Knoppers to jeden z naszych ulubionych kupnych słodkości. Ale dlaczego by nie spróbować zrobić ich samemu?? Ja już od dość dawna sama robię te batoniki. Dziś
Z miłości do słodkościwarto skorzystać z tego patentu. Takie jabłko w cieście najlepiej smakuje z lodami waniliowymi oraz bitą śmietaną. Ten smak jest warty grzechu. Składniki 2 średnie winne jabłka 2 szklanki mąki 1/4 szklanki cukru 100 g masła 2 żółtka szczypta proszku do pieczenia 2 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu szczypta soli garść orzechów (mogą być włoskie, laskowe, migdały) szczypta cynamonu łyżka(...)odstawiamy na 10 minut do lodówki. W tym czasie obieramy jabłka i wydrążamy. Można przebić je na wylot lub pozostawić „spód”. Orzechy i rodzynki siekamy na drobno. Dodajemy do nich cynamon i konfiturę i wszystko mieszamy. Lekko chłodzone ciasto dzielimy na dwie części i każdą wałkujemy (na grubość około pół centymetra. Na środek rozwałkowanego ciasta kładziemy jabłko i napełniamy
Analiza SmakuSernik na zimno z nutellą (o ten tutaj – KLIK ) tak bardzo mi smakował, że gdy znalazłam przepis na podobny sernik, tyle że pieczony, chciałam i
Smaki Na Talerzuokazję pokosztować wypieków rodziny, a dodatkowo również wykazać się swoją inwencją twórczą. Dzisiaj przepis na ciasto kokosowe mojego pomysłu z wykorzystaniem przepisu na biszkopt orzechowy Siostry Anastazji (na swoje urodziny dostałam dwie jej książki kulinarne). SKŁADNIKI Na biszkopt orzechowy: 5 jajek 150 g zmielonych orzechów włoskich 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli(...)placki. Na dolnym wyłożyć krem kokosowy i nałożyć górny placek. W garnuszku umieścić czekoladę i śmietanę. Rozpuścić mieszając. Zostawić do ostudzenia i polać górę ciasta (można zrobić polewę według własnego przepisu). Udekorować kokosem i połówkami orzecha
Passions hobbies lifeCiasto kora orzechowa Pyszne ciasto z bakaliami na imprezkę i święta. Ciasto wymaga czasu, ale warto go przygotować. Przepis zaczerpnięty z bloga żródło Składniki: Ciasto 8 białek 3 żółtka 180g cukru 100g orzechów włoskich – posiekanych 100g orzechów włoskich – zmielonych 100g wiórków kokosowych 100g rodzynek 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 1 puszka brzoskwiń 2 budynie(...)cukru, dalej ubijać. Następnie dodać żółtka, chwilę miksować. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej razem z mielonymi orzechami, delikatnie wymieszać. Do masy dodać jeszcze posiekane orzechy, wiórki kokosowe i rodzynki, ostrożnie wymieszać do połączenia składników. Dwie blaszki o wymiarach 25x30cm , wyłożyć papierem, masę podzielić na dwie równe części, wylać masę na dwie blaszki. Wstawić blachy
Kuchnia Danusiorzechów włoskich Do odmierzania użyłam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml). Jak przygotować miodownik z kremem z kaszy manny? Margarynę, miód i cukier zagotować, aby się rozpuścił cukier i odstawić do wystudzenia. Roztrzepać jajka ze śmietaną i wmieszać w wystudzoną masę miodową. 500 g mąki wymieszać z sodą, dodać powstałą masę i zagnieść ciasto. Podczas zagniatania ciasto(...)papieru. Ciasto zaraz po upieczeniu jest miękkie i łatwo się kruszy, po wystudzeniu staje się twarde. Tak samo postąpić z pozostałymi 2 częściami ciasta. Placki przełożyć kremem z kaszy manny, wierzch polać polewą i posypać pokrojonymi orzechami włoskimi. Wstawić na co najmniej 48 godzin do lodówki. Krem z kaszy manny: Mleko podgrzać z cukrem i gdy rozpuści się cukier, dodać
Kuchcik gotujeogóle, wstyd. Tak chciał to ma he he ;)) Ciasto jest pyszne, wilgotne i bardzo smaczne. Marchewka nie jest wyczuwalna, dla mnie rewelacja :)) Polecam, bo robi się naprawdę szybko i nie jest skomplikowane :). Ja przepis trochę zmodyfikowałam, dodałam starte jabłka i orzechy. Można oczywiście dać również inne bakalie. Blaszka 24x34 cm Inspiracja: klik Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 4 duże marchewki(...)mikserem z cukrem, porcjami dodajemy mąkę wymieszaną z resztą składników suchych. Na koniec powoli wlewamy olej, miksujemy i na końcu dodajemy marchewkę, jabłka i orzechy. Mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy na nią ciasto. Pieczemy w 200 stopniach jakieś 45 minut. Po ostudzeniu możemy posypać cukrem pudrem lub jak kto woli zrobić polewę z gorzkiej czekolady
