ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:394/988)

CIASTKA RYŻOWE Z CZEKOLADĄ I KOKOSEM 115

mieszamy. Na końcu dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto. Jeżeli ciasto jest zbyt kruche możemy dodać odrobinę zimnej wody. Wkładamy do lodówki na około 30 min. Ciasto odrywamy po kawałku i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Następnie spłaszczamy je dłonią lub stemplem i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około

Kuchnia MagdaLeny
Kluski śląskie. 210

nożem na 4 części. Jedną część ziemniaków wyjąć na bok, a puste miejsce wypełnić mąką ziemniaczaną. Wbić jajko i dodać sól. Wyrobić masę na gładkie ciasto. Odrywać niewielkie porcje i formować kulki wielkości orzecha włoskiego, a po środku każdej kluski zrobić wgłębienie   (za pomocą drewnianej łyżki lub palca). Gotować kluski w osolonym wrzątku, 2-3 minuty od wypłynięcia. * użyłam

Codziennik Kuchenny
Placek ze szpinakiem i serem ricotta 141

Dla wszystkich przejedzonych mam dziś propozycję, lekki i pyszny placek. Jako lekkie danie obiadowe będzie znakomite po świąteczno - noworocznym objadaniu. Zachęcam do spróbowania. Szpinakowy placek z

Moje Małe Czarowanie
Tort makowo-orzechowy 318

biszkopt: 300 g maku 250 g cukru pudru 8 jajek 3 łyżki kaszy manny 3 łyżki bułki tartej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia krem: 2

czarrna od kuchni
Sernik marmurkowy z czekoladą 162

Czekoladę lubi każdy, no może są wyjątki ale niewielkie. Dziś przedstawiam sernik z czekoladą białą i deserową na zimno. Jest przepyszny, kremowy i smakuje obłędnie o

Moje Małe Czarowanie
PROSTE CIASTECZKA MAŚLANE 171

ksylitol z wanilią ) dodatkowo: - cukier do obtoczenia ciastek (u nas 2 łyżki cukru trzcinowego) W misce umieścić odważone składniki i zagnieść kruche, miękkie ciasto. Z ciasta odrywać kawałki i formować kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Każdą kulkę obtoczyć w cukrze i odłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Kulki lekko spłaszczyć dłonią. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego

Smaczne Zdrowe
Migdałowe ciasteczka 186

małe jajko i wsypujemy cukier trzcinowy. Całość szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Tak przygotowane ciasto schładzamy w lodówce przez około 1 godzinę. Odrywamy kawałki ciasta i formujemy z nich małe kulki wielkości orzecha włoskiego. Lekko spłaszczamy, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W każdym ciasteczku robimy palcem wgłębienie, całe ciasteczko smarujemy białkiem, a we wgłębienie wkładamy po 1 migdale

Słodkie okruszki
Fit kulki orzechowo - kokosowe 119

roztopionego oleju kokosowego 2 łyżki płynnego miodu 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) 1/2 łyżeczki cynamonu Wykonanie: Wszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszać w misce. Nabierać łyżka ciasto i za pomocą dłoni formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Bardzo mocno dociskać, a gdyby się lepiły zwilżyć dłonie wodą. Układać w pudełeczku wyłożonym papierem do pieczenia i wsadzić do lodówki na 1-2 godziny

Healthy food explorer
Przepis #157 Brownie z orzechami (bez mąki, jajek i mleka) 186

wafelki. Dzisiaj chcę Wam udowodnić, że coś równie pysznego można zrobić samemu w domu w  5 minut (nie licząc pieczenia). Czekoladowe Brownie z orzechami powstało dość spontanicznie (jak większość moich przepisów:)). Ciasto jest wegańskie i  nie zawiera mąki, jajek oraz mleka a także dodatku białego cukru. To Brownie to szybki i prosty deser - lubicie takie? Wartości odżywcze (całość

Health-Fit-Life
Dietetyczne ciasto marchewkowe 205

Ciasto jest bardzo smakowite, wilgotne i idealne do kawy czy herbaty w niedzielny poranek. Idealne także będzie zapakowane w pojemnik do pracy czy szkoły. Polecam do

Moje Małe Czarowanie
Ciasto z rabarbarem i kruszonką – ciasto bez mąki 195

Ciasto bez mąki? Ano tak, to ciasto ze zmielonych orzeszków arachidowych, czyli tzw. mąki orzechowej – czyli w sumie też mąki, ale jednak... The post Ciasto

Eksperymentalnie.com
Maślane ciasteczka z kleiku ryżowego i pestek dyni 138

powstałej masy dodać kleik, proszek do pieczenia oraz uprzednio zmielone (użyłam młynka do kawy) pestki dyni. Całość dokładnie wymieszać - najlepiej za pomocą dłoni. Z ciasta uformować kulki o wielkości średniego/dużego orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę lekko spłaszczyć i ułożyć (zachowując niewielkie odstępy) na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 20 minut

Di gotuje
Tropikalna torta dyniowa 188

średniego ananasa obranego i pokrojonego w drobną kosteczkę (w sumie to jest około 300 g, może być ananas z puszki), syrop przyda się do bajerowania ciasta, na końcu instrukcja) 100 g drobno posiekanych orzechów włoskich lub pekan łyżka skórki pomarańczowej lub aromatu pomarańczowego Przygotowanie: Składniki z 1 miski przesiej ze dwa razy. Składniki 2 miski zblenduj na idealnie gładką

greenscarf
Wegański sernik z awokado na ciemnym spodzie 230

Piękny i pyszny sernik, nie - sernik. Wiem, powiecie że sernik to tylko z sera i to jest prawda, dlatego przyjmijmy że taka jest jego nazwa i

Moje Małe Czarowanie
Kruche ciasteczka maślane wg Aleex (TM5) 166

zagniatamy szybko na jednolitą masę. 3. Jeśli ciasto (wyrobione w TM5 lub ręcznie) będzie się nadmiernie kruszyć, dodać wodę i ponownie zagnieść ciasto. 4. Z ciasta napierać porcję łyżeczką i formować kulki wielkości orzecha włoskiego. 5. Jedną stroną zanurzyć je w cukrze I ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 6. Każdą kulkę spłaszczyć widelcem. Z podanej porcji otrzymamy

W mojej kuchni
DOMOWE MINI PIZZERKI 213

dłoni. Odstawiam na bok, przykrywam bawełnianą ściereczką.  W międzyczasie szykuje składniki do farszu. Blachę do pieczenia polewam olejem, posypuję kaszą manną. Wyjmuję ciasto. Z ciasta biorę porcję i formuję kulkę wielkości dwóch orzechów włoskich. Następnie lekko rozpłaszczam. Za pomocą szklanki a dokładnie dna robię w środku wgniecenie. Smaruję koncentratem, posypuję przyprawą do pizzy a następnie posypuję tartym cheedarem. Posypuję

Gotowanie Patki
Tort Marchewkowy 233

Tort Marchewkowy, to jeden z niewielu tortów, który możecie przygotować naprawdę szybko, a efekt końcowy jest przepyszny! Pokrojone na blaty ciasto marchewkowe jest puszyste, wilgotne, pachnące cynamonem i orzechami. W połączeniu z oryginalnym kremem, tworzy niepowtarzalny smak… smak w którym już dawno zakochali się Brytyjczycy i Amerykanie, a teraz zdobywa kolejne podniebienia. Jednak rosnąca […] Artykuł Tort Marchewkowy pochodzi

Domowe Torty
Ciasteczka z pianek 179

Hej! Przepis na te ciasteczka jest tak prosty, że nie do uwierzenia. Najdłuższy jest czas przeznaczony na schłodzenie. Potrzebujemy: Czytaj więcej »

Tylko pysznie
Ciasteczka bostonskie czyli Slodki Czwartek odc.136 241

ucieramy z cukrem na puszysta masę, dodajemy kolejno jajka a także sodę rozpuszczona w wodzie. Następnie dosypujemy połowę mąki przesianej z solą i cynamonem. Dorzucamy orzechy i rodzynki wymieszane z resztą maki. Zagniatamy ciasto. Będzie się lepiło do rąk więc warto zostawić je na 20 minut by stało się bardziej ścisłe. Zwilżonymi dłońmi formujemy z ciasta kulki, lekko je spłaszczamy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ciastka owsiano-kokosowe z białą czekoladą 145

mąkę owsianą (**), wiórki, cukier oraz sodę oczyszczoną. Dodać jajko, mleko i olej kokosowy. Całość dokładnie połączyć, a na końcu do masy wmieszać posiekaną czekoladę. Z ciasta formować (zwilżonymi dłońmi) kulki o wielkości małego orzecha włoskiego i od razu układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  (Ciastek nie należy spłaszczać i pamiętać, aby zachować duże odstępy, ponieważ ciasteczka rozpłyną

Di gotuje
Słodkie naleśniki 185

Dziś coś wyjątkowego dla wszystkich miłośników połączenia bananów z czekoladą…. Ale nie, nie będzie to deser, czy ciasto, a naleśniki, które świetnie sprawdzą się na śniadanie lub obiad czy kolację:) Naleśniki dla prawdziwych łasuchów. Na słodko. Z kremem orzechowo-czekoladowym i bananami. I o ile te podawane na zimno są pyszne i pewnie wiele osób zna takie połączenie(...)jajka, dodajemy mleko, mąkę, cukier oraz szczyptę soli. Wszystkie składniki miksujemy ze sobą, aż do otrzymania ciasta o gładkiej konsystencji. Odstawiamy ciasto na około 30 minut, po tym czasie, na rozgrzanej patelni smażymy cienkie naleśniki. W międzyczasie orzechy laskowe przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i wstawiamy je na około 5 minut do nagrzanego do 180-190 stopni piekarnika

Smaki Na Talerzu
Ciasto "Jajo sadzone". Brzoskwiniowy sernik na zimno. 197

Ciasto to jak zwał tak zwał, jedno jest pewne, jest pyszne. Delikatny ser z galaretką brzoskwiniową i puszysty biszkopt razem tworzą delikatne i pyszne ciasto. Dla

Moje Małe Czarowanie
Racuszki twarogowo kokosowe 207

zwłaszcza rzadko spotykanej grupie kwasów tłuszczowych, które m.in. przyśpieszają przemianę materii. Może być bazą do mas i kremów. Z kolei wysuszony i starty miąższ orzecha kokosowego, czyli wiórki kokosowe, mogą być ozdobą ciast i tortów, a także posypką do deserów, sałatek owocowych i lodów. Wiórki kokosowe sprawdzą się także jako panierka do kotletów, czy ryb. Ponadto kokosy można łączyć

mojewypiekiinietylko
Sałatka z pieczonych buraków z mozzarellą, rukolą, pomidorami i orzechami 221

