypełniaj marmoladą/dżemem. Ciasteczka piecz

cukrem pudrem posypane
Ciastka cytrynowe. Baaardzo cytrynowe 192

solą i proszkiem do pieczenia, na niskich obrotach, sypiąc po trochę, dodajemy ją do masy. Cukier puder przekładamy do małej, głębokiej miseczki. Nabieramy łyżeczką porcje ciasta i toczymy z nich kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę dokładnie i z każdej strony otaczamy grubo w cukrze pudrze. Rozkładamy na blasze, na papierze do pieczenia po 6-8 kulek, w zależności

Karo in the Kitchen
NALEŚNIKI RAZOWE Z SEREM MANDARYNKOWYM I CZEKOLADĄ 120

łyżki cukru brązowego  1 mały kubeczek jogurtu greckiego  4 mandarynki czekolada gorzka pomarańczowa + 100 ml śmietanki 30% oraz ok 2 łyżek orzechów arachidowych pokruszonych  Sposób przyrządzenia:  Składniki na ciasto delikatnie wymieszać, a następnie zmiksować lub roztrzepać, ja dziś wybrałam to drugie ☺☺  Odstawić na pół godziny. Rozgrzać mocno płaską patelnię i wacikiem nasączonym

pieprzny smaczek
Ciasteczka czekoladowo - miętowe 155

ciasto na jednolitą gładką masę. Odstawić do lodówki na ok. 30 minut dla lekkiego schłodzenia ciasta. W między czasie rozgrzać piekarnik na 190 stopni. Z gotowego ciasta odrywać kawałeczki i robić kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do nagrzanego piekarnika na 10 minut. Po wyjęciu blachy z piekarnika chwilę odczekać zanim zbierzemy ciastka

W garach u Gosi
Szybkie ciasteczka ryżowe 160

jajka 200g margaryny do pieczenia ¾ szklanki cukru 6 łyżek wiórków kokosowych Łyżeczka proszku do pieczenia Marmolada wieloowocowa Przygotowanie: Wszystkie składniki oprócz marmolady wymieszać razem, ugnieść ciasto. Ciasto będzie dość lepkie. Uformować kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczyć i zrobić wgłębienie gdzie po upieczeniu ułożymy marmoladę. Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 25 minut w 190stopniach

W garach u Gosi
Dyniowe grzebienie z nadzieniem orzechowym 191

była alternatywa rogalików lub grzebyków, więc ja wybrałam grzebienie. Wyrosły jak szalone i zrobiły się takie puchate, delikatne a nadzienie z orzechów - u mnie migdały i orzechy ziemne jest przepyszne. Jako dodatek do ciasta użyłam pure z dyni i dzięki temu ciasto jest jeszcze pulchniejsze. Polecam gorąco. Dyniowe grzebienie z nadzieniem orzechowym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
ciasteczka z czekoladą 144

masy. Miksujemy na najniższych obrotach do połączenia się składników. Na koniec dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy do połączenia się. Z gotowej masy łyżeczką nabieramy porcję ciasta i mokrymi dłońmi formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (zachowujemy odstępy, gdyż ciasteczka się rozpłyną). Pieczemy przez ok.10 -15 min. w 180 st. C, aż ciasteczka będą złociste

Domowy Smak Jedzenia
KRUCHE CIASTECZKA Z MARMOLADĄ RÓŻANĄ 137

dowolna marmolada Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać przez sitko do masła. Ręką wyrobić ciasto. Odrywać kawałki i formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Zrobić palcem dziurkę w każdej kulce i nadziać ją marmoladą różaną. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C i piec około 15 minut (aż ciastka

Zrób to smacznie
Ciasteczka z mąki graham - z czekoladą i otrębami 129

pieczenia oraz sodą i następnie dodać do reszty składników. Całość dokładnie wymieszać. Czekoladę posiekać (nie na drobno) i wmieszać (najlepiej dłonią lub łyżką) do ciasta.  Z masy uformować kulki o wielości orzecha włoskiego. Każdą kulkę ułożyć (zachowując odpowiednie odstępy) na blasze wysłanej papierem do pieczenia, leciutko spłaszczyć (dłonią lub widelcem; rosną do góry) i wstawić o rozgrzanego piekarnika. Piec

