leży aż ponownie sobie o nim przypomnę. I tak było tym razem. Zdecydowanie będę to ciasto robiła częściej. Składniki: 4 przejrzałe banany 75 gram roztopionego masła ¾ szklanki cukru trzcinowego 1 jajko ½ opakowania cukru wanilinowego Szczypta soli 1 łyżeczka sody 1 ½ szklanki mąki ¾ szklanki orzechów Wykonanie: Banany rozdrabniamy widelcem, dodajemy masło, cukier trzcinowy(...)cukier wanilinowy oraz szczyptę soli. Mieszamy. Mąkę przesiewamy z sodą. Do masy dodajemy jajko. Dalej mieszamy i stopniowo dodajemy mąkę z sodą. Orzechy drobniej siekamy i również umieszczamy w masie. Blaszkę keksową wykładamy pergaminem. Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku, w temp. 175 o C przez 50 minut. Potem już tylko czekamy aż wystygnie. Warto wyjąć z blaszki
Smaki Ewyciasto, pokroić w krążki, nasączyć mocną herbatą z cytryną i ewentualnie alkoholem. Zanim jednak ciasto przestygnie robimy krem. Jest to już opisywany już przeze mnie krem orzechowy, którego użyłam do przygotowania Szybkiego tortu orzechowo - kajmakowego . krem : 1 kostka masła 20 dkg. zmielonych orzechów 1 kieliszek spirytusu, ewentualnie można zastąpić go wódką 1 szklanka wrzącego mleka 3/4 szklanki cukry(...)części można dodać kakao i zrobić krem w dwóch wersjach: jeden orzechowy, a drugi kakaowo-orzechowy. Do dekoracji używam najczęściej połówek orzechów, tym razem jednak użyłam roztopionej mlecznej czekolady. Zapraszam na herbatę z kawałeczkiem pysznego ciasta :) Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennadużo dobrego. Ambasador to delikatny kawowy biszkopt przełożony masą budyniową z dodatkiem brzoskwiń i masą budyniową z kakao, bakaliami i z dodatkiem alkoholu, całość pokryta błyszczącą polewą czekoladową. Ciasto wbrew pozorom robi się dość szybko. Gwarantuję, że zaspokoi nie jedno wybredne podniebienie. Polecam bardzo ;) Składniki: Biszkopt: 5 j ajek 2/3 szklanki cukru pół szklanki mąki pszennej(...)dzielimy na pół, do jednej z nich dodajemy pokrojone brzoskwinie a do drugiej gorzkie kakao, orzechy, czekoladę i skórkę pomarańczową, dokładnie mieszamy. Wystudzony biszkopt nasączamy sokiem pozostałym z odsączenia brzoskwiń. Wykładamy na niego jasną masę, równamy. Na jasną masę układamy herbatniki, jeden obok drugiego. Ciasto wkładamy na około 30 minut do lodówki. Po tym czasie wykładamy drugą, ciemną masę
Krakowskie smaki Anitaki zastaw idealnie komponuje się ze wspaniałym ciastem marchewkowym w wersji razowej. Spróbujcie, a nie pożałujecie! Składniki na ciasto, forma o średnicy 21cm: – 3 szklanki startej marchewki – 2 szklanki mąki żytniej 2000 (lub mąki orkiszowej) – 1 szklanka rodzynek – 1 szklanka orzechów włoskich – 0,5 szklanki oleju rzepakowego – 2 banany – 3 łyżki cynamonu – 2-3 łyżki ksylitolu – 2 łyżki masła orzechowego(...)malakserze. Orzechy włoskie drobno siekamy i wraz z rodzynkami oraz startą marchwią dodajemy do wcześniej przygotowanej masy i porządnie mieszamy. Jeżeli mamy tortownicę z odpinanym spodem – wykładamy dno papierem do pieczenia, zapinamy, nożyczkami odcinamy nadmiar papieru, a boki za pomocą pędzelka natłuszczamy olejem, jeżeli nie – natłuszczamy całość wraz z dnem. Pieczemy 50 minut w 180 stopniach. Ostudzone ciasto kroimy wzdłuż