kruche babeczkiczarnuszkę. Obowiązkowym dodatkiem jest dobra oliwa, resztę pozostawiam Waszej inwencji, polecając jednocześnie wypróbować je w proponowanej przeze mnie wersji: z kozim serem, gruszką, orzechami i czerwoną kapustą. * SKŁADNIKI na 8 sztuk o średnicy 16 cm CIASTO: 400 g mąki pszennej razowej 2000 400 g mąki żytniej 720 12 g suchych drożdży 1 łyżeczka soli 500-600 ml ciepłej(...)plasterki kozi ser, pokrojony na plasterki lub pokruszony czerwona kapusta, drobno posiekana orzechy włoskie, posiekane i opcjonalnie podprażone na suchej patelni olej rzepakowy, tłoczony na zimno * PRZYGOTOWANIE Obie mąki wymieszaj z solą i drożdżami. Wlej olej lub oliwę, a następnie stopniowo dodawaj wodę, powoli zagniatając. Ciasto powinno być dość mocno klejące, a w czasie wyrabiania stać się miękkie i cudownie
Food SquareTak – jest to najlepsze na świecie brownie! Przepis miałam opublikować dopiero za tydzień, ale szumu jaki zrobiliście wokół niego na moim facebooku nie mogłam pozostawić
Ostra na Słodkojabłek Karmelizowany wierzch: 1 łyżka miodu posiekane orzechy włoskie i nerkowca, płatki owsiane 2 łyżki masła Na patelni rozpuszczamy masło , dodajemy posiekane orzechy, płatki owsiane i miód. Karmelizujemy. Wykładamy na wierzch ciasta. PRZYGOTOWANIE: Wlewamy do miski jogurt, dodajemy cukier oraz jajka i miksujemy na puszystą masę. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodajemy
Marcepanowa kuchniakarmelu. Połączone z orzechowym ciastem tworzą wspaniałą całość, której nie sposób się oprzeć- cała szarlotka zniknęła na jednym posiedzeniu. *tortownica 21 cm Składniki: na ciasto: 170 g mąki 100 g masła 50 g orzechów włoskich 30 g mąki kukurydzianej 120 g cukru 3 jajka łyżka przyprawy do szarlotki (lub łyżeczka cynamonu) 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli dodatkowo(...)Dodać zmieszane mąki z orzechami i krótko zmiksować. Dno i boki foremki wyłożyć papierem do pieczenia. Jabłka pokroić w plasterki. W rondelku rozpuścić masło. Pędzelkiem posmarować dno foremki (papier). Na reszcie masła poddusić jabłka. Dodatkowy cukier umieścić w rondelku i mieszając ugotować ciemnobrązowy karmel. Przełożyć do na dno blaszki. Na nim ułożyć jabłka. Wyłożyć ciasto i wyrównać. Wstawić
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniałatwy. Stosunkowo niski i upieczony w foremce o średnicy 24 cm, dlatego wystarczy 30 minut pobytu w piekarniku, by był gotowy. Składniki na spód ciasta: 8 sucharków pełnoziarnistych 2 łyżki masła 2 garstki orzechów laskowych 2 łyżki mielonych orzechów laskowych Składniki na masę serową: 500 g sera 3 x mielonego 300 g puree z dynii ( z tego przepisu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ciasto będzie równie dobre. Smaczne ciasto do kawy. CIASTO MARCHEWKOWE II Blacha: 25x35 cm | Czas przygotowania : ~45 min | Ciasto bez pieczenia, inspiracja: link Składniki 300 g drobno startej marchewki 100 g ananasa (świeżego lub z puszki) 80 g orzechów włoskich 80 g wiórków kokosowych 300 g mąki pszennej 1 łyżka cukru wanilinowego 2 łyżeczki przyprawy korzennej lub piernikowe 1 łyżeczka(...)cynamonu 3 jajka 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g (1 szklanka) brązowego cukru 225 ml oleju roślinnego Przygotowanie Ciasto. Tortownicę o średnicy 24 - 26 cm posmarować grubo masłem. Piekarnik nagrzać do 150 stopni. Do jednej miski włożyć marchewkę, ananasa, orzechy, migdały i wiórki kokosowe. Odstawić bez mieszania. Do drugiej miski przesiać mąkę, dodać cukier wanilinowy, przyprawę korzenną
coolinarnastrefa.blogspot.comszkoda, bo rodzinie bardzo smakowały, mnie zresztą również. Lubię kiedy w wypiekach mocno czuć kakao i przepadam za połączeniem orzechów i powideł śliwkowych. Całość dopełnia domowa polewa kakaowa. Możecie użyć także rozpuszczonej czekolady, mi zostało trochę polewy z polewania ciasta więc wykorzystałam ją tutaj. Składniki na 2 blaszki pojedynczych ciasteczek: 1 i 1/2 szklanki mąki 2 żółtka 3 duże(...)masła szczypta soli polewa kakaowa lub rozpuszczona czekolada ok. 150 g orzechów włoskich w połówkach 3/4 słoiczka powideł śliwkowych Mąkę i kakao przesiać na stolnicę, wymieszać z solą i cukrem pudrem. Dodać żółtka i pokrojone masło. Posiekać nożem a następnie zagnieść wszystko na gładkie ciasto. Podsypać mąką i rozwałkować. Kieliszkiem wycinać kółka i piec na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia