ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:378/988)

Pychotka ananasowa 632

śniadanie z nim też smakuje wybornie,  choć ja wolę dżemy domowej roboty, to dla osób zabieganych i nie mających czasu na robienie swoich jest godny polecenia :)  Składniki: CIASTO : 2 szklanki mąki pszennej 4 żółtka 25 dag masła 16 g cukru waniliowego 6 łyżek cukru 2-3 łyżki śmietany 18% 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 słoiczek dżemu pomarańczowego(...)puszka ananasa 1 budyń śmietankowy 2 łyżki mąki ziemniaczanej 16 g cukru waniliowego BEZA Z BAKALIAMI: 6 białek 1 szklanka cukru pudru 15 dag orzechów włoskich 50 g płatków migdałowych Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać pozostałe składniki, zagnieść kruche ciasto, podzielić na dwie równe części.Wylepić dno dwóch jednakowych blaszek do pieczenia.Każdy kruchy blat

Wanilia i Kardamon
Babeczki o wielu smakach 191

orzechowej. Mogą być mielone, ale jeśli lubimy  kawałki orzechów to lepiej łuskane rozgnieść wałkiem.    Orzechy wkładamy w dwie torebki foliowe i wałkujemy aż do uzyskania drobnych kawałków.    Mamy wszystko do przygotowania nadzienia babeczek.    Pora zagnieść ciasto.    Do miski wkładamy wszystkie wymienione wcześniej produkty i zagniatamy. Jeśli po zagnieceniu nadal klei się(...)minut przygotowujemy masę orzechową, czyli ubijamy 4 białka na sztywną pianę, wsypujemy 8 łyżek cukru i miksujemy. Wsypujemy pogniecione orzechy i łyżką mieszamy je z pianą. Masa orzechowa jest gotowa.  Foremki po babeczkach  jabłkowych ponownie  wykładamy ciastem i tym razem wypełniamy  je masą orzechową. Tak przygotowane umieszczamy w piecu.    Mamy kolejne 15 minut

Maminek kulinarny
Pani Walewska – Pychotka 97

Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę, po troszeczku dodając cukier. Na koniec dodałam mąkę ziemniaczaną i wymieszałam. Do przyozdobienia ciasta: * bakalie * dżem porzeczkowy Ciasto posmarowałam dżemem porzeczkowym i posypałam bakaliami: rodzynkami, migdałami, orzechami. Na to wyłożyłam bezę i posypałam odrobiną migdałów pokruszonych. Zawsze daję dużo bakalii i wolę je kłaść pod bezę niż na wierzch. Kiedyś zwyczajnie przypiekały

Pieprzyć z Fantazją
Pierogi z kapustą kiszoną, kminkiem i boczkiem 134

każdej odsłonie. Uwielbiamy ruskie , z mięsem lub grzybami . Każde ! Na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia polecam z makiem , polane masełkiem z miodem i orzechami włoskimi. Pycha! Składniki (na około 38 sztuk) : Ciasto: 3 szklanki mąki 3/4 szklanki ciepłej wody 1 jajko szczypta soli Farsz: 800 g kapusty kiszonej 80 g boczku parzonego 1,5 – 2 szklanki wody 1 cebula

Oryginalny smak
Pani Walewska - Pychotka 460

Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę, po troszeczku dodając cukier. Na koniec dodałam mąkę ziemniaczaną i wymieszałam. Do przyozdobienia ciasta: * bakalie * dżem porzeczkowy Ciasto posmarowałam dżemem porzeczkowym i posypałam bakaliami: rodzynkami, migdałami, orzechami. Na to wyłożyłam bezę i posypałam odrobiną migdałów pokruszonych. Zawsze daję dużo bakalii i wolę je kłaść pod bezę niż na wierzch. Kiedyś zwyczajnie przypiekały