Przekładamy całość pomidorami. Solimy i pieprzymy. Skrapiamy oliwą. 4.7.2.17 http://mieszamwgarnku.pl/salatki/salatka-pieczonych-burakow-mozzarella-rukola-pomidorami-orzechami/ MieszamWGarnku     Artykuł Sałatka z pieczonych buraków z mozzarellą, rukolą, pomidorami i orzechami pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Keks 197

jajeczną powoli dodawać do tłuszczu. A następnie dodawać powoli przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Jeśli masa jest zbyt gęsta, to możemy dolewać stopniowo mleka. Ciasto nie może być zbyt lejące. Ulubione bakalie, np orzechy włoskie, morele, suszone śliwki, żurawinę czy nieco bardziej egzotyczne kandyzowaną papaję lub mango pokroić na w miarę równe części. Proporcje musicie pomiędzy danymi bakaliami ustalić(...)często to się zdarza figom, które tak bardzo lubią trafiać do keksa, to należy je sparzyć we wrzątku. Pozwolić im nasiąknąć. Odcedzone bakalie trzeba oprószyć mąką przed dodaniem do ciasta. Formę do keksa wykładamy papierem do pieczenia, Wylewamy do niej ciasto. Pieczemy w 170- 180 stopniach przez około godzinę, do tzw. suchego patyczka. By uniknąć pęknięcia, można obłożyć je dodatkowo

Karczma Honorietty
Sernik gotowany 239

Sernik inaczej z babcinego przepisu🙂 Składniki ciasto: 1/2 kg mąki 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 margaryna 3/4 szklanki cukru pudru 1 cukier waniliowy

czarrna od kuchni
,, laseczki Świętego Mikołaja” 166

ciasto, owijamy go folią spożywczą i schładzamy w lodówce przez 1 godzinę. Po schłodzeniu ciasto dzielimy na połowę. Do jednej dodajemy kakao, zagniatamy. Z obu ciast białego i ciemnego, z porcji o wielkości orzecha włoskiego formujemy cienkie wałeczki, łączymy ze sobą i rolujemy tak by powstał kształt lasek. Tak przygotowane rózgi układamy na uprzednio przygotowanej natłuszczonej blaszce do pieczenia

Podróż w kulinaria
Piernik z orzechami ziemnymi 152

cukrem, dodać jogurt, powidła i rozpuszczone masło. • Połączyć składniki suche i mokre razem. • Dodać ubite białka na sztywną pianę, zmielone orzechy, skórkę pomarańczową i delikatnie wymieszać wszystkie składniki. • Ciasto wlać do dwóch średnich keksówek. • Piec w temp 180 st.C przez 40 minut. • Podgrzać śmietankę i rozpuścić w niej czekoladę, nie doprowadając

To co kocham
PYSZNE CIASTKA ZE SŁONECZNIKIEM 153

proszku do pieczenia * 1 jajko * 100 g słonecznika łuskanego Wykonanie: Z podanych składników (prócz słonecznika) zagnieść ciasto. Kolejno dodać słonecznik i jeszcze raz zagnieść. Od ciasta odrywać małe kawałki i formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczyć każdą kulkę i układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 170'C. Wstawić ciastka i piec je około

Zrób to smacznie
Ciasto Śnieżny puch 241

Wszyscy robią Śnieżny puch upiekłam i ja. Fajne, lekkie ciasto, puszyste i wilgotne, taka pianka, polecam zróbcie sobie i Wy. Pracy niedużo a będziecie potem cieszyć

Moje Małe Czarowanie
Rogale Marcińskie 135

LUbicie Rogale Marcińskie? Nie znam smaku tych przwdziwych, ale przejrzałam wiele stron w internecie, przeczytałam wiele materiałów o nich i postanowiłam spróbowac. Wzorowałam się na tym

Polska Zupa
Ciasto z twarożkiem i owocami lasu 214

Propozycja na dziś: lekkie, puszyste ciasto z owocami lasu, tym razem mrożonymi. W smaku przypomina najlepszy drożdżowiec, jest aromatyczne i bardzo smakowite. Do kawy będzie znakomite

Moje Małe Czarowanie
Babka meksykańska 227

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pyszna babka meksykańska, która jest bardzo podobna do tradycyjnego murzynka. Miękka i wilgotna, nafaszerowana bakaliami. Banalnie prosta w 

Marta Gotuje
Ciasto ze cukiniōm (Ciasto cukiniowe) 157

Cukinia je dobroł na wszysko… to czamu by sie niy narychtować z ni 1 ciasta? Muter 2 mi pedziała 3 , że ciotka Eldza moł 4

Chop w kuchni
Zielone drożdżowe ciasto z czerwonymi porzeczkami 198

To ciasto zobaczyłam już dawno i zawsze mi tak jakoś schodziło że nie mogłam go upiec, czekało w kolejce na.....wino Monte Santi z którym smakuje

Moje Małe Czarowanie
Delikatnie cynamonowe ciasteczka z kaszy manny z płatkami migdałowymi 243