Be Fit Be Stronggłówny składnik to tylko… czekolady z orzechami! W połączeniu ze śmietanką tworzą wyjątkowo kremowy ganache. Jeśli je lubicie, to ten wypiek to strzał w “10”. Do tego chrupiące orzechy i kwaskowy dżem przełamujący słodycz. Deser doskonały. Czekoladowa tarta / mazurek z orzechami laskowymi: 4 mleczne czekolady z całymi orzechami laskowymi 4 łyżki kwaskowego dżemu (np. z czarnej porzeczki(...)wody Zagniatamy z mąki, cukru pudru, żółtek, wody i pokrojonego, zimnego masła jednolite ciasto (można za pomocą haka miksera). Ciastem wylepiamy formę na tartę lub tak jak ja – tortownicę o średnicy 24 cm (formując 3 cm rant). Nakłuwamy dno i boki gęsto widelcem, aby ciasto nie popękało. Wstawiamy do lodówki na czas nagrzewania piekarnika. Piekarnik nagrzewamy
Poezja smakubędą się rozdzielać bardziej. Po upieczeniu odstawcie do przestygnięcia. Wybierzcie orzechy do miseczki. Zostanie wam cukier z kawałkami bezy cynamonowej i małymi kawałkami orzechów – nie wyrzucajcie, to genialny dodatek do jogurtów, owsianki, jako zamiennik kruszonki do ciast, do muesli lub do wyjedzenia łyżką. Ja użyłam surowych orzeszków ziemnych, ale możecie to zrobić z migdałami, macadamia, ziarenkami słonecznika czy dyni
ladykitchenpowoli znika ze sklepów, więc trzeba ją wykorzystać, póki jeszcze czas. Ostatnio były muffinki, zupy, dania obiadowe z jej użyciem, więc czas na ciasto! Przed Wami placek dyniowy z jabłkami, pyszny, zdrowy, wilgotny wypiek z nutą orzechów włoskich, na bazie mąki owsianej bez dodatku tłuszczu. Czy może być coś lepszego? Jest to idealna, pożywna przekąska do szkoły i pracy
Be Fit Be Strongskładniki: 2 jabłka np. typu reneta 2 łyżki masła 2 łyżeczki miodu 2/4 łyżeczki cynamonu szczypta imbiru ok. 14 pasków z ciasta francuskiego (ok. 1 cm x 15 cm) opcjonalnie: 2 łyżki grubo posiekanych orzechów wykonanie: Jabłka myjemy. Odcinamy wierzch i wydrążamy miąższ, z miąższu usuwamy gniazda nasienne. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy miąższ oraz przyprawy i chwilkę podsmażamy. Następnie(...)dodajemy miód (opcjonalnie orzechy), mieszamy i smażymy, aż miód połączy się z jabłkami. Farsz odstawiamy do przestudzenia. Następnie napełniamy wydrążone jabłka przygotowanym wcześniej farszem. Na wierzchu z ciasta francuskiego pleciemy kratkę. Całość pieczemy w 200 st. C przez
Domowy Smak Jedzeniapracy. Ciasto najlepiej smakuje posmarowane masłem orzechowym lub dżemem. Składniki: 1 banan 2 małe jabłka 1 łyżka mielonego siemienia lnianego + ok. 30 ml. gorącej wody 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego 1/2 szklanki mleka roślinnego 3 łyżki ksylitolu 1/2 szklanki płatków owsianych 1/2 szklanki mąki owsianej lub pełnoziarnistej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 garście ulubionych orzechów 1 łyżeczka cynamonu
Healthy food explorerernik owocowy. Składniki : Spód : 8 dkg cukru 3 dkg mąki pszennej 3 dkg mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 dkg margaryny ( roztopionej ) 2 jajka 5 dkg orzechów laskowych ( mielonych ) tortownica o śr. 26 cm Masa serowa : 40 dkg mielonego twarogu ( mielonego ) 10 dkg cukru 50 dkg mieszanki małych owoców ( np. borówka,porzeczka ) 8 łyżeczek żelatyny(...)cukier i ubić na sztywną pianę. Dodać żółtka i płynną margarynę, lekko zamieszać.Mąkę wymieszać z proszkiem,przesiać przez sitko i wymieszać z orzechami laskowymi. Wsypać do piany i dokładnie wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem i wlać ciasto ,równo rozsmarować i piec w temperaturze 180 C około 20 minut. Po upieczeniu ciasto wyjąć z tortownicy i zostawić ,aby wystygło. MASA SEROWA