Pieprzyć z Fantazją
Fit guziczki 131

Jest bardzo dużo przepisów na ciasteczka - guziczki. Ja - ze względu na fakt, że na święta przygotowujemy głównie bardzo słodkie ciasta i ciasteczka - zdecydowałam się na wersję nieco "odchudzoną" :) Te guziczki są mało słodkie, zrobione z płatków owsianych, orzechów i mąki pełnoziarnistej. Po upieczeniu najlepiej przechowywać je w szczelnym pojemniku lub metalowej puszce. Składniki na około 40 ciasteczek(...)pieczenia szczypta soli 100 g masła 40 g cukru pudru 1 łyżka mleka W młynku do kawy lub malakserze umieścić płatki i orzechy i drobno zmielić.  Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść. Gdy ciasto będzie zbyt suche dodać jeszcze odrobinę mleka. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum pół godziny. Następnie, schłodzone ciasto wyjąć

Świat Ciasta
Kruche babeczki z makiem i kokosem 280

maku ok 150 ml mleka 1 łyżeczka cukru waniliowego 1,5 łyżki miodu 15 g masła 30 g orzechów włoskich 30 g  migdałów w płatkach cukier do smaku Beza kokosowa: 2 białka 100 g cukru 100 g wiórków kokosowych Przygotowanie: Ciasto kruche:  Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i na wolnych obrotach zmiksować na jednolite ciasto. Ciasto wyjąć(...)uformować kulę owinąć folią spożywczą i włożyć na co najmniej 2 godziny do lodówki. Gdy ciasto się schładza przygotować masę makową. Masa makowa: Mak zalać wrzącym mlekiem i wymieszać. Następnie wlać lekko zrumienione masło, dodać miód, cukry, posiekane orzechy, migdały i  wymieszać. Masę odłożyć do ostudzenia. Nie każdy mak jednakowo pochłania mleko, dlatego jeśli masa makowa będzie zbyt rzadka

Ala piecze i gotuje
Ciasto orzechowo - jabłkowe 1361

Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 30 min + 30 min + 40 min. Składniki: Biszkopt orzechowy : 4 jajka 4 łyżki zmielonych orzechów włoskich 3 łyżki bułki tartej 4 łyżki cukru 1 łyżka mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto jabłkowe: 1 kg jabłek 4 żółtka 150 g margaryny 300 g mąki pszennej 40 g drożdży 1 łyżka cukru pudru(...)powstanie piana. Następnie dodajemy po 1 żółtku , mąkę z proszkiem do pieczenia, zmielone orzechy , bułkę tarta. Delikatnie mieszamy , aby biszkopt nie stracił puszystości. Biszkopt wylać na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 C na ok. 30 minut. Ciasto jabłkowe: Drożdże kruszymy i mieszamy z cukrem pudrem do czasu , aż ładnie się połączą ( bez grudek

Różne smaki w kuchni
Ciasto orzechowo - jabłkowe 7090

Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 30 min + 30 min + 40 min. Składniki: Biszkopt orzechowy : 4 jajka 4 łyżki zmielonych orzechów włoskich 3 łyżki bułki tartej 4 łyżki cukru 1 łyżka mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto jabłkowe: 1 kg jabłek 4 żółtka 150 g margaryny 300 g mąki pszennej 40 g drożdży 1 łyżka cukru pudru(...)powstanie piana. Następnie dodajemy po 1 żółtku , mąkę z proszkiem do pieczenia, zmielone orzechy , bułkę tarta. Delikatnie mieszamy , aby biszkopt nie stracił puszystości. Biszkopt wylać na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 C na ok. 30 minut. Ciasto jabłkowe: Drożdże kruszymy i mieszamy z cukrem pudrem do czasu , aż ładnie się połączą ( bez grudek