Miskę z ciastem (uformowana kula) wkładamy na 15 minut do lodówki. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Po wyjęciu z lodówki odrywamy kawałki ciasta i tworzymy w dłoniach szybko kulki wielkości orzecha włoskiego. Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, spłaszczamy. Na wierzch każdego ciasteczka układamy płatki migdałów lekko je wbijając/wgniatając w ciastko. Blaszkę

Słodkie okruszki
ciasto pietruszkowe z polewą karobową 172

godziny. Gdy ciasto jest gotowe, robimy polewę: Mleko kokosowe umieszczamy w garneczku i rozpuszczamy, dodajemy do niego karob i dokładnie mieszamy. Polewamy gotowe ciasto. Dodatkowo możemy posypać je z wierzchu rozdrobnionymi orzechami

healthy dreams
Mazurek z polewą czekoladową 142

stopni na 12 minut. Po wyjęciu ostudzić. Śmietanę, cukier, masło, posiekaną czekoladę włożyć do garnka i gotować na wolnym ogniu, aż masa zgęstnieje. Wylać na ciasto masę czekoladową. Udekorować. Ja posypałam pokruszonymi, karmelizowanymi orzechami (przygotowanymi według przepisu , użyłam około 40 g orzechów). Można dekorować migdałami, orzechami, rodzynkami.... według uznania

królestwo garów
Blok czekoladowy z bakaliami 212

Na pewno każdy z Was choć raz w życiu jadł blok czekoladowy, prawda? Ja pamiętam ten smak z dzieciństwa, choć moja mama robiła go na dużej

Z miłości do słodkości
Mazurek różany 192

Święta za pasem i czas wybrać co upieczemy na świąteczny stół dla naszych gości. Mazurki piekę nie za często ale ten mnie urzekł i postanowiłam go

Moje Małe Czarowanie
Czekoladowe ciastka pełnoziarniste (z żurawiną) 191

ciasta dokładnie połączyć. (Można to zrobić ręcznie lub za pomocą miksera. Masło powinno być zimne.) Na końcu dodać suszoną żurawiną i całość ponownie wymieszać. Z ciasta formować kulki - o wielkości nieco mniejszej od orzecha włoskiego. Kuleczki ułożyć (zachowując spore odstępy) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Kulek nie spłaszczać - podczas pieczenia same rozejdą się na boki.) Piec (koniecznie w rozgrzanym

Di gotuje
Tarta miodowa 291

  Delikatne ciasto, aksamitna masa i orzeszki w karmelu, to przepyszne połączenie :) Składniki ciasto: 150 g mąki 1 jajko 7 dkg margaryny 2 łyżi cukru pudru

czarrna od kuchni
Prosty i szybki murzynek 192

mikserem najlepiej), wylać na foremkę ( keksówkę) i piec ok. 35-40 minut w 170º ( nie dłużej, bo murzynek może stać się suchy). Jak przestygnie polewam ciasto polewą czekoladową. Można posypać po niej prażone orzechy laskowe lub migdały. POLEWA CZEKOLADOWA: 6 łyżek kakao 6 łyżek zimnej wody 6 łyżek cukru 3 łyżki masła Wszystko chwilę zagotować cały czas mieszając

Calzonella.com
Kruche ciasteczka z orzechami i czekoladą 291

Kruche kakaowe ciasteczka napakowane pysznymi dodatkami. Gorzka czekolada, różne orzechy, żurawina…czego chcieć więcej? Kubka kawy i chwili dla siebie :) Przepis inspirowany przepisem na ciasteczka

Mienta blog
Ekspresowe pączusie serowe 3128

solą i sodą oczyszczoną, śmietaną, jajkami oraz wódką. Powstałe ciasto będzie klejące, dlatego do małej miseczki nalewamy trochę oleju, smarujemy nim dłonie, a następnie z ciasta formujemy małe kulki nie większe niż wielkość orzecha włoskiego i układamy na tacy posmarowanej olejem, aby łatwiej się odklejały. Pączusie smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Olej nie może być zbyt

Na Ciasteczkowych Papierach
Pyszne ciasto marchewkowe 156

Dzisiaj Dzień Babci, jutro dzień dziadka, a do tego z mężem dzisiaj mamy imieniny, dlatego zapraszam was dzisiaj na pyszne ciasto marchewkowe. Nie jestem zadowolona ze

Polska Zupa
Ciasto Maxi King bez pieczenia 841

Kochani życzę Wam wszystkiego dobrego w Nowym Roku!  Nowy Rok trzeba uczcić czymś wyjątkowym, oczywiście słodkim:) Proponuję pyszne ciasto bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu

Z miłości do słodkości
Kruche ciastka z żurawiną, orzeszkami pinii i sezamem 180

pieczenia, cukrem i żurawiną. Całość dokładnie wyrobić, uformować kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce (30 minut) lub zamrażalce (15 minut). Po tym czasie z ciasta formować małe kulki (mniej więcej o wielkości orzecha włoskiego) i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Kulki lekko spłaszczać za pomocą widelca, posmarować roztrzepanym białkiem, posypać sezamem i w rowki powtykać orzeszki

Di gotuje
Włoskie ciasteczka z białym winem (Ciambelline al vino) 145

użyłam wytrawnego) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szczypta soli Dodatkowo: cukier do obtoczenia Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić do uzyskania miękkiego ciasta. Ciasto podzielić na porcje - wielkością odrobinę mniejsze od orzecha włoskiego. Każdą kulkę zrolować w cienki wałeczek i następnie zapleść w kształt przypominający precelek. Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego

Di gotuje
Tort czekoladowy z żurawiną 251

lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę. 4. Na wierzch jajecznej masy przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, zmielone orzechy i dokładnie wymieszać łyżką lub szpatułką. 5. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23-24cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 160oC na funkcji termoobieg przez około

Mała Cukierenka
Krem orzechowo- migdałowy 201

Bazą naszego kremu jest śmietana kremówka i mascarpone- co sprawia, że jest on delikatny i jednocześnie pyszny! Wzbogacony orzechami i migdałami tworzy wyjątkowy krem, który możecie wykorzystać do ciast, tortów lub nałożyc go do pucharków i serwować jako deser. SKŁADNIKI NA KREM ORZECHOWO- MIGDAŁOWY: ( na 6 pucharków, lub do przełożenia 1 tortu) 500 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone

Domowe Torty
CIASTO BANANOWE Z ORZECHAMI WŁOSKIMI 308

  Fajne. Szybkie. Wilgotne. Bananowe. Orzechowe. Ciasto na co dzień. Na wolną chwilę. Na podwieczorek. łatwe i szybkie. Czego chcieć więcej…   Co potrzebne: 2

Mam To Na Widelcu
Krem czekoladowy z awokado 202

czasu, aż powstanie kremowa konsystencja.  Krem jest już przygotowany do spożycia, przed podaniem można schłodzić go w lodówce i posypać płatkami migdałowymi lub orzechami. Gdy krem ma być przeznaczony do przełożenia ciasta, to koniecznie dodać olej kokosowy (krem bardziej zastygnie) i po schłodzeniu ciasto będzie lepiej się kroić

Kuchcik gotuje
Miętowa rolada z czekoladowym kremem i pistacjami. 365

Każdy z nas wie, że połączenie mięty i czekolady zawsze do siebie pasuje. Poszłam o krok dalej i dobiegłam od standardów robiąc miętowy biszkopt i czekoladowy

Malinowe Pocałunki
Diablotki z prażoną cebulką 182

oraz smalec. Na końcu wsypać prażoną cebulkę. Całość porządnie zagnieść, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce (około 20-30 minut). Po tym czasie z ciasta formować kulki (nie co mniejsze od wielkości orzecha włoskiego). Każdą z nich mocno spłaszczać i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Odstęp nie musi być zachowany.) Piec (w rozgrzanym piekarniku) 20-25 minut

Di gotuje
Orzechowe kule z kokosem 138

Składniki: 200g mielonych orzechów włoskich 150g cukru pudru 1 małe jajko kieliszek rumu wiórki kokosowe do dekoracji   Sposób wykonania: W misce ugniatamy razem mielone orzechy włoskie, cukier puder, jajko i rum.  Z ciasta formujemy małe kule i obtaczamy je w wiórkach kokosowych. Pozostawiamy, aż ciasteczka lekko obeschną. Smacznego! Przepis na koniczynki ze zdjęcia znajdziecie tutaj

Kuchnia Pani Wiosny
CIASTECZKA ORKISZOWO KAKAOWE Z BAKALIAMI 174

proszek do pieczenia i szczyptę soli. Mieszałam aż składniki się połączyły. Wsypywałam kolejno: płatki orkiszowe namoczone wcześniej rodzynki i pokrojone suszone śliwki uprażone orzechy, migdały i pestki słonecznika Wszystko dokładnie wymieszałam. Ciasto podzieliłam na dwie części. Do jednej części dodałam kakao. Blachę wyłożyłam papierem do pieczenia. W czasie gdy piekarnik się nagrzewał, formowałam małe kuleczki, lekko je spłaszczając

potrawyregionalne
Rolada orzechowo - czekoladowa 112

Bardzo smaczna i szybka w przygotowaniu rolada orzechowo - czekoladowa. I bardzo kaloryczna, ale od czasu do czasu można :) Tata mówi, że to jego ulubione ciasto z obłędnym czekoladowym kremem z dodatkiem prażonych orzechów. Po prostu pycha! Serdecznie polecam. Biszkopt: 3 jajka 1 szklanka cukru pudru 3/4 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki wody 2 łyżki kakao Krem

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Przekładaniec biszkopcikowy 166

minut w 180 stopniach C. Przygotowujemy polewę: jajko ubijamy z cukrem dodajemy kakao, wlewamy cienkim strumieniem roztopione masło, nie przerywając ubijania. Przestudzone ciasto polewamy przyrządzoną polewą. Posypujemy mielonymi migdałami lub orzechami. Smacznego

kgwjanczewo
50 tygodni - Jabłkowe crumble z migdałami i płatkami owsianymi 137

Moja dzisiejsza propozycja jest równie smaczna co zdrowa. Przyznam, że jest to jedno z lepszych crumble jakie jadłam, a crumble obok sernika to moja wielka miłość

Przepysznik - BLW i nie tylko
Banany w owsianym cieście czekoladowym 173

ciasta. Ułożyć od razu banana i smażyć chwilkę, przylać od wierzchu ciastem i smażyć, aż lekko się zetnie. Przewrócić na drugą stronę i smażyć, aż ciasto nie będzie surowe. Podawać z jogurtem i orzechami. Smacznego

