ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:410/988)

Proste ciasto z jabłkami i migdałami 129

Proste ciasto z jabłkami i migdałami – do kawy pasuje idealnie, zwłaszcza teraz, kiedy mamy wysyp jabłek. Jeśli nie lubicie cynamonu, to możecie śmiało zastąpić go

Kulinarne Przeboje
Pierogi z makiem i sosem pomarańczowym 227

współgra ze sobą połączenie ciasta maku i sosu pomarańczowego, cud miód! Składniki Ciasto: 30 dag mąki pszennej+ do podsypania 1 jajko ciepła woda szczypta soli Farsz makowy: 20 dag suchego maku 1 szklanka mleka 1,5 łyżeczki masła 1 łyżka skórki pomarańczowej kandyzowanej 1 łyżka zmielonych orzechów włoskich 1 łyżka cukru pudru 1 jajko 1 łyżka miodu naturalnego Sos pomarańczowy(...)odcedzić na sicie, wystudzić i zmielić trzykrotnie w maszynce do mięsa. W rondelku rozpuścić masło wrzucić zmielony mak dodać cukier skórkę pomarańczową oraz orzechy chwilę przesmażyć, wystudzić masę, wbić jajko dodać miód i wymieszać. 2. Ciasto: Mąkę pszenną przesiać na stolnicę, wbić jajko wlewać stopniowo tyle ciepłej wody aby otrzymać masę o konsystencji ciasta pierogowego, dobrze zagnieść, odłożyć

Wanilia i Kardamon
Smakowite ciasto czekoladowo-kokosowe bez pieczenia 454

ciasto dedykuję wszystkim, którzy uwielbiają kokosy i czekoladę. Ciasto genialnie smakuje, a do tego nie wymaga pieczenia. SKŁADNIKI (na formę 28cm) 40 ml śmietany kremówki oraz 50 g czekolady (lub  1/2 opakowania gotowego czekoladowego kremu do tortu) herbatniki biszkopty (opcjonalnie) niesolone orzeszki ziemne (opcjonalnie) Masa kokosowa: 300 ml mleka 40 g masła 4 łyżki kaszy manny 4 łyżki cukru(...)wrzucamy czekoladę. Całość mieszamy, aż czekolada się rozpuści.  Odstawiamy krem na jakiś czas i gdy zaczyna tężeć, wykładamy na biszkopty.  Dekorujemy orzechami i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Znacie to ciasto? Jak Wam się podoba

Zofiana
Sernik z musem mandarynkowym 188

dałam cytrynowe Sposób przygotowania 1. Margarynę zmiksować z cukrem i jajkami. Przesiać mąkę z proszkiem i kakao, dodać śmietanę i zagnieść.Połową ciasta wylepić blaszkę wyłożoną papierem do piecz. Z reszty zrobić małe kulki, wielkości orzecha włoskiego. 2. Żółtka utrzeć z cukrem, potem serem.Przesiać do tego budynie i zmiksować. Białka ubić z cukrem waniliowym i wkręcić do masy serowej.Mas

Sama słodycz i szczypta chili
Rogale "marcińskie" 237

masłem i mąką. Dodać rozpuszczone w mleku drożdże. Wyrabiać ciasto powoli i dodać resztę mleka. Gdy zaczną pojawiać się pęcherzyki, ciasto przykryć i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce, by wyrosło. [ ja wyręczyłam się automatem do chleba] .Migdały, orzechy i mak zalać wrzątkiem, po 30 minutach odcedzić, osączyć, zemleć. [ u mnie bez mielenia - użyłam już mielonego maku i migdałów] Utrzeć

Moje domowe kucharzenie
Ciasto bananowe z goją i żurawiną- idealne i zdrowe na Święta 134

ciasto pokochacie na pewno! Jest syte, wyjątkowo zdrowiem nadziane.Jak je zobaczyłam na blogu  Gotuj Zdrowo  to postanowiłam od razu zadziałać! Składniki na formę o średnicy 27 cm 4 dojrzałe banany półtorej szklanki maślanki 3 jaja od kurki wolnej 450 g mąki orkiszowej lub pszennej,ale może być nawet kokosowa czy jaglana. 1 płaska łyżeczka kurkumy 1 płaska łyżeczka(...)tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 35 minut w temperaturze 180 stopni , jeśli potrzeba więcej piecz kolejne 10 minut. Sprawdz wykałaczką czy ciasto jest dobrze wypieczone. Zrób polewę jeśli chcesz i udekoruj siekanymi orzechami i chipsami bananowymi. Na zdrówko

Z Kuchni Do Kuchni
Ciasto z Nutellą i migdałami 154

genialne. Ciasto z Nutellą i migdałami to połączenie, które po prostu nie może nie smakować. Możecie przygotować je także przy użyciu orzechów laskowych lub połączyć je razem. Każda wersja będzie równie udana. Całość świetnie dopełnią sezonowe owoce. Ciasto z Nutellą i migdałami Składniki: Ciasto: 5 jajek 120 g masła (w temperaturze pokojowej) 3 łyżki Nutelli 100 g cukru