Słodkości i nie tylko
Zebra z jabłkami 246

łyżki kakao olejek zapachowy, np. pomarańczowy lub cytrynowy 3 obrane jabłka i pokrojone w cienkie talarki półksiężyce migdały płatki do posypania ciasta i suszona żurawina, opcjonalnie wiórki kokosowe, tarte orzechy polewa: 2 łyżki masła, 3,5 łyżki kakao, 2 łyżki mleka + ewentualnie jak chcecie trochę cukru, ja robię gorzką polewę tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy, opcjonalnie(...)cukier. Dobrze miksuję, następnie dodaję przesianą mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia, miksuję. Wlewam szklankę gazowanego napoju / wody, olej i olejek zapachowy, całość dobrze mieszam / miksuję. Teraz dzielę ciasto na dwa, rozlewam połowę ciasta do innej miski. Do jednej miski dodaję 2 łyżki kakao, do drugiej 2 łyżki mąki, mieszam. Blachę (tj. spód i boki) wysmarowałam tłuszczem i posypałam bułką

Zasmakuj Kuchni
Trufelki 129

Przepis na trufelki z 1957 roku, czyli z PRLu. Przepis z książki „Ciasta, ciastka, ciasteczka, wypiek domowy” Jana Czernikowskiego, z 1957 roku. Jak dla mnie przepis trochę zaskakujący. Głównym składnikiem jest tu mąka. Pierwsze zastanowienie... surowa mąka... ale postanowiłam spróbować. I... i trufelki okazały się bardzo smacznymi słodyczami :) Mąkę należy uprażyć, aby nie była surowa. Prażyłam ją na patelni(...)uprażyć. Przesiać. Żółtko utrzeć z masłem. Wlać mleko z cukrem, wymieszać, wsypać mąkę, dodać rum i spirytus, wsypać migdały i wyrobić. Na talerzu rozsypać kakao, orzechy, migdały lub czekoladę. Następnie łyżką nabierać kawałki ciasta, kłaść na talerzu i obtaczając w „posypce” formować kulki. Odstawić do lodówki na 2 godziny. zastawa

królestwo garów
Ciasto z orzechami 140

zima, większość z nas ma własne ogrody co z tym się wiąże, że mamy zapasy w spiżarce! Jedne z tych zapasów to orzechy! W moim ogrodzie są orzechy włoskie i laskowe. Z tych surowców przygotowałam bardzo proste ciasto! Składniki: 2 jaja 2 łyżki erytrytolu 1 łyżka oleju kokosowego 3 łyżki mąki ryżowej 3 łyżki mąki kukurydzianej 1/4 łyżeczki proszku

Truskawkowa Fiesta
LEBKUCHEN - NIEMIECKIE PIERNICZKI 122

masa. Piekarnik nagrzejcie do 180 st (bez termoobiegu), przygotujcie blachę do pieczenia ciasteczek. Mokrymi dłońmi (tak będzie łatwiej)  formujcie z masy kulki wielkości orzecha włoskiego, układajcie na blasze w sporych odstępach (jeszcze ciepłe ciasto może lekko się rozpływać, dzięki temu nie trzeba spłaszczać kulek). Pieczcie około 8-10 minut. Wystudzcie- najlepiej lukrować zupełnie zimne ciasteczka. Z cukru pudru

OliveandThyme
Trochę zdrowsze brownie 203

Eksperymentując z lekko zdrowszymi zamiennikami tradycyjnych ciast i ciasteczek dochodzę do wniosku, że mąka wcale nie musi znajdować się na liście składników. Z powodzeniem można zastąpić ją zmielonymi orzechami, które mimo że są dosyć kaloryczne to zawierają wartościowe tłuszcze i witaminy. Deser bez wyrzutów sumienia? Tak! Składniki: 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady pół kostki masła pół szklanki cukru pudru(...)mniejsze kawałeczki rozpuszczamy w kąpieli wodnej, zostawiamy do lekkiego ostudzenia. Dorzucamy garść całych orzechów, większość jednak mielimy w blenderze i dodajemy do czekoladowej masy. Dorzucamy jaja, cukier oraz wanilię, całość dokładnie mieszamy ze sobą, resztkami sił powstrzymując się, żeby nie wyjeść wszystkiego z miski - ciasto jeszcze przed włożeniem do piekarnika pachnie obezwładniająco :)      Masę przelewamy do blaszki

sama złodycz