Chocolate Muffin Blog
Gwiezdna droga, czyli Łazanki! 136

siebie :) Gwiezdna droga to moja wersja klasycznych łazanek na słodko. Podam Wam przepis, jaki przekazała mi babcia, bez pełnego ziarna, substytutu cukru, czy masy orzechów :) Przepis, który nie jest błyskawiczny :) Składniki na ciasto: 500g mąki pszennej (u mnie typ 450) + do podsypania ciepła woda Składniki na masę makową: 2 szklanki maku (ok. 280g) 2 łyżki cukru 4 łyżki miodu 100g

Spektrum Smaku
KOKOSOWE CIASTKA Z KLEIKU RYŻOWEGO, BEZGLUTENOWE 260

wyrobić kruche ciasto. Można również posiekać ciasto nożem i zagnieść ręcznie.       wersja z cukrem trzcinowym i z ksylitolem (po 50g) Z wymieszanego ciasta odrywamy kawałki i toczymy dłońmi kule wielkości orzecha włoskiego, odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie przyduszamy każde ciastko widelcem, tak by utworzył się wzorek. Blaszkę z ciachami wstawiamy do lodówki i zapełniamy

Smaczne Zdrowe
Mazurek z bogatym wnętrzem 97

kiedy spróbowałam tego mazurka stał się on moim ulubionym deserem wielkanocnym. Idealnie kruche ciasto wspaniale komponuje się z suszonymi owocami i orzechami zanurzonymi w czekoladowej polewie. Dodatkowo na jego korzyść przemawia brak lukru, za którym nie przepadam oraz dodatek bogatych w substancje odżywcze jagód goji

Milion Smaków
Zdrowe ciastka 146

jajami przez 5 minut na najwyższych obrotach za pomocą miksera. Dodajemy mąkę wymieszaną z migdałami, solą i sodą oczyszczoną. Na koniec dodajemy dodatki- czekoladę i orzechy i mieszamy całość za pomocą łyżki. Z ciasta formujemy kulki i układamy je na papierze do pieczenia w co najmniej 2 centymetrowych odstępach. Na wierzchu wtykamy w nie płatki migdałów Pieczemy ok. 10 minut

Wielki apetyt
Babeczki kokosowe 214

Takich babeczek to można zjeść całkiem sporo takie one pyszne i do tego takie wilgotne. Są to babki dla wielbicieli kokosu we wszelakiej postaci, mnie przypominają

Moje Małe Czarowanie
Baba fusion czyli baba z białą czekoladą i zieloną herbatą 225

Renata napisała : ....do niej się wraca....ona miała recję. Ta baba to mistrzowski wypiek. Jest wilgotna w środku, powiedziałabym że listkuje się jak croissanty. Jest wytrawna

Moje Małe Czarowanie
Jak uniknąć przejedzenia w święta? 159

wody zaczynami jeść posiłki od swoich ulubionych dań i małych porcjach  desery i ciasta najlepiej zjeść ok. 2 godzin po zjedzeniu obfitego posiłku zamiast ciast i ciasteczek lepiej sięgnąć po bakalie lub orzechy jeść dużo zielonych warzyw w święta najlepiej nie spożywać chleba, dwa dni można wytrzymać od węglowodanów złożonych jeść bardzo wolno i starannie przeżuwać należy pić dużo

Truskawkowa Fiesta
CIASTO ORZECHOWO-JABŁKOWE Z POLEWĄ 289

Ciasto orzechowo-jabłkowe bardzo często pojawia się na naszym stole, ale nigdy nie było okazji, żeby zrobić mu zdjęcie. Teraz nadrabiam zaległości i mam nadzieję, że

Przepisy Aleksandry
Zielone kluski śląskie. 152

ręczne ze szkoły :). Na stolnicę wysypujemy mąkę ziemniaczaną i pszenną, robimy dołek i wbijamy żółtka, pieprzymy, dodajemy szpinak i ziemniaki. Wyrabiamy na gładkie ciasto. Z ciasta formujemy wałeczki i kroimy na kawałki wielkości orzecha włoskiego. Spłaszczamy je i robimy palcem wgłębienie. Kluski gotujemy w osolonej wodzie ok. 5 min. od wypłynięcia. Nasza rada : zawsze starajcie się kluski gotować w dużym

vegetanie
Kluski śląskie z leśnymi grzybami. 156

Teraz przypomnimy sobie prace ręczne ze szkoły :). Na stolnicę wysypujemy mąkę ziemniaczaną i pszenną, robimy dołek i wbijamy żółtka, pieprzymy. Wyrabiamy na gładkie ciasto. Z ciasta formujemy wałeczki i kroimy na kawałki wielkości orzecha włoskiego. Spłaszczamy je i robimy palcem wgłębienie. Kluski gotujemy w osolonej wodzie ok. 5 min. od wypłynięcia. Nasza rada : zawsze starajcie się kluski gotować w dużym

vegetanie
orzechowe BISZKOPCIKI 171

żółtek ubijamy z cukrem i solą na pianę.  Piekarnik nagrzewamy do temp 200'C żółtka ucieramy z masłem na puszystą masę, dosypujemy owoce i orzech stopniowo przesiewamy mąkę, delikatnie łączymy z białkami ciasto wylewamy na wyłożoną papierem blaszkę cieniutką warstwą,  pieczemy około 15- 20 minut po wyjęciu z piekarnika i ostygnięciu wycinamy gwiazdeczki dekorujemy lukrem i płatkami migdałowymi