Di gotuje
Meksykańskie ciastka czekoladowe z pieprzem cayenne 108

łyżeczki pieprzu cayenne 1/4 łyżeczki soli Masło z cukrami utrzeć do puszystości. Dodać jajko i po wymieszaniu - stopniowo resztę składników.  (Powinna powstać jednolita masa.) Z ciasta formować kulki - nie co mniejsze od orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę ułożyć (zachowując spore odstępy) na blasze wysłanej papierem do pieczenia. (Nie należy ich spłaszczać. Podczas pieczenia same "rozleją" się na boki.) Ciastka piec

Di gotuje
Ciasteczka z czekoladą na wzór amerykańskich chocolate chip cookies (z mąki amarantusowej) 110

proszkiem do pieczenia (ew. sodą) i dodać do reszty składników. Całość dokładnie wymieszać. Czekoladę posiekać (nie na drobno) i wmieszać (najlepiej dłonią lub łyżką) do ciasta.  Z masy uformować kulki o wielości orzecha włoskiego. Każdą kulkę ułożyć (zachowując spore odstępy) na blasze wysłanej papierem do pieczenia, leciutko spłaszczyć i wstawić o rozgrzanego piekarnika. Piec około 13-15 minut

Di gotuje
Fit ciasto jogurtowe z orzechową nutą 225

cynamon wedle uznania Białka ubić na sztywno, dodać pozostałe składniki i zmiksować. Wlać do formy. Piec w nagrzanym piekarniku temperaturze 180 stopni około 35-40 minut. Ciasto przełożyłam serkiem grani i posypałam pokruszonymi orzechami i malinami. Dodatkowo polałam syropem czekoladowym. Wyszło pysznie :)  Zachęcam do obserwowania mojego profilu na   ♥︎ ♥︎  Instagramie ♥︎ ♥︎   Facebooku

Tetiisheri
Ciasteczka cytrynowo-pomarańczowe (z oliwą z oliwek) 143

składniki wymieszać (najlepiej dłonią) do uzyskania jednolitej konsystencji. (Ciasto powinno być "piaskowe", lecz dające się formować. Gdy jednak będzie "za suche" - należy dolać odrobinę mleka.) Z ciasta uformować kulki - nieco większe od wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę dość mocno spłaszczyć, obtoczyć w cukrze i umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 15 minut

Di gotuje
Mazurek kajmakowy. 121

minut, aż się zrumieni. Do garnka wlać śmietankę, wsypać cukier i doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu przez 30 minut.  Na wystudzone ciasto wlać ciepły jeszcze kajmak. Można posypać orzechami

zadanie-gotowanie
Kruche kuleczki kokosowe z nasionami chia 159

Masło/margarynę utrzeć z cukrem pudrem - do puszystości. Dodać mąkę i sól. Po wymieszaniu wsypać resztę składników i całość dokładnie połączyć - za pomocą dłoni. Z ciasta formować kulki o wielkości pośredniej między orzechem włoskim, a laskowym. Kuleczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 15 minut w 180 stopniach (termoobieg 170 stopni

Di gotuje
mini pączki z serem 364

mieszamy. Mąkę łączymy z sodą oraz proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy serowej. Mieszamy, ciasto wyjdzie „luźne” i klejące. Dłonie natłuszczamy olejem, odrywamy kawałki ciasta i formujemy kuleczki, troszkę większe niż orzech włoski. Smażymy na gorącym, głębokim tłuszczu. Po usmażeniu przekładamy na talerze wyłożone papierowymi ręcznikami. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem

Domowy Smak Jedzenia
SEROWE MINI PĄCZUSIE 161

ubić z cukrem i cukrem waniliowym, dodać zmielony twaróg oraz mąkę z tłuszczem. Wszystko wyrobić (ręcznie lub mikserem). Tłuszcz rozgrzać. Lekko zwilżonymi dłońmi odrywać małe kawałki ciasta formując z nich kulki wielkości dużego orzecha włoskiego (po usmażeniu osiągną wielkość mandarynki). Wrzucać na gorący olej. Smażyć na złoty kolor. Wyjęte, osączamy na papierowym ręczniczku. Po osączeniu napełniać powidłami przy użyciu szprycki

Walijskie Pichcenie
Super kruche ciastka z piwem karmelowym (wiórkami, rodzynkami i płatkami owsianymi) 167

kokosowych 25g rodzynek Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie wymieszać. (Całość jest lepka.) Masę wstawić do lodówki na minimum 20 minut. Po tym czasie z ciasta uformować kulki - odrobinę większe od wielkości orzecha włoskiego. (Najlepiej robić to zwilżonymi dłońmi.) Kulki lekko spłaszczyć i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 30 minut

Di gotuje
Ciasteczka czekoladowe 132

dobrze wymieszać. Dodać kolejno jajka, po każdym dodaniu dobrze zmiksować. 4. Dodać wanilię, wymieszać. Wsypać mąkę i mieszać, aż składniki dobrze się połączą. Na końcu wsypać orzechy i poszatkowaną czekoladę. 5. Formować z ciasta kulki, układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczać (ciasto jest dość klejące, więc dobrze jest od czas do czasu opłukać ręce

Kubki smaku
Mini bułeczki z kapustą i pieczarkami 191

ściereczką, do podwojenia objętości. Przygotować nadzienie. Pieczarki oczyścić, zetrzeć na grubej tarce i usmażyć. Dokładnie wymieszać z kapustą, doprawić solą, pieprzem i rozmarynem. Ostudzić. Kiedy ciasto jest już wyrośnięte można odrywać porcje orzecha włoskiego. Każdą część lekko rozpłaszczać na koło. Kłaść nadzienie, zlepić brzegi, formując okrągłe bułeczki i układać na wyłożonej papierem blaszce, łączeniem do dołu, zachowując odstępy pomiędzy

Czerwień i błękit
Ciasteczka kokosowe z kawałkami białej czekolady 120

obroty miksera i stopniowo dosypujemy mąkę z dodatkami. Mieszamy, aż składniki się połączą i powstanie miękkie ciasto. Następnie dodajemy kawałki białej czekolady i ręcznie zagniatamy. Z ciasta odrywamy kawałki i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Następnie każdą spłaszczamy i kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w kilkucentymetrowych odstępach. Ciasteczka pieczemy przez 10-12 minut, aż ich brzegi zrobią się

MyCookBook.pl
Kluski śląskie 280

cztery równe części. Jedną częśc ziemniaków wyjąć a w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną. Potem z powrotem dodać odłożone ziemniaki i zagnieść gładkie ciasto. Z ciasta formować kuleczki mniej więcej wielkości dużego orzecha włoskiego. W każdej kuleczce zrobić małe wgłębienie palcem lub zaokrąglonym trzonkiem od drewnianej łyżki. Gotowe kluski gotować w osolonym wrzątku ok 3 minuty od wypłynięcia. Kluseczki

Monia miesza i gotuje
Pomarańczowe ciasteczka z kaszą manną 124

łyżeczki świeżej skórki pomarańczowej kilka kropel aromatu pomarańczowego Dodatkowo: konfitura pomarańczowa Z wszystkich składników zagnieść ciasto. Na końcu dodać aromat i skórkę pomarańczową (startą). Z ciasta formować kulki (mniej więcej o wielkości orzecha włoskiego). W każdej zrobić niewielkie zagłębienie, w które włożyć pół łyżeczki konfitury. Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  Piec około 15 minut

Di gotuje
Świąteczne muffinki z twarożkiem i żurawiną 159

jednej misce wymieszać suche składniki. W drugiej zmiksować mokre. Połączyć zawartość obu misek i wymieszać szybko widelcem. Dodać żurawinę - wymieszać. Z twarożku ulepić kulki wielkości orzecha włoskiego. Do foremek na muffinki nałożyć ciasto do 2/3 wysokości. W środek każdej muffinki włożyć kulkę serową.  Piec 30-40 minut w 175*C. Smacznego