Przepisy i porady kulinarnesztuki: Zaczyn 32 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru ½ szklanki mleka 1 łyżka mąki Ciasto 2 szklanki mąki (320 g) 50 g cukru trzcinowego 4 żółtka 80 g roztopionego i ostudzonego masła Masa makowa 350 g maku 50 g rodzynek 50 g orzechów włoskich rozłupanych 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 3 łyżki miodu 100 g cukru trzcinowego 4 białka(...)miseczki, rozetrzeć z cukrem. Dolać letnie mleko, wymieszać z mąką. Przykryć czystą ściereczką i odstawić na 15 minut. Mąkę przesiać do miski, wymieszać z cukrem. Dodać zaczyn, żółtka, wyrobić ciasto. Pod koniec dodać roztopione masło. Z ciasta uformować kulę ułożyć w misce, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 - 1,5 godziny. Mak trzykrotnie zemleć, wymieszać z rumem, cukrem
Pełny talerzmieszamy kilka minut trzepaczką kuchenną, drewnianą łyżką lub mikserem. Ciasto ma być bez grudek, elastyczne. Odstawiamy ciasto na 5 minut. Po tym czasie do ciasta wsypujemy starte na dużych oczkach obrane jabłka, opcjonalnie mielone orzechy lub/i szczyptę cynamonu. Smażymy na rumiano z obu stron na rozgrzanym oleju, odsączamy na papierowym ręczniku. Podajemy z cukrem pudrem, miodem lub syropem klonowym. Smacznego
Zasmakuj Kuchnizdrowego ciasta , z którego jestem naprawdę dumna, długo utrzymuje świeżość, od dziś to niezawodny przepis na piknikową imprezę.....Polecam. Składniki: Forma 40/11 cm 2 torebki kaszy gryczanej 5 dużych jaj 12 dag mąki jasnej orkiszowej 20 dag cukru brązowego trzcinowego 15 dag margaryny Optima Omega 3 100 g gorzkiej czekolady o zawartości 74% kakao 50 g orzechów włoskich(...)pieczenia, dodawać stopniowo do masy jajecznej, na przemian wlewać margarynę z czekoladą, aż do połączenia. Suszone figi pokroić w kostkę nożem, a orzechy zmielić i dodać do masy, ponownie wymieszać. Tak przygotowane ciasto, wylać do wyłożonej papierem pergaminowym keksowej formy. Piec 45-50 minut w temp 185*c na grzaniu góra dół lub do suchego patyczka. Zostawiamy w piekarniku
Wanilia i Kardamonciasto zawiera w sobie to co najbardziej lubię: chrupiące orzechy, kawę i kakao. Otulone delikatnym biszkoptem to prawdziwe niebo.... w ustach. Jest wysokie i może pełnić rolę tortu. Polecam jest rewelacyjne :) PRZEPIS NA BLACHĘ O WYMIARACH 25/40 CM BISZKOPT: 6 jaj 1,5 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki ciemnego kakao 1,5 łyżeczki(...)BEZĘ: Ubijamy pianę, stopniowo dosypujemy cukier. Ubijamy do momentu, aż będzie błyszcząca a cukier nie będzie wyczuwalny. Dodajemy miód i delikatnie mieszamy. Mąki i proszek przesiewamy i mieszamy z orzechami. Dodajemy partiami do piany i delikatnie mieszamy łyżką. Dzielimy na pół i pieczemy w dwóch blaszkach wyłożonych papierem (musi być) i pieczemy ok. 40 minut w 150 stopniach
Pani na deserPost Ciasto krówka na cytrynowym ponczu pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .
Kulinarne Przeboje