Luźna Kuchnia
Chocolate chip cookies 173

masła, posiekanego 1/4 szklanki ciemnego brązowego cukru 1/4 szklanki drobnego cukru do wypieków – dałam zwykły ½  łyżeczki ekstraktu z wanilii 3/4 szklanki posiekanych z grubsza orzechów włoskich Sposób wykonania: Z podanych składników zagnieść ciasto – czekoladę dodać na końcu. Z gotowego ciasta formować kulki i kłaść je w dużych odstępach na wyłożonej blasze papierem do pieczenia. Nie ma potrzeby ich spłaszczać

Na słodko lub wytrawnie
Kleryżki 317

pieczenia i kokos. W naszym kopczyku robimy zagłębienie i wbijamy w nie jajka. Dodać posiekaną margarynę. Wszystko razem siekamy, a na koniec wyrabiamy ręką. Ciasto będzie lepkie i tłuste. Lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego, w każdym robimy dziurkę. Można ją wypełnić dżemem, wisienką lub zostawić je bez nadzienia.  Formę wykładamy papierem do pieczenia i w temperaturze 180 stopni, pieczemy

Lawendowe Niebo
Ciasto dyniowo-marchewkowe 138

To mój pierwszy romans z dynią, jakoś nigdy wcześniej nie miałam okazji :) Ale na pewno nie ostatni. Ciasto pyszne! Wilgotne, bardzo aromatyczne, z chrupiącymi bakaliami. I

bistro mama
Torcik czekoladowy z cukierkami czekoladowymi 232

Bardzo mało ostatnio mam czasu na pieczenie, ale w swoje 24 urodziny nie mogłam sobie odmówić chwili w kuchni by stworzyć dla rodziny jakiś smakołyk. Powiem

Słodkie Przyjemności
"Mleczniak" - czekoladowo-kokosowy 189

Ciasta przypomina blok, ale nie ma w nim orzechów i herbatników. I jest miększy. Wyszedł pyszny, choć zastanawiałam się nad tym czy, aby coś z tego będzie. Przepis wpadł mi do głowy i po prostu musiałam go zrobić. Zajadaliśmy się nim dzisiaj ;). Najlepiej przetrzymać go w lodówce przez całą noc przed jedzeniem. Składniki: Masa Biała szklanka mleka w proszku

Moje pyszne gotowanie
Makowiec drożdżowy 263

udekorować. Smacznego!!! P.S. Jeśli lubicie ciasta drożdżowe, to polecam mazurka drożdżowego, który jest już na blogu. Wystarczy kliknąć na poniższą fotkę. Jest to świetne ciasto świąteczne, które łączy same najlepsze smaki bożonarodzeniowe - orzechy, wiśnie i pomarańcze

Kuchnia domowa Ani
MUFFINY MARCHEWKOWE 167

sobą połączyły. Papilotki ( ja jak zwykle używałam silikonowych foremek ) napełniamy obficie ciastem (nieco powyżej 3/4 wysokości foremki). Piec ok. 20 minut w 180 stopniach. * Do ciasta możemy dodać szczyptę cynamonu lub też garstkę orzechów

Ostra na Słodko
Biscotti z Orzechami Pekan i Syropem Klonowym 222

Skworcu Wykonanie: Jajko zmiksowałam z cukrem do białości. Miksując dalej dodałam mąkę i proszek do pieczenia, potem ekstrakt waniliowy, syrop klonowy. Na samym końcu dodałam orzechy pekan i tu już wmieszałam je łyżką. Ciasto wyłożyłam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rękami opruszonymi w mące uformowałam chlebek o długości około 20 cm. Piekłam w piekarniku nagrzanym do 175 stopni

Blondynka Gotuje
Ciasteczka z czekoladą 131

szczypta soli Przygotowanie: Masło z cukrem utrzeć, dodać jajko i zmiksować. Następnie dodać mąkę, sodę i sól. Wymieszać. Czekoladę pokroić na malutkie kawałeczki, dołożyć do ciasta i ponownie wszystko wymieszać. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego i ułożyć na posmarowanej masłem blaszce. Każdą z kulek lekko spłaszczyć. Piec w piekarniku nagrzanym do 160’C (termoobieg) przez około 13 minut. Smacznego

Oryginalny smak
Czym zagryźć stres?, ciasteczka zdrowia! 176

mielonych orzechów brazylijskich, można je zastąpić orzechem włoskim 3 jaja 10 dag błonnika jabłkowego 1/2 łyżeczki cynamonu świeżo starta gałka muszkatołowa szczypta soli 1. Orzechy zmielić. Połączyć wszystkie składniki i zagnieść zwarte ciasto. 2. Stolnicę oprószyć mąką i rozwałkować ciasto. Wycinać ciasteczka lub pasy ciasta. Układać na przygotowanych blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. 3. Piekarnik rozgrzewamy

Apetyczna babeczka
Owsianka z orzechami i brzoskwiniami 192

pomyślałam, że skoro ostatnie moje owsiano-orzechowe wypieki z owocami tak mnie/nas zachwycały, to zrobię sobie podobną owsiankę. Tym bardziej, że została mi ostatnia garść orzechów (już są nowe, cudownie!!!) - za mało do ciasta, a na śniadania akurat w sam raz. Czytaj więcej

Zdrowa Kuchnia Sowy
Rose del deserto 207

Dziś trochę orientalne małe co nieco, a mianowicie Rose del deserto, czyli ciasteczka alla Róże pustyni. Te oryginalne pustynne minerały przypominające płatki róży, to nic innego