PatiGotuje
Naleśniki a'la Gundel 213

pomysłowe jak przystawki i dania główne. Składniki: 150g mąki 2 jajka 1 żółtko 1 1/4 szklanki mleka (310ml) 1,5% tłuszczu 1 łyżeczka cukru pudru szczypta soli 150g mielonych orzechów laskowych 1/4 szklanki mleka (60ml) 2 łyżki rumu 125g cukru 2-3 łyżki rodzynek szczypta startej skórki z cytryny 1 łyżka soku z cytryny 50g roztopionego masła   Sos czekoladowy(...)mleko z mąką. Dodajemy jajko oraz żółtko i znowu mieszamy. W razie potrzeby  masę  przecieramy przez sitko, aby nie było grudek. Z ciasta smażymy bez tłuszczu na teflonowej patelni 12 cieniutkich naleśników. Orzechy mieszamy z mlekiem, cukrem, rumem, sokiem z cytryny, skórką z cytryny i rodzynkami. Tym nadzieniem smarujemy cienko każdy naleśnik, zawijamy i układamy obok siebie

Smakowity Blog Kulinarny
Szybka tarta kinder bueno 196

Mamy tu miłośników słodyczy? Pewnie zadaję głupie pytanie, bo na pewno się tutaj ktoś taki znajdzie (w sumie większość przepisów na tym blogu to propozycje ciast, ciasteczek i różnych innych deserów :)). Dlatego przygotowałam dla Was coś specjalnego, coś co pokochacie od pierwszego spróbowania – Szybka tarta kinder bueno. Brzmi cudownie prawda? Muszę Was zapewnić, że nie tylko brzmi, ale również(...)schłodzoną śmietankę ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do ubitej śmietany dodawaj stopniowo serek mascarpone. Następnie dodaj masło z orzechów laskowych, erytrol oraz rozpuszczoną białą czekoladę. Całość bardzo dokładnie i delikatnie wymieszaj. Krem wyłóż na schłodzony spód ciasta, rozprowadź go równomiernie po całej jego powierzchni. Ciasto udekoruj batonikami oraz startą gorzką czekoladą. Gotowe wstaw do lodówki

365 dni dookoła kuchni
Rolada biszkoptowa z kremem czekoladowym i orzechami laskowymi 190

Taką roladę piecze się dość szybko i sprawnie. Krem czekoladowy zakupcie jaki lubicie, ja dodałam krem czekoladowy Jogo gdyż jest on na bazie sera i dla

Moje Małe Czarowanie
PIERNIK BAKALIOWY Z POWIDŁAMI ( szybki! ) 433

Święta bez piernika?! O nie nie! Tak być nie może! Oprócz serników ( TU macie ich mnóstwo! ) zawsze jest też piernik! Dziś mam dla Was przepis na

Ostra na Słodko
Orkiszowe pierogi z kapustą, grzybami i orzechami laskowymi 259

przygotowanie odrobninę trudu,by sprawić radośc najbliższym.Farsz do świątecznych pierogów możesz także przygotować wyjątkowy.Wystarczy dodać kilka łyżek podprażonych i zmielonych orzechów laskowych do masy kapuściano-grzybowej,a farsz zyska niesamowitą głebię smaku. Składniki na ciasto pierogowe: 3 szklanki mąki orkiszowej(2 szklanki mąki jasnej 630+1 szklanka pełnoziarnistej) 1 jajko lub samo żółtko 3/4 szklanki ciepłej wody sól(...)laskowe ,natkę zielonej pietruszki ,majeranek i dokładnie wymieszać.Dodatek orzechów laskowych doda nie tylko aromatu ale wchłonie nadmiar wilgoci z farszu poprawiając jego strukturę i ułatwiając lepienie pierogów mąki przesiać na stolnicę,dodać szczyptę soli ,jajko i powoli wlewajac wodę wyrabiać .Na lekko posypanej mąką stolnicy rozwałkować 1-szy kawałek ciasta na grubośc 2 mm.Szklanką lub foremką wykrawać krążki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sernik Snickers z masłem orzechowym, solonym karmelem i czekoladą 424

T o najbardziej grzeszny sernik wszechczasów! Delikatna masa serowa z masłem orzechowym na krakersowym kruchym spodzie, oblana solonym karmelem z orzechami ziemnymi i mleczną czekoladą z

Food Square
GRECKIE PIEROGI Z MIĘTĄ I PISTACJAMI 151

SKŁADNIKI :  1 opakowanie ciasta francuskiego 300 g twarogu tłustego 2 łyżki cukru garść pokrojonych liści mięty 100 g pistacji drobno pokrojonych                                                                         LUKIER(...)drobno pokrojoną miętą. Ciasto francuskie rozwałkowujemy, tniemy na kwadraty, nakładamy na każdy kawałek ciasta porcję farszu i zlepiamy rogi, dociskając je widelcem. Pierożki układamy na blaszce i pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 *C, przez około 15 minut.  Ciastka studzimy, polewamy płynnym lukrem, posypujemy orzechami, przecinamy pierożki na pół. Układamy na półmisku i podajemy.  Smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
Makowiec z orzechową bezą. 172

dodajemy do maku i delikatnie mieszamy do połączenia składników. Teraz masa makowa jest gotowa do nadziewania ciasta.       Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190°C.     Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki, odcinamy 1/3 i wkładamy z powrotem do lodówki. 2/3 ciasta wałkujemy i wkładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (24x28 cm) wkładamy do piekarnika i pieczemy(...)białka 150 g cukru 150 g drobno pokrojonych orzechów      Białka ubijamy na sztywno, następnie kolejno, łyżka po łyżce, dodajemy cukier, za każdym razem dokładnie miksując. Na koniec dodajemy posiekane orzechy i mieszamy szpatułką.      Gotową bezę wykładamy na masę makową, a na wierzch ścieramy pozostawiony kawałek ciasta. Całość pieczemy kolejne 25 minut. Po tym czasie

Rozpustne gotowanie