Chocolate Muffin Blog
Świąteczne ciasteczka cz. I - Cranberry Noël 155

orzechów (ja dodałam pistacje) Masło utrzeć z cukrem, dodać mleko, wanilię, sól i dokładnie zmkisować. Następnie stopniowo dodać mąkę, cały czas mieszając łyżką. Dodać żurawinę i orzechy, krótko wyrobić, żeby rozprowadzić bakalie. Podzielić ciasto na dwie części i uformować z nich wałeczki długości ~30sm. Zawinąć je szczelnie w folię spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej 2h. Piekarnik rozgrzać

Przepysznik - BLW i nie tylko
Ciasteczka orzechowe 154

ucieramy z masłem orzechowym, dodajemy jajka, ekstrakt waniliowy i cukier dokładnie ucieramy składniki. Następnie dodajemy mleko, sól i mąkę wymieszaną z sodą oraz na końcu orzechy, mieszamy do połączenia się wszystkich składnków.  Ciasto będzie dość kleiste, delikatnie obsypujemy ręce mąką, robimy niewielki kuleczki i spłaszczamy je widelce na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Pieczemy w temperaturze

Słodka Kraina Wypieków
Szybki barszcz czerwony zabielany z krakersami 141

mleko. Zagotuj. Dodaj zeszkloną cebulę. Zagotuj. Podawaj  z ziemniakami pure lub z krakersami własnej roboty. Krakersy: szklanka mąki orkiszowej sól szczypta soli drożdże wielkość orzecha laskowego na tą ilość mąki. Zagnieć ciasto. Rozwałkuj na cienki placek. Wycinarką do faworków wycinaj małe kwadraty. Piecz ok 10 minut w piekarniku, aż zaczną być rumiane (180 stopni

AZgotuj!
Krem Toffifee 127

znam osoby, która nie lubi czekoladek Toffifee. Są wyśmienite! Dlatego postanowiłam zrobić z nich krem, który doskonale nadaję się np. do kanapek, ciast czy deserów. Słodki, gęsty, z kawałkami orzechów. Polecam! Składniki: 200 g czekoladek Toffifee 50 g masła 50 g  śmietany kremówki 30- 36% Przygotowanie: Czekoladki Toffifee drobno posiekać nożem, umieścić w garnuszku. Dodać masło oraz słodką śmietankę

Nastoletnie Wypiekanie
Waniliowe ciasteczka z jagodami 178

połączenia składników. Następnie dodajemy stopniowo wymieszaną z budyniem mąkę i jeszcze chwilę ucieramy mikserem. Odkładamy mikser i ugniatamy ciasto przez chwilę ręką, tworząc kulę. Z ciasta odrywamy kawałki i formujemy kulki (wielkości orzecha włoskiego), lekko spłaszczamy i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. W każde ciasteczko wciskamy dowolną ilość jagód (u mnie po 3 sztuki). Jagody powinny być wcześniej

Słodkie okruszki
Ciasteczka orzechowo kokosowe bez mąki w 15 minut 4 składnikowe 184

masła orzechowego bez cukru ( ja użyłam masła domowej roboty) - 1 jajko - 5 łyżek wiórków kokosowych - 1-2 łyżki miodu  Przygotowanie :  Wymieszać składniki, najlepiej ręcznie, ciasto jest dość klejące, uformować kulki wielkości orzecha włoskiego (mogą być nierówne) i wyłożyć na blaszkę z papierem do pieczenia, spłaszczyć kulki widelcem i piec 8-10 minut w temperaturze 180 stopni

zdrowa vege kuchnia
PEŁNOZIARNISTE CIASTECZKA ORKISZOWE Z TAHINI, AMARANTUSEM I SŁONECZNIKIEM 181

Następnie dodajemy ziarna słonecznika i ekspandowany amarantus i dokładnie mieszamy. Mnie wyręcza w tym hak miksera, ale można również zagnieść kruche ciasto ręcznie. Następnie z otrzymanego ciasta odrywamy kawałki i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, które delikatnie spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy na kilka minut do lodówki i zapełniamy ciastkami drugą blaszkę. Schłodzone ciacha wstawiamy