Mia Cucina Sofieta
Owsiane ciasteczka z jagodami goji i czekoladą 240

owsiane, sól, cynamon, marmoladę z jabłek oraz ubite na sztywną pianę białko. Zagnieść. Dodać nasiona wanilii, suszone owoce oraz posiekane migdały oraz posiekaną czekoladę. Zagnieść ciasto. Odrywać małe porcje i formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie spłaszczać. Piec około 12-14minut w temp. 190st

Z miłości do słodkości
Bajaderka 177

pysznych bajaderkach. Obtoczone w mlecznej czekoladzie i wiórkach kokosowych dorównują tym ze sklepowej półki! Powiem więcej - są o niebo lepsze! Składniki : * pokruszony biszkopt lub inne ciasto np murzynek * łyżka kakao * dowolne bakalie i orzechy posiekane drobno * 2 łyżki dżemu truskawkowego * polewa czekoladowa bądź rozpuszczona mleczna czekolada * wiórki kokosowe Przygotowanie : Wszystkie składniki wyrobić tak by powstała kula. Podzielić ją na mniejsze

Magiczne Życie Marty
Orzechowy tort kajmakowy 505

dodawać cukier (~1/ 3 szkl. ) , cukier waniliowy. Zwolnić ob roty miksera, dodawa ć kolejno żółtk a , wymie szać . Wyłączyć mikser. Dosypywa ć mąkę zmieszaną z orzechami do masy jajecznej , delikatnie mieszając łopatką. Przelać ciasto do tortownic y wyłożonej papierem. Od razu wstawić do nagrzanego piekarnika (żeby piana nie opadła) . Piec ok. 40 -45 minut. Po wyjęciu z piekarnika, o puści

coolinarnastrefa.blogspot.com
Wieniec makowo-orzechowy 190

goździków Masa orzechowa: 120 ml mleka 120 g cukru 1 łyżeczka cynamonu 300 g zmielonych orzechów 1 białko Masa makowa: 180 ml mleka 60 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżeczka cynamonu 100 g zmielonego maku 20 g kaszy manny Zacząć od przygotowania ciasta drożdżowego. 250 ml mleka podgrzać i rozpuścić w nim pokruszone drożdże. Wymieszać z 4 łyżkami(...)miski, dodać 55 g cukru, sól, jajko, goździki, rozczyn, zagnieść ciasto, pod koniec dodając masło. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 45 min. W między czasie przygotować masę orzechową. 120 ml mleka zagotować z 120 g cukru i 1 łyżeczką cynamonu. Wymieszać z orzechami, ostudzić. Dodać ubite na sztywno białko. Następnie przygotować masę makową

Świat Ciasta
ŚWIĄTECZNA DROŻDŻÓWKA SEROWO-MAKOWA 144

sera białego 1 jajko 1 op. cukru z wanilią Nadzienie makowe: 1 szklanka maku 50 g orzechów włoskich 1/2 szklanki wiórek kokosowych 1 łyżka masła 1/2 szklanki miodu 1 jajko Dodatkowo: 1 białko 2 łyżki śmietany 30% 3/4 szklanki cukru pudru Wykonanie: Ciasto: Mleko podgrzewamy do temp. około 30 stopni. W podgrzanym mleku rozpuszczamy 1 łyżkę cukru kryształ oraz drożdże(...)mielimy go. Orzechy drobno siekamy. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy miód i mieszamy. Następnie dodajemy zmielony mak, posiekane orzechy i wiórki kokosowe. Podgrzewamy do połączenia składników. Studzimy, a następnie wbijamy jajko i całość dokładnie mieszamy. Drożdżówka: Z wrośniętego ciasta formujemy kulę i dzielimy ją na 3 równe części. Każdą część rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką i z każdej części wycinamy

Kuchnia MagdaLeny
ŚWIĄTECZNA DROŻDŻÓWKA SEROWO-MAKOWA 155

sera białego 1 jajko 1 op. cukru z wanilią Nadzienie makowe: 1 szklanka maku 50 g orzechów włoskich 1/2 szklanki wiórek kokosowych 1 łyżka masła 1/2 szklanki miodu 1 jajko Dodatkowo: 1 białko 2 łyżki śmietany 30% 3/4 szklanki cukru pudru Wykonanie: Ciasto: Mleko podgrzewamy do temp. około 30 stopni. W podgrzanym mleku rozpuszczamy 1 łyżkę cukru kryształ oraz drożdże(...)mielimy go. Orzechy drobno siekamy. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy miód i mieszamy. Następnie dodajemy zmielony mak, posiekane orzechy i wiórki kokosowe. Podgrzewamy do połączenia składników. Studzimy, a następnie wbijamy jajko i całość dokładnie mieszamy. Drożdżówka: Z wrośniętego ciasta formujemy kulę i dzielimy ją na 3 równe części. Każdą część rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką i z każdej części wycinamy

Kuchnia MagdaLeny
Berliner Brot, czyli Berliński Chlebek 286

Berliński Chlebek( Berliner Brot) Tradycyjne niemieckie wypieki. Berliner Brot, czyli Berliński Chlebek to rodzaj piernika pieczonego w okresie Bożego Narodzenia. Piernik jest przepyszny, mięciutki i bardzo

dolcevitainmykitchen