Smaczne Zdrowe
Chleb serowy z jabłkami i orzechami 121

pieczenia Przygotowanie: Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia . Dodać cynamon, jajka, wlać mleko i olej - wymieszać bardzo dokładnie. Następnie dodać starte jabłka, ser, orzechy i jeszcze raz dokładnie wymieszać składniki.  Ciasto przełożyć do formy keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 160 stopni około godziny

Tradycyjna Kuchnia
Ciastka owsiane z żurawiną 177

stopniowo dosypywałam do masła - wyszła z tego na początku kruszonka, ale jak dodałam jajka - wbijając jedno po drugim - i zmiksowałam było lepiej. Dodałam płatki, żurawinę, orzechy i sezam i całość wymieszałam łyżką. Ciasto nieznacznie się klei, więc przy formowaniu ciastek można zwilżyć dłonie wodą. Ja z podanych składników upiekłam ok. 20 ciastek - nabierałam łyżeczką małe porcje, formowałam kulki i spłaszczałam

apetytnapieczenie
Ciastka imbirowe (świąteczne) 184

wsypałam odstawione, przesiane składniki - zmiksowałam. Ciasto wyszło miękkie, bardzo fajne i łatwe do formowania - jak ciastolina playdoh.  Na duży talerz wsypałam brązowy cukier.  Z ciasta formowałam nieduże kulki, nieco większe od orzechów laskowych, obtaczałam w cukrze, spłaszczałam palcami i układałam w na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w  około 3-4 cm odstępach - ciastka w trakcie pieczenia

apetytnapieczenie
Tarta pecanowa z syropem klonowym 65

Aromatyczna tarta na nietypowym twarogowym spodzie z klonowo-wanliowym nadzieniem i zatopionymi w nim smakowicie orzechami pecan to oryginalny pomysł na weekendowe ciasto. Smakuje zarówno świeże jak i po schłodzeniu, a także w następnych dniach (oczywiście jeśli uda Wam się nie skonsumować go wcześniej:)) Inspiracją tarty był przepis Anny Olson z programu "Na słodko". Czas przygotowania nie obejmuje

Milion Smaków
Szarlotka bezglutenowa 98

Szarlotka w wersji fit. Jej większą część stanowi mieszanka jabłek i różnego rodzaju ulubionych bakalii. U mnie są to: migdały, orzechy, pestki słonecznika oraz płatki migdałowe. Warstwa ciasta jest nie za gruba i zrobiona ze zdrowych rodzajów mąk: gryczanej, jaglanej i orkiszowej, a smaku całości dodaje oczywiście cynamon, którego nie mogło zabraknąć w połączeniu z jabłkami. Przepis podpatrzony ze strony

Milion Smaków
Kakaowe miodusie (ciasteczka) 185

ciągle zagniatając dosypujemy resztę mąki, aż do uzyskania jednolitego ciasta. Ciasto powinno być miękkie, odklejające się od rąk, jeśli uzyskamy taką konsystencję przestajemy dodawać mąki. Z ciasta odrywamy małe fragmenty, robimy kulki wielkości orzecha włoskiego. Po czym spłaszczamy je w rękach, układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i robimy wzorek widelcem. Ciasteczka pieczemy w temperaturze 180 stopni (góra-dół

Słodkie okruszki
Czeko-śliwkowe cake pops 144

masłem roztapiamy w kąpieli wodnej. Dodajemy powidła i dobrze mieszamy. Wrzucamy pokruszone ciastka i wyrabiamy masę. Powinna mieć konsystencję ciasta kruchego. Można dodać trochę powideł, jeśli ciasto jest zbyt suche. Lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego. Wkładamy do lodówki na noc lub na godzinę do zamrażalnika. Nadziewamy na patyczki. Polewamy płynną mleczną czekoladą i posypujemy wedle uznania. Najlepiej smakują na drugi

Kulinarne Inspiracje
KRUCHE, MAŚLANE CIASTECZKA W TRZECH SMAKACH, BEZ CUKRU, BEZ PSZENICY, BEZ JAJEK 246

pomocy haka (lub ręcznie) zagnieść kruche ciasto. Dodać 2 łyżki mleka ryżowego lub zimnej wody tak, by składniki połączyły się i utworzyły gładkie, kruche ciasto. Z ciasta odrywać kawałki, formować kulki wielkości małego orzecha włoskiego i układać na blaszce. Ja zrobiłam w trzech smakach: czekoladowym, czekoladowo-waniliowym i waniliowym. Wyszło mi 40 ciastek, po 20 na każdą blaszkę. Następnie kulki

Smaczne Zdrowe
Czekoladowe ciasteczka z melasą 152

sodę. Wymieszaj suche składniki i wlej mleko. Banany rozgnieć widelcem i wmieszaj w masę, dodaj też masło orzechowe i melasę. Na suchej patelni upraż wcześniej posiekane orzechy, które wraz z rodzynkami dodaj do ciasta. Całość dokładnie wymieszaj. Teraz z czekoladowej masy odmierz ciasteczka (ja robię to za pomocą zwykłej stołowej łyżki, ale myślę, że najłatwiej będzie przy użyciu łyżki

Roślinna - blog wegański
Dzień kawy kawusi 122

zmielonych orzechów laskowych Mąkę przesiewamy i mieszamy z kawą i cukrem pudrem. Masło kroimy w kostkę i wyrabiamy z suchymi składnikami do otrzymania kruszonki. Dodajemy orzechy i szybko wyrabiamy do otrzymania jednolitego ciasta. Formujemy z niego rulon i wkładamy do lodówki na 30 minut (można umieścić ciasto w zamrażarce, wtedy można skrócić czas schładzania). Zimne ciasto wyjmujemy, kroimy na plasterki

les mirabelles
Ciasteczka orzechowe- ulubione 168

mąki 10dag cukru 20dag masła 10dag orzechów włoskich 2 żółtka Orzechy uprażyłam lekko na patelni i zmieliłam na proszek. Mąkę przesiałam na stolnicę, dodałam cukier, zmielone orzechy i żółtka. Margarynę posiekałam i zagniotłam ciasto. Całość wstawiłam do lodówki na 1 godzinę. Po wyjęciu formowałam z ciasta wałeczki o średnicy 2 cm, kroiłam w plastry o grubości 1cm, przekładałam na blachę

Zapiski Młodej Żony
Ciasteczka z tahini 126

szkl * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Miękkie masło ucieramy z cukrem i tahini. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i zagniatamy ciasto. Formujemy niewielkie kulki / wielkości mniej więcej orzecha włoskiego i lekko spłaszczamy. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego na 170 na ok. 13-15 minut – ciasteczka powinny się tylko

Ostra na Słodko
Słone ciastka czekoladowe z kawową nutą 165

Masło, cukier, cukier waniliowy oraz sól ubić mikserem na puszystą masę. Wymieszać z kawą. Mąkę wymieszać z kakao, przesiać i stopniowo dodawać do masy maślanej. Wyrobić ciasto, rękoma uformować ok. 14 kulek wielkości orzecha włoskiego, spłaszczać dłonią i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 160 stopni Celsjusza. Ciastka piec na środkowym poziomie piekarnika przez około

W poszukiwaniu inspiracji
Czekoladowe maleństwa 132

dodawać mąkę, połączyć. Masa powinna być zwarta, ale delikatnie lepka. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce 1-2 godziny. Schłodzone ciasto odwinąć z folii, formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczać. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach - ciasteczka sporo rosną. Piec 12-15 minut w 180 st. C. Przestudzić na kratce

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ulubione ciasteczka mojego chłopaka 138

dokładnie wymieszać łyżką. Masa powinna być zwarta, ale delikatnie lepka. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce 1-2 godziny. Schłodzone ciasto odwinąć z folii, formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczać. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach - ciasteczka sporo rosną. Piec 12-15 minut w 180 st. C. Przestudzić na kratce

Pożeraczka, czyli raz